Etiketter

, , , , , , ,

Echstedska gården toalett

                                                                           Uppdaterad 2020-02-27
Bilden är från von Echstedska gårdens vackert bemålade avträde (1760-talet, troligen målad av H.G. Schüffner), toaletten har många hål både för stora och små, dock ingen RWC-toalett!

RWC-toalett symbolRWC (förkortnng av RullstolsWC) är numera den korrekta benämningen även om HWC (förkortning av HandikappsWC) samt Handikappanpassad toalett fortfarande förekommer.

INNEHÅLL:
1. LITE ALLMÄNT
2. RWC I SVENSKA STÄDER
3. APPAR FÖR ATT HITTA RWC
4. ANPASSADE TOALETTER FÖR HEMMET
5. MEDTAGBARA POTTOR, MOBILA TOALETTER & SMÅHJÄLPMEDEL
6. MÅTT PÅ HYGIENUTRYMMEN
7. LÄNKAR

.

1. LITE ALLMÄNT

Att hitta anpassade toaletter för personer med funktionsvariationer i Sverige är inte det lättaste.  Jag tror att det är enklast att söka efter offentliga toaletter på Google för respektive stad t.ex. Örebro Offentliga toaletter. De nya offentliga toaletterna är i regel rullstolsanpassade. 

När det gäller toaletter i Sverige, brukar det på större restauranger, museer, biografer, teatrar, bad, järnvägsstationer, busstationer, flygplatser, hamnterminaler, större varuhus etc. finnas RWC-toaletter (rullstolstoaletter) eller HWC-toaletter (= handikapptoaletter). De båda benämningarna betyder i praktiken samma sak eftersom samma minimått gäller. (Se nedan)   

Ibland är toabesöken gratis, men ofta kostar besöket 5:- eller 10:-. Dessvärre måste man numera ha mobiltelefon (helst smartphone) och dessutom registrera sig på en betaltjänst på internet för att få använda många av toaletterna på stationer, i köpcentrum eller kulturinrättningar! En del toaletter har dock kvar myntlås, företrädesvis RWC-toaletterna.
På Stockholms Centralstation står bl.a. följande ”lättförståeliga” brux:
För Swedbank-kunder: Kortet kan bara ”blippas” fem gånger, därefter måste kortet verifieras genom att du använder chippet. Om det inte fungerar att öppna toaletten med ”blipp”, stoppa in kortet i kortläsaren.” 
Som tur är kan man där än så länge även betala med kontanter!
…………………………………………………………..
.

2. RWC I SVENSKA STÄDER

Offentliga toaletter i Stockholm ger dig öppettider, adresser med karta till Stockholms stad har cirka 90 offentliga toaletter runt om i staden. En del av toaletterna är gratis att använda och på andra får man betala. De offentliga toaletterna är tillgänglighetsanpassade.
………………
Offentliga toaletter i Göteborg samt karta
När man kommit in på sajten kan man sen filtrera på ”Alla inriktningar” för att se om de är rullstolsanpassade, permobilanpassade etc.
Kommunen har dessutom slutit avtal med ett antal näringsidkare – främst restauranger och caféer – om att deras toaletter ska få användas av dig, även om du inte är gäst hos dem. En del av restaurangerna och caféerna vill att du betalar några kronor för att använda toaletten. Även i vissa offentliga byggnader, som Stadsmuseet och stadsledningskontoret finns offentliga toaletter.
………………
Offentliga toaletter i Malmö samt karta
Malmös offentliga toaletter städas två gånger om dagen. På kartan kan man se var toaletten ligger, när den är öppen, om den är handikappanpassad, om den har skötbord och om den är avgiftsbelagd.
……………… 
Allmänna Toaletter i Uppsala är få, c:a 20 styck, varav nästan hälften är stängda på grund av skadegörelse. Se UNT: Offentliga toaletter i Uppsala sabbas 2019-07-03
Men vad som är lite speciellt med Uppsala är deras självstädandeDjungelmuggsom har öppnat i Stadsträdgården. Den är gratis öppet 24 timmar om dygnet. Kostnaden för toaletten ligger på omkring 3 miljoner kronor, så man får hoppas att inte den också blir saboterad!
………………
Offentliga och allmänna toaletter i Linköping
På kartan i denna sajt framgår det inte vilka som har RWC-toa. 
Pusslunden
och på Stora Torget utomhus har i vilket fall RWC-toa.
………………
RWC-toaletter i Örebro med karta. På denna sajt står vilka som har anpassade toa.
…………………………………………………………..
,

3. APPAR FÖR ATT HITTA RWC

I appen HittaToaLätt är appen som guidar dig till närmsta offentliga toalett i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vilken är den närmsta öppna toalett och har den skötbord? Här kan du lätt hitta närmsta handikappanpassade toalett och närmaste gratis toalett.
i IPhone OS för din iPhone iPad och iPod Touch. (iOS)
………………
Det finns en världsvid app WheelMate med sökbara tillgänglighets-anpassade toaletter eller parkeringar på 35 000 platser i 45 olika länder inlagda – och fler läggs till varje dag. Den kan laddas till en smartphone via AppStore eller Google Play. Innehållet i appen drivs av alla användare. Du kan själv fylla på med kommentarer om statusen på toaletten eller parkeringen. Du kan också lägga till toaletter som du vill rekommendera.
se vidare: https://www.coloplast.se/urinblasa-och-tarm-/tips-och-verktyg/hitta-en-toalett-nara-dig/
…………………………………………………………..
.

