Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

 

buss-4

Inlägget är uppdaterat 22-09-11

Jag var 2016-11-15 med på en informationstur per buss anordnad av Keolis & Sl, som handlade om hur man säkrast åker buss i Stockholm om man är äldre eller har funktionsnedsättning.

I slutet på detta inlägg finns en sevärd film Tryggare bussresa för dig som senior från 2019-05-09. I filmen ges handfasta tips och råd för dig som behöver extra stöd på din resa. Filmen är drygt nio minuter lång och är en samproduktion mellan SL och Keolis, som kör en del av busstrafiken i Stockholms län, bland annat i innerstaden.
……………………….

Om SL-biljetter gällande rullstol & rollator

Med ett färdtjänstkort så kan du och en medresenär resa obegränsat med SL, då färdtjänstkortet också är ett SL-kort. Ditt färdtjänstkort fungerar i kortläsarna som finns i SL-trafiken och du kan även visa upp det för spärrvakten.

Om du inte har färdtjänstkort men använder rollator eller rullstol är bestämmelserna lite mer otydliga. Om du stiger på bussen på mittgången vid barnvagnsutrymmet och där inte finns en läsare (blipp) behöver du ingen biljett (inte heller om det skulle bli biljettkontroll). Men om det mot förmodan skulle finnas en läsare där måste du ha biljett. Samma regler gäller för rullstolar och barnvagn.
(Om du åker med på SL:s andra färdmedel som T-bana, Tvärbana, Tåg och båtar behöver du biljett.)
……………………….

Allmänna råd gällande tillgänglighet på SL-bussar

STIGA PÅ: Vid markeringen på trottoaren där bussens framdörr skall stanna (svarta plattor med kupoler, denna markering finns inte vid alla hållplatser), stanna där och vänta även om det står flera bussar i kö, bussen har skyldighet att hämta upp dig där. Du skall inte behöva springa bakåt och leta reda på bussen. (Detta sade de på informationsturen, men jag är själv inte säker på att alla busschaufförer gör det).
För synnedsatta finns en högtalare över den främre dörren som talar om bussens nummer och slutdestination.

Alla SL-bussar har lågt insteg – om du har svårt att ta dig upp och föraren inte har sänkt bussen – begär det! (Det är hans skyldighet.) Förare ska niga med bussen när behovet finns.

När du kliver på bussen börja med ditt stadigaste ben.
Be chauffören vänta med att köra tills att du satt dig om du har svårt att gå i bussen under gång.

buss-2

UNDER BUSSENS GÅNG: Om du måste stå i bussen får du bäst balans om du står bredbent i bussens färdriktning med det ena benet framför det andra och håller i dig med den hand som är på samma sida som det bakre benet, se foto.

Om de prioriterade platserna är upptagna av icke funktionsnedsatta, be dem resa sig om de själva inte har någon hyfs i kroppen!

AVSTIGNING: Tryck på den blå knappen om du behöver längre tid på dig. Dessa knappar finns vid barnvagns-, rollators- & barnvagnsplats och ofta vid de prioriterade sittplatserna.
Vänta med att resa dig tills bussen stannat!

Hur man reser med rullstol & rollator med Stockholms bussar

Reser du med rollator eller rullstol, behöver du inte gå/rulla fram och visa biljett, men du måste ha med ett giltigt färdbevis (Accesskort), som du skall visa om det finns trafikpersonal vid mittendörrarna och när du passerar spärrlinjer på vissa bussterminaler.

Använd mittendörrarna vid påstigning. Tryck på knappen på bussens utsida som finns vid eller på mittdörrarna, så får föraren en signal om att öppna dörrarna. Om det finns flera mittendörrar brukar det vara de främre dörrarna som har rullstolsramp. 

Alla bussar har ramp. Säg till om du behöver använda rampen, det är förarens uppgift att fälla ut den vid behov. Tala också om var du skall stiga av så att du får hjälp även då.
Var inte rädd för att vara till besvär. Åker du med rullstol har du lika rätt att åka som gående!

buss-1

Placering av rollator och rullstol. Låst rollator ska placeras vid anvisad plats för rollator och barnvagn. Av säkerhetsskäl får man inte sitta på rollatorn under resan!
Rullstolar skall placeras med ryggen mot färdriktningen mot ”strykbrädan” när sådan finns och låsas fast ”
(detta för att undvika Whiplashskador).
Eftersom det finns begränsat utrymme för såväl rullstolar, rollatorer och barnvagnar, gäller ”först till kvarn” övriga får vänta till nästa buss.

