Etiketter

, , , , , , ,

Rydebäck badplats.IMG_6044

Rydebäcks badplats med rullstolsramp.       Foto: Funkatips
Inlägget uppdaterat 2023-01-28

För att komma till Semestertips i utlandet, klicka här
För att komma till rehabilitering i Sverige, klicka här
För att komma till rehabilitering i utlandet, 
klicka här

Här nedan följer några förslag på rekreation och semester i Sverige för personer med funktionsnedsättning.

Hur man hittar anpassade hotell, vandrarhem, semesterstugor, campingplatser, sommarkurser på folkhögskolor, hur man kan åka rullstol och skidor i fjällvärlden m.m.
……………………………………………………

INNEHÅLL:
1. ANPASSADE HOTELL

2. ANPASSADE VANDRARHEM, STUGOR & CAMPING
3. TIPS FÖR RULLSTOLSBURNA I DALAFJÄLLEN 
4. VINTERREKREATION MED SKIDÅKNING I ÅRE
5.
DIVERSE SEMESTERTIPS & LÄNKAR
………………………………………………………………… 
.

1. ANPASSADE HOTELL I SVERIGE                                          

Scandic Hotel skriver på sin hemsida ”Vårt mål är att alla ska känna sig välkomna på Scandic, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte.” om tillgängligheten på Scandic se följande tillgänglighetsinformation. För att hitta vad som gäller gå till respektive hotell  och sök på ”Tillgänglighet”
Lista på Scandics hotell som har mobil lyft. Klicka här
…………………………………………….
Nordic Choice Hotels, en av Nordens största hotellkedjor med över 200 hotell.
Frågor och svar angående tillgängligheten på deras hotell:
Hur bokar jag ett rum som är anpassat för funktionsnedsättning?

För att boka ett tillgänglighetsanpassat rum kontaktar du Kundservice eller hotellet direkt. Hotellen har begränsat med rum som är tillgänglighetsanpassade.
Vilken typ av anpassning har ni på rummen?
De flesta av våra hotell har specifika rum anpassade för personer med rörelsevariationer och nedsatt rörlighet. Kontakta hotellet eller Kundservice vid bokning för att försäkra dig om vilken anpassning som hotellet har att erbjuda.
Vad gäller om jag har ledarhund eller ledsagare?
Du är varmt välkommen till oss! För ledarhund eller medföljande ledsagare i samma rum tas det inte ut något tillägg mot uppvisande av intyg.
Finns det allergivänliga rum?
De flesta av våra hotell har speciella rum anpassade för dig med allergier. Det är dock viktigt att du kontaktar hotellet före du bokar för att säkra att ett sådant rum finns tillgängligt. Se: https://www.nordicchoicehotels.se/vanliga-fragor/
……………………………………………………
Om man bokar genom en bokningssajt t.ex. Booking.com finns sökfilter till anpassat boende som du kommer till efter att har fyllt i uppgifterna för: Vart vill du åka?, Incheckning – Utcheckning,  Antal vuxna – barn. Antal rum.
Under: Faciliteter finns Rum/faciliteter för personer med funktionsnedsättning.
Under: Tillgänglighet på boendet finns följande sökkriterier: Rullstolsanpassat, Toalett med armstöd, Förhöjd toalett, Sänkt handfat.
Under: Tillgänglighetsanpassning i rum finns följande sökkriterier: Hela enheten ligger på markplan, Övre våningsplan kan nås med hiss, Toalett med armstöd, Tröskelfri dusch, Duschkabin, Förhöjd toalett.
………………………………………………………..

    .

2. VANDRARHEM, STUGOR OCH CAMPING

Mellangården-1-630x357Foto: Fallängetorps hemsida

När det gäller stugor, vandrarhem och camping, ring gärna först och kolla på det boende du valt och hör efter om det passar dig och dina behov, för uppfattningen om vad som är tillgängligt är ytterst varierande!

