Etiketter

, ,

GPS-larm-1024x559

Foto: Posifons hemsida                             Länkarna uppdaterade 2022-04-15

Intryck från MVT-mässan i Kista januari 2015
Förra veckan var min man och jag på MVT-mässan d.v.s. mässan för Mötesplats, välfärdsteknik och e-hälsa, en mässa som berör personer med funktionsnedsättning. Det var många utställare, så vi siktade in oss på de som vi tyckte verkade för oss mest intressanta.

Vi började med ett synnerligen intressant föredrag som hette: Att hjälpa kroppens egna resurser för att normalisera rörelsemönster. Hjälpmedlet gällde i första hand för personer med skador av Stroke, Cerebral pares, förvärvade hjärnskador, ryggmärgsskador och kronisk smärta. När det gäller MS och Parkinsons sjukdom uppfattade jag det som att behandlingen hjälpte men att det var mer tveksamt om den hade någon långtidsverkan. Om man använder shunt, baklofenpump, pacemaker eller liknande kan man inte använda hjälpmedlet, pga magneter som är fästa på dräkten som stör de medicinska implantaten. För övrigt har det inga kända biverkningar.

Hjälpmedlet Mollii från firma (INERVENTION) sedan 2021 Ottobock består av en jacka och byxor med 58 insydda elektroder fastsatta på dräkten. Mollii kan programmeras efter individens behov och går ut på att hjälpa personer med spasticitet till att minska oönskade reflexer, stelhet, muskelspänning och värk till avslappning, ökad rörelse och funktion samt aktivitet. Träning med plagget kan även ske i hemmet.

Behandlingen går ut på att ha på sig detta plagg ca en timme 3-4 ggr/vecka, bäst resultat uppnådde behandlingen i samband med träning. Den är lätt att använda med en knapp för på/av och en knapp för play/paus.
Mollii finns i 25 storlekar och är avsedda från 5 år och uppåt, plaggen tvättas i 40 grader fintvätt.

En del av er har kanske sett Fredrik Lundqvist i TV-programmet Draknästet, det är han som uppfunnit Mollii.

De visade två filmer, före och under behandling. I den första filmen hade en kvinna en mängd okontrollerbara ryckningar hela filmen igenom, det såg verkligen plågsamt ut och i den påföljande filmen var ryckningarna så gott som försvunna, det var helt otroligt!
Ni måste absolut se Youtubefilmerna nedan så ni kan bilda er en egen uppfattning!

Youtubefilm:  ELEKTRODRESS  Presentation av Jonas Wistrand
…………………………
Youtubefilm  av Jonas Wistrand, som visar person före behandling
Before Elektrodress – Dystonia.wmv
…………………………
Youtubefilm av Jonas Wistrand, som visar person efter behandling
After Elektrodress – Dystonia.AVI
Mer information på Ottobocks hemsida.
………………………………………………………………………

Sen gick vi en runda på mässan och såg många intressanta och för oss helt nya produkter som olika typer av trygghetslarm också sådana man kunde använda sig av i hemmet. ………………………………………………………………………

gps-tracker-minifinder-pico-5-sensor_thumb-1 Foto: Posifons hemsida .
Minifinder Pico GPS
Trygghetslarm är bara är 60 mm stort och väger 35g. Framför allt är den till för personer med demens, som går vilse, men firman tipsar även att den är praktisk att fästa på barn, hundar och resväskor! (Samma firma tillverkar också larm för att kunna spåra stulna bilar och båtar). 
MiniFinders officiella hemsida 
……………………………
Om olika trygghetslarm i form av armbandsklockor, skosulor med sökfunktion samt olika typer av mobiltelefoner, se inlägget: Trygghetslarm vid demenssjukdom
……………………………………………………………………… .

