Etiketter

, , , ,

Uppdaterad 2018-04-30

 

Om övriga boende och personalen inte gillar maten tala med föreståndaren eller matansvarig och fråga om maten kan upphandlas av annan distributör.
Är du ensam på boendet med att tycka att maten inte är god är det betydligt svårare att åstadkomma en förändring.

Be anhöriga/vänner att ta med någon god mat när de hälsar på.
Vin kan stimulera aptiten, i dementboendet där min mamma bodde var det flera som drack vin till maten. (Vinet skaffades och bekostades av anhöriga).
Sedan 2012-06-01  trädde en lag igenom att det är fritt att servera öl och vin till maten på äldreboende.
Många rullstolsanvändare har lätt att gå upp i vikt. Om man inte gillar den färdiglagade maten kanske man kan byta ut ett mål till fruktyoghurt och en smörgås i stället. När min mamma hade eget boende åt hon endast ett lagat mål per dag och fruktyoghurt med Müsli till middag i c:a 40 år.

Får den boende för lite kalorier i sig be någon skaffa ett lager med choklad, godsaker, kakor och frukt (t.ex. kärnfria druvor, som är lättätna). Även färdiga efterrätter kan vara bra som komplement. Är personen mycket gammal som min demensjuka mamma och moster som båda var (90+) tror jag det spelar mindre roll om maten inte är så nyttig.
Till min mamma köpte jag ett lager småportioner med Tiramisu och Tartufo (brukar finnas i större ICA-affärer, de har ganska lång hållbarhet) samt Aladdin chokladaskar som jag sen förvarade i hennes kylskåp. (Tänk på att köpa godis utan papper till de som har nedsatt rörelseförmåga.) En chokladask fick sen alltid stå framme innanför dörren med anvisningar till personalen att ge henne några bitar i taget. (Eftersom hon hade demenssjukdom kunde jag inte sätta asken inom räckhåll för henne, för då åt hon upp hela asken på en gång).

 

Vad jag skulle kunna tänka mig när det gäller måltider på boenden är att sluta med engångsförpackningar och i stället servera maten på stora uppläggsfat där var och en kunde ta så mycket mat man ville ha. Många är uppfostrade att man alltid skall äta upp vad som ligger på ens tallrik och tycker det kan kännas frustrerande att lämna mat!

Jag tror att det skulle räcka med att man fick välja på två rätter (med undantag för ev. allergier eller andra som behöver specialmat). På min mammas boende fick hon matlådor vars innehåll hon aldrig åt upp helt och hållet. Hälften blev ofta kvar, ibland allt! Eftersom mindre mat skulle gå åt, skulle kostnaden för maten bli billigare och man skulle kunna satsa på dyrare ingredienser och förhoppningsvis godare mat för samma kostnad. Överbliven mat skulle kunna frysas in och ges till någon som inte gillade de beställda rätterna.
………………………………………………………………………

Livsmedelsverket har en film och uppdaterade råd gällande bra måltider i äldreomsorgen: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/aldreomsorg

Nya råd med individen i centrum
Vetenskapliga underlag för Livsmedelsverkets nya råd
Bättre måltider i äldreomsorgen
Använd Måltidsmodellen
………………………………………………………………………

HEMMETS REDAKTION 21 FEBRUARI, 2017 hade följande artikel:
Därför tappar äldre aptiten – och det kan man göra för att öka den

”Hjälp! Lilla mamma – eller pappa –  äter inte ordentligt och blir bara tröttare och tunnare. Vad gör man som anhörig när aptiten inte finns och man inte själv kan sitta med vid bordet? Äldredietisten Stina Grönevall vet.” Se: https://www.hemmets.se/sa-okar-man-aldres-aptit/
………………………………………………………………………

LITTERATUR OM MÅLTIDSSITUATIONER I DEMENSVÅRD:
Varför vill Asta inte äta?
2000, Aremyr Gun, ISBN: 9789147049738
Säljs av Adlibris, Bokus och CDON.com

………………………………………………………………………

Läs även gärna inlägget:
Vad man kan göra om det finns brister eller t.o.m. är helt oacceptabelt i ett särskilt boende?
………………………………………………………………………