Etiketter

, , , , , , , , ,

 Inlägget uppdaterat 2019-04-12

SRC.strand5                                                                                                                                                                  Foto: SRC:s hemsida

Har du varit sjuk, skadad eller varit inlagd på sjukhus kan du behöva rehabilitering eller fortsatt vård. Målet är att du ska få tillbaka ett så normalt liv som möjligt, både fysiskt och psykiskt.
Du kan också få lära dig att använda olika hjälpmedel för att kompensera förmågor som påverkats av sjukdomen eller skadan.

Det är framförallt om man har psoriasis, en reumatisk sjukdom eller neurologisk sjukdom eller skada som man kan få denna rehabilitering utomlands med s.k. med klimatvård där det finns större möjlighet för sol och bad.

För all rehabilitering i varmt klimat gäller:
Att ditt medicinska tillstånd är stabilt.
Att du orkar och är motiverad och att du kan delta aktivt, både på egen hand och i grupp, i ett intensivt rehabiliteringsprogram.
Att ditt medicinska tillstånd klarar av träning i varmt klimat och den långa resan.

Vem betalar för detta? Den frågan är inte helt lätt att besvara, vanligast är det Landstinget eller Försäkringskassan. Ibland finns det möjlighet att man söka medel av arbetsgivare och vissa ideella föreningar och förbund. Om man får avslag kan man i regel som sista utväg själv stå för kostnaden (ev. genom lån).

Vintersol har nästan blivit ett begrepp för rehabilitering i varmare klimat, men det finns därutöver flera anläggningar som kommer att beskrivas nedan.

När det gäller en del anläggningar kan det vara svårt att skilja på om platserna skall rubriceras som rekreation eller rehabilitering. Troligtvis går gränsen för rehabilitering om bidrag kan sökas.

För vanlig rekreation och semester utomlands hänvisar jag till inlägget: Semestertips i utlandet för personer med funktionsnedsättning 
………………………………………………………………………….

De anläggningar för klimatvård och rehabilitering utomlands som jag hittat på nätet finns på Teneriffa, Gran Canaria, spanska fastlandet, Montenegro och USA. 

Optima rehab,  Marbella, Spanien (f.d. Enriched Life & NeuroOptima)
Rehab Igalo, Montenegro
Rehab Station Florida
SRC Scandinavian Rehab Center, Benalmadena, Spanien
SVENSKA RE Kanarieöarna
Vintersol,  Kanariöarna
(Benicasim, Spanien Rehab-verksamheten är tillsvidare lagd på is, enligt uppgift 2019-04-10)

I slutet av detta inlägg kommer jag att skriva lite mer om vad dessa anläggningar kan erbjuda, de flesta uppgifterna är tagna från respektive anläggnings hemsida april 2015. 
………………………………………………………………………….

I Vårdguiden är det besvärligt att hitta vilka anläggningar som är godkända av respektive landsting och vem som kan få rehabilitering i varmt klimat.
……………………………… 
Gällande psoriasis för Stockholms län: Rehabiliteringen sker på anläggningen 
Vintersol, Los Christianos, Teneriffa. Rehabiliteringsperioden är tre veckor.

Gällande reumatism för Stockholms län: Rehabiliteringen sker på anläggningarna:
Vintersol Los Christianos, Teneriffa och SRC Skandinavian Rehabcenter, Marbella. 

Gällande Neurologisk sjukdom/skada för Stocholms län: Rehabiliteringen sker på anläggningen 
Vintersol, Los Christianos, Teneriffa.
……………………………………………. .

Följande uppgifter är ett sammandrag från 1177 Vårdguiden gällande Stockholms län (senast uppdaterad 2018-10-31).
Vill du läsa mera. Klicka här

”Rehabilitering i varmt klimat
Du kan få rehabilitering i varmt klimat om du har en inflammatorisk reumatisk sjukdom, en neurologisk sjukdom eller skada, eller om du har psoriasis. Men det är inte så vanligt med sådan behandling.”