VANDRARHEM
STF (Svenska Turistföreningen) har många anläggningar i Sverige; vandrarhem, fjällstationer och hotell. 
En del av dessa är TILLGÄNGLIGHETSANPASSADE respektive TILLGÄNGLIGHETSVÄNLIGA.

För att söka rum fyll i VART VILL DU ÅKA (Det går bra att bara skriva Sverige, om man inte bestämt någon speciell plats.)
Under BOENDEFORM kan man välja ALLA, FJÄLLSTUGA, HOTELL, PENSIONAT eller VANDRARHEM, INCHECKNING, UTCHECKNING, ANGE RESESÄLLSKAP, ev KAMPANJKOD.
När man klickat på SÖK & BOKA kan man förfina sökningen genom att klicka på t.ex. TILLGÄNGLIGHETSANPASSAD och/eller TILLGÄNGLIGHETSVÄNLIGT, för att se skillnaden på dessa kriterier, se: https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/tillganglighetsanpassat-boende/
…………………………………………….

Fallängetorp 21
Mellangården den 24/11-2016. Foto: Per Groth 
.
Fallängetorp vandrarhem  ligger norr om Sala, 15 mil från Stockholm och
6 mil från Västerås. Det är en KRAV-certifierad lantgård med kor, får, hästar, hundar, katter och höns. Turer, också för rullstolsburna kan bokas med häst & vagn samt med det terränggående fordonet Zoom Uphill Zoom.

Mellangården är anpassat med hög tillgänglighetsanpassning i bottenplanet. Det finns lyft om du behöver hjälp att ta dig ur rullstolen till sängen och vice versa, eller om du vill i zoomen för en tur. Sele till lyften vill vi att du själv tar med dig.
Badrummet är rymligt och bekvämt utrustat med en rejäl dusch, höj- och sänkbart handfat och anpassad wc. Köket är anpassat med höj- och sänkbara bänkar och skåp, allt för att det ska vara så tillgängligt och bekvämt som möjligt. Se: https://fallangetorp.se/anpassat-vandrarhem-mitt-naturen-sala/
……………………………….. .

SEMESTERSTUGOR
20210529_104540.Dalarö maj 2021_redigerad-1 .

Det finns ett flertal stuguthyrarfirmor i Sverige, de två jag har hyrt av som jag tycker fungerat bra är följande:
Fritiden.se
har semesterstugor att hyra i hela Sverige.
Går man in på  www.fritiden.se och söker på ”avancerad sökning” och sen fyller i rutan för Handikappanpassad under Viktiga bekvämligheter får man upp 19 objekt. (2023-01-23)
………………..
Stugknutens stuguthyrning. Läs mer här
Sök på: Hyra stuga
Klicka på Välj FILTER, klicka sen vidare på Faciliteter, där man kan välja på t.ex. WC, Dusch, Allergivänligt, Handikappanpassad och mycket annat.
2021-03-09 fick jag upp närmare 200 stugor för hela Sverige, mer eller mindre anpassade. Om man går in på de enskilda objekten kan man läsa vidare vari ”Handikappanpassningen” består.
………………………………

BO PÅ LANTGÅRD
Intresseföreningen Bo på Lantgård förmedlar boende i gårdsmiljö över hela landet. Några av husen är handikappanpassade.
Se: bopalantgard.se
……………………………………………………………………………………..

