Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Namnlöst-1


Exempel på ”önskehjälplista” som kan placeras t.ex. på kylskåpet.

JAG SKULLE BEHÖVA HJÄLP MED FÖLJANDE:
Byta glödlampan i badrumstaket
Köpa hem en påse med 18 l blomjord
Få trasig stol körd till sopstation
Få tavla uppspikad i sovrummet
…………………………………………………………..

INNEHÅLL
1. Inledning
2. Exempel på mindre hjälpinsatser som släkt och vänner kan hjälpa till med.
   a. Praktisk enklare hjälp i hemmet
   b. Teknisk hjälp
   c. Matinköp, sömnadshjälp och växt- & blomsterskötsel.
3. Ledsagning & bilskjuts.
4. Inköp av möbler, vitvaror och kläder.
5. Bli av med gamla möbler, vitvaror och större skräp.
6. Exempel på hur man kan kompensera för utförd hjälp.
7. Anlita Fixarservice (mer eller mindre gratis).
8. Anlita betald hjälp, som inte är så dyr. 

9. Avslutning
Det finns säkert många fler göromål som behövs hjälp med, men dessa är vad jag tror är de vanligaste.
…………………………………………………………..
 
1. INLEDNING
Många personer med funktionsnedsättning kan av naturliga skäl inte klara av att byta glödlampor, ta ner och hänga upp gardiner m.m. men också många äldre som tidigare kunnat klättra på stegar, klarat av tunga lyft, handlat storförpackningar med mat klarar inte av detta på äldre dar. 

Praktiskt är att så fort hjälptagaren märker att det är något som behöver göras är att skriva upp detta på en lista i sin dator eller på ett papper som man lämpligtvis placerar på kylskåpsdörren, så att när det kommer pigga och vitala släktingar eller vänner på besök, passa på att be om hjälp om det gäller småtjänster. 
Om man tex behöver hjälp med att byta en glödlampa som sitter i badrumstaket är det mer praktiskt att be om hjälp när besökare i alla fall är på plats än att be någon komma enbart för att byta en glödlampa.
………………………………………………………….. 

2.
EXEMPEL PÅ MINDRE HJÄLPINATSER SOM SLÄKT OCH VÄNNER KAN HJÄLPA TILL MED.

a. Praktisk enklare hjälp i hemmet. Några exempel på vad man kan behöva hjälp med:
Enklare hantverkshjälp som spika upp en tavla.
Byta glödlampor, speciellt sådana som är placerade i taket.
Ta ner, tvätta och hänga upp gardiner.
Gräsmattsklippning och blomsterskötsel.
När det gäller städning och fönsterputs kanske hjälp behövs för att anlita Hemtjänst eller städbolag.

b. Teknisk hjälp
När det gäller äldre som inte är så vana med den nya tekniken och likaså personer med intellektuell funktionsnedsättning kan hjälp behövas med att betala räkningar gärna med autogiro, support med enklare datorhjälp, skaffa Bank-id och förklara hur detta fungerar samt hjälpa till med att beställa på nätet, hjälp med datorkrångel, mobilkrångel inkl. att ladda ner appar, Tv-inställning m.m.
Har den som behöver hjälp inte någon som helst datakunskap, kan det vara lättare för den som hjälper att ordna med autogiro eller själv betala räkningar hemifrån.
När det gällde min demenssjuka mamma ändrade jag med adressändring till min adress efter att jag hittat hennes räkningar i tvättkorgen!
Vill den som behöver hjälp själv lära sig den nya tekniken finns olika möjligheter beroende på var hen bor, googla t.ex.: Datorhjälp för äldre Göteborg. De flesta aktörer tar betalt, men på många bibliotek kan det finnas gratis hjälp att få. 

c. Matinköp, sömnadshjälp och växt- & blomsterskötsel.
Hjälp kan behövas med att göra upp en matsedel och planera matinköp, t.ex. genom firmor som kör hem maten.
När det gäller sömnad kanske blixtlås behöver bytas & fållar läggas upp/ner.
Med växter kan omplantering vara aktuellt för självbevattning, så att vattning inte behöver ske så ofta.
För de som bor i villa behöver ofta ordnas med någon som klipper gräsmattor.
…………………………………………………………..  

