Etiketter

, , , , , , ,

Echstedska gården toalett

Bilden är från von Echstedska gårdens vackert bemålade avträde (1760-talet, troligen målad av H.G. Schüffner), toaletten har många hål både för stora och små, dock ingen RWC-toalett!

Att hitta toaletter för personer med funktionsnedsättningar i Sverige på nätet är inte det lättaste.  Jag tror att det är enklast att söka efter offentliga RWC-toalett symboltoaletter på Google för respektive stad, de flesta nya offentliga toaletterna är i regel rullstolsanpassade. 

Det finns en app WheelMate som är under utveckling, som är till för att hitta rena tillgängliga toaletter och parkeringsplatser över hela världen för rullstolsburna.
WheelMate låter rullstolsanvändare runt om i världen lokalisera rullstolstillgängliga toaletter och parkeringsplatser. WheelMate-appen har för närvarande mer än 30.000 platser i 45 länder – och fler läggs till varje dag. Nästan 7000 personer har laddat ner appen.” (2014-12-15)
För att komma till beskrivning och nerladdning av appen. Klicka här

Rent allmänt när det i Sverige gäller toaletter, brukar det på större restauranger, museer, biografer, teatrar, bad, järnvägsstationer, busstationer, flygplatser, hamnterminaler, större varuhus etc. finnas RWC-toaletter (rullstolstoaletter) eller HWC-toaletter (= handikapptoaletter). De båda benämningarna betyder i praktiken samma sak eftersom samma minimått gäller. (Minst 2,2 x 2,2 m) RWC – toalett är numera den korrekta benämningen även om HWC/Handikapptoalett/Handikappanpassad toalett fortfarande är vanligast.

Avgiften för toalettbesök är ofta 5:- om det inte är gratis. Dessvärre måste man numera ha mobiltelefon (helst smartphone) och dessutom registrera sig på en betaltjänst på internet för att få använda många av toaletterna på stationer, i köpcentrum eller kulturinrättningar!!!  En del toaletter har dock kvar myntlås, företrädesvis RWC-toaletterna.
Mer kan man läsa i Veteranen.

Pipinettepottan kan vara till hjälp i trängda lägen, den passar för kvinnor, män och lite större barn. Den finns bl.a. att köpa på Apotek, Designtorget och många Rehab butiker. Den kan dessutom vara praktisk att ha vid t.ex. sängen, sommarstugan m.m. Pottan använder man i regel stående. Den kan även användas av den som har svårt att sitta och kissa t.ex. efter operationer, graviditet m.m.
Pottan finns även som Travel Kit, som tar minimal plats t.ex. i handväskan. Den består av en oval ring som man trär en plastpåse över, i påsen har man en liten kudde av superabsorberande material som omvandlar vätska till en fast och droppfri massa. Påsen kan sen knytas ihop och slängas bort vid tillfälle. Det finns en variant som heter Ergo Handle, som kan användas av både sittande och stående, den har med framgång prövats av kvinnor i rullstol. Bruksanvisning: Klicka här

Gogirl kisstratt för kvinnor fungerar både sittande och stående. Den är gjord i medicinsk silikon som är ett mjukt material som gör att den är lätt att förvara i exempelvis handväskan.

Femia även kallad Änglapottan är till för sängliggande kvinnor. Till skillnad från traditionella bäcken är den mjuk och behaglig att använda. Öppningen har en rundad pip som fångar upp alla droppar.
Säljs av bl.a. Varsam och HjälpmedelsbutikenPlaza

Olika sorts pottor, urinflaskor för såväl män som kvinnor och inkontinensartiklar finns bl.a. på Plusvardag.se

Mobila toaletter finns bl.a. på Etac
Se även Spinalis tips för mobil toalett för omfattande funktionsnedsättning.

Broschyren Offentliga toaletter i Stockholm ger dig adresser och öppettider till 223 offentliga toaletter samt även app. Ungefär 80 % av toaletterna är anpassade för personer med rörelsenedsättningar och 40 % för personer med inkontinensproblem. Det framgår i broschyren vilka toaletter det gäller. 

App som listar offentliga toaletter i Stockholm, Göteborg och Malmö

Offentliga toaletter i Göteborg (73 st) samt karta 
Man får sen gå vidare och kolla på ”med inriktningen” för att se om de är rullstolsanpassade, permobilanpassade etc.

Offentliga toaletter i Malmö samt karta

Toaletter i Uppsala är mycket få, fler skall byggas enligt planer år 2017. De jag hittade på nätet uppdaterade 13-06-19 är:
Odinslund (öppen dygnet runt)
Stadsträdgården (gratis öppen dygnet runt)
Svandammen (öppen dygnet runt)
Gamla Uppsala (mellan Gamla Uppsala och gravhögarna gratis, öppna mellan 8.00 –21.00)

Offentliga och allmänna toaletter i Linköping
På denna sajt framgår det inte vilka som har RWC-toa. 
Pusslunden
 och Stora Torget
 utomhus har i vilket fall RWC-toa.

RWC-toaletter i Örebro med karta. På denna sajt står vilka som har anpassade toa.

I Boverkets byggregler för nybyggda lokaler 3:126 skall minst en toalett som är avsedd för allmänheten kunna användas av person som sitter i rullstol.
För äldre bostäder och lokaler, gäller dåtidens byggnadsregler. Kaféer, restauranger, butiker etc. måste succesivt anpassa sig efter nutidens byggregler, beträffande tillgänglighet.

Regler om toaletter på arbetsplatser

I Västerås invigdes år 2011 Nordens modernaste handikapptoalett (den i korsningen av Stora Gatan och Slottsgatan) utformad som en blåskimrande iskub, som är helt självrengörande, öppen 24 timmar om dygnet och gratis!

Litteraturtips: Dass ; en undersökning av det hemliga rummet 2003, Göran Bergholm. Säljs av Adlibris

…………………………………………
Länkar till inläggen
Tips för personer med inkontinens gällande stolsöverdrag, slippa odör, toalett/badrum och kläder
Inkontinens och stomi – Litteratur
………………………………………….
Länkarna uppdaterade 2017-11-11