SMÅSTUGOR & CAMPING
camping.info finns 23 071 campingplatser i Europa listade, 643 i Sverige 2023-01-23.
Om man klickar överst på höger sida, kan man välja svensk text.
1. Ange:
Campingplats (land, region eller namn).
Reseperiod
Boende typ Alla boendetyper
Husbil (antal gäster)
2. Söker man sen vidare Under FÖRNÖDENHETER hittar man bl.a. Allmänt tillgängliga sanitetsanläggningar och Rullstolsramper.
…………………………………………….
Campingkartan.se, är en hemsida angående campingplatser i Sverige, men dessvärre går det inte på den att söka på funktionsnedsättning eller handikapp.
…………………………………………….
Böda Sand på Öland  har Sveriges största campinganläggning med 125 stugor varav 6 är tillgänglighetsanpassade.
Stugtyp 10, 27 m², 5+2 bäddar. Objektnummer: 35, 37, 38, 40.
Stugtyp 15, 42 m², 6 bäddar. Objektnummer: 301, 302.
Tillgänglighetsanpassad WC-stol finns att låna, boka i receptionen.
…………………………………………….
Astrid Lindgrens Stugby och Camping, har tillgänglighetsinformation, klicka här.
…………………………………………….
Sonjas Camping på Öland har två familjerum som är tillgänglighetsanpassade. Se: https://www.sonjascamping.se/   
…………………………………………….
Sen finns ytterligare en sida Campingplatser i Sverige med länkar till olika kedjor som:
Camping.se
(330)
Caravan Club (34)
First Camp (47)
Swecamp (5)
 …………………………………………………………………………………….
.

3. TIPS FÖR RULLSTOLSBURNA I DALAFJÄLLEN

Sälfjället- Panorama -vattenstämplad

Sälenfjällen 2013

Elrullstoll på södra Kungsleden
Med rullstol på Kungsleden  
.
SÄLEN & LINDVALLEN
I Sälen (sept. 2013) fann jag till min stora häpnad en väg rakt in i fjällvärlden som följer södra Kungsleden norrut som är anpassad för rullstolar, rullatorer och barnvagnar! Den är cementerad 2,3 km och vidare grusad c:a 2 km. Leden startar mitt emot Sälens högfjällshotell. (Högfjällshotellet, som under sommarhalvåret enbart hyr ut lägenheter, är dessvärre inte anpassade!)
SkiStar i Lindvallen har anpassade lägenheter, dessa ligger c:a 7 km från Högfjällshotellet. Om man inte har bil finns tillgänglighetsanpassade bussar mellan Lindvallen och Sälen, se  Dalatrafik,
Möjlighet finns också att beställa taxi från Sälen, flera taxibolag finns. För personer med färdtjänst, se Riksfärdtjänsten.
…………………………….

IDRE FJÄLL

img_0996

Med bil upp till Gränjesvålen med picknic utanför restaurang Utsikten.

I augusti 2016 hyrde min man och jag en stuga i Idre Fjäll i Dalarna tillsammans med ett par varav en med rörelsenedsättning. Stugan var mycket trevlig och naturen fantastiskt vacker.

img_0969     .
.
Inplastade snövallar som sparas över sommaren till höstens skidtävlingar.

img_0965

.

.

.

.
Utsikt från stugan vi hyrde i Idre Fjäll.

.

Stugorna är inte anpassade, men många stugor ligger på markplanet. När man bokar kan man beställa lös anpassad toastol, duschstol och ramp. I stuga 607 (70 kvm med 3 sovrum) som vi hyrde behövdes ingen ramp, eftersom stugan saknade trappa.
De lägenheter som Stiftelsen Idre Fjäll brukar rekommendera när man har rullstol är t.ex: 501, 503, 637E och 637B

Parkeringsplats finns utanför stugorna.

Om man vill upp på toppen av Gränjesvålen, där det sommartid finns en restaurang, kan man om man har manuell rullstol (troligtvis måste den vara hopfällbar) ta med den och åka uppför och nerför med 6-stolliften.

Eftersom liften inte var igång och restaurangen stängd när vi var där, åkte vi bil till toppen med termos och fikade (obs, man bör i förväg ha tillstånd för bilen, eftersom vägen inte är tillåten för vanlig biltrafik och också ta reda på om bommen som går över vägen inte är nedfälld.)

Har man elektrisk rullstol kan man köra på slingan ner från toppen, men de andra slingorna kan det vara lätt att köra fast på, då det kan vara blött och lerigt.

img_6314

.

