Etiketter

, , , , , , , , , , ,

BAKNING OCH MATLAGNING
Bakning och matlagning tycker många är lustbetonat.
Det är naturligtvis olika från person till person men eftersom väldigt många tycker det är roligt att baka uppskattas det ofta mer om ni hjälps åt med kakbaket än att få en köpt eller av dig redan bakad kaka. Vad man kan säga rent allmänt och det gäller både personer med demens respektive rörelsehinder är att det inte alltid är ”snällt” att underlätta allting  utan istället låta personen själv klara av så mycket han/hon förmår. Jag tror att det är oerhört viktigt även för personer med omfattande funktionsnedsättningar får känna sig delaktiga även om det så bara gäller att klicka på sylten på en kaka.

Jag vet, av egen erfarenhet, att det kan vara svårt t.ex. med att låta bli att plocka upp saker som ramlat på golvet hos en person med rörelsehinder, men försök att vänta lite och se om personen klarar av det själv innan du ingriper. För de flesta människor stärker det självkänslan när han/hon klarat av något utan hjälp och slippa känna sig hjälplös.

När personer med demens lagar mat och bakar är det speciellt viktigt att ha timer, som stänger av spis efter en viss tid. För såväl personer med demens som personer med omfattande funktionsnedsättning kan man underlätta matlagningen genom att ställa fram de ingredienser som skall användas och eventuellt även hjälpa till med att mäta upp.

Halkskydd kan underlätta både vid matlagning och när man äter.

För personer med demens som kan ha svårt att förstå recept och anvisningar i en traditionell kokbok kan det vara en idé att prova med en kokbok för barn. Det finns flera att köpa, t.ex. Lätt som en plätt – en kokbok för barn, 2008, Annica Håkansson.
”Recepten är goda, enkla och tar inte längre tid än att intresse och koncentration räcker till.”
Boken säljs på Bokus

Trollreda har flera lättförståeliga kokböcker bl.a. en med bildrecept för bakning och matlagning.

Afasifyrens kokbok, (en kokbok som är extra utförlig samt lättbegriplig för personer som har svårt att läsa recept). Boken kan beställas hos Kerstin Sjögren, Södergatan 14, 291 53 Kristianstad, telefon 044-129399

Kokbok för enarmade föräldrar: riktig mat som kan lagas och ätas med en hand, 2010, Ann Ebersson
Säljs av Bokus

Kokbok för lama, 2000, Claes Hultling och Stephan Rössner, (recept på god och lättlagad mat för rörelsehindrade)
Säljs av Bokus och Rehab Station Stockholm

Vid sväljsvårigheter (Dysfagi), se länken: http://dysfagi.se/
För personer med tugg- och sväljsvårigheter finns inspirationskokboken: Kokboken Strutspaté och hallongelé. Författare är kocken Roy Blad, dietist/projektledare Kristina Stefanovic Andersson, dysfagilogoped och forskare Margareta Bülow och fotograf är Tommy M Ruppel. Boken kan laddas ner på följande länk: http://malmo.se/download/18.af27481124e354c8f1800017422/1491303519691/103366_Kokbok_Web.pdf

För personer med Crohns sjukdom (Ulcerös Colit) finns en blogg: Tinas magmat.

Om glutenfri mat för alla, kan man läsa om i Kerstins mat och prat-blogg (nerlagd 2016-10-10) där man fortfarande kan hitta många recept.

Mattips vid reumatism, se: https://reumatism.ifokus.se/discussions/555f339dce12c42b58000147-ma-battre-med-ratt-mat?participating-1
…………………………………………………………………………………….

GYMNASTIK

Gymnastik är bra för att hålla igång kroppen. Själv kör jag hemma sedan c:a 20 år tillbaka ett 10 minuters gympapass varje morgon, med varierande DVD-skivor. Bor man på äldreboende brukar det ibland finnas gymnastik/sittgymnastik i deras regi. Man kan även skaffa lättare hantlar (finns i sportaffärer) och träna med. Min nu avlidna rullstolsburna mamma på 90+ och jag brukade ibland puffa uppblåsta ballonger på varandra med händer eller fötter alternativt ha kuddkrig! Promenader är också bra. Har man tillgång till video finns det flera DVD-skivor som passar även äldre.
Sittgymnastik anordnas av bl.a. av PRO på vissa platser i landet.

Speciella intressegrupper som t.ex. Neurologiskt handikappades riksförbund har gymnastik på olika platser i landet. Handikappupplysningen informerar om; sport, idrott och gymnastik.

Friskis och Svettis tagit fram en tränings-dvd för äldre som heter “Träna mjukt”, där några övningar är för sittande, men fungerar inte om man sitter i rullstol.

Sond.nu har träningsprogram med musik. För friskvård, rehab och personlig träning med bl.a. lätt-, sitt-, hand- och fotgympa. De har haft samarbete med bl.a. Reumatikerförbundet och PRO. Flera av programmen ligger på pdf-filer (text och bilder) med tillhörande CD-skiva för musik, de har en DVD som heter Sittgympa 3 med övningar även på Youtube.

Det finns många DVD för seniorer med tyskt tal:
SENIORGYMNASTIK
Tele-Gym (DVD) Ohne Alterbeschränkung
Fit & Mobil: Fitness für Senioren (DVD)
Tele-Gym – Fit fürs Leben 40+ (DVD)
Tele-Gym – Aktiv und beweglich mit 60+ (DVD)

Exempel på Sittgympa jag hittade på Youtube, många fler finns: (Tryck på länkarna nedan, några av inslagen har reklam, som kan tryckas bort efter ett par sekunder)
Exercise for Seniors – Lower Back Stretching for Seniors
Senior Fitness Exercises Online — Chair Exercises for Older Adults –
Stronger Seniors Chair Exercise Program
Senior Fitness – 98 year old keep fit teacher – Lesson 1
Sittgympa med pinne
Senior Fitness – 98 year old keep fit teacher – Lesson 2
Sittgympa med boll
Senior Fitness – 98 year old keep fit teacher – Lesson 3
Sittgympa med gummiringar
Aerobic sittande:
Stronger Seniors Strength – Senior Exercise Aerobic Video, Elderly Exercise, Chair Exercise
Stronger Seniors Chair Aerobic Exercise for Seniors
Lisa Ericson’s seated aerobic workout
Zumba sittande:
Zumba Gold Chair Waka Waka.MOV
Zumba Gold: Chair Routine
Yoga sittande:
Chair Yoga 
Chair Yoga Part Two 
Taichi sittande:
TAICHI in Wheelchair … everything is possible!
Seated Tai Ji: Strengthening Mind & Body
Tai Chi in a chair ”Cloud Hands”

 

354

.

.

Dans och rörelse i demensvården, handbok med tillhörande DVD, som praktiskt beskriver dans och rörelseprogram. Författare Nina Berglund, leg sjukgymnast. Finns att köpa bl.a. i Demensbutiken

……………………………………………………….

Om du klickar på denna länk kan du få förslag på:
PARASPORT (idrottsaktiviteter för personer med rörelsehinder)
……………………………………………………….

Annonser