Etiketter

, , , , , , ,

Rydebäck badplats.IMG_6044

Rydebäcks badplats med rullstolsramp. Foto: Handikapptips 2016
Inlägget uppdaterat 2020-03-05

För att komma till Semestertips i utlandet, klicka här
För att komma till rehabilitering i Sverige, klicka här
För att komma till rehabilitering i utlandet, 
klicka här

Här nedan följer några förslag på rekreation och semester i Sverige för personer med funktionsnedsättning.

Hur man hittar anpassade hotell, vandrarhem, semesterstugor, campingplatser, sommarkurser på folkhögskolor, hur man kan åka rullstol i fjällvärlden m.m.

……………………………………………………

.

ANPASSADE HOTELL I SVERIGE                                          

Scandic Hotel skriver på sin hemsida: ”På Scandic tror vi på allas rätt att bli behandlade lika. När du väljer att bo hos oss ska du självklart erbjudas samma höga Scandic-standard även om du har någon form av funktionshinder.” ”Vi vet att funktionshinder variera från person till person och erbjuder därför detaljerad tillgänglighetsinformation. För att hitta vad som gäller gå till respektive hotell  och sök på ”Speciella behov”.
Lista på Scandics hotell som har mobil lyft. Klicka här
…………………………………………….
Nordic Choice Hotels, en av Nordens största hotellkedjor med cirka 170 hotell, varav c:a 80 i Sverige, har tecknat avtal med Utvägen som gäller tillgänglighet. Läs mer här
Vid kontakt med Nordic Choice Hotels, fick jag till svar att de flesta av deras hotell har ”handikapprum”.
När jag klickade vidare till respektive hotell så står det bara ibland något om tillgängligheten, bäst är nog att ringa/mejla och fråga.
……………………………………………………
Om man bokar genom en bokningssajt t.ex. Booking.com finns sökfilter till bl.a. Tillgänglighetsanpassat och Tillgänglighetsanpassning i rum som du kommer till efter att har fyllt i uppgifterna för: Vart vill du åka?, Incheckning – Utcheckning,  Antal vuxna – barn. Antal rum.
När det gäller Tillgänglighetsanpassat finns följande sökkriterier: Rullstolsanpassat, Toalett med armstöd, Förhöjd toalett, Sänkt handfat, Nödlarm i badrum.
När det gäller Tillgänglighetsanpassning i rum finns följande sökkriterier: Hela enheten ligger på markplan, Övre våningsplan kan nås med hiss, Tröskelfri dusch, Duschkabin, Förhöjd toalett, Nödlarm i badrummet.
………………………………………………………..

    .

VANDRARHEM, STUGOR OCH CAMPING

Humla - vattenstämplad

När det gäller stugor, vandrarhem och camping, ring gärna först och kolla på det boende du valt och hör efter om det passar dig och dina behov, för uppfattningen om vad som är tillgängligt är ytterst varierande!

VANDRARHEM

STF (Svenska Turistföreningen) har ett 90-tal anläggningar i Sverige, med tillgänglighetsanpassade (63 vandrarhem, 4 fjällstationer, 1 fjällstuga och 20 hotell. (2019-06-24).

Direktlänk dit, se: https://www.svenskaturistforeningen.se/hitta/?boende[handikappvanligt
För att fylla i övriga önskemål som t.ex. typ av boende, husdjur tillåtna etc. klicka på ÄNDRA på samma rad som det står: Boende Tillgänglighetsanpassad, STÄNG och SÖK.
…………………………………………….
.
Fallängetorp vandrarhem  ligger norr om Sala, 15 mil från Stockholm och 6 mil från Västerås. Det är en KRAV-certifierad lantgård med kor, får, hästar, hundar, katter och höns. Turer, också för rullstolsburna kan bokas med häst & vagn samt med det terränggående fordonet Zoom Uphill Zoom.

Mellangården är anpassat med hög tillgänglighetsanpassning i bottenplanet. Det finns lyft om du behöver hjälp att ta dig ur rullstolen till sängen och vice versa, eller om du vill i zoomen för en tur. Sele till lyften vill vi att du själv tar med dig.
Badrummet är rymligt och bekvämt utrustat med en rejäl dusch, höj- och sänkbart handfat och anpassad wc. Köket är anpassat med höj- och sänkbara bänkar och skåp, allt för att det ska vara så tillgängligt och bekvämt som möjligt. Se: https://fallangetorp.se/anpassat-vandrarhem-mitt-naturen-sala/
…………………………………………….
.
SVIF  kunde man 2017-04-09 gå in på deras hemsida och hitta 33 handikappanpassade vandrarhem, dessvärre  har de nu gjort om sin verksamhet så att där går inte längre att boka vandrarhem.
…………………………………………………………………………………….
.

Gröndal.IMG_5971.