”Vem kan få rehabilitering utomlands?
Regionerna och landstingen har olika bestämmelser om vid vilka sjukdomar man kan få rehabilitering i varmt klimat. På flera håll har möjligheten tagits bort.”

”Hur går rehabiliteringen till?
Rehabiliteringen sker oftast på anläggningar på Teneriffa, Gran Canaria, på spanska fastlandet och i Igalo, som ligger i Montenegro. Några anläggningar används året om, andra under våren och hösten. Resmålen och anläggningarna kan skifta mellan landstingen och regionerna.”

”Hur mår man efteråt? 
”För de flesta är det mycket positivt med möjlighet till koncentrerad träning för att förbättra olika funktionsförmågor och för att minska smärta. Många uppskattar också att träffa andra personer i samma livssituation och utbyta erfarenheter.”
………………………………………………………………………….

Specialiserad rehabilitering utomlands kan också ansökas till Försäkringskassan  (gäller för hela landet)

Enligt EU-lagstiftningen har du i vissa fall rätt att söka vård i andra EU-länder, t.ex. för att uppsöka en specialist, genomgå en operation eller få behandling för en speciell sjukdom. Men innan du åker iväg bör du ta reda på dina rättigheter, villkoren och hur du ska gå till väga.

Här kan du läsa mer:
Söka planerad vård utomlands
Betalning och ersättning för planerad vård utomlands
Kontaktpunkter för planerad vård utomlands
Vanliga frågor – Söka planerad vård utomlands 
………………………………………………………………………….

Rehabvalet har också skrivit om specialiserad rehabilitering utomlands och hur ansökningen går till. Klicka här
………………………………………………………………………….
.
Enriched life.reumasol_topp1

                            Reuma Sol – Foto: Enriched Lifes hemsida

Optima rehab (f.d. Enriched life  & NeuroOptima) har rehabilitering i Spanien.
De har anläggningar på Santara Resort, Suitopia – Sol y Mar Suites Hotel och Reuma Sol för stroke, reumatism, Parkinson, stress, afasi, MS, talpraxi. För stroke har de har specialiserade svenska fysioterapeuter, neuropsykolog och logopeder.

Frågor och svar, se: https://www.optimarehab.se/fragor-svar/
………………………………………………………………………….

Rehab Igalo

 

.

.

.

Foto: Rehab Igalos hemsida

Rehab Igalo, i Montenegro vid Adriatiska havet nära Dubrovnik. Institutet startade redan 1949.  Igalo ligger intill den gamla staden Herceg Novi där finns tillgång till restauranger, serveringar och affärer.

De som anlitar Rehab Igalo är landsting, reumatikerföreningar samt privatpersoner. Privata patienter har möjlighet att söka bidrag från Reumatikerförbundet för klimatresor.

De erbjuder reumatiker, MS-patienter och psoriasispatienter en professionell rehabilitering. De har individ- och gruppgymnastik, bassäng-träning, undervattensmassage, arbetsterapi, lerapplikationer, manuell massage m.m. Personalen på Institut Igalo består av läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, sjuksköterskor, fotvårdare, dietist, kurator, m.fl. Det finns flera svensktalande personer på Institutet i Igalo som arbetar med de svenska patienterna. Rehab Igalo AB har ställd säkerhet till Kammarkollegiet enligt resegarantilagen. Bolagets säte är i Nacka.

Boendet är beläget inom anläggningen i hotellrum upp till 410 gäster. För dem vars resor bekostas av landstinget ingår enkelrum utan extra kostnad. Hotellet tillhandahåller specialkost och vegetarisk mat.  Samtliga rum har luftkonditionering och de flesta av rummen har havsutsikt.
Mötesrummen på hotellet är rullstolsanpassade.

Här kan du läsa mer på Rehab Igalos hemsida. Klicka här
………………………………………………………………………….

Rehab Station2011-03-16%2010_14_29

 

.

.

.

.

