Etiketter

Stickning

Länkarna är uppdaterade 2019-11-18

De aktiviteter som gäller textil är flyttade till min andra blogg: Textilochtips. Om man klickar på dessa länkar här nedanför kommer man direkt till beskrivningarna.

 ÖVERSIKT

Personer med demens som tidigare varit vana att sy, brodera, väva, virka, sticka, pyssla och måla kan ofta fortsätta med det, framför allt om de får lite hjälp. När det gäller stickning och virkning kanske hjälp behövs med t.ex. uppläggning, avslutning, skarvning av garn, ev. hål för halsen etc.

Broderi skidåkare    rita[1]

Broderi. Kanske ett barnbarn har ritat en teckning som kan användas till mönster. Hur man för över mönstret på tyg och andra broderiförslag också för personer med omfattande demenssjukdom.
Se: Fritt Broderi vid demens eller rörelsehinder

När det gäller brodergarn kan man klippa till dessa i lagom längder och fläta ihop, så garnändarna lätt går att dra ut utan att de trasslar till sig.

Om personen gillar korsstygn, men inte klarar att räkna trådar kan man rita upp mönstret med märkpenna på Aidaväv finns t.ex. på. Panduro

Stickning tyckte min mamma som blev 97 år var väldigt roligt. Under årens lopp stickade hon en mängd rutiga babyfiltar till Röda Korset, men med stigande ålder och demens klarade hon inte av färgbytet. Jag hittade då på att hon fick sticka fyra filtar samtidigt och hjälpte henne med färgbytet då jag hälsade på henne. Det fungerade, men förfarandet var lite opraktiskt. Jag har därför här i stället förslag på randiga filtar!
Täcke stickat randigt

Det här stickade sängöverkastet t.ex. hittade jag i boken ”Det bästa ur Allt om handarbete” från Bonniers tryckt 1975. Där är överkastet stickat i 10 cm breda ränder i rätstickning som sen virkats ihop genom de bakre maskbågarna. Ett sådant arbete varar länge och kan säkert utföras av många med demens om de har kunnat sticka sedan tidigare. Eventuellt med lite assistens beträffande  uppläggning, avmaskning och hopvirkning.
…………………………………..

Barnfilt  kv-stickad-filt-delar[2]

Beskrivning på denna randiga babyfilt.  Klicka här
…………………………………..
Capeschal turkos  capeschal-turkos-delar[2]

Beskrivning på en mycket lättstickad cape-schal i rätstickning. Klicka här
…………………………………..

trio-capeschalar[2]

Randiga cape-schalar stickade på ”härsan och tvärsan”.
Dessa schalar kan vara lite mer besvärliga eftersom de kräver garnbyte. Klicka här
…………………………………..

Blå schal virkad

Beskrivning på en halsvärmare som kan stickas, virkas eller påtas. Klicka här
…………………………………..

vrkad-med-text-2-7437[1]  rosa-virkad-1[1]

Virkad eller stickad topp för barn eller vuxen som kan göras öppningsbar i sidan.
Klicka här
…………………………………..

vc3a4star-17-12-27[1]  rc3b6d-stickad-4[1]


Väst och lättpåtagen topp. 
Består av 3 fyrkantiga bitar. Om personen har svårt att trä i armar kan toppen ha knäppning på ryggen för assisterad påklädning.
Klicka här
…………………………………..

vc3a4star-317-12-27[1]  rc3b6d-stickad-2[1]

Kofta samt tröja med öppningsbar rygg i rätstickning. (För personer som kan trä tröjan över huvudet stickar man bakstycket i ett helt stycke). Klicka här
…………………………………..

virkad-schal-fuga-tweed-1[1]  virkad-schal-fuga-tweed-2[1]
Denna långschal är virkad med dubbelstolpar, men kan virkas i annan teknik. Eftersom arbetet blir stort kan det vara lite jobbigt att hålla i. Klicka här
…………………………………..
cape-kv-med-text[1]cape-2-text.-kv[1]

