Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Rehab Station2011-03-16%2010_14_29

Rehab Station Florida, USA
Foto: Lars Holmström

Har du varit sjuk, skadad eller varit inlagd på sjukhus kan du behöva rehabilitering eller fortsatt vård. Målet är att du ska få tillbaka ett så normalt liv som möjligt, både fysiskt och psykiskt.
Du kan också få lära dig att använda olika hjälpmedel för att kompensera förmågor som påverkats av sjukdomen eller skadan.

Det är framförallt om man har psoriasis, en reumatisk sjukdom eller neurologisk sjukdom eller skada som man kan få denna rehabilitering utomlands med s.k. med klimatvård där det finns större möjlighet för sol och bad.

Vem betalar för detta? Den frågan är inte helt lätt att besvara, vanligast är det Landstinget eller Försäkringskassan. Ibland finns det möjlighet att man söka medel av arbetsgivare och vissa ideella föreningar och förbund. Om man får avslag kan man i regel som sista utväg själv stå för kostnaden (ev. genom lån).

Vintersol har nästan blivit ett begrepp för rehabilitering i varmare klimat, men det finns därutöver flera anläggningar som kommer att beskrivas nedan.

När det gäller en del anläggningar kan det vara svårt att skilja på om platserna skall rubriceras som rekreation eller rehabilitering. Troligtvis går gränsen för rehabilitering om bidrag kan sökas.

För vanlig rekreation och semester utomlands hänvisar jag till inlägget: Semestertips i utlandet för personer med funktionsnedsättning 
………………………………………………………………………….

De anläggningar för klimatvård och rehabilitering utomlands som jag hittat på nätet finns på Teneriffa, Gran Canaria, spanska fastlandet, Montenegro och USA. Några anläggningar används året om, andra under vår och höst.

I slutet av detta inlägg kommer jag att skriva lite mer om vad dessa anläggningar kan erbjuda, de flesta uppgifterna är tagna från vårdguiden och respektive anläggnings hemsida april 2015.  

Benicasim, Spanien 
Enriched Life, Spanien
NeuroOptima Forsk Rehab AB, Spanien
Rehab Igalo, Montenegro
Rehab Station Florida 

SVENSKA RE Kanarieöarna
Vintersol,  Kanariöarna
………………………………………………………………………….

I Vårdguiden det besvärligt att hitta vilka anläggningar som är godkända av respektive landsting.

Följande uppgifter är ett sammandrag från 1177 Vårdguiden (2015-03-16) Vill du läsa mera. Klicka här 

”Allmänt
Man kan i vissa fall få rehabilitering utomlands i ett varmt klimat om man har psoriasis, en reumatisk sjukdom eller en neurologisk sjukdom eller skada.

Landstingen och regionerna har olika bestämmelser om vem som kan få rehabilitering utomlands. Vanligtvis ska ett intyg från en läkare skickas till en särskild uttagningsläkare som gör en bedömning av behovet av klimatvård.”  ”Det beslut som tas kan inte överklagas. ”

”Hur går rehabiliteringen till?
Den vanligaste rehabiliteringstiden är tre till fyra veckor. Beroende på vilken sjukdom man har får man olika behandlingar, träning och möjlighet att sola”

”Den vanligaste orsaken till att man inte beviljas rehabilitering utomlands är att det landsting man tillhör har tillsatt begränsade medel till denna form av rehabilitering. ”

Kostnad
”Man betalar själv samma kostnad som när man vårdas intagen på sjukhus. Kostnaden kan variera mellan olika landsting och regioner men är som regel 80–100 kronor per dag. Vanligtvis får man för denna summa resa inom Sverige till flygplatsen, flygresor och transfer till anläggningen utomlands, kost, logi och behandlingar.”

Hur mår man efteråt?
”För de flesta är det mycket positivt med möjlighet till koncentrerad träning för att förbättra olika funktionsförmågor och för att minska smärta. Många uppskattar också att träffa andra personer i samma livssituation och utbyta erfarenheter.

