Etiketter

, , , , , , , , ,

SRC.strand5                                                                    Foto: SRC:s hemsida
Länkarna uppdaterade 2021-02-23

Har du varit sjuk, skadad eller varit inlagd på sjukhus kan du behöva rehabilitering eller fortsatt vård. Målet är att du ska få tillbaka ett så normalt liv som möjligt, både fysiskt och psykiskt.
Du kan också få lära dig att använda olika hjälpmedel för att kompensera förmågor som påverkats av sjukdomen eller skadan.

För närvarande när jag uppdaterar detta inlägg (2021-02-23) verkar rehabiliteringsresor för tillfället vara inställda på grund av Covid-19!

Det är framförallt om man har psoriasis, en reumatisk sjukdom eller neurologisk sjukdom eller skada som man kan få denna rehabilitering utomlands med s.k. med klimatvård där det finns större möjlighet för sol och bad.

För all rehabilitering i varmt klimat gäller:
Att ditt medicinska tillstånd är stabilt.
Att du orkar och är motiverad och att du kan delta aktivt, både på egen hand och i grupp, i ett intensivt rehabiliteringsprogram.
Att ditt medicinska tillstånd klarar av träning i varmt klimat och den långa resan.

Vem betalar för detta? Den frågan är inte helt lätt att besvara, vanligast är det Landstinget eller Försäkringskassan. Ibland finns det möjlighet att man söka medel av arbetsgivare och vissa ideella föreningar och förbund. Om man får avslag kan man i regel som sista utväg själv stå för kostnaden (ev. genom lån).

Vintersol har nästan blivit ett begrepp för rehabilitering i varmare klimat, men det finns därutöver flera anläggningar som kommer att beskrivas nedan.

När det gäller en del anläggningar kan det vara svårt att skilja på om platserna skall rubriceras som rekreation eller rehabilitering. Troligtvis går gränsen för rehabilitering om bidrag kan sökas.

För vanlig rekreation och semester utomlands hänvisar jag till inlägget: Semestertips i utlandet för personer med funktionsnedsättning 
………………………………………………………………………….

De anläggningar för klimatvård och rehabilitering utomlands som jag hittat på nätet finns på Teneriffa, Gran Canaria, spanska fastlandet, Montenegro och USA. 

Optima rehab,  Marbella, Spanien (f.d. Enriched Life & NeuroOptima)
Rehab Igalo, Montenegro
Aleris Rehab Station Florida
SRC Scandinavian Rehab Center, Benalmadena, Spanien
SVENSKA RE Kanarieöarna
Vintersol,  Kanariöarna

I slutet av detta inlägg kommer jag att skriva lite mer om vad dessa anläggningar kan erbjuda, de flesta uppgifterna är tagna från respektive anläggnings hemsida.

………………………………………………………………………….

Följande uppgifter är ett sammandrag från 1177 Vårdguiden (2021-02-23)

Rehabilitering i varmt klimat gäller reumatisk eller neurologisk sjukdom, psoriasis och svårt kroniskt eksem.
… 
Vem kan få rehabilitering utomlands? Regionerna har olika bestämmelser om vid vilka sjukdomar man kan få rehabilitering i varmt klimat. I flera regioner har möjligheten att få en rehabiliteringsremiss utomlands tagits bort. Tag kontakt med din region för att få veta vad som gäller.
Din läkare bedömer dina behov av rehabilitering utomlands och skickar vidare en remiss för bedömning. Beslutet kan inte överklagas.

Orsaker till att du inte kan få åka Oftast beror det på att regionen du tillhör har för lite pengar för rehabilitering, men det kan också bero på andra orsaker.
….
Hur går rehabiliteringen till?
Rehabiliteringen sker oftast på anläggningar på Teneriffa, Gran Canaria, på spanska fastlandet och i Igalo, som ligger i Montenegro. Några anläggningar används året om, andra under våren och hösten. Resmålen och anläggningarna kan skifta mellan landstingen och regionerna.
Den vanligaste rehabiliteringstiden är tre till fyra veckor.
Personer med reumatisk skada eller neurologisk sjukdom tränar främst med arbetsterapeut och en fysioterapeut samt deltar i en så kallad patientskola för att få lära sig hur man på bästa sätt kan leva med en kronisk sjukdom eller funktionshinder.
För de som har psoriasis är rätt doserad solning en viktig aktivitet också att träffa läkare som ger instruktioner.
….
Vad kostar rehabilitering?
Du betalar lika mycket som du skulle ha betalat vid sjukhusvård i Sverige. Summan kan vara olika beroende på var du bor, men det kostar oftast mellan 80 och 100 kronor per dag. Då ingår oftast resa till flygplatsen inom Sverige, flygresor och transfer till anläggningen utomlands, kost, logi och behandlingar.

Mål för rehabiliteringen – Bedömning före och efter – Hur mår du efteråt?
När man kommer till anläggningen får man träffa ett s.k. rehabiliteringsteam där ni tillsammans diskuterar en behandlingsplan. På vissa anläggningar finns en s.k. patientskola där flera med liknande diagnoser träffas och utbildas.
För de flesta är det mycket positivt att få träna koncentrerat för att förbättra olika funktionsförmågor och för att minska smärta. Många uppskattar också att träffa andra personer i samma livssituation och dela erfarenheter.