Avstigning med rollator kan ske med rollator framför sig eller att man backar ut, man får själv prova vad man tycker är enklast.
……………………….

Alla har sitt sätt att resa: Instruktiv broschyr från augusti 2021, med bilder som visar tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning
https://sl.se/globalassets/2021-augusti—broschyr-alla-har-sitt-satt-att-resa.pdf
……………………….

Om du blivit fel eller dåligt behandlad – Klaga

T.ex. om chauffören inte ”niger” bussen fast du ber om det.
Vad som är viktigt när du klagar:
Helst skriva upp/memorera vilket 4-siffrigt nummer bussen har
(vita stora siffror inte bussens reg. nummer), numret står utanpå bussen; baktill, framtill och på sidan, samt ovanför förarplatsen inne i bussen.
Samt uppge bussnummer och färdriktning. Vilken hållplats. Tidpunkt.
T.ex.: Buss 4. Bussnummer XXXX. Riktning Stora Essingen. Hållplats Fridhemsplan kl. 17.05.
(Vi fick reda på att det att det ofta är samma chaufförer som krånglar och att ledningen får ta tag med hårdhandskarna om samma person får många tillsägelser)!
För synpunkter på tillgängligheten tel. 020-120 20 22 (Öppet dygnet runt)
För synpunkter på resan tel. 08-600 10 00 eller gå in på sl.se

OM MAN PLANERAR EN SL-resa och är orolig beträffande framkomligheten t.ex. om hissar inte fungerar, vill beställa ledsagning, har frågor om resegarantin gällande för dig med funktionsnedsättning eller om man har någon annan fråga, kan man:
Ringa SL:s tillgänglighetsnummer 020 120 20 22 svarar specialutbildad personal snabbt dygnet runt.
Om du inte kan ringa så kan du skicka sms till telefonnummer 079 064 44 46. Du kan även mejla till tillganglighet@sl.se. Det går också att använda PTS bildtelefoni via förmedlingstjänsten bildtelefoni.net alternativt PTS texttelefoni via texttelefoni.se.
……………………….
,
OM SL:S TILLGÄNGLIGHETSGARANTI
(Den är olika beroende på färdslag)
Med tillgänglighetsgarantin får du som har en funktionsnedsättning hjälp att fortsätta din resa när något oförutsett händer. När exempelvis en rulltrappa eller hiss är avstängd har man rätt att ta en taxi eller rullstolstaxi på SL:s nota till närmaste station.

Undantag: Fordon och stationer som ännu inte är tillgänglighetsanpassade ingår inte i denna resegaranti. Tillgänglighetsgarantin för personer med funktionsnedsättning gäller för närvarande inte på:
Station Bråvallavägen på Roslagsbanan
Hållplatserna Nockeby torg, Olovslund, Höglandstorget, Ålstens gård, Ålstensgatan, Smedslätten, Klövervägen och Alléparken på Nockebybanan
Stationerna Nacka, Saltsjö-Järla och Tippen på Saltsjöbanan

SÅ HÄR GÖR MAN!
För att använda dig av tillgänglighetsgarantin ringer du SL:s kundtjänst på telefon 020 120 20 22 eller skickar sms till 079 064 44 46. Du får praktisk och personlig hjälp med att fortsätta din resa av specialutbildad personal.
Du kan också kontakta personalen på stationen för att få hjälp.

LEDSAGNING OCH BÄRHJÄL I SL-TRAFIKEN  
Här hittar du information om ledsagning i olika delar av SL-trafiken. Du kan också läsa om bärhjälpen vi erbjuder vid Centralen-området – om du som beställer ledsagning ska göra ett byte där kan du nämligen få hjälp att bära din väska.
Se vidare:
Ledsagning i tunnelbanan
Ledsagning på pendeltågsstationen
Ledsagning mellan bussar
Ledsagning för övriga trafikslag
Ledsagning mellan båtar och övrig SL-trafik
Bärhjälp på Centralen-området
————————————————

Filmen: Tryggare bussresa för dig som senior.
2019-05-09 samproduktion mellan SL och Keolis
……………………………………………………………………………