En viktig del av klimatvårdsrehabiliteringen är att få användbar kunskap om sjukdomen.”
………………………………………………………………………….

Specialiserad rehabilitering utomlands kan också ansökas till Försäkringskassan (gäller för hela landet)

Enligt EU-rätten har du i vissa fall rätt att söka dig till andra EU-länder för vård. Men innan du åker iväg bör du sätta dig in i dina rättigheter, villkoren och hur du ska gå tillväga.

Här kan du läsa mer om

Rehabiliteringsanläggningen du är intresserad av kan ofta hjälpa till med ansökan!
………………………………………………………………………….

Rehabvalet har också skrivit om specialiserad rehabilitering utomlands och hur ansökningen går till. Klicka här
………………………………………………………………………….

Läs gärna också detta blogginlägg från Neurooptima Klicka här
………………………………………………………………………….

Hibiskus

.

.

.

OBS! Följande verksamhet ”ligger för närvarande på is” (2018-07-15).
Benicasim ligger vid Medelhavet 8 mil norr om Valencia i Spanien.

I samarbete med Haga Rehab har Travel Point AB sedan 1988 bedrivit rehabiliteringsverksamhet i Benicasim.  De vänder sig till reumatiska patienter – inte till personer med neurologiska sjukdomar. Framför allt till patienter med inflammatoriska sjukdomar i rörelseapparaten t.ex. RA, Mb Bechterew, fibromyalgi och psoriasisartrit liksom patienter med problem i nacke, axlar och rygg.

Behandlingen består i huvudsak av sjukgymnastik, individuell och i grupp samt patientundervisning.
Möjlighet till behandling med MTT, komplett elektroterapiavdelning (ultraljud, TNS, infravärme, laser) samt massagekabiner. Paraffinbehandling ingår.
Behandlingsresorna organiseras under vår-höst i perioder om 4 alt. 3 veckor med fasta avresedagar.
I anslutning till hotellen finns uppvärmd pool (34 grader) med öppningsbart tak och angränsande utrymme för behandlingar och gymnastik.

Det finns både spansk (engelsktalande) och svensk personal.

Boende: Inkvartering sker på hotell i handikappvänliga enkelrum. Delat dubbelrum kan erhållas för personlig assistent. Helpension ingår, specialmat går att få.

Aktiviteter: Eftermiddagarna ägnas åt avkoppling, föreläsningar och samtal samt fritidsaktiviteter.
Tillgång till: svenska böcker, tidskrifter och Internet-uppkoppling, minigolf, bordtennis, boule och andra spel.

”Som patient kan man resa med kostnaden betald av respektive Landsting. Man kan även i vissa fall utnyttja högkostnadsskyddet, som måste godkännas av varje Landsting eller resa som privatpatient.”

Här kan du läsa mer på Haga Rehab Benicasims hemsida.
Klicka här
………………………………………………………………………….
Enrriched lifethalasia-topp1

.

.

Foto: Enriched Lifes hemsida

Enriched Life bedriver sedan tio år tillbaka rehabilitering i Spanien. De har anläggningar på två platser med program vår och höst för stroke och traumatiska hjärnskador, MS, Parkinson, reumatism, fibromyalgi och inflammatoriska ledsjukdomar samt afasi.

Anläggningen för stroke och afasi; Mercure Thalasia Costa de Murcia Hotel. Anläggningen är byggd 2007 och ligger i staden San Pedro del Pinatar i Murcia.

Rehbilitering av stroke både i grupp och individuell behandling. Det kan vara tal-balans-och/eller rörelseförmågan som behöver tränas men även kognitiva färdigheter som minne, problemlösning och läsförståelse.

OBS! De skriver gällande stroke eller hjärnskada att ”hög ålder inget hinder”. De menar att man kan åka på rehabilitering oavsett ålder. Effekten påverkas naturligtvis om man är äldre, men att det ger positiva resultat är helt klart.

