Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Nu under Coronatid har min man och jag fått alldeles för lite motion, speciellt om det är vackert väder är det mycket folk ute på vägarna som joggar förbi oss med alldeles för litet avstånd, vilket har fått oss att promenera mycket mindre än vanligt!

I vanliga fall kör jag med c:a 10 minuters gympa till musik varje morgon, om det har jag skrivit i blogginlägget Sittgympa och lättare gympa. Men min man och jag har nu insett att det blir alldeles för lite motion. Egentligen är jag och har aldrig varit någon vän av gymnastik, jag tar det mest som ett tråkigt nödvändigt ont! Men nu har jag kommit på något som passar både min man och mig, nämligen en minicykel. Först köpte vi på nätet en hopfällbar mindre motionscykel som vi inte gillade alls. Tre månaders leveranstid, besvärlig att montera ihop, besvärlig för mig (80 år) att komma upp på, obekväm att sitta på men det allra värsta med den var att hur vi än skruvade gav den föga motstånd, det kändes som vi trampade i nedförsbacke hela tiden. Som tur var hade vi sparat kartongen och kunde skicka den i retur och fick pengarna tillbaka.


Vi har nu istället köpt en mycket billigare minicykel med handtag (det finns också utan). Minicyklar kallas också Minibike, Motionscykel, Hemtränare m.m. Enligt reklamen passar den såväl gammal som ung i hemmet eller på kontor.

Man kan dels använda den för benträning genom att trampa på pedalerna och dels för armträning genom att ställa den på ett bord och veva pedalerna med händerna. Eftersom jag tycker rörelseträning är väldigt tråkigt sätter jag mig framför Tv:n och håller på regelbundet varje dag i c:a ½ timme och trampar och efter ha vilat mig en stund tränar jag med armarna.

Det finns flera olika typer på marknaden av minicyklar, vi valde en som heter Ultrasport.
I ett tyskt test https://www.ergometer.de/arm-beintrainer/ rubriceras den som tillfredställande, läs mer om testet längst ner på sidan.

Om man skall sitta på en hög pall eller en stol med kortare ben är nog individuellt, själv tyckte vi det kändes bäst med en högre pall. För armträningen ställde vi apparaten på ett bord.

Vad vi tycker är en nackdel med vår är att den ”vinglar” lite grand, men det är inget som stör oss och vi är helt nöjda med den. Vad som också är praktiskt är att den har handtag och att minicykeln inte väger mer än drygt 5 kg och går därför lätt att ta bort och ställa undan.

Manualen är på engelska, tyska, franska med flera språk (inte svenska). Minicykeln drivs med ett 1,5 Volt AAA-batteri (1 st ingick vid leveransen). Den har en dator som visar tid (hur länge man tränat), distans (sträckan), total pedal (antal varv på pedalerna) och kaloriförbrukning. Själva bryr vi oss inte om ”finesserna” utan skruvar bara på ratten som sitter på cykelns framsida där man lätt kan reglera motståndet så det känns lagom och vi tränar bara så lång tid så att det känns bra.   
……………………….

Vi handlade genom Amazon, något vi aldrig gjort tidigare. Det fungerade över förväntan, snabb distribution, under en vecka. Minicykeln Ultrasport Arm- und Beintrainer Minibike MB 100 kostade 530:- inklusive frakt, vi betalade c:a 50:- ytterligare och fick den körd hem till dörren.

Vad man kan ha emot Amazon är att de pressar priserna, vilket bl.a. gör att de som levererar varorna kan ha svårt att klara sig eftersom konkurrensen är stor och att Amazon äger deras data. Du kan läsa mera här: https://blogs.dxc.technology/se/2020/11/16/amazon-ar-har-vilka-ar-for-och-nackdelarna-med-ett-samarbete/
………………………. 

Youtubefilm som visar minicykeln Ultrasports montering och användning. Unboxing Assemble & demo – Ultrasport Mini Bike MB 100 Selection Series Arm and Leg Training Machine. Nov 16, 2014, https://www.youtube.com/watch?v=uo6XrSf4-Zw
………………………………………….

Youtubefilm som visar hur man trampar respektive armtränar.
Ultrasport Minibike | Bestseller Nr.1 | Amazon’s Choice Nov 11, 2012 https://www.youtube.com/watch?v=ae8LmnhWsaY
……………………………………………………………………..

I det tyska testet Ergometer.de  Jämförelse & köpråd angående minicyklar står det bl.a. att kaloriförbrukningen dessvärre inte är så stor, men att äldre samt ”svaga” personer har haft mycket goda erfarenheter av träningen. Det är särskilt viktigt för äldre att hålla sig i rörelse så att musklerna inte förkortas och ledvätskan inte försämras.
För sjuka människor som inte kommer ut är det också bra med regelbundna rörelser för armar och ben så att cirkulationen håller i gång, vilket också minskar risken för blodpropp. – Det står inget i testet att minicykeln skulle vara bra för personer med åderbrock, men eftersom trampandet minskar risken för blodpropp kan jag tänka mig att det också skulle kunna förhindra att åderbrocken skulle bli värre.

I artikeln står också att minicykeln är bra för sängliggande! Min man fick testa med det och vi kom fram till att om det skulle fungera måste personen som ben- eller armcyklar halvsitta i sängen och att man fick ställa minicykeln på en bricka eller något annat fast underlag samt att någon hjälpande person fick hålla ett fast grepp om minicykeln.
………………………………………………………………………………………………………