Om du vill läsa mera om rehabilitering utomlands gå in på 1177 Vårdguiden https://www.1177.se/ och sök på: ”Rehabilitering i varmt klimat”
………………………………………………………………………….

Specialiserad rehabilitering utomlands kan också ansökas till Försäkringskassan  (gäller för hela landet).
Enligt EU-lagstiftningen har du i vissa fall rätt att söka vård i andra EU-länder, t.ex. för att uppsöka en specialist, genomgå en operation eller få behandling för en speciell sjukdom. Men innan du åker iväg bör du ta reda på dina rättigheter, villkoren och hur du ska gå till väga.
Här kan du läsa mer:
Söka planerad vård utomlands
Betalning och ersättning för planerad vård utomlands
Kontaktpunkter för planerad vård utomlands
Vanliga frågor – Söka planerad vård utomlands
………………………………………………………………………….

OBS! Om du blir nekad rehabilitering finns dessa möjligheter.
Att att Söka bidrag genom stiftelser & fondmedel eller bekostar din resa själv.
(Försök i möjligaste mån att inte ta lån till en resa, utan försök att först spara ihop till en resa av följande orsaker, dels för att resan blir dyrare med räntan och dels för att är jättetrist att behöva betala i efterskott för en resa om den mot förmodan inte blivit helt lyckad.) 
………………………………………………………………………….
.
LITE INFORMATION OM DE OLIKA ANLÄGGNINGARNA LITE.

Optima rehab (f.d. Enriched life  & NeuroOptima) har rehabilitering i Spanien belägen på hotell
Suitopia – Sol y Mar Suites Hotel  för stroke och neurologiska sjukdomar/skador, stressrehabilitering och reumatism.
Bilder från hotellet se: https://www.optimarehab.se/art_gallery/suitopia-sol-y-mar-suites-hotel/ 
Optima rehab har också rehabilitering i Stockholm (Bosön) och i Göteborg.
………………………………………………………………………….

Rehab Igalo

 

.

.

.

Foto: Rehab Igalos hemsida

Rehab Igalo, i Montenegro vid Adriatiska havet nära Dubrovnik. Institutet startade redan 1949.  Igalo ligger intill den gamla staden Herceg Novi där finns tillgång till restauranger, serveringar och affärer.

De som anlitar Rehab Igalo är landsting, reumatikerföreningar samt privatpersoner. Privata patienter har möjlighet att söka bidrag från Reumatikerförbundet för klimatresor.

De erbjuder reumatiker, MS-patienter och psoriasispatienter en professionell rehabilitering. De har individ- och gruppgymnastik, bassäng-träning, undervattensmassage, arbetsterapi, lerapplikationer, manuell massage m.m. Personalen på Institut Igalo består av läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, sjuksköterskor, fotvårdare, dietist, kurator, m.fl. Det finns flera svensktalande personer på Institutet i Igalo som arbetar med de svenska patienterna. Rehab Igalo AB har ställd säkerhet till Kammarkollegiet enligt resegarantilagen. Bolagets säte är i Nacka.

Boendet är beläget inom anläggningen i hotellrum upp till 410 gäster. För dem vars resor bekostas av landstinget ingår enkelrum utan extra kostnad. Hotellet tillhandahåller specialkost och vegetarisk mat. Samtliga rum har luftkonditionering och de flesta av rummen har havsutsikt.
Mötesrummen på hotellet är rullstolsanpassade.

Här kan du läsa mer på Rehab Igalos hemsida. Klicka här
………………………………………………………………………….

Rehab Station2011-03-16%2010_14_29

 

.

.

.

.

Foto: Lars Holmström


Aleris Rehab Station har lokaler i Frösundavik Solna. Det är ett internationellt rehabiliteringscenter som tar emot patienter från hela världen. Företaget är ett dotterbolag till Aleris.
I deras regi har sedan 1990 gjorts behandlingsresor till Fort Lauderdale i Florida för personer med ryggmärgsskador och ortopediska skador, om dessa resor fortfarande är aktuella framgår inte på deras hemsida. (Feb.2021)
Här kan du läsa mer på Aleris Rehab Stations hemsida. Klicka här.
………………………………………………………………………….
.
SRC.jpg
Foton: Mats T. Karlsson SRC:s hemsida

SRC Scandinavian Rehab Center, nära Benalmadena, på Costa del Sol i Spanien
Anläggningen är ett rehabcenter beläget drygt 3 km från Benalmadena och ca 500 m från stranden. Nära till lokalbuss, taxihållplats, affär, apotek och uttagsautomat. Malaga är närmaste flygplats.