4. ANPASSADE TOALETTER FÖR HEMMET

.
När det gäller ”vanliga” anpassade toastolar har jag inte kollat upp vad som finns på marknaden. Jag känner dock en person som har denna toatillsats som heter Svan Care Bidette, som han är mycket nöjd med. Den har en vattenstråle som kommer underifrån för rengöring som styrs av användaren och torkluft som startas med en separat knapp. Användaren kan på så sätt klara sig helt själv! Firman heter Svan Care.
Om man är i behov av en sådan toalett brukar man få en sådan som bostadspassningsbidrag.
………………
.
Hjälpia.etac-hi-loo-fixed-with-arms_548780  Foto: Hjälpias hemsida

Andra förhöjningar och stödhandtag till befintliga toaletter säljs i många butiker t.ex: Etacbutiken, Hjälpia, Medistore  och Varsam
………………
.

Svedin.74643283-XfNSI   Foto SvedinRehabs hemsida
,
Toalettsits ”mjukis”. Röd färg på toaförhöjning, toalock och dörrhandtag är lättare att se och är extra bra för personer med demenssjukdom samt för personer med synskada.
Säljs av Svedin Rehab
…………………………………………………………..

5. MEDTAGBARA POTTOR, MOBILA TOALETTER & SMÅHJÄLPMEDEL

Pipinettepottan kan vara till hjälp i trängda lägen, den passar för kvinnor, män och lite större barn. Den finns bl.a. att köpa på Apotek, Designtorget och många Rehab butiker. Den kan dessutom vara praktisk att ha vid t.ex. sängen, sommarstugan m.m. Pottan använder man i regel stående. Den kan även användas av den som har svårt att sitta och kissa t.ex. efter operationer, graviditet m.m.
Pottan finns även som Travel Kit, som tar minimal plats t.ex. i handväskan. Den består av en oval ring som man trär en plastpåse över, i påsen har man en liten kudde av superabsorberande material som omvandlar vätska till en fast och droppfri massa. Påsen kan sen knytas ihop och slängas bort vid tillfälle. Det finns en variant som heter Ergo Handle, som kan användas av både sittande och stående, den har med framgång prövats av kvinnor i rullstol. Bruksanvisning: Klicka här
………………
Gogirl kisstratt för kvinnor fungerar både sittande och stående. Den är gjord i medicinsk silikon som är ett mjukt material som gör att den är lätt att förvara i exempelvis handväskan.
Säljs av NaturkompanietOutdoorexperten m.fl.
………………
Euforia säljer flera olika typer av urinflaskor som fungerar på resor som t.ex. Uribag för kvinnor, den kan användas sittande och stående och Uriwell för män och kvinnor, vilken kan användas stående, sittande och liggande. Den är spillfri och luktfri. Tom ryms den i en handväska. När den används utvidgas den och rymmer 750 ml. Kompakt storlek 15 x 7cm. Utvidgad storlek 35 x 7cm.

Andra som säljer urinflaskor är Varsam, apotek och många rehabbutiker.
………………
Mobila toaletter/duschstolar säljs bl.a. av VarsamShoppo, Etacbutiken  och Swemed
………………
Se även Spinalis tips för mobil toalett för omfattande funktionsnedsättning.
………………
.
Easywipe Euforia 09%20118%204415+A  Foto: Euforias hemsida

Toatorkare Easywipe för att själv kunna torka baken om man har svårt att nå, denna är hopfällbar i resemodell, används med toapapper och/eller våtsavetter.
Säljs av: EuforiaVarsam  m.fl.
Bruksanvisning: Klicka här  Finns på Youtube: Klicka här
………………
.
Svedin.55057570-u9gyu Svedin55057568-gf6RX
Foton: Svedin Rehabs hemsida

Kissa” Ett litet portabelt stänkskydd för herrar kan vid behov vara bra att ta med.
Säljs av: Svedin Rehab  m.fl.
…………………………………………………………..
.

6. MÅTT PÅ HYGIENUTRYMMEN

Boverkets byggregler (2011:6) gällande utformningskrav på tillgänglighet för hygienrum.
Toalettens mått vid nybyggnad när det gäller toaletter för allmänheten skall vara minst 2,2 x 2,2 meter och ett fritt dörrpassagemått på minst 0,80 meter och för vissa toaletter 0,90 meter.
………
Mått på hygienrum i bostäder. Det minsta tillgängliga och användbara hygienrummet i bostäder bör vara 1.7 meter x 1.9 meter med ett fritt dörrpassagemått på 0.76 m och ha en inredning som placeras så att man kan använda hygienrummet med en manuell eller liten eldriven rullstol för inomhusanvändning.
Se: Hygienrum – PBL kunskapsbanken – Boverket
…………………………………………………………..

7. LÄNKAR

Tips för personer med inkontinens gällande stolsöverdrag, slippa odör, toalett/badrum och kläder.
………………
Tips för resor & semester gällande hygien vid rörelsehinder
………………
Inkontinens och stomi – Litteratur
………………………………………….
Toalettbesök – bara för teknikkunniga? Veteranen
………………………………………….
Från svt Nyheter Uppror mot ett ödesdigert misstag i handikapptoaletten Publicerad 12 juni 2018
………………………………………………………………………………………………..