Etiketter

, , , ,

Gympa som tidigare fanns med på detta inlägg är flyttat till: 
Sittgympa och lättare gympa

handikappblogg 002

                                                         Inlägget uppdaterat 2021-05-18 

INNEHÅLL:
1. Lite allmänna råd om bakning och matlagning vid demenssjukdom
2. Kokböcker & böcker om bakning med lätta instruktioner
3. Böcker och bloggar med tips på specialkost gällande sväljsvårigheter, Crohns sjukdom, glutenfri mat, mat för reumatiker och rörelseproblem som t.ex. att kunna laga och äta mat med en hand.
.

1. Lite allmänna råd om bakning och matlagning vid demenssjukdom

Att baka och laga mat tycker många är roligt, vilket inte är helt lätt om man har en demenssjukdom. Men med lite hjälp fungerar det ofta. Skall ni besöka någon demenssjuk, speciellt om det gäller en äldre kvinna, tror jag ofta att det skulle uppskattas mer om ni hjälps åt med att baka något tillsammans än att få en köpt eller redan bakad kaka. Då kan kanske den demenssjuka få känna sig lite nyttig vilket jag tror kan öka välbefinnandet. 

Vad man kan säga rent allmänt och det gäller både personer med demenssjukdom respektive rörelsenedsättning är att det inte alltid är ”snällt” att underlätta allting utan i stället låta personen själv klara av så mycket han/hon förmår. Jag tror att det är oerhört viktigt även för personer med omfattande demenssjukdomar att få känna sig delaktiga även om det så bara gäller att klicka på sylten på en kaka. 

För såväl personer med demenssjukdom som personer med omfattande funktionsnedsättning kan man underlätta matlagningen genom att ställa fram de ingredienser som skall användas och eventuellt även hjälpa till med att mäta upp.

En annan sak jag kom att tänka på som inte har med kakbaket att göra, är att det kan vara svårt att låta bli att hjälpa till om man t.ex. ser att någon har tappat något, men försök att vänta lite och se om personen klarar av det själv innan du ingriper, för de flesta människor stärker det självkänslan när han/hon klarat av något helt själv utan hjälp.

När personer med demenssjukdom lagar mat och bakar är det speciellt viktigt att ha en kökstimer, som automatiskt stänger av spis och ugn efter en viss tid, om personen skulle glömma bort att maten står på spisen.
……………………………………………………………………………………….. 

 

2. Kokböcker & böcker om bakning med lätta instruktioner

För personer med demenssjukdom som har svårt att förstå recept och anvisningar i en traditionell kokbok kan det vara en idé att prova med en kokbok för barn. Här kommer förslag på några sådana böcker.

Adrians skafferi : Familjens kokbok, 2014, Veronica Larsson, ISBN: 9789163757105
Matlagning behöver inte vara så svårt eller komplicerat. Alla vuxna och barn, oavsett förkunskaper, kan tillsammans laga recepten med hjälp av anvisningarna. I ”Adrians skafferi” är recepten baserade på mat och desserter som älskas av både stora och små.
Ett litet urval ur ”Adrians skafferi”: Fransk köttgryta, kokta blåmusslor och crème brulée. Italiensk lasagne, gourmetpizza och tiramisu. Amerikanska crab cakes, cheeseburgare och cheesecake. Japansk sushi och teriyakimarinerad laxfilé. Thailändsk pad thai, satay med jordnötssås och stekt banan med vaniljglass. Svenska köttbullar med potatismos och brunsås, kalops och frasig äppelpaj.
Säljs av Adlibris och Bokus 
……………………………. 
Adrians skafferi – familjens bakbok, 2015, Veronica Larsson, ISBN: 9789163757112
Denna bakbok bjuder på en massa härliga recept som uppskattas av både stora och små. Med enkla steg-för-steg anvisningar och underbara bilder bakas det bland annat hallongrottor, chocolate chip cookies, dammsugare, gräddbullar, sex lager chokladtårta, muffins, cup cakes, snickers, kexchoklad och lollipops. 
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………………. 
Baka : steg för steg, 2014,  Clara Lidström, Annakarin Nyberg, ISBN: 9789129689525 
Denna prisbelönta bok är försedd med lekfulla illustrationer och tydliga instruktioner. Den innehåller 10 lätta recept såsom chokladbollar, snabba krispkakor och finfina blåbärsmuffins m.m.
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………….
Barnens stora kokbok : steg för steg, 2018, Clara Lidström, Annakarin Nyberg,
ISBN: 9789129706611
Instruktionerna är tydligt och lekfullt illustrerade i steg-för-steg-form av Katy Kimbell och Li Söderberg – och det är omöjligt att inte smittas av skaparglädjen som genomsyrar boken. Barnens stora kokbok innehåller alla recept från Baka, Laga och Kalas samt tio nya recept på mellanmål.
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………….
Barnens vegetariska kokbok, 2020, Heather Whinney, Denise Smart, ISBN: 9789177839699
Här finns sammanlagt 50 vegetariska recept som passar frukost, lunch, mellanmål eller middag. Alla recept har steg för steg-bilder som visar hur du ska gå tillväga.
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………….
Fredagsmys! – 20 enkla recept, 2016, Pia Beckman, 2016 ISBN: 9789155263492
Smarrig fredagsmat och desserter som alla klarar av att göra!
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………………. 
Göra gott : Kokbok för unga miljöhjältar, 2020, Malin Landqvist, Victoria Voss, Johan Rockström, ISBN: 9789171265333
Den här kokboken är en inspiration för barn och ungdomar att från hemmaköket börja förändra världen i positiv riktning. Här finns nästan 70 läckra recept som gör gott för både vår planet och oss själva – allt från frukost och mellis till vardagskäk och festmat.
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………….
Marias kockskola,
2019, Michael Wiander,ISBN: 9789188639691
En kokbok med massor av goda och härliga recept. Den är rolig och lärorik för både unga och gamla! Recepten kopplas till intressant kuriosa och fakta om rätternas ursprung och historia som tar läsaren till många delar av världen. T.ex. chokladbollar, morfars stora kanelbullar, Kreolsk matlagning, amerikansk presidentglass.
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………….

