Etiketter

, , , , , , , ,

Skivomslag

Länkarna uppdaterade 2021-05-12

Äldre personer har ofta stor glädje av musik som de känner igen, framför allt musik som de hört när de var unga. Min 99-åriga moster sjöng gärna med klassiska barnvisor och psalmer medan min mamma hellre sjöng med Allsång på Skansens signaturmelodi samt 30- och 40-talsschlager.

Till min mamma som bodde på ett äldreboende köpte jag en CD-skiva där jag själv lade in musik hon gillade och gjorde också ett sånghäfte med stor fet stil som jag la i plastfickor i en pärm som fick ligga framme. Jag köpte sedan en begagnad ”Bergsprängare” där jag la in CD-skivan och sedan skrev jag en bruksanvisning och talade om för personalen hur den fungerade. När jag hälsade på min mamma tog jag ibland fram sånghäftet och sedan sjöng vi tillsammans (att jag inte kan sjunga spelade inte någon som helst roll, hon tyckte att det var trevligt ändå).

Numera finns lättanvända musikspelare som många med demenssjukdom kan använda själva, se följande länk: I Blogginlägget Musikspelare, musikmöbler, spelande dockor, nallar & sångböcker m.m. för personer med demenssjukdom
I detta inlägg har jag också skrivit lite mer varför det är så bra med musik för äldre, speciellt demenssjuka. Man vet inte exakt vad som sker i hjärnan men många närstående upplever att den demenssjuke ofta blir klarare i huvudet, kan uttrycka sig verbalt och uppleva lycka med musik även om det bara är för kortare stunder.
I detta inlägg finns länkar till flera Youtubefilmer, två av dem rekommenderar jag speciellt:
En är den om Henry  som sitter helt stilla med nedböjt huvud och svarar enstavigt på frågor och när han får höra musik han gillar och känner igen tittar han upp, rör sig till musiken och nynnar med och efter att musiken stängs av är han en lång stund klart kontaktbar och verbal och t.o.m. sjunger.
Den andra filmen handlar om Marta C Gonzalez, en före detta prima ballerina som dansade med i New York-baletten på 1960-talet, som på ett vårdhem i Valencia lyssnar på Svansjön genom hörlurar. När hon gör det kommer hon ihåg koreografin hon lärde sig för decennier sedan och utför dansrörelserna sittande.

Vad personal på boenden ofta missar är att ta hänsyn till de boendes ålder. I min mammas generation uppskattade många kanske dragspel, sherry och gräddtårta medan många 40-talister mer tror jag skulle uppskatta en gin och tonic och Elvis- eller Abbalåtar.

För att hitta lämplig musik kan man t.ex. gå in på Spotify eller om man vill köpa skivor gå in på Ginza.se.
Man kan där söka på t.ex. Abba, Allsång på Skansen, Beatles, Psalmer, Svenska favoriter etc.

Man också söka på ”50-tal musik”, ”60-tal musik”, ”70-tal musik”, ”80-tal musik” och ”90-tal musik”. Men med sökorden 30–tal musik och 40-tal musik man får upp allt möjligt konstigt, då är det bättre att söka på persons namn som t.ex. Alice Babs,  Alice Tegner, Ulla Billquist, Marlene Dietrich, Karl Gerhard, Zarah Leander, Johann Strauss, Evert Taube m.fl.
När det gäller dansbandslåtar sök t.ex. på Dansbands musik eller på person t.ex. Sven Ingvars, Thorleifs, Thore Skogman m.fl.

När det gäller klassisk musik är det ofta enklast med namn t.ex: Bach, Jussi Björling, Karajan, Mozart etc.
……………………………..
Mötas i musik : musik som omvårdnad i demensvården – ett inspirationshäfte, 2016av Svenskt Demenscentrum, ISBN: 9789198313901. CD-skiva medföljer.
Säljs av Bokus och Svenskt Demenscentrum
……………………………..

Vill man själv göra ett vishäfte hittar man mycket på Google. Skriver man in t.ex. Upp Amaryllis text, så får man fram texten.
……………………………..

Det finns Facebookgrupp som handlar om musik och minnet: https://www.facebook.com/musicandmemory/

Music & Memory is a non-profit organization that brings the gift of music back into the lives of individuals living with Alzheimer’s, dementia, or other cognitive loss, through digital music technology, restoring moments of memory and feelings of joy. 
…………………………………………………………

Andra aktiviteter och tips för personer med demenssjukdom:
Aktiviteter för personer med funktionsnedsättning, förord, lite om dagverksamheter och kurser samt vilken hjälp man kan vänta sig att få av samhället om man har ett funktionshinder.

Bakning och matlagning, med tips bl.a. på barnkokböcker med lättlagad mat och bakning som kan vara lämplig för personer med demenssjukdom.

Sittgympa och lättare gympa även med förslag på hur man kan utföra sittgympa i hemmet.

Demensvårdsprogram med en mängd bra tips på aktiviteter.

Samtal, telefon, Tv, radio, dator, surfplatta, fotoram, DVD, korsord och böcker, förslag på hur man med dessa hjälpmedel kan kommunicera och stimulera personer med demens.

Spel, kortlekar och Pussel med förslag på hur du själv kan tillverka enkla spel och vilka kortspel som kan vara lämpliga.

Textila och konstnärliga aktiviteter med bl.a. förslag på stickning som är lätt att klara för stickkunniga med demenssjukdom.

Tips för personer med demens gällande bl.a. telefoner, minneslappar, medicindoseringsdosa som skickar sms till anhöriga när medicin glömts att ta, God man m.m.

Träffa personer med demenssjukdom. Om du skall besöka någon med demens finns här förslag på vad ni kan prata om och enkla aktiviteter och hur man kan förbereda ett besök så att det känns positivt och meningsfullt för bägge parter.
…………………………………………………..