Etiketter
Besöka dementa, Förbereda besök vid demens, Gästbok vid demens, Kommunikation vid demens, Minnesbok vid demens, Samtalsämnen vid demens
Länkarna uppdaterade 2020-01-30
De flesta tycker att det kan vara jobbigt att hälsa på släkt och vänner som har demenssjukdom. Man kan få höra ”jag får aldrig några besök” trots att du vet att personen får flera besök per vecka”. Någon kanske berättar att jag var och hälsade på min gamla arbetskamrat, men det var helt meningslöst för hon visste inte vem jag var och vi hade inget att prata om, så jag tänker inte hälsa på henne mer” eller ”jag hälsade på min farbror förra veckan, men det kommer han inte ihåg idag, så det är ingen idé att besöka honom.” Men då gör man fel, fel, fel!
Att personen inte känner igen dig och att hon/han vid ett senare tillfälle inte kommer ihåg när man träffats tidigare innebär inte att hon/han inte har trevligt medan besöket varar. Tänk efter hur kul skulle det vara för dig själv, om du skulle få en demenssjukdom och inte få några besök alls av den anledningen.
Jag hade tur såtillvida att min mamma inte var jobbig att besöka, fram tills hon fyllde 96 år var hon glad och tacksam för besök, även om jag ibland bara stannade i 30 minuter och hon klagade sällan. En del människor med demenssjukdom blir aggressiva, vilket hör till sjukdomsbilden, men det får man stå över och inte ta personligt!
Människor som i sin friska tillvaro varit vänliga och empatiska kan övergå till att trakassera såväl personal som anhöriga, det går dessvärre sällan eller aldrig att ändra på. Bor personen på ett demensboende är personalen förhoppningsvis väl medvetna om problemet och tar personangrepp, rasistiska tillmälen etc. med överseende. Är personen mycket bitter över sin tillvaro kan antidepressiv medicin hjälpa.
Någonstans har jag läst att vid frontallobsdemens ökar sockerbegäret (vilket jag inte vet om det stämmer) min mamma var i vilket fall som helst mycket förtjust i choklad, kakor och godis. En gång när jag bjöd alla på hennes boende på choklad var det en gentleman som stoppade på sig 10 bitar. Som tur var skvallrade jag för personalen, för det visade sig att mannen hade diabetes och fick äta max 1 bit! Så kolla först med personalen innan du bjuder.
Om du märker att personen inte kommer ihåg det ni haft gemensamt, undvik att fråga, även personer med demenssjukdom får komplex och kanske blir verkligt olyckliga när de får frågor som de förstår att de borde komma ihåg, men inte kan svara på. Då är det bättre att ta t.ex. ta fram foton och berätta om någon resa du själv varit med på.
Vad som kan vara bra är att förbereda ett besök, speciellt om du inte är så bekant med den du skall besöka. Man kan ta med något enkelt spel, kanske ett pussel eller barnkorsord ni kan lägga/lösa tillsammans. En bilderbok av något slag, t.ex. en med blommor, städer, båtar, bilar etc. som ni kan prata om. (Min mamma hade hjärtligt roligt åt en vansinnig bok som handlade om en ko som bl.a. åkte skidor, som jag lånade på biblioteket).
Minnenas Journal handlar om livet förr i tiden, med gamla folkkära filmstjärnor, artister och populära kungligheter m.m. som kan vara igenkännande för personer med demens som ni kan prata om tillsammans.
.
Nostalgiböckerna av Kallhed & Annica Triberg: Lilla nostalgiboken 50-talet, Lilla nostalgiboken 60-talet, Lilla nostalgiboken 70-talet och Lilla nostalgiboken 80-talet innehåller minnen, beskrivningar, lekar, recept m.m. är är tyvärr slut på förlaget, men går att låna på bibliotek.
Andra förslag är att gå ut på en promenad, gå och fika etc.
Har du själv eller någon i bekantskapskretsen tillgång till en ”klappvänlig” hund eller katt kan det i många fall underlätta kontakten. Om den du vill besöka bor på någon form av institution måste man dock alltid i förväg ta kontakt med personalen och fråga om det går för sig på grund av allergier, hundrädsla etc. Om man kan ta med ett litet positivt sinnat icke-snorigt barn brukar det också sprida glädje!!
