Etiketter

, , , , , , ,

Skivomslag

Länkarna uppdaterade 2018-12-27
.
Äldre personer har ofta stor glädje av musik som de känner igen, framför allt barnvisor och musik från sin ungdomstid samt även klassisk musik. Min 99-åriga moster sjöng gärna med alla klassiska barnvisor och min gamla mamma kände igen.
.
Allsång på Skansens signaturmelodi, Mozart samt 30- och 40-talsschlager. Till min mamma köpte jag en CD-skiva med musik hon gillade och gjorde även ett sånghäfte med stor fet stil som jag la i plastfickor i en pärm, som fick ligga framme. Jag köpte sedan en begagnad ”Bergsprängare” där jag la in CD-skivan och sedan skrev jag en bruksanvisning och talade om för personalen hur den fungerade. När jag hälsade på min mamma tog jag fram sånghäftet och sedan sjöng vi tillsammans (att jag inte kan sjunga spelade inte någon som helst roll, hon tyckte att det var trevligt ändå).

Vad personal på boenden ofta missar är att ta hänsyn till de boendes ålder. I min mammas generation uppskattade många kanske dragspel, sherry och gräddtårta medan många 40-talister mer tror jag skulle uppskatta gin och tonic samt Elvis- eller Abbalåtar.

Mötas i musik : musik som omvårdnad i demensvården – ett inspirationshäfte, 2016, av Svenskt Demenscentrum, ISBN: 9789198313901. CD-skiva medföljer
Säljs av Bokus och Svenskt Demenscentrum

Vill man själv göra ett vishäfte hittar man mycket på Google. Skriver man in t.ex. Upp Amaryllis text, så får man fram texten.

Allsång på Skansen kan man köpa på: CDON.com och Ginza.se.

Går man in på t.ex. CDON.com eller Ginza.se med sökord: Alice Tegner och kategori: musik får man upp flera CD t.ex. Bä, bä vita lamm.

På Ginza.se kan man också söka på ”50-tal musik”, ”60-tal musik”, ”70-tal musik”, ”80-tal musik” och ”90-tal musik”. Med sökorden 30–tal och 40-tal får man inte upp något utan man måste då söka på t.ex. wienermusik eller på person som t.ex. Ulla Billquist, Zarah Leander, Marlene Dietrich, Karl Gerhard och Evert Taube.
När det gäller dansbandslåtar sök t.ex. på:  Sven Ingvars, Thorleifs och Thore Skogman

Bland psalmer finns t.ex. Psalmer Älskade Psalmer1989, Kjell Lönnå, med bl.a. Härlig är jorden, Blott en dag ett ögonblick i sänder och Morgon mellan fjällen.

När det gäller klassisk musik är det också enklast med sökord som anger typen av musik eller kompositören t.ex. symfonier, Bach, Mozart etc.

Ytterligare ett inlägg om musik är: Musikspelare, musikmöbler, spelande dockor, nallar & sångböcker m.m. för personer med demenssjukdom 
…………………………………………………………

Andra aktiviteter och tips för personer med demenssjukdom:
Aktiviteter för personer med funktionsnedsättning, förord, lite om dagverksamheter och kurser samt vilken hjälp man kan vänta sig att få av samhället om man har ett funktionshinder.

Bakning och matlagning, med tips bl.a. på barnkokböcker med lättlagad mat och bakning som kan vara lämplig för personer med demenssjukdom.

Sittgympa och lättare gympa även med förslag på hur man kan utföra sittgympa i hemmet.

Demensvårdsprogram med en mängd bra tips på aktiviteter.

Samtal, telefon, Tv, radio, dator, surfplatta, fotoram, DVD, korsord och böcker, förslag på hur man med dessa hjälpmedel kan kommunicera och stimulera personer med demens.

Spel, kortlekar och Pussel med förslag på hur du själv kan tillverka enkla spel och vilka kortspel som kan vara lämpliga.

Textila och konstnärliga aktiviteter med bl.a. förslag på stickning som är lätt att klara för stickkunniga med demenssjukdom.

Tips för personer med demens gällande bl.a. telefoner, minneslappar, medicindoseringsdosa som skickar sms till anhöriga när medicin glömts att ta, God man m.m.

Träffa personer med demens. Om du skall besöka någon med demens finns här förslag på vad ni kan prata om och enkla aktiviteter och hur man kan förbereda ett besök så att det känns positivt och meningsfullt för bägge parter.
…………………………………………………..