.

.

.

.

.
.
.
Ett annat trevligt mål är fäboden med våffelstuga (öppet året om). I våffelstugan sa de att det var okej att öppna grinden och köra med bil nerför backen ända fram om man berättar att man är/har med rullstolsburen i bilen.

Seijas Turridning  har Handikappridning med Leg Sjuksköterska! 3 km från Idre by.
……………………………………………………

.
4. VINTERREKREATION MED SKIDÅKNING I FJÄLLEN

Totalskidskolan.Oskar-sitski  Foto: Totalskidskolan

Om Totalskidskolan som är lokaliserad i Åre (Jämtland)
Alla skidåkare med en bestående funktionsnedsättning är välkomna att gå i skidskola hos oss. Vi tar emot åkare med alla typer av funktionsnedsättningar, till exempel synskadade, rörelsehindrade, amputerade eller multihandikappade. Kort och gott skidåkare, som behöver speciellt stöd och som inte kan gå i den traditionella skidskolan.
Skidskolan som aldrig säjer nej – oavsett funktionsnedsättning: ”Vi har haft gäster med både respirator och syrgastuber”.
Bokning måste ske i god tid. De tar emot bokningsönskningar året runt. I mitten av januari släpper de bokningarna inför kommande vinter och de börjar att bekräfta bokningar från mitten av maj. En bokningsförfrågan gör du genom att fylla i din intresseanmälan på deras hemsida.
På följande länk kan du läsa mer om Totalskidskolan: https://www.totalskidskolan.se/

I Åre finns många olika boendeformer också boenden anpassade för rullstol, se: https://www.totalskidskolan.se/boende/
Totalskidskola.stående-1024x680 
Foto: Totalskidskolan

Personer med funktionshinder som utvecklingsstörningar, downsyndrom, cp-skador, synskador, halvsidesförlamningar eller amputationer kan åka stående. Går du med gåskenor ger ofta pjäxorna minst lika god stabilitet och det fungerar bra att åka stående. Många stående åkare börjar sin skidkarriär med kryckstavar. Synskadade åkare ledsagas utför skidbackarna med korta kommandon som är lätta att lära. För stående skidåkare som behöver annan hjälp finns till exempel skidspetshållare. Många enkla knep gör skidåkningen funktionell.
Mer att läsa om stående skidåkare, se:
https://www.totalskidskolan.se/project/staende/
….
Sitski.talan-gs 
Foto: Totalskidskolan  

En sitski består av en sits monterad på en fjädrande ställning som fästs på en skida. Sitskiåkare använder kryckstavar för att balansera åkningen. För personer med ryggmärgsskada kan ett ryggstöd monteras på sitsen. Sitsar finns i en mängd storlekar också barnsitsar.
Sitski är internationell och paralympisk tävlingsklass och åkarna tävlar i samtliga alpina discipliner, störtlopp, super-G, storslalom, slalom och superkombination. Sitski kan du åka i sittliftar och alla släpliftar.
Mer att läsa om sitski, se: https://www.totalskidskolan.se/project/sitski/
….
Totalskidskolan.biski1-1024x680  
Foto: Totalskidskolan
.
En biski består av en stabil sits monterad på två skidor.
Skidorna kantställs simultant när sitsen lutas. På detta sätt och genom att vrida överkroppen svänger du med biski.
Mer att läsa om biski, se: https://www.totalskidskolan.se/project/biski/
….
Totalskidkolan. DSC0081
Foto: Totalskidskolan

En skicart består av en stabil sits monterad på fyra skidor.
Skicarten är stadig och det krävs inte mycket styrka och balans av åkaren. Med de främre skidorna styrs och bromsas skicarten. Skicarten kan styras av åkaren eller av en medåkare som styr bakifrån med en eller två skacklar. Skicarts finns i både barn och vuxenstorlek.
För att få åka lift och köra skicart på egen hand utan skidlärare krävs att åkaren genomgått en utbildning som finns på ett flertal anläggningar i Sverige.
Mer att läsa om skicart, se https://www.totalskidskolan.se/project/skicart/
……………………………………………………

Romme Alpin 13 km från Borlänge har också funktionell skidskola och erbjuder Biski, Sitski eller Snowcart. Huruvida hotellen som är i närheten är anpassade vet jag inte.
……………………………………………………

.

