Etiketter

,

Förutom att tala långsamt, tydligt och röra på Hörlur teckningläpparna är det några saker till som man bör tänka på, t.ex. att ha upplysta rum om personen  med hörselnedsättning läser av läpparna.
Jag hade en gång en teckenspråklärare som var helt döv men fantastiskt skicklig på att läsa av läpparna. Han förstod det mesta jag sade, men bad mig t.ex. att bokstavera mitt namn, eftersom mitt namn är ovanligt. Efter teckenspråkskursens slut bestämde vi elever att vi skulle bjuda ut läraren på middag. Det var ett jättemysigt ställe med levande ljus i Gamla stan, men blev helt misslyckat, eftersom vår stackars lärare inte kunde se ett ord av det vi sa i mörkret.

På arbetsplatser med övervägande hörande kan personer med hörselnedsättning känna sig mycket isolerade eftersom  de kanske får skrivna lappar/mail när det gäller själva arbetet, men helt saknar småprat, som t.ex. vad såg du på tv igår, vad tyckte du om Bondfilmen och liknande. Jag tror att det skulle bli mycket uppskattat av personer med hörselnedsättning om några åtminstone ibland skulle göra sig tid med att maila eller chatta liknande småprat.

Vid hembjudande av person
med hörselnedsättning
försök att undvika många gäster samtidigt, allt tal kan upplevas som ett enda stort mummel. Och när det är flera personer, se till att alla ”håller disciplin” och bara talar en åt gången. – Är du ensam med en person som har hörselnedsättning tänk på att placera dig vid sidan av ”det bästa örat”.
Förr i tiden hade personer med hörselnedsättning kanske lurar eller stora synliga hörapparater, vilket gjorde att man ansträngde sig mer för att personen skulle höra. Det kan vara ett dilemma nuförtiden då man inte märker om någon har hörselnedsättning eftersom hörapparater är så små och diskreta och kanske inte syns alls om håret döljer öronen, å andra sidan har hörapparaterna blivit så mycket bättre så att många fler hör bra.

Det är mycket viktigt att man får rätt diagnos och behandling vid nedsatt hörsel.
I SVT.se PUBLICERADE I NYHETER VETENSKAP 22 JUNI 2013 kan man läsa:
”Långtidsminnet slås ut: Det finns ett starkt samband mellan dålig hörsel och demens, visar ny svensk forskning.”
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nedsatt-horsel-kan-leda-till-demens 

Fakta och råd vid nedsatt hörsel:
Vårdguiden om hörselnedsättning

………………………………………………………………………….