Foto: Lars Holmström

Rehab Station Florida, USA 
Rehab Station, Stockholm har lokaler i Frösundavik Solna. Det är ett internationellt rehabiliteringscenter och tar emot patienter från hela världen. Det drivs i privat regi och är ett dotterbolag till Praktikertjänst AB, som jag skrivit om tidigare i inlägget:Rehabiliteringsanläggningar för neurologisk sjukdom eller skada

I deras regi görs sedan 1990 behandlingsresor till Fort Lauderdale i Florida för personer med ryggmärgsskador och ortopediska skador. De har två koncept:

En rehabiliteringsresa på 19 dagar med de första kursdagarna är förlagda på Rehab Station i Solna.

Med på resorna följer fysioterapeuter, arbetsterapeuter, sjuksköterska, dessutom finns rehabiliteringsinstruktörer med egna funktionshinder med som inspiratörer och tränare. Träningen sker i grupp och de använder hotellets anläggningar såsom bassäng, basketplan och andra ytor. All träning sker utomhus eller i hotellets gym.
Hotellet heter B Ocean Resort.

Finansiering kan ske genom ditt landsting, försäkringsbolag eller genom egen finansiering.

Här kan du läsa mer på REHAB STATION, STOCKHOLMS hemsida. Klicka här.
………………………………………………………………………….
.
SRC.jpg
Foton: Mats T. Karlsson SRC:s hemsida

SRC Scandinavian Rehab Center, Benalmadena, Spanien
Anläggningen är ett relativt nybyggt rehabcenter beläget drygt 3 km från Benalmadena och ca 500m från stranden. Nära till lokalbuss, taxihålplats, affär, apotek och uttagsautomat. Malaga är närmaste flygplats.

Rehabilitering för reumatism, neurorehabilitering barn- & ungdomsreumatiker & individuellt program 

Personal: Kurator, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, sjuksköterskor och verksamhetschef.

Alla rum och lokaler är avsedda för personer med nedsatt rörlighet och för rullstolsburna. Anläggningen erbjuder 48 tvårumslägenheter med kök, allrum, separat sovrum med två bäddar och WC/dusch, TV, tvättmaskin och egen uteplats.
Gemensamhetslokaler med trivselrum för TV och sällskapsspel.
Restaurang finns.
Träningslokaler, träningsytor & uppvärmd pool, som även kan användas för vanliga bad när den ej är upptagen av gruppverksamhet.
Läkarmottagning för enklare problem & skador.

Rehabcentret erbjuder också en rad gemensamma aktiviteter under kvällar och helger, så som bussresor till lokala sevärdheter, evenemang, köpcentrum mm.
………………………………………………………………………….
.
Svenska Re poolbild14_275px.

.

.

Foto: Svenska Re:s hemsida

SVENSKA RE som ägs av svenska Re AB, har en rehabanläggning i San Agustin på Gran Canaria. Anläggningen ligger nära såväl stranden som flygplatsen. Området runt anläggningen är kuperat, vilket kan medföra svårigheter för deltagare som är rullstolsburna. Man bor inte på anläggningen, i nära anslutning finns hotell, bungalows och flera restauranger, caféer och butiker.

Programmets områden • Smärta • Stressrelaterad psykisk ohälsa • Reumatiska diagnoser • Psoriasis • Belastningsskador • Muskel- eller ledrelaterade sjukdomar • Hjärtrelaterade sjukdomar eller i riskzonen för att utveckla hjärtsjukdom • Genomgått kirurgiska ingrepp och/eller cytostatikabehandling • Behov av rehabilitering efter fraktur • En diagnostiserad sjukdom där intensiv rehabiliteringsperiod är befogad

Medarbetare är: hälsopedagog, sjukgymnaster, sköterskor, läkare och psykolog.

Aktiviteter: På anläggningen finns bland annat en söt- och en saltvattensbassäng med temperaturer mellan 27 till 34 grader, gym, stora gräsytor som används för såväl fysisk aktivitet som olika gruppaktiviteter och föreläsningssalar.