5. DIVERSE SEMESTERTIPS & LÄNKAR

Bokbindarkurs vattenst  .

Bokbinderikurs Leksands folkhögskola 2012

Folkhögskolor, har många trevliga sommarkurser (min man och jag har under årens lopp gått på ett 30-tal kurser med vitt skilda inriktningar). Det finns speciella kurser som vänder sig till personer med olika funktionsnedsättningar. För personer med t.ex. nedsatt rörelseförmåga hittade jag (år 2023) 8 sommar-kurser, för Utvecklingsstörning/Intellektuell funktionsnedsättning 12, för Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning 9, för Synnedsättning/Blind 8. Det var dock inte helt lätt att hitta de olika kurserna.
Söktips:
Kurser för personer med olika typer av funktionsnedsättning hittar man om man först går in på Sök kurser” och sen vidare till Kurstyp” t.ex. sommarkurs samt till ”Fler filter” och därunderFunktionsnedsättningdär man klickar i vilken typ av funktionsnedsättning.
För att få en överblick över folkhögskolornas sommarkurser tycker jag att det är enklast att ladda ner katalogen, som man hittar under: ”Kataloger, broschyrer och annat tryckt material
……………………………………………………..
Semestertips i utlandet för personer med funktionsnedsättning
…………………………………………………….. .
Bad för dig med funktionsnedsättning
……………………………………………………..
Tillgängligheten i Stockholms skärgård
……………………………………………………..
Fritidsbåtar som även passar rullstolsburna
……………………………………………………..
Rullstolar för strand och bad  
……………………………………………………..
Rullstolspromenader i Göteborg med omnejd
Rullstolspromenader i Malmö och övriga Skåne
Promenader & utflykter i Sverige även lämpliga för rullstol & barnvagn
Rullstolspromenader i Stockholm med omnejd. Nr 1. Vasaparken
Rullstolspromenader i Stockholm med omnejd. Nr 2. Bergianska trädgården
Rullstolspromenader i Stockholm med omnejd. Nr 3. Långholmen
……………………………………………………..
Resetips i rullstol är en privat Facebookgrupp med 4,5 tn medlemmar. ”Här kan vi sprida tips på fungerande resmål, hotell för oss i rullstol. Det kan gälla allt ifrån tips för långflygningar, hotell, sevärdheter och restauranger.”
…………………………………………………….
Svenska Equality ger information om tillgänglig turism i Sverige om Boende, Konferens, Kultur & Historia, Shopping och Natur. Ex. på vad du kan söka är: Sollidens och Borgholms slott, Sveriges järnvägsmuseum i Gävle m.m.
……………………………………………………..
Funktionshindersguiden – din kurator på webben som hör till Habilitering och hälsa, Region Stockholm är en mycket bra och matnyttig site för barn och vuxna.
……………………………………………………..
På Fritidsnätet kan du söka aktiviteter som passar dig med funktionsnedsättning. Fritidsnätet är en webbtjänst för att hitta fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning i Stockholms län.
……………………………………………………..
Hagestad 47 semesterboenden på Österlen har fem självhushållslägenheter på en gård i Mälarhusen på Österlen. Samtliga lägenheter har eget kök, badrum och uteplats. Rummen i lägenheten Logen är delvis handikappanpassade.
……………………………………………………..
Humlans Bed & Breakfast på Möja har en lägenhet i Löka som är handikappanpassad med sex bäddar fördelade på tre rum, fullt utrustat kök, WC, dusch och egen uteplats med grill.
……………………………………………………..