3.  LEDSAGNING & BILSKJUTS
kan behövas för att komma till läkare, bjudningar, stormarknader, komma ut på promenader etc. (Gärna i kombination med fika).

Har man ingen vän eller släkting kan man när det gäller ledsagning och besök och bor i Stockholm få detta gratis genom t.ex. Frivillig Väntjänst .
(Röda Korset har Vänfjänsten på flera platser i Sverige, men den verksamheten innebär inte ledsagning utan besök och ev. promenader).
………………………………………………………….. 

4. INKÖP AV MÖBLER, VITVAROR OCH KLÄDER.
Hjälp kan behövas med att planera och handla nya kläder, möbler, Tv, datorer och vitvaror. När det gäller möbler och vitvaror kan man oftast mot ersättning få dem hemskickade.
Hjälp med hur man hämtar ut beställda varor i postboxar och liknande som finns lite varstans (själv lyckades varken jag eller min tekniskt kunnige man hämta ut mitt beställda tygpaket, kanske beroende på att min mobil är gammal, så numera beställer jag hem varor antingen till min dörr eller till ett utlämningsställe med personal). En sak man bör tänka på att om du beställt en vara men uppgivit en annan persons mobilnummer är att du måste ha med denna persons leg när du hämtar ut paketet.
………………………………………………………….. 

5. BLI AV MED GAMLA MÖBLER, VITVAROR OCH STÖRRE SKRÄP.
Köper man nya vitvaror och möbler som t.ex. en säng brukar firman mot betalning kunna anlitas för att föra bort den gamla sängen eller vitvarorna.
Är det en hel och användbar möbel finns flera möjligheter, antingen kan man sälja möbeln genom tex Blocket.se eller om det är en dyrbar möbel auktionera ut den på någon auktionsfirma alternativt om man vill skänka möbeln till någon välgörenhetsorganisation. Det finns här exempel på ett par som kan hämta saker t.ex Myrorna som finns på flera orter i landet och Stadsmissionen
När det gäller Stadsmissionens second hand-butiker så skiljer sig policyn på olika orter, i t.ex. Göteborg finns gratis möjlighet till upphämtning av gåvor, se: https://www.stadsmissionen.org/second-hand/att-skanka/ medan man i Stockholm får man betala för upphämtning, se https://www.stadsmissionen.se/ge-stod/skank-klader-och-saker
OBS! Både Myrorna och Stadsmissionen är mycket restriktiva när det gäller vilka föremål de tar emot, så läs först noga igenom deras policy innan du kontaktar dem!
Blocket.se kan man också skänka möbler (de har ingen annonskostnad), men det verkar inte vara någon större efterfrågan, själv ville jag skänka en snurrfåtölj i läder, se bilden nedan, som det till min stora förvåning tog över en vecka innan jag blev av med den. 

20221104_141929.Höjd 15 cm, med text.
Om man har skräp och osäljbara möbler
Fråga i första hand vänner, släkt och grannar om de har ärende till sopstation/återvinningscentral inom en snar framtid och fråga om de då samtidigt kan ta med skräp och annat som skall slängas. Om inte – så fråga om de kan åka dit ändå. 

För att hitta firmor som hämtar grovavfall i hemmet, googla ”hämtning grovsopor”, så får du upp flera. Oftast är priset högt.
Det finns en jämförelsesajt som gäller hela Sverige där man kan jämföra priser för Hämtning av skräp, möbler & grovavfall, se: Hämtning grovsopor – Jämför priset direkt

I Stockholm med förorter finns mobila miljöstationer som kommer till en bestämd plats vid en viss tid och gratis hämtar upp miljöfarligt avfall och småelektronik. När det gäller småelektronik tar de emot föremål upp till en mikrovågsugns storlek. För turlista, se:  https://www.stockholmvattenochavfall.se/har-lamnar-du-avfall/lamna-avfall-privatperson/har-lamnar-du-avfall/mobila-miljostationen/
………………………………………………………….. 