Personer med demens likt många andra äldre har svårt att minnas och veta var de har sina saker. Vad som kan upplevas som jobbigt är att en del personer med demens blir mycket misstänksamma och har vanföreställningar att grannarna är tjuvar och kommer in på nätterna och stjäl. En väninnas mamma som hade eget boende i Servicehus var övertygad att så var fallet och ringde polis och bytte lås flera gånger. Trots att dottern kunde visa mamman att ”de stulna sakerna” i själva verket var bortskänkta, så trodde mamman i alla fall att sakerna var stulna. – Visserligen sker rätt många stölder på äldreboenden, men får du höra alltför fantastiska historier kanske du skall ta dem med en nypa salt.
Hos min mamma lade jag en Gäst- eller Minnesbok (d.v.s. en vanlig anteckningsbok) där jag och andra besökande skrev upp sig samt datum, då kunde hon se när hon haft besök och av vem. Jag skrev även upp enkla kommentarer t.ex.” Du och dottern var och promenerade och det ösregnade. Barnbarn ringt, hon kunde inte besöka dig, hon var förkyld.”
Har du inte tid till att besöka så ofta kan telefonsamtal, vykort och brev vara uppskattade. Min mamma ringde jag varje morgon klockan 8, både när jag var hemma eller på resor. Efter att ha sprungit runt halva Övre Norrland och en stor del av Toscana på mornarna för att få täckning på mobilen skaffade jag mig ytterligare en mobil med annat abonnemang och det fungerade ganska bra. Om personen med demens kan få hjälp med Skype (se inlägg Trygghetstips i hemmet) är det ett bra komplement att få kontakt med anhöriga och vänner, som bor långt borta.
Från demensförbundet: Hur ska du bemöta personer med demens? och Att vara anhörig
Boken Motiverande samtal: praktisk handbok för äldreomsorgen, 2013, av Barbro Holm Ivarsson, Liria Ortiz, handlar bl.a. om hur man kan bemöta personer med demens. Säljs av bl.a. av Adlibris och Bokus
Ytterligare tips får du på länken: Demens – Litteratur
och länken: Demens – Filmer
………………………………………………….
Ytterligare aktiviteter och tips för personer med demens:
Klicka på den röda texten här under så kommer du direkt dit.
Aktiviteter för personer med funktionsnedsättning, förord, lite om dagverksamheter och kurser samt vilken hjälp man kan vänta sig att få av samhället om man har ett funktionshinder.
Aktiviteter för personer med demens – musik, med förslag på vilken typ av musik som är lämplig och var man kan skaffa den.
Bakning, matlagning och gymnastik
Demensvårdsprogram med en mängd bra tips på aktiviteter
Diverse aktiviteter med förslag på utflykter, museibesök, gosedjur, demensdockor och terapihundar.
Samtal, telefon, Tv, radio, dator, surfplatta, fotoram, DVD, korsord och böcker, förslag på hur man med dessa hjälpmedel kan kommunicera och stimulera personer med demens.
Spel, kortlekar och Pussel med förslag på hur du själv kan tillverka enkla spel och vilka kortspel som kan vara lämpliga.
Textila och konstnärliga med bl.a. förslag på stickning som är lätt att klara av och räcker länge.
Tips för personer med demens gällande bl.a. telefoner, minneslappar, medicindoseringsdosa som skickar sms till anhöriga när medicin glömts att ta, God man m.m.
Trygghetstips i hemmet med förslag på hur du kan ha kontakt eller ”övervaka” person med demens som befinner sig på annan plats än du själv (t.ex. när du är och handlar).
…………………………………………………..
Tips för personer med inkontinens gällande stolsöverdrag, slippa odör, toalett/badrum och kläder.
Ping: Register över bloggen | handikapptips
Ping: Register över bloggen | Textil och tips
Ping: Träffa personer med demens | Textil och tips
Ping: Textila och konstnärliga aktiviteter för personer med demens | Textil och tips
Ping: Aktiviteter för personer med funktionsnedsättning | handikapptips
Ping: Exempel på bra demensvårdsprogram | handikapptips
Ping: Samtal, telefon, TV, radio, dator, surfplatta, fotoram, DVD, korsord och böcker för personer med demens | handikapptips
Ping: Bakning, matlagning och gymnastik | handikapptips
Ping: Textila och konstnärliga aktiviteter för personer med demens | handikapptips
Ping: Spel, kortlekar och pussel för personer med demens | handikapptips
Ping: Aktiviteter för personer med demens – musik | handikapptips
Ping: Utflykter, gosedjur, empatidockor och andra trevligheter för personer med demens | handikapptips
Ping: Tips för personer med demens | handikapptips
Ping: Register över bloggarna | Textil och tips
Ping: Register över bloggarna | handikapptips