SEMESTERSTUGOR

Går man in på  www.fritiden.se och söker på ”avancerad sökning” och sen fyller i rutan för Handikappanpassad under Viktiga bekvämligheter får man upp 35 objekt. (2020-03-05).
…………………………………………….
Stugknutens stuguthyrning. Läs mer här
Sök på: Stugor uthyres, klicka på ”Flera alternativ”, sen på ”Inga krav” och klicka vidare till ”Handikapp anpassad”.
2020-03-05 fick jag upp 190 stugor för hela Sverige.
……………………………………………………………………………………..
OR &


STUGOR & CAMPING

camping.info finns 23 072 campingplatser i Europa listade, 648 i Sverige 2020-03-05.
1. Välj land & Välj område/region
2. Sök ”till den detaljerande sidan”. Under Infrastruktur finns bl.a. Karakterisering och Sanitet där man t.ex. kan hitta uppgifter om rullstolsramper och rullstolsanpassade sanitära inrättningar.
…………………………………………….
Campingkartan.se, är en hemsida angående campingplatser i Sverige, men dessvärre går det inte på den att söka på funktionsnedsättning eller handikapp.
…………………………………………….
Böda Sand på Öland  har Sveriges största campinganläggning med 125 stugor varav 6 är tillgänglighetsanpassade.
Stugtyp 10, 27 m², 5+2 bäddar. Objektnummer: 35, 37, 38, 40.
Stugtyp 15, 42 m², 6 bäddar. Objektnummer: 301, 302.
Tillgänglighetsanpassad WC-stol finns att låna, boka i receptionen.
…………………………………………….
Astrid Lindgrens Stugby och Camping, har tillgänglighetsinformation, klicka här.
…………………………………………….
Sonjas Camping på Öland har tillgänglighetsinformation, klicka här
…………………………………………….
Sen finns ytterligare en sida http://www.campingsverige.se/handikapp-camping/ med adress till var man kan göra förfrågningar och länkar till äldre artiklar.
 …………………………………………………………………………………….
.

 TIPS FÖR RULLSTOLSBURNA I DALAFJÄLLEN

Sälfjället- Panorama -vattenstämplad

Sälenfjällen 2013

Elrullstoll på södra Kungsleden

Med rullstol på Kungsleden  

.
SÄLEN & LINDVALLEN    

I Sälen (sept. 2013) fann jag till min stora häpnad en väg rakt in i fjällvärlden som följer södra Kungsleden norrut som är anpassad för rullstolar, rullatorer och barnvagnar! Den är cementerad 2,3 km och vidare grusad c:a 2 km. Leden startar mitt emot Sälens högfjällshotell. (Högfjällshotellet, som under sommarhalvåret enbart hyr ut lägenheter, är dessvärre inte ppanpassade!)
SkiStar i Lindvallen har anpassade lägenheter, dessa ligger c:a 7 km från Högfjällshotellet. Om man inte har bil finns bussförbindelse mellan Lindvallen och Sälen, varav en del lär ha ramp, ring och kontrollera med Dalatrafik, (deras tidtabell som sitter uppsatt vid busshållplatserna var år 2013 helt obegriplig, ring därför eller mejla och fråga om busstider). Möjlighet finns också att beställa taxi från Sälenfjällen Taxi Ab tel. 0280-204 00, önskar man plats för rullstol måste den bokas flera dagar i förväg. Om man har färdtjänst, brukar de kunna hjälpa till med bokning även om man bor i annan kommun.
…………………………….

IDRE FJÄLL

img_0996

Med bil upp till Gränjesvålen med picknic utanför restaurang Utsikten.

I augusti 2016 hyrde min man och jag en stuga i IdreFjäll i Dalarna tillsammans med ett par varav en med rörelsenedsättning. Stugan var mycket trevlig och naturen fantastiskt vacker.

img_0969     .
.
Inplastade snövallar som sparas över sommaren till höstens skidtävlingar.

img_0965

.

.

.

Utsikt från stugan vi hyrde i Idre Fjäll.

.

Stugorna är inte anpassade, men många stugor ligger på markplanet. När man bokar kan man beställa lös anpassad toastol, duschstol och ramp. I stuga 607 (70 kvm med 3 sovrum) som vi hyrde behövdes ingen ramp, eftersom stugan saknade trappa.
De lägenheter som Stiftelsen Idre Fjäll brukar rekommendera när man har rullstol är t.ex: 501, 503, 637E och 637B

Parkeringsplats finns utanför stugorna.

Om man vill upp på toppen av Gränjesvålen, där det sommartid finns en restaurang, kan man om man har manuell rullstol (troligtvis måste den vara hopfällbar) ta med den och åka uppför och nerför med 6-stolliften. (Ner kan man nog, om man är spänstig och armstark också ta sig ner med rullstolen.)

Eftersom liften inte var igång och restaurangen stängd när vi var där, åkte vi bil till toppen med termos och fikade (obs, man bör i förväg ha tillstånd för bilen, eftersom vägen inte är tillåten för vanlig biltrafik och också ta reda på om bommen som går över vägen inte är nedfälld.)