6. EXEMPEL PÅ HUR MN KAN KOMPENSERA FÖR UTFÖRD HJÄLP.
Är man i behov av flera tjänster kan man ju samla ihop flera saker man behöver hjälp med och erbjuda en gentjänst för att inte känna att man utnyttjar någon.
Förutom att ge en slant, som ”hjälparen” kanske inte vill ta emot, kan man erbjuda t.ex. bakning, vattna blommor, sömnad som att sy i blixtlås och lägga upp/ner fållar, sticka ett par vantar, ta tillfälligt hand om barn och husdjur och mycket annat beroende vad man själv klarar av. Om man vill ge en present som t.ex. blomstercheckar och biocheckar kan dessa köpas och laddas ner digitalt. Biocheckar säljs också av Pressbyrån och flera stora matkedjor som ICA, Coop, Hemköp m.fl.

bakning
…………………………………………………………..  

7. ANLITA Fixarservice (som är mer eller mindre gratis). 
Många kommuner erbjuder fixarservice eller vaktmästarservice till sina äldre invånare. Syftet är att göra hemmen tryggare och minska risken för olyckor och fallskador i hemmet. Sätta i glödlampor på svåråtkomliga ställen, byta gardiner eller hänga upp adventsbelysning är exempel på göromål som fixarservice kan hjälpa dig med.

På din kommuns webbplats hittar du information om det finns fixar-och vaktmästarservice. Du kan också ringa växeln i din kommun och be att få prata med enheten som handhar frågor kring äldre och fråga vad de har att erbjuda. 

Fixarservice är oftast gratis men i vissa kommuner kan du få betala en mindre summa. Ibland kan tjänsten vara gratis men du får betala för materialkostnaden själv.
…………………………………………………………..  

8. ANLITA BETALD HJÄLP, SOM INTE ÄR SÅ DYR.
Har man inte möjlighet att själv hjälpa sin anhörig, kanske du kan hjälpa personen att beställa betalda tjänster.
När det gäller hjälp som skall betalas, glöm inte att kontrollera om personen kan få Rut/Rotavdrag!

De som jag tror är lite billigare än vanliga hantverkare är firmor där pensionärer utför jobbet.
Flera firmor finns med olika specialiteter en del utför också städning, målning, datorsupport och trädgårdsjobb.
Exempel på sådana firmor som finns på olika platser i Sverige är: Alertsenior, Seniorbolaget, Veterankraft och Veteranpoolen 
Den enda av dessa firmor jag anlitat är Veteranpoolen med en snickare som utförde ett bra jobb! Arbetet tog c:a 3 timmar inklusive resa till och från min bostad och kostade drygt 1.000:- efter rotavdrag (feb 2023).

Flera butiker som t.ex Clas Ohlson erbjuder hjälp med allt som skall fixas och renoveras. De  har elektrikerrörmokare, montörer, målare och snickare. Deras servicetjänst kallas Clas Fixare och man kan få offert på vad tjänsten kostar. 
Också IKEA erbjuder installation av kök och badrum m.m.se:  https://www.ikea.com/se/sv/customer-service/services/installation/ samt också montering av möbler m.m. Se: https://www.ikea.com/se/sv/customer-service/services/assembly/
…………………………………………………………………

 

9. AVSLUTNING
OBS! När det gäller blyga människor och människor som har svårt att be om hjälp, gör gärna en diskret koll när du är på besök. Jag läste en gång om en präst som var på besök hos en ensamstående församlingsbo och upptäckte att mannen satt i mörkret beroende på att glödlampan var trasig och inte nog med det, toapapper saknades också! Så förutom andlig spis fixade prästen såväl glödlampor som toapapper samt ringde sociala myndigheter, som han skällde ut eftersom mannen hade hemtjänst!!!
…………………………………………………………………