Etiketter

,

 Fåfängan.

Utflykter

Utflykter behöver inte alls vara tidskrävande eller planerade i förväg. En dag t.ex. när det var vackert  väder ringde jag spontant efter färdtjänst och min mamma och jag åkte till Fåfängan i Stockholm (ett café beläget högt upp på ett berg med fantastisk utsikt över hela Stockholm). Det blev en väldigt trevlig och uppskattad utflykt.

Fler förslag på promenader och utflykter med rullstol i Sverige, klicka här.


Tillgänglighet på bio 


”Vi på SF Bio jobbar aktivt med tillgängligheten på våra biografer. Biograferna är anpassade för rullstol och salongerna är utrustade med hörslingor. Information om tillgängligheten i specifika salonger hittar du under respektive biograf” Klicka här

eget-foto-en-ovantad-vanskao  (Vill man se en bra film, som handlar om en totalförlamad person vilken visar att nästan ingenting är omöjligt, rekommenderar jag ”En oväntad vänskap”, en underfundig komedi, baserad på en bok med samma namn av Abdel Sellou.)

Tillgänglighetsguiden, ”Entré Stockholm” där det tidigare stod om tillgängligheten på bl.a. på teatrar i Stockholm är fr.o.m. 2015 ersatt med Jämför Service

När det gäller tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning på teatrar i hela Sverige får man söka på respektive teater.

Berwaldhallen i Stockholm har på främre parkett fem rullstolsplatser med ledsagarplatser intill, bokas per telefon. Två parkeringsplatser för rörelsehindrade till höger om entrén. Hörselslinga finns.

Kulturhusets och Stadsteaterns lokaler är tillgänglighetsanpassade och hiss finns mellan alla våningsplan. Klicka här

Nöjesparker:

Gröna Lund i Stockholm
”På Gröna Lund har vi som mål att tivolit ska vara tillgängligt för alla. Därför pågår det ständigt ett arbete för att underlätta för våra gäster med funktionshinder.”
Bra att veta för dig med funktionshinder
Den funktionshindrade betalar full entré, ledsagaren har fri entré till attraktioner om i- och urstigningshjälp behövs.
Mera om tillgängligheten på toaletter, restauranger och konserplatser mm. Klicka här

På Gröna Lund är världens högsta kättingflygare Eclipse (en startflyer) nu färdig. Den består av 12 gungor med plats för 2 i varje gunga med en maxhastighet på 70 km/tim. (För min smak verkar det vara en skräckupplevelse), men för den som vågar finns där en hiss för att personer med rörelsehinder ska kunna ta sig upp till plattformen på fem meters höjd där Eclipse startar. Från Gröna Lund har jag fått information ” Väl där kan man få hjälp av vår personal att ta sig i och ur. Assistenter eller ledsagare har alltid fri entré och fria åk, så de också kan vara behjälpliga. Dessutom är man välkommen att sitta kvar och åka fler gånger om man vill.”

Liseberg i Göteborg
Info för gäster med funktionsnedsättning
Liseberg har som mål att nöjesparken och dess verksamhet ska vara tillgänglig för alla. Vissa former av funktionshinder begränsar tyvärr möjligheten att nyttja vissa attraktioner och anläggningar.
Även Liseberg har fri entré om ledsagare behövs.
Om funktionshindret är sådant att du inte kan tillgodogöra dig en väsentlig del av parkens utbud erbjuder Liseberg fri entré, i övriga fall betalar den funktionshindrade full entré. Rullstolar kan förbokas.
Museibesök. Har man långt och besvärligt att komma till museer kan man numera sitta hemma ochHundertwasser se fantastisk världskonst på sin dator/surfplatta om man har internetuppkoppling. Det finns tillgång till mängder av museer t.ex. Nationalmuseum i Stockholm, Malmö konstmuseum, Uffizierna, Slottet i Versailles på http://www.googleartproject.com
För att komma in på det programmet måste man först ha webbläsaren Google Chrome installerad på datorn.

Museer i Sverige

Handikappupplysningen som numera upphört hade tidigare information om tillgängligheten och aktuella utställningar på en del av Stockholms museer. Nu är det nog enklast att googla på Tillgänglighet och aktuellt museums namn för att få tag i dessa uppgifter för samtliga museer i Sverige.

Fritt Fram – appen som visar tillgängligheten på tusentals platser. (I Stockholm 1200 platser 15-10-15) Appen är gratis och finns för både Iphone och Android! Slipp ringa restauranger, hotell, gym, badhus och många andra platser för att veta om man kommer in på stället.
För mer info, kika på: Fritt Fram på Facebook eller på Fritt Frams hemsida.

För konst-, film-, musik-, historie- och litteraturintresserade kan jag rekommendera Börjes konstblogg.

Uppdaterad 2017-02-25
…………………………………………………