Rehabilitering för reumatism, neurorehabilitering barn- & ungdomsreumatiker & individuellt program 

Personal: Kurator, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, sjuksköterskor och verksamhetschef.
Alla rum och lokaler är avsedda för personer med nedsatt rörlighet och för rullstolsburna. Anläggningen erbjuder 48 tvårumslägenheter med kök, allrum, separat sovrum med två bäddar och WC/dusch, TV, tvättmaskin och egen uteplats.
Gemensamhetslokaler med trivselrum för TV och sällskapsspel.
Restaurang finns.
Träningslokaler, träningsytor & uppvärmd pool, som även kan användas för vanliga bad när den ej är upptagen av gruppverksamhet.
Läkarmottagning för enklare problem & skador.
Rehabcentret erbjuder också en rad gemensamma aktiviteter under kvällar och helger, så som bussresor till lokala sevärdheter, evenemang, köpcentrum mm.
………………………………………………………………………….
.
Svenska Re poolbild14_275px.

.

.

Foto: Svenska Re:s hemsida

SVENSKA RE som ägs av svenska Re AB, har en rehabanläggning i San Agustin på Gran Canaria. Anläggningen ligger nära såväl stranden som flygplatsen. Området runt anläggningen är kuperat, vilket kan medföra svårigheter för deltagare som är rullstolsburna. Man bor inte på anläggningen, i nära anslutning finns hotell, bungalows och flera restauranger, caféer och butiker.

Programmets områden • Smärta • Stressrelaterad psykisk ohälsa • Reumatiska diagnoser • Psoriasis • Belastningsskador • Muskel- eller ledrelaterade sjukdomar • Hjärtrelaterade sjukdomar • Återhämtning efter kirurgiskt ingrepp, cytostatikabehandling eller rehabilitering efter fraktur. Alla som behandlas vid Svenska Re ska ha läkarremiss. Svenska Re tar även emot kunder som inte är medlemmar.
Medarbetare är: Hälsopedagog, sjukgymnaster, sköterskor, läkare och psykolog.

Aktiviteter: På anläggningen finns bland annat en söt- och en saltvattensbassäng med temperaturer mellan 27 till 34 grader, gym, stora gräsytor som används för såväl fysisk aktivitet som olika gruppaktiviteter och föreläsningssalar.

Vem som får komma dit och finansiering:
Deras rehabiliteringsprogram är på tre eller fyra veckor, dessa finansieras som regel av deltagarens arbetsgivare, en försäkring eller någon av regionerna. Man kan även som privatperson bekosta vistelsen, men vid deltagande i rehabiliteringsprogram måste man ha remiss från en läkare.
Läs mer om detta på följande sida: https://svenska-re.se/hur-gar-det-till/ 
………………………………………………………………………….

sun-451441__180

.

.

.
.
.
Vintersol ligger beläget i Los Cristianos på södra Teneriffa, Kanarieöarna.
Nuvarande Vintersol invigdes i november 1965.
Under 90-talet började Vintersol även ta emot patienter från andra länder än Sverige. Sedan juli 2008 drivs verksamheten genom det spanska bolaget Humlegarden S.L.U.

Vården är avsedd för såväl personer med inflammatorisk reumatisk sjukdom som personer med neurologisk sjukdom eller skada. Patienter med reumatism, multipel skleros (MS), Parkinson, stroke, psoriasis, poliorelaterade besvär och liknande sjukdomar får här ett individuellt anpassat rehabiliteringsprogram 

Rehabiliteringsmetoder
Om anläggningen
Boende
Vanliga frågor

Anläggningen
Vintersol består av 12.000 kvadratmeter. Hela anläggningen är rullstolsanpassad.
Två klimatiserade bassänger med liftar.
Fullt utrustad träningslokal och anpassade områden för träning utomhus.
Privat solterrass med tak för psoriasispatienter.
Ljus matsal med terrass.
Två tv-rum, samlingsrum och bibliotek.
Tillgång till ”Playa Las Vistas”, strand med anpassat område för rullstolar.

Anläggningen ligger vid strandpromenaden i Los Cristianos, bredvid den 800 meter långa playan som heter Playa de Las Vistas. Arona kommun har under årens lopp anpassat både stranden och andra områden i Los Cristianos så tillgänglighet finns för alla.

Vintersol är fullt tillgänglig även för rullstolsburna och kan ta hand om patienter med mycket stora vårdbehov. De som behöver personlig assistans dagligen kan välja mellan att ta med sig sin egen assistent hemifrån eller anlita en av Vintersols personliga assistenter.

HUR MAN ANSÖKER
Om du önskar komma till Vintersol för en rehabiliteringsperiod där du bor inne på Vintersol så finns det tre möjligheter: Via ditt landsting, Via försäkrings-kassan eller Privatbetalande.

Aktiviteter: Gym och bibliotek. Vintersol har två stora havsvattenpooler varav den ena är uppvärmd till ca 34 grader. Poolerna är utrustade med lift. Alla allmänna utrymmen är rullstolsanpassade.
Det finns dessutom ett rikt utbud av fritid och upplevelser på Teneriffa. 

Det finns flera Youtubefilmer om Vintersol t.ex. denna som är från 2015:

………………………………………………………………………….

För rehabilitering i Sverige, se: Rehabiliteringsanläggningar för neurologisk sjukdom eller skada
………………………………………………………………………….