På plats finns sjukgymnaster och en svensk neuropsykolog.
Efter en stroke eller hjärnskada är det inte ovanligt med sväljningsproblem, logoped kan ge förslag på olika typer av rehabilitering och åtgärder som gör att det blir lättare att svälja.

Boende: Hotellet har ett visst antal rum som är anpassade för gäster med rullstol. Om du behöver ett handikappanpassat rum måste du säga till om detta vid bokningen

 Enriched life.reumasol_topp1


.

.

Foto: Enriched Lifes hemsida

Anläggningen för reumatiker: Reuma-Sol Center i den lilla spanska staden Alfaz de Pi mellan Valencia och Alicante. Anläggningen ägs av det norska reumatikerförbundet.

På plats finns c:a 6 heltidsanställda sjukgymnaster, alla med skandinavisk legitimation. Det finns också en assistent som hjälper till med olika behandlingar, bland annat paraffinbad och avspänning.

Enriched Life vill gärna att någon följer med på rehabiliteringsresan när det gäller gäster med stroke och traumatiska hjärnskador eller har afasi.

Boende: Lägenheter och hotellrum finns anpassade för rullstolsburna. Det finns tv, radio och telefon och Wi-Fi täckning.

Landstinget lämnar idag ingen ersättning, Enriched Life hjälper dig med ansökan till Försäkringskassan! I vissa fall kan en privat sjukvårdsförsäkring också täcka rehabiliteringskostnaden. Enriched Life kan också erbjuda kredit via Human Finans.  

Här kan du läsa mer på Enriched Lifes hemsida. Klicka här
Broschyr om Enriched Life, (pdf)
………………………………………………………………………….

NeurooptimaPR006


.

.

.

.

.

Foto: Från NeuroOptima  

NeuroOptima Forsk Rehab AB bildades 2003. Det är ett svenskt företag som regelbundet arrangerar rehabiliteringsprogram i Spanien för neurologisk träning efter stroke och annan förvärvad hjärnskada.

Programmen leds av ett team av läkare som är specialister i neurologi eller rehabiliteringsmedicin och sjukgymnaster och logopeder från Sverige. Dessa är förlagda till olika anläggningar på solkusten i Spanien.

NeuroOptima har rehabiliteringsprogram förlagda i Spanien vår och höst: Rehab Stroke och traumatisk hjärnskada Bas samt ett program fokuserat på Afasi. De har också rehabilitering förlagd i Sverige.
………………………………………………………………………….

Här kan du läsa mer på NeuroOptimas hemsida. Klicka här
Youtubefilm
Blogg
Nyhetsbrev
………………………………………………………………………….

Rehab Igalo

 

.

.

.

Foto: Rehab Igalos hemsida

Rehab Igalo, i Montenegro vid Adriatiska havet nära Dubrovnik.
Institutet grundades 1949 av Montenegros hälsodepartement och blev ett aktiebolag 1996, från vilket Rehab Igalo AB köper tjänsterna.  Hotell Institut Igalo, som byggdes 1986, samarbetar sedan 1976 med den norska staten (genom Rikshospitalet i Oslo) och har sedan dess behandlat över 35 000 norska patienter.

De som anlitar Rehab Igalo är landsting, reumatikerföreningar samt privatpersoner. Behandlingen omfattar psoriasis, atopiskt eksem, reumatologisk rehabilitering för vuxna, barn och ungdomar samt rehabilitering av MS-patienter med lättare funktionsnedsättning.
Vårdperioden är, med tanke på sol och värmeperioden, april till oktober. 

De har individ- och gruppgymnastik, bassäng-träning, undervattensmassage, arbetsterapi, lerapplikationer, manuell massage m.m. Personalen på Institut Igalo består av läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, sjuksköterskor, fotvårdare, dietist, kurator, m.fl. Det finns flera svensktalande personer på Institutet i Igalo som arbetar med de svenska patienterna.

