Etiketter

, , ,

Förutom trygghetslarm, trådlöst larm (när någon lämnar rummet/hemmet), mobil med larmknapp, GPS där man kan se var den försvunna tagit vägen m.m. kan även vanlig mobiltelefon, Skype och Babyvakt ge trygghet på följande sätt: 

Kontakt med anhörig per telefon när du skall göra ett ärende.
Om du måste lämna din anhörige hemma och är orolig för att lämna personen ensam, kan du t.ex. med Telia kontantkort och många andra mobilabonnemang ringa gratis till ett fast telefonnummer (du betalar endast för uppringningsavgiften och kan i princip tala hur länge du vill.) Skall du t.ex. iväg och handla kan du ringa upp din anhörig medan du är kvar hemma och se till att personen sitter bredvid den fasta telefonen och få kontakt innan du ger dig iväg. Sen kan ni på olika sätt hålla kontakt beroende på hur ni önskar; prata hela tiden, prata lite då och då, låta den funktionshindrade sjunga, läsa högt etc. Kör du bil och har telefonkontakt använd för allt i världen ”hands free”, personen blir inte behjälpt om du kör i diket eller krockar!
Appar som t.ex. Viber kan laddas ner till moderna mobiltelefoner och med dem kan man också få gratis telefoni och/eller sms.

Kontakt med anhörig som bor i samma lägenhet.
T.ex. om man har skilda sovrum och den anhöriga inte orkar ropa tillräckligt högt för att göra sig hörd är mobiltelefon, tuta eller ringklocka ett bra komplement.

Skype är ett program som du laddar ned till din dator och som gör det möjligt att ringa gratis till andra som också har Skype på sina datorer. Programmet gör det också möjligt att se den du talar med. Det som behövs är en dator som är hyfsat ny och som har mikrofon och vill man också se den man talar med måste bägge datorerna ha videokameror. Dessa går att köpa separat om man inte har det från början. Observera att det är själva samtalet som är gratis. Kostnader för abonnemang till bredbandsuppkoppling tillkommer (om man inte redan har det).

Babyvakt går naturligtvis lika bra att använda för vuxna med funktionshinder som för barn. Det finns många typer, dels där man enbart hör den vaktade och dels där man även kan se personen. Räckvidden kan variera mellan 100 – 5000 m, beroende på modell och terräng. Jag har inga erfarenheter av dessa, men gå gärna in på Smartson och/eller Googla och jämför: http://smartson.se/test/familj-fritid/barn/test_-_8_elektroniska_barnvakter.html

Alleato har ett trygghetssystem – Trygg i hemmet som kan påminna om det du glömmer, t.ex. med en ”godnattknapp” som kan informera om olåsta dörrar och fönster, om spisen eller lampor är på eller vattnet står och rinner. Likaså genom att påminna om; att äta, läkarbesök, ta medicin m.m.

DinSäkerhet.se som har checklistor för äldres säkerhet bl.a. hur man kan undvika fallolyckor och brand.
http://www.dinsakerhet.se/aldres-sakerhet/fallolyckor/

Teknik för äldre har Botest både för dig som bor i villa eller lägenhet
http://teknikforaldre.se/botestet


Gun Anemyr har flera tips med bl.a. GPS hur personer med demens skall hitta hem eller hittas.
http://www.gunaremyr.se/index.php?option=com_content&view=article&id=114&Itemid=170

En You Tube-film om Teknik som gör att du blir trygg i ditt hem
Från Högskolan i Halmstad från 2008
Filmen handlar bl.a. om en person som blivit halvsidigt förlamad efter en stroke och hur han låter göra om sitt hem.


……………………………………………………………………………………………………..

En av mina vänner hade en halvsides förlamad hustru (båda är nu sen länge avlidna), när han hade ett ärende ordnade han så att hans 99 åriga mamma skulle komma och se till hans fru under tiden. Han placerade bägge i soffan framför TV:n med kaffe och kakor och trodde att allt var frid och fröjd. Det var bara det att hans något kraftiga fru som hade rörelsehinder kom att glida åt sidan och kom således att luta sig över sin lilla spröda svärmor, som inte hade någon möjlighet att resa sig utan låg klämd underst. Så fick de sitta ända till min vän kom hem och kunde skilja på dessa. Hade de haft mobiltelefon, Skype eller Babyvakt hade de sluppit denna, som de tyckte hemska upplevelse och närkontakt!

Klämd i soffan