Mättinge fritids- och rekreationsanläggning ligger strax söder om Trosa i skärgården. Anläggningen är handikappanpassad, har åtta mindre hus och ett större hus med sju sovrum med tillhörande badrum, kök, matsal, vardagsrum och inomhuspool. Det finns möjlighet till självhushåll eller helpension. Anläggningen har brygga, båthus, sandstrand, fiskebod, bastu, grillplats och vedeldad badtunna.
Se: Mattinge.valjeviken.se
……………………………………………………..
Wild Jämtland hyr ut gömsle för en eller flera nätter, där man kan uppleva vildmarken och eventuellt få chans att se björn och andra rovdjur. I gömslen finns det sovkojer och en mindre spis.
Till ett av gömslena kan de transport ordnas till dörren och där finns det även rullstolsramp mellan dass och gömsle.
……………………………………………………..
FUB-Gården Glava – fub.se, (FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (IF). FUB Värmlands fritidsgård i Glava går att hyra när som helst under året. På gården finns 11 sängplatser i 4 sovrum, vardagsrum, stort och fullt utrustat kök samt handikapptillgänglig dusch/WC.
……………………………………………………..
Förbundet Unga Rörelsehindrade har vinter- och sommarläger med medlemmar upp till 32 år. Deltagarna har olika funktionsnedsättningar. Deras regioner är: Göteborg, Skåne, Stockholm och Västerbotten.
Sökord: Läger.
……………………………………………………..
Strannegården, fyra mil från Göteborg med vacker utsikt över Kungsbackafjorden. Det är en rekreations- och semesteranläggning för personer med neurologiska funktionsnedsättningar. Medlemmar i Göteborgs neuroförbund har där förtur, i mån av plats kan även andra söka dit. Den drivs av en stiftelse. Anläggningen används även för kurser, konferenser och läger. Där finns möjlighet till rekreation och anpassad rehabilitering till starkt subventionerat pris.
……………………………………………………..
Hos Rg Aktiv Rehabilitering (för personer med ryggmärgsskada och liknande)
finns läger och kurser för barn, ungdomar och vuxna.
…………………………………………………….
Tillgängliga nationalparker:
Abisko nationalpark – sverigesnationlparker.se
Abiskojaurestugorna – svenskaturistforeningen.se
Fulufjällets nationalpark – sverigesnationalparker.se
Färnebofjärden – sverigesnationalparker.se
Hamra nationalparks – sverigesnationalparker.se
Jämtland Härjedalen Turism – adventuresweden.com
Storforsens naturreservat – alvsbyn.se
Skuleskogen nationalpark -sverigesnationalparker.se
Segerstads skärgård -karlstad.se 
Söderåsen natturresavart -sverigesnationalparker.se
Tyresta nationalpark -sverigesnationalparker.se >
Ängsö nationalpark – sverigesnationalparker.se > 
……………………………………………………..
Resebyråer som anordnar resor för personer med särskilda behov.
Funkis Travel Resebyrå
skräddarsyr paket efter önskemål och behov. Kontoret är beläget i Västerås.
Handiscover Tillgängllgt boende, tusentals hotell, semesterboende och B&B över hela världen.
SRF Go
är Synskadades Riksförbunds egen resebyrå som varje år ordnar 15-20 resor och aktiviteter, både i Sverige och utomlands, för våra medlemmar.
WellTrips Tillgängliga hotel och gruppresor.
……………………………………………………..
Att åka båt, flyg och tåg med funktionsnedsättning, länkar från Funktionshinderguiden, se: https://www.funktionshindersguiden.se/vuxna/resa-med-funktionsnedsattning/bat-flyg-och-tag/
……………………………………………………..
Tips för resor & semester gällande hygien vid rörelsehinder
Pipinette70001Varsam

……………………………………………………..