Boendet är beläget inom anläggningen i hotellrum upp till 410 gäster. För dem vars resor bekostas av landstinget ingår enkelrum utan extra kostnad. Hotellet tillhandahåller specialkost och vegetarisk mat.  Samtliga rum har luftkonditionering och de flesta av rummen har havsutsikt.
Mötesrummen på hotellet är rullstolsanpassade.

Här kan du läsa mer på Rehab Igalos hemsida. Klicka här
………………………………………………………………………….

Rehab Station2011-03-16%2010_14_29

 

.

.

.

.

.

Foto: Lars Holmström
Rehab Station Florida, USA 

REHAB STATION, STOCKHOLM har lokaler i Frösundavik Solna. Det drivs i privat regi och är ett dotterbolag till Praktikertjänst AB, som jag skrivit om tidigare i inlägget: Rehabiliteringsanläggningar för neurologisk sjukdom eller skada

I deras regi görs sedan 1990 behandlingsresor till Fort Lauderdale i Florida för personer med ryggmärgsskador och ortopediska skador. De har två koncept:

En rehabiliteringsresa på 19 dagar med de första kursdagarna är förlagda på Rehab Station i Stockholm.
……………………………
Camp Florida En ”re-rehabilitering” med 15 dagars intensivträning för personer, som varit skadade i minst 3 år.

Med på resorna följer sjukgymnaster, arbetsterapeuter och rehabinstruktörer, sjuksköterska m.fl.

Rehabiliteringsprogram som anpassas individuellt efter deltagarens mål, behov och förutsättningar. Träningen sker i grupp och individuellt vid anläggningarna på hotellet. Det finns tempererad utomhusbassäng, tennis- och basketplaner och ett fullt utrustat gym. Här erbjuds ett rikt utbud av idrotts- och kulturaktiviteter.

Fr.o.m. 2015 direktflyg Stockholm Arlanda till Fort Lauderdale

Boende: På Sheraton Beach Hotel. De har såväl enkel- som dubbelrum

Finansiering kan ske genom ditt landsting, försäkringsbolag eller genom egen finansiering.

Här kan du läsa mer på REHAB STATION, STOCKHOLMS hemsida. Klicka här.

………………………………………………………………………….


Svenska Re poolbild14_275px.

.

.

Foto: Svenska Res hemsida

SVENSKA RE har en rehabanläggning i San Agustin på Gran Canaria. Anläggningen ligger nära såväl stranden som flygplatsen. Man bor inte på anläggningen, i nära anslutning finns hotell, bungalows och flera restauranger, caféer och butiker.

Svenska Re AB ägs av Föreningen Svenska Re, som startade för 40 år sedan, vars ägare/medlemmar är svenska företag och organisationer. Överskott återinvesteras i verksamhetens fortlöpande utveckling och i anläggningen.
Svenska Re vänder sig till företag och organisationer som behöver en partner för upprätthållande och återskapande av full arbetskapacitet hos sina medarbetare, men även till privatpersoner.
Medarbetare är: hälsopedagog, sjukgymnaster, sköterskor, läkare och psykolog.

”Svenska Res rehabiliteringsprogram ger goda långtidseffekter oavsett sjukdomsbakgrund. Alla program är behovsanpassade och utvecklade av experter inom respektive område. Grunden för alla program är en
helhetssyn, med individens mentala och fysiska hälsa i fokus. Vi behöver en remiss eller ett läkarutlåtande för att kunna avgöra vilket program som passar.”

Aktiviteter: På anläggningen finns bland annat en söt- och en saltvattensbassäng med temperaturer mellan 27 till 34 grader, gym, stora gräsytor som används för såväl fysisk aktivitet som olika gruppaktiviteter och föreläsningssalar.

Svenska Re har avtal gällande psoriasis eller en reumatisk sjukdom med Västra Götalandsregionen, Landstinget Halland, Landstinget i Jönköpings län, Landstinget i Östergötland samt Region Skåne. Utöver dessa köper flera landsting deras tjänster. Även arbetsgivare och vissa försökringar m.fl. kan bekosta vistelsen. Bidrag kan sökas hos olika föreningar som t ex Reumatikerförbundet eller Psoriasisförbundet.