Vidare såg vi en mycket speciell fantastisk motionscykel jDome BikeAround, en svensk uppfinning utvecklad av Hälsoteknikcentrum i samarbete med John Nilsson och hans företag DIVISION BY ZERO.  Cykeln har en omslutande bildskärm som kan få användaren att återuppleva miljöer genom att trampa sig fram i bilden, som kommer från Google Street View. När vi provcyklade den upplevdes det som man cyklade på Skeppsbron i Stockholm. Dess funktion är tänkt som rehabilitering för personer som är strokedrabbade eller har demens.
Tyvärr är den mycket dyr, knappast något för privatpersoner utan mer tänkt för äldreboenden, den säljs av Camanio.

Man kan se motionscykeln på följande Youtube-film:
Division By Zero AB presenterar jDome BikeAround
………………………………………………………………………

Vidare såg vi EVONDOS OY:s läkemedelsautomat, som automatiskt erbjuder läkemedel vid rätt tid enligt ordination i hemmet, det har ett distansvårdsystem, där vårdpersonalen lätt kan följa upp läkemedels-
användningen hemma.
AutoDos® lämpar sig för personer med långtidsmedicinering, som är välvilligt inställda till sin läkemedelsbehandling. Positiva resultat har kunnat påvisas för vårdtagare med minnesproblem, Parkinsons sjukdom och psykiska problem.

AutoDos visar när medicin skall tas och varnar de som ansvarar för vården om man glömt ta sin medicin. Verkar bra, men har hög månadskostnad och automaten måste fyllas på varannan vecka. Apparaten fungerar inte för medicin som skall förvaras kall eller är flytande, men den kan påminna om att man själv skall ta sådan medicin.

Mer information på Evondos hemsida 
………………………………………………………………………

Till sist en smart uppfinning, nämligen inkontinensskyddet Pampett som i huvudsak används på demensboenden, men också kan användas för hemmaboende personer som får hjälp av vårdpersonal i hemmet.

Ni har väl alla hört eller läst om myten med blöjvägningen, som skulle spara så mycket pengar för omsorgsgivaren men i själva verket är det så att alla utförare inom äldreomsorg – både i offentlig och privat regi – väger inkontinens­skydd enligt riktlinjer från Socialstyrelsen. Syftet är att kunna anpassa skydden till individen och exempelvis undvika byten som stör nattsömnen.

Pampett består av små engångsplåster med sensorer, som tejpas fast i inkontinensskyddet eller byxan, samt en antenn som läggs under lakanet som kopplas till en detektor som larmar via en lampa på sängen eller smartphone eller dator. Genom denna sensor man kan se vid vilken tidpunkt inkontinensskyddet blir vått.

Om man har synpunkter på att det är otrevligt att någon mäter hur mycket och när man kissar får man väga fördelarna mot att slippa att någon kommer in mitt i natten, tänder lyset, drar av personen täcket och kollar hur vått inkontinens- skyddet är, speciellt om det sker i onödan om det visar sig vara torrt. På ett äldreboende i Lund, som använde sig av Pampett kunde de äldre sova i snitt två timmar mer per natt!

Informatören på mässan berättade att i glesbygd hade en del vårdpersonal stora upptagningsområden och får åka milsvis, och då kan det också vara onödigt om det visar sig att inkontinensskyddet är torrt och vise versa om skyddet kanske blivit genomvått vid en tidigare tidpunkt än när personalen brukar komma, kan personen förhoppningsvis få hjälp tidigare eller om man får sin nattsömn störd i onödan så har ju inte vården varit till någon större nytta, kanske mer till skada.

En annan fördel är att om man vet hur dags inkontinensskyddet brukar bli vått t.ex. kl. 7.00 varje morgon, då är det praktiskt att kunna hjälpa personen till toaletten kl. 6.45 som på så sätt slipper bli blöt.
Mer information på Pampetts hemsida
………………………………………………………………………
Eftersom det var länge sedan jag skrev detta inlägg, bifogar jag här en länk till senare tillkomna: Medicinpåminnare