Har man elektrisk rullstol kan man köra på slingan ner från toppen, men de andra slingorna kan det vara lätt att köra fast på, då det kan vara blött och lerigt.

img_6314

.

.

.

.

.

.
.
Ett annat trevligt mål är fäboden med våffelstuga (öppet året om). I våffelstugan sa de att det var okej att öppna grinden och köra med bil nerför backen ända fram om man berättar att man är/har med rullstolsburen i bilen.

Seijas Turridning  har Handikappridning med Leg Sjuksköterska! 3 km från Idre by.
……………………………………………………

hopptimisten-1703462  Foto: Lundkvist

Om fjällsemester med rullstol i Haglebu i Norge kan du läsa om i:
Semestertips i utlandet för personer med funktionsnedsättning 
……………………………………………………

.

DIVERSE SEMESTERTIPS

Bokbindarkurs vattenst  .

Bokbinderikurs Leksands folkhögskola 2012

Folkhögskolor, har många trevliga sommarkurser (min man och jag har under årens lopp gått på ett 30-tal kurser med vitt skilda inriktningar). Det finns speciella kurser som vänder sig till personer med olika funktionsnedsättningar. För personer med t.ex. rörelsehinder hittade jag (år 2019) 9 sommarkurser bl.a. Aktiveringskurs friluftsliv och Skaparverkstad. Det var dock inte helt lätt att hitta dem.

Söktips:
Kurser för personer med olika typer av funktionsnedsättning hittar man om man först går in på Sök kurseroch sen vidare till ”Kurstyp” t.ex. sommarkurs samt till ”Avancerat filter” och därunder ”Funktionsnedsättning” där man klickar i vilken typ av funktionsnedsättning.

Enklast tycker jag det är att beställa eller ladda ner broschyr och katalog på: ”Kataloger, broschyrer och annat tryckt material” 
……………………………………………………..
.
Bad för dig med funktionsnedsättning
……………………………………………………..
Tillgängligheten i Stockholms skärgård
……………………………………………………..
Fritidsbåtar som även passar rullstolsburna
……………………………………………………..
Rullstolar för strand och bad  
……………………………………………………..
En del resetips finns på www.funktionshinder.se sök vidare på Fritid/Semestertips som ligger under Forum
…………………………………………………….
Om du klickar på: Här hittar du information om tillgängligheten på EQUALITY-registrerade besöksmål och sen söker vidare på:
Equality Tillgänglighetsdata får du upp:
Boende, Konferens, Kultur & Historia, Shopping, Mat & Aktiviteter, Natur. Ex. på vad du kan söka är; Astrid Lindgrens Stugby & Camping, Sollidens slott, Lunds domkyrka, Kolmårdens djurpark, Strövområden och mycket annat.
……………………………………………………..
I Funktionshindersguiden – din kurator på webben kan man under ”Barn” söka vidare på Fritid, kultur, motion och komma till bl.a. Läger och kollo.
……………………………………………………..
DHR – förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder har ibland kurser kortare eller längre där man studerar ett ämne eller fråga. Det är endast medlemmar som kan delta på kurserna.
……………………………………………………..
På Fritidsnätet kan du söka aktiviteter som passar dig med funktionsnedsättning. Fritidsnätet är en webbtjänst för att hitta fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning i Stockholms län.
……………………………………………………..
Förbundet Unga Rörelsehindrade har vinter- och sommarläger med medlemmar upp till 32 år. Deltagarna har olika funktionshinder. Deras regioner är: Göteborg, Skåne, Stockholm och Västerbotten. Sökord: Läger
……………………………………………………..
För Neurologiskt handikappade finns Strannegården,
fyra mil från Göteborg med vacker utsikt över Kungsbackafjorden. Det är en rekreations- och semesteranläggning för personer med neurologiska funktionsnedsättningar. Medlemmar i Göteborgs neuroförbund har där förtur, i mån av plats kan även andra söka dit. Den drivs av en stiftelse. Anläggningen används även för kurser, konferenser och läger. Där finns möjlighet till rekreation och anpassad rehabilitering till starkt subventionerat pris.
Boende: Övernattning i ljusa fräscha rum, de flesta är anpassade.
Aktiviteter: Förutom bad, utflykter, spel av olika slag, konstnärliga aktiviteter, musik och olika uppträdanden.
Om man har ett hjälpbehov måste man ta med sig en anhörig eller personlig assistent under vistelsen. Strannegården har ingen sjukvårdspersonal.
……………………………………………………..
Hos Rg Aktiv Rehabilitering (för personer med ryggmärgsskada och liknande)
finns läger och kurser för både barn och vuxna.
……………………………………………………..
Att flyga med funktionsnedsättning info från Transportstyrelsen,
klicka här
……………………………………………………..
Tips för resor & semester gällande hygien vid rörelsehinder
Pipinette70001Varsam

……………………………………………………..