Minsta kokboken, 2006, Johanna Westman, Astrid ””Bobo”” Gandini, ISBN: 9789185243594
Om bl.a. Fattiga riddare, prinskorv och äggröra, sjömanspinnar och smaskiga efterrättstips. Lite enklare, lite tydligare och inte särskilt barnslig för det. Enkla steg-för-steg-recept får matlagningen att gå som en dans.
Boken är dessvärre slutsåld, men kan finnas på antikvariat, som t.ex. på https://www.bokborsen.se/
……………………………. 
Vego hela dagen!!!,2016, Mattias Kristiansson, ISBN: 9789132167225
Cirka 50 lättlagade vegofavoriter. Från uppiggande frukostar och välbehövliga mellanmål till mumsiga vardagsrätter och spännande bjudmat. ”Recepten i Vego hela dagen gör att man vill äta ”Vego hela veckan” bara för att det är supergott, ser så läckert ut, maten smakar gott, har vackra färger och är inspirerande!” Tidningen Kulturen.
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………….

Vi bakar och lagar mat : Recept som alla kan klara, 1993, Bisse Grenert, ISBN: 9789155226039
Med denna bok till hjälp i köket blir det enkelt att lyckas! Roliga, tydliga teckningar och kortfattade texter visar steg för steg hur man gör för att kunna baka och laga mat hur lätt som helst. Bland recepten finns förstås frallor, bullar, kakor och chokladbollar men även pizza, äppelpaj och muffins. Maträtterna är allt från kokt ägg och smörgåsar i våffeljärn till köttfärsbiffar, fiskgratäng och pannkaka.
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………….
Trollreda är en daglig verksamhet som driver ett kommunalt postorderföretag som säljer enkla hjälpmedel. De har flera lättförståeliga enkla bildrecept för bakning och matlagning med steg för steg.
………………………………………………………………………………………..

 

3. Böcker och bloggar med tips på specialkost gällande sväljsvårigheter, Crohns sjukdom, glutenfri mat, mat för reumatiker och rörelseproblem som t.ex. att kunna laga och äta mat med en hand.

Kokbok för enarmade föräldrar: riktig mat som kan lagas och ätas med en hand, 2010, Ann Ebersson
Säljs av Bokus
……………………………………………………………………………………….. .
Kokbok för lama, 2000, Claes Hultling och Stephan Rössner, (recept på god och lättlagad mat för rörelsehindrade)
Säljs av  Rehab Station Stockholm 
……………………………………………………………………………………….. .

Vid sväljsvårigheter (Dysfagi).
För personer med tugg- och sväljsvårigheter finns inspirationskokboken: Kokboken Strutspaté och hallongelé. Författare är kocken Roy Blad, dietist/projektledare Kristina Stefanovic Andersson, dysfagilogoped och forskare Margareta Bülow och fotograf är Tommy M Ruppel. Boken kan laddas ner på följande länk: 
https://www.kristianstad.se/globalassets/dokument/kommun-och-politik/omsorgsforvaltningen/handbocker/nutritionshandbok/maten/strutspate_och_hallongele.pdf
………………………………………………………………………………………...

För personer med Crohns sjukdom (Ulcerös Colit) finns en äldre blogg med många recept och länkar (sista inlägget är från år 2016, Tinas magmat.
……………………………………………………………………………………….. .

Om glutenfri mat för alla, kan man läsa om i Kerstins mat och prat-blogg (nerlagd 2016-10-10) där man fortfarande kan hitta många recept.
……………………………………………………………………………………….. .

Mattips vid reumatism, se: https://reumatism.ifokus.se/discussions/555f339dce12c42b58000147-ma-battre-med-ratt-mat?participating-1
…………………………………………………………………………………….