Etiketter

, , , , , , , , ,

Inlägget är uppdaterat 2019-08-19
Hörlur teckning

Förutom att tala långsamt, tydligt och röra på läpparna är det några saker till som man bör tänka på, t.exatt ha upplysta rum om personen  med hörselnedsättning läser av läpparna.
Jag hade en gång en teckenspråklärare som var helt döv men fantastiskt skicklig på att läsa av läpparna. Han förstod det mesta jag sade, men han bad mig t.ex. att bokstavera mitt namn, eftersom mitt namn är ovanligt. Efter teckenspråkskursens slut bestämde vi elever att vi skulle bjuda ut läraren på middag. Det var ett jättemysigt ställe med levande ljus i Gamla stan, men blev helt misslyckat, eftersom vår stackars lärare inte kunde se ett ord av det vi sa i mörkret.

På arbetsplatser med övervägande hörande kan personer med hörselnedsättning känna sig mycket isolerade eftersom de kanske får skrivna lappar/mail när det gäller själva arbetet, men helt saknar småprat, som t.ex. vad såg du på tv igår, vad tyckte du om Bondfilmen och liknande. Jag tror att det skulle bli mycket uppskattat om några åtminstone ibland skulle göra sig tid med att mejla eller chatta liknande småprat.

Vid hembjudande av person med hörselnedsättning.
Försök att undvika många gäster samtidigt, allt tal kan upplevas som ett enda stort mummel. Och när det är flera personer, se till att alla ”håller disciplin” och bara talar en åt gången. – Är du ensam med en person som har hörselnedsättning tänk på att placera dig vid sidan av ”det bästa örat”.
Förr i tiden hade personer med hörselnedsättning kanske lurar eller stora synliga hörapparater, vilket gjorde att man ansträngde sig mer för att personen skulle höra. Det kan vara ett dilemma nuförtiden då man inte märker om någon har hörselnedsättning eftersom hörapparater är så små och diskreta och kanske inte syns alls om håret döljer öronen, å andra sidan har hörapparaterna blivit så mycket bättre så att många fler hör bra.
…………………………………………………………………………

Det är mycket viktigt att man får rätt diagnos och behandling vid nedsatt hörsel.
I SVT.se PUBLICERADE I NYHETER VETENSKAP 22 JUNI 2013 kan man läsa:
”Långtidsminnet slås ut: Det finns ett starkt samband mellan dålig hörsel och demens, visar ny svensk forskning.”
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nedsatt-horsel-kan-leda-till-demens
…………………………………………………………………………

hörsellinjen (drivs av Hörselskadades Riksförbund) kan man ställa frågor och också hitta hörselvård nära dig med kontaktuppgifter till landstingens hörselvård över hela Sverige.
………………………………………………………………………… .

LITE PRAKTISKA RÅD FÖRUTOM HÖRAPPARATER
En av mina vänner har t.ex. ljussignaler om telefonen ringer, praktiskt när man ligger i sängen och inte har på sig hörapparat.

Hörsellinjen har tolv tips om smarta hörhjälpmedel
Lyssna

”Hörapparater är inte allt. Ibland behövs lite annat för att kunna höra i telefonen, hänga med på möten och uppfatta dörrklockan. Här är tolv tips på smarta hjälpmedel som förenklar livet för dig som hör dåligt.”
1. Telefon med teleslinga
2. Lurförstärkare
3. Trådlös teleslinga med blåtand
4. Kommunikationssystem
5. Streamer
6. Samtalsförstärkare
7. Stolslinga för tv:n
8. Trådlös FM- eller IR-slinga för tv:n
9. Varseblivningssystem med armbandsvibrator
10. Trådlös dörrklocka
11. Ringsignalsförstärkare
12. Väckarklocka
…………………………………………………………………………
.
Fakta och råd vid nedsatt hörsel finns också på Vårdguiden
sök på: hörselnedsättning
…………………………………………………………………………
.
Boende i Stockholm kan genom äldreomsorgen som har nedsatt syn eller hörsel få gratis hjälp av en heminstruktör för att klara vardagen ännu bättre.
Du kan få hjälp med:
Information om kurser, föreningsliv och kommunal service
Råd och stöd i kontakter med hörselklinik eller syncentral
Information om hur du hanterar syn- och hörselhjälpmedel
Att träna orientering i hemmet och i närmiljön om du är synskadad
Råd och stöd om syn- och hörselnedsättningar och dess konsekvenser i vardagen.
Se: https://aldreomsorg.stockholm/stod-och-hjalpmedel/heminstruktor-for-syn-och-horsel/
………………………………………………………………………….