Man kan även som privatperson bekosta vistelsen, men vid deltagande i rehabiliteringsprogram måste man ha remiss eller ett läkarutlåtande. När remissen är tillstyrkt ordnar du själv med din bokning av resa och boende. 

Här kan du läsa mer på Svenska Res hemsida. Klicka här 

Youtube om Svenska Re
………………………………………………………………………….

sun-451441__180

.

.

.

.
Vintersol
ligger beläget i Los Cristianos på södra Teneriffa, Kanarieöarna.

Stiftelsen Humlegården har sedan 1994 bedrivit rehabiliteringsverksamhet i bolagsform på Vintersol.
Redan 1965 startade verksamheten med neurologisk och reumatologisk rehabilitering av Stiftelsen Vintersol.
I dag driver Stiftelsen Humlegården i Sigtuna verksamheten vid Vintersol genom det helägda spanska bolaget Humlegarden SL.

Vården är avsedd för såväl personer med inflammatorisk reumatisk sjukdom som personer med neurologisk sjukdom eller skada. Patienter med reumatism, multipel skleros (MS), Parkinson, stroke, poliorelaterade besvär och liknande sjukdomar får här ett individuellt anpassat rehabiliteringsprogram. Vistelsen vid Vintersol omfattar ett tre- eller fyraveckors rehabiliteringsprogram med dagliga behandlingar.

Det finns möjlighet till behandling med TNS, akupunktur, ultraljud samt intraartikulär cortisonbehandling. Behandlingen består i huvudsak av sjukgymnastik, individuell och i grupp, vattengymnastik samt arbetsterapi med ADL- och funktionsträning. Även patientundervisning om de aktuella sjukdomarna, egenträning och hur man lever med sin sjukdom ingår.

Anläggningen tar även emot spanska och andra utländska patienter. Vårdpersonalen är spansktalande medan behandlingspersonalen är svensktalande. Det finns en svensktalande sjuksköterska tillgänglig på anläggningen dygnet runt.

Vintersol är fullt tillgänglig även för rullstolsburna och kan ta hand om patienter med mycket stora vårdbehov.

Boende: Anläggningen har som mest 92 vårdplatser. Boende i dubbelrum eller enkelrum (mot tillägg) invid pool eller med havsutsikt. Alla rum är handikappanpassade och har kylskåp, telefon, dusch och toalett. Sällskapsrum och TV-rum finns gemensamt, möjlighet finns att hyra Tv.

För patienter som reser på egen hand och har poliklinisk behandling på Vintersol finns flera boendealternativ, som Vintersol kan informera om.
Vid behov av assistans kan antingen assistent komma med eller anlitas på plats. Om detta samt om hjälpmedel läs mer om.
Egen restaurang hör till anläggningen.

Aktiviteter: Gym och bibliotek. Vintersol har två stora havsvattenpooler varav den ena är uppvärmd till ca 34 grader. Poolerna är utrustade med lift. Alla allmänna utrymmen är rullstolsanpassade.
Det finns dessutom ett rikt utbud av fritid och upplevelser på Teneriffa.

Finansiering:

Medicinsk rehabilitering finansieras av ditt landsting. Om rehabiliteringen syftar till att du omgående ska kunna återgå i arbete kan den betalas av din arbetsgivare eller försäkringskassan, s.k. arbetslivsinriktad rehabilitering. I vissa fall kan också din hemkommun finansiera rehabiliteringen enligt Socialtjänstlagen.
Man kan även söka som privat patient och får då själv stå för kostnaden.

Här kan du läsa mer på Vintersols hemsida. Klicka här

Det finns flera Youtubefilmer om Vintersol t.ex. denna. Klicka här

Länk till Reseskildring från Vintersol på Teneriffa av Ninnie Wallenborg (2006)
Klicka här 

………………………………………………………………………….

För rehabilitering i Sverige. Klicka här

………………………………………………………………………….