Denna poncho är virkad med halvstolpar, men kan virkas i annan teknik, man kan också virka den utan ränder. Eftersom arbetet blir stort kan det vara lite jobbigt att hålla i. Klicka här
…………………………………..
.
Akvarell blommor vatten

Måla tycker många är stimulerande. Förutom att måla med/på; kritor, akvarell, olja, keramik och porslin kan man ju även trycka på textil eller papper. Att man trycker med potatistryck eller linoleum på äldreboenden är rätt vanligt. Att trycka i eget boende är besvärligt med tanke på att man behöver rätt stora bordsytor och vaskar för rengöring. Se: Akvarellmålning utan kunskaper
…………………………………..

pagina[1]

Målarböcker kan vara ett alternativ om fantasin tryter, eftersom det finns inte mindre än c:a  23 000 i handeln har jag här några förslag. I detta blogginlägg finns också länkar till gratis nedladdning av målarboksmönster. Se: Målarböcker för vuxna
…………………………………..

pärlplatta från panduroFoto: Panduros hemsida 

Pärlplattor tycker en del är roligt att syssla med, för att träna händernas finmotorik är det en bra syssla. När mina barn var små fanns bara små pilliga rörpärlor, nuförtiden finns också grövre rörpärlor maxi (10 mm.) som är lättare att handskas med för fumliga fingrar.
Många gör geometriska mönster, lejonet på bilden är från Panduro, som har material till pärlplattor. Klicka här.
Mönster till pärlplattor hittar man om man söker på Google/Bilder med sökord ”Pärlplatta”.
…………………………………..

snc3b6gubbe-1[1]20181211_094739-med-text[1]

pappersblomma-4054.text_[1] 20190427_120427.med-text.mindre[1]
.
.

12x16.text20190219_102206[1]  tulpanbild.text_.20190222_103446[1]12x17cm.text_.20190222_153154[1]

Pysseltips som är enkla att göra som kaniner och snögubbar gjorda av sockor fyllda med ris, julstjärnor av små och stora klädnypor m.m Klicka här 
…………………………………..

Reumatikerförbundet i Finland har mycket tips på konsthantverk t.ex. Påtning, Tovning, Tryck, Mosaik, Porslinsmålning, Flätning, Snickeri, Keramik, Sidenmålning m.m. En del av dessa förslag är även användbara för personer med demens, som gillar att pyssla. HÄNDIGT – en guide för dig som gillar att jobba med händerna. Klicka här

Ytterligare aktiviteter och tips för personer med demens:
Klicka på den röda texten här under så kommer du direkt dit.

Aktiviteter för personer med funktionsnedsättningförord, lite om dagverksamheter och kurser samt vilken hjälp man kan vänta sig att få av samhället om man har ett funktionshinder.
Bakning och matlagningmed tips bl.a. på lättlagad mat som kan vara lämplig för personer med demenssjukdom.
Diverse aktivitetermed förslag på utflykter, museibesök, gosedjur, demensdockor och terapihundar.
Exempel på bra demensvårdsprogrammed tips på aktiviteter.
Musik, med förslag på vilken typ av musik som är lämplig för äldre personer med demenssjukdom.
Samtal, telefon, Tv, radio, dator, surfplatta, fotoram, DVD, korsord och böcker, förslag på hur man med dessa hjälpmedel kan kommunicera och stimulera personer med demens.
Sittgympa och lättare gympa 
Spel, kortlekar och pussel för personer med demens, med förslag på hur du själv kan tillverka enkla spel och vilka kortspel som kan vara lämpliga.
Trygghetstips i hemmet med förslag på hur du kan ha kontakt eller ”övervaka” person med demens som befinner sig på annan plats än du själv (t.ex. när du är och handlar).
Träffa personer med demens, Om du
skall besöka någon med demens finns här förslag på vad ni kan prata om och
enkla aktiviteter och hur man kan förbereda ett besök så att det känns positivt
och meningsfullt för bägge parter.
………………………………………………………………………………………….