Vem som får komma dit:
Svenska Re har avtal gällande psoriasis eller en reumatisk sjukdom med flera regioner. Utöver dessa köper flera landsting deras tjänster. Även arbetsgivare och vissa försökringar m.fl. kan bekosta vistelsen. Bidrag kan sökas hos olika föreningar som t ex Reumatikerförbundet eller Psoriasisförbundet.Man kan även som privatperson bekosta vistelsen, men vid deltagande i rehabiliteringsprogram måst e man ha remiss eller ett läkarutlåtande.
När remissen är tillstyrkt ordnar du själv med din bokning av resa och boende. Sölvesborgs Resebyrå
rekommenderas för bokning av flygresa och boende i San Agustin.

Här kan du läsa mer på Svenska Res hemsida. Klicka här
Vanliga frågor och svar
Avtal med landsting
Youtube om Svenska Re
………………………………………………………………………….

sun-451441__180

.

.

.
.
.
Vintersol ligger beläget i Los Cristianos på södra Teneriffa, Kanarieöarna.
Stiftelsen Humlegården har sedan 1994 bedrivit rehabiliteringsverksamhet i bolagsform på Vintersol. Redan 1965 startade verksamheten med neurologisk och reumatologisk rehabilitering av Stiftelsen Vintersol. Under 90-talet började Vintersol även ta emot patienter från andra länder än Sverige. Sedan juli 2008 drivs verksamheten genom det spanska bolaget Humlegarden S.L.U.

Vården är avsedd för såväl personer med inflammatorisk reumatisk sjukdom som personer med neurologisk sjukdom eller skada. Patienter med reumatism, multipel skleros (MS), Parkinson, stroke, psoriasis, poliorelaterade besvär och liknande sjukdomar får här ett individuellt anpassat rehabiliteringsprogram 

Rehabiliteringsmetoder
Om anläggningen
Boende
Vanliga frågor

Anläggningen
Vintersol består av 12.000 kvadratmeter. Hela anläggningen är rullstolsanpassad.
Två klimatiserade bassänger med liftar.
Fullt utrustad träningslokal och anpassade områden för träning utomhus.
Privat solterrass med tak för psoriasispatienter.
Ljus matsal med terrass.
Två tv-rum, samlingsrum och bibliotek.
Tillgång till ”Playa Las Vistas”, strand med anpassat område för rullstolar.

Anläggningen ligger vid strandpromenaden i Los Cristianos, bredvid den 800 meter långa playan som heter Playa de Las Vistas. Arona kommun har under årens lopp anpassat både stranden och andra områden i Los Cristianos så tillgänglighet finns för alla.

Vintersol är fullt tillgänglig även för rullstolsburna och kan ta hand om patienter med mycket stora vårdbehov. De som behöver personlig assistans dagligen kan välja mellan att ta med sig sin egen assistent hemifrån eller anlita en av Vintersols personliga assistenter.

HUR MAN ANSÖKER
Om du önskar komma till Vintersol för en rehabiliteringsperiod där du bor inne på Vintersol så finns det tre möjligheter: Via ditt landsting, Via försäkringskassan, Privatbetalande.

Aktiviteter: Gym och bibliotek. Vintersol har två stora havsvattenpooler varav den ena är uppvärmd till ca 34 grader. Poolerna är utrustade med lift. Alla allmänna utrymmen är rullstolsanpassade.
Det finns dessutom ett rikt utbud av fritid och upplevelser på Teneriffa.

Finansiering:

Medicinsk rehabilitering finansieras av ditt landsting. Om rehabiliteringen syftar till att du omgående ska kunna återgå i arbete kan den betalas av din arbetsgivare eller försäkringskassan, s.k. arbetslivsinriktad rehabilitering. I vissa fall kan också din hemkommun finansiera rehabiliteringen enligt Socialtjänstlagen.
Man kan även söka som privat patient och får då själv stå för kostnaden.
Här kan du läsa mer på Vintersols hemsida. Klicka här

Det finns flera Youtubefilmer om Vintersol t.ex. denna. Klicka här Länk till Reseskildring från Vintersol på Teneriffa av Ninnie Wallenborg (2006)
Klicka här
………………………………………………………………………….

För rehabilitering i Sverige. Klicka här 
………………………………………………………………………….