Etiketter

, , , , ,

Varsam.3926_KorthallareBord

                                Korthållare. Foto: Varsams hemsida
Länkarna uppdaterade 2017-11-18

Böcker, tidningar, Tv, radio, musik, dator, surfplatta, Skype, dataspel, Photoshops Elements, Google map, mail/brevvänner, släktforskning, fotoram, språkkurser, spel, korsord, och puzzle.

Böcker är till glädje för många. Är man intresserad av att läsa böcker men har svårt att komma till bibliotek kan man nuförtiden genom stadsbiblioteket hemifrån ladda ner en del böcker gratis genom internet till sin dator.

Prenumererar man på en dagstidning kan man även läsa den på nätet och man slipper då problemet med hålla i tidningen. Tv, radio och musik är ju till glädje för många. Likaså datorer och surfplattor. Radio finns i handeln med förinställda kanaler, som kan vara lättare att klara av.

Photoshop Elements Mycket roligt kan man ha med sin dator t.ex. med programmet Photoshop Elements där man i fantasin kan göra det mest fantastiska. Bilden till vänster föreställer mig 72-årig tant bergsklättrande, fast egentligen ”klättrar” jag på en österrikisk lekplats. Avatartjejen är mitt barnbarn. Stugan med pingvinerna är från Dalarna. Av min man fick jag Roslins damen med slöjan med mitt ansikte inmonterat på en canfastavla. Det kan man beställa på t.ex. Japan PhotoDet kan vara ett julklappstips för en person med funktionsnedsättning att ge ett foto med t.ex.sitt barn/barnbarn klädd som någon populär seriefigur.
.
Eiffeltornet
Med Google Maps är det mycket trevligt att besöka platser som Paris, Rom och London, bara för att ta några exempel. Men även en del mindre orter finns med, som t.ex. min italienska favoritby Pieve a Presciano där jag varit många gånger. Gör så här: Skriv in den plats du vill besöka, t.ex. Eiffeltornet, Paris. Dra sen den lilla gubben (som står på skalan som är placerad på datorskärmens vänstra översta hörn) mot målet. Sen är det bara att klicka sig fram med musen utmed gator och torg. – Mycket nöje!

Finns tillgång till Skype kan man få kontakt anhöriga och vänner om de också har Skype. Skype är ett program som du laddar ned till din dator och som gör det möjligt att ringa gratis till andra som också har Skype på sina datorer. Programmet gör det också möjligt att se den du talar med. Det som behövs är en dator som är hyfsat ny och som har mikrofon och vill man också se den man talar med måste bägge datorerna ha videokameror. Dessa går att köpa separat om man inte har det från början. Observera att det är själva samtalet som är gratis. Kostnader för abonnemang till bredbandsuppkoppling tillkommer (om man inte redan har det).

Dataspel en del kan man gratis ladda ner från nätet t.ex http://www.miniclip.com och http://www.spela.se Till en del måste man använda båda händerna, men inte till alla.

Mail/brevvänner kan vara trevligt att ha. Om man inte redan har, så varför inte skaffa sig någon/ några? Finns många forum på nätet.

Vad man också kan använda datorn till är släktforskning. Förutom att man själv kan ha roligt av släktforskning, brukar det dessutom vara mycket uppskattat av släktingar att få i present en utskrift med uppgifter om sin släkt. Följande ger nybörjarinformation om hur man släktforskar, mycket mer finns på nätet:
Släktforskning som också har en släktforskningsblogg.
Rötter utgiven av Sveriges släktforskarförbund.
Om släktforskning på Ancetry
Sverige, kyrkböcker, 1451 – 1943
I Mitt Nu seniorernas plats på nätet finns bl.a. artiklar om släktforskning 

Vad jag själv och många med mig skulle behöva göra är att fixa fotoalbum t.ex. ordna och sortera grupper med bilder av, släktingar, vänner, resor, årtal etc.

Fotoram, finns det många olika i handeln. Till min mamma valde jag en med ganska stor bild 22 x 13,5 cm, Kodak Easy Share SV 1011 som har en hel del finesser, men den är inte helt lätt att ställa in. Den har ljud, olika hastighet vid bildvisning, kan visa filmer och kan ställas in på automatisk på- och avstängning vilket kan vara bra om personen med funktionshinder inte klarar av det själv. Man kan t.ex. ställa in den på en viss timme/dag då den är igång. På ett USB-minne kan man t.ex. lägga in foton på vänner och familjemedlemmar levande och döda, resor och småfilmnuer. Till omväxling kan man byta ut USB-minnet ibland kanske till enbart musik.

9789171262103 (1)Känna igen fåglar och fågelläten Är man intresserad av fåglar finns en rolig bok om 150 svenska fåglar; Fågelsång av Jan Pedersen och Lars Svensson, 2011, Utgiven av Max Ström.
I boken med fågelbilder finns en ljudspelare där man kan höra hur fåglarna låter. Boken har nu utökats med spridningskartor som visar fåglarnas häckning i Sverige och ljudspelaren har kompletterats med ett uttag på sidan för hörlurar.
Boken finns bl.a. på  Adlibris och Bokus.com

Dagstidningar
från hela Sverige finns på Dagstidningar.nu.

Språkkurser finns att låna gratis på bibliotek och en del kan man även ladda ner på nätet. På t.ex. Språkbutiken finns 120 språkkurser att köpa nerladdningsbara för CD och mp3.
Se: https://www.utbildningssidan.se/utbildning/sprakkurser-sprakbutiken

Spel, kortlekar, korsord, sudoku och puzzle: Schack med magnetiska pjäser kan underlätta för personer med rörelsehinder. Det finns även digitala schackspel man kan spela själv mot datorn. Gratisspel finns på nätet.

Korthållare finns bl.a. i butikerna: Varsam och  Plusvardag. Om man är road av puzzle är det ett bra sätt att träna och bevara finmotoriken.

Gillar man korsord och sudoku finns gratis att ladda ner från nätet. T.ex http://www.infoom.se/korsord/korsord.php http://www.websudoku.com/
…………………………………………………………………………