Om bloggen

Mitt syfte med denna blogg är att tipsa om diverse tips och råd angående olika aktiviteter samt sysselsättning för personer som har svårt att röra sig, demenssjukdom eller andra funktionsnedsättningar.

Om ni vill veta mer om mig och mina bloggar kan ni läsa följande intervju, som den numera nerlagda demens-bloggen ”Bort med skammen” publicerat 2013-03-05.

En blogg med textilmönster och aktivitetstips Publicerad 2013-03-05 19:32:00
i Eldsjälar, Intervjuer 

www.textilochtips.wordpress.com en blogg med mönster på plagg som är lättsydda och anpassade för människor med funktionshinder samt bland annat tips för aktiviteter för demenssjuka. Vi ställde några frågor till Renate som startade bloggen: 

När och varför startade du bloggen? Min blogg startade jag i september 2012. Jag är 72 år och pensionerad textillärare och textilkonservator. De kläder jag sydde till min mamma som var rullstolsburen och hade demens blev så omtyckta av äldreboendets personal att de tyckte jag skulle tillverka och sälja dessa. Det har jag vare sig lust eller möjlighet till, men jag sa att jag kunde tänka mig att lämna ut mönster och beskrivning gratis. Eftersom plaggen i regel är mycket lättsydda och kläder till funktionshindrade ofta är dyra tänkte jag att fler skulle kunna ha glädje av dem, det var därför jag startade bloggen. Eftersom det finns många människor med funktionsnedsättning som är unga tänkte jag även göra lite mönster för den yngre generationen, för tillfället håller jag på med en aftonklänning till mitt barnbarn som även skall kunna fungera för personer med funktionsnedsättning.

Berätta om dina erfarenheter av funktionsnedsättning! De erfarenheter jag har angående funktionshinder är från min numera avlidna mamma, som blev 97 år och min moster som blev 99 år som båda hade demens och var rullstolsanvändare, två väninnor med halvsidig förlamning, samt tidigare arbetslivserfarenhet av olika former av funktionshinder såsom epilepsi, blindhet, hörselnedsättning, ryggmärgsbråck samt barn med multihandikapp.

Vad har du för tips på aktiviteter för demenssjuka? När det gäller aktiviteter för personer med demens finns det hur mycket som helst man med enkla medel kan göra t.ex. utflykter, museibesök (visningar finns från och med i år på många platser speciellt inriktade för personer med demens), puzzle, spel, enkla korsord, baka, måla, se på konst hemma i Google Art, textila aktiviteter m.m. Från Slättsgårdens demensvårdsprogram kan man få många tips på aktiviteter (finns med i bloggen). Vad min mamma speciellt gillade var en fotoram. På ett USB-minne lade jag, med min mans hjälp, in dels foton från familjemedlemmar levande och döda, resor hon och familjen deltagit i, småfilmer från fester, sommarstället, lägenheten hon bott i och mycket annat. Allt som allt varade den c:a 1 timme. På fotona satte jag in texter som ”din bror Pelle”, ”ditt barnbarnsbarn Erica”, ”resa till Jersey”, ”julen 2010” m.m. Till omväxling bytte jag ibland ut USB-minnet till ett med enbart musik som hon gillade. Eftersom min mamma inte bodde hemma och inte kunde klara av fotoramen själv ställde jag in den 2 ggr/dag på för- och eftermiddag då hon brukade vara vaken. Men man måste naturligtvis prova vad personen tycker är roligt, min mamma t.ex. gillade inte puzzle, men gillade att sticka. Fler förslag finns i min blogg www.textilochtips.wordpress.com

Vilka förhoppningar har du med bloggen? Min förhoppning med bloggen är förstås att den sprids så att de som kan ha glädje av den kan få lite inspiration vad man faktiskt själv som anhörig kan göra med enkla medel. På det näst sista äldreboende där min mamma bodde var det först bra med daglig verksamhet för personer med demens, efter nedskärningar där 16 personer avskedades blev det förfärligt. (Jag skall senare skriva ett inlägg, hur man kan klaga och vad man skall göra). Jag tror därför att man som anhörig till personer med demens till stor del själv måste stå för aktiviteter och förströelser vare sig personen bor hemma eller på institution.

Besök Renates blogg Uppdaterat 9:e januari 2014: Renate har nu en till blogg: Handikapptips, där hon tipsar om aktiviteter.

 • Intervju gjord av Jenny Eriksson

17 tankar på “Om bloggen”

 1. Hej, superbraidée med bloggen med intressanta tips för både drabbade själva och anhöriga. 🙂 Jag hittade dig via en lapp på en anslagstavla vid Stora Essingens tvärbanestation. Och just där har jag ett litet tips, nämligen att lappen sitter lite högt, även för mig, som är normalläge. Någon i rullstol missar nog den ganska lätt. Keep up the good work! /Monika

 2. Hej jag heter noor och jag är en handekapp jag beröver lita tips jag ska förklara till dig ,det bliv två år jag sök hittar en lägenhet som anpassar för handekapp men jag heta inte och jag känner inte om det finns i sverige en mendoghet som kan hjälpa mig och hitta en lössning tack

  • Hej!
   Jag är ingen expert, jag tror att du i första hand skall vända dig till Socialförvaltningen där du bor. De har biståndsbedömare som utreder vilket behov du har t.ex. servicelägenhet eller bidrag till att anpassa (göra om) den bostad du bor i.

 3. Hej
  Har ett företag Antero AB och har arrangerat resor för personer med funktionsnedsättningar i många år. Gör det nästan ideelt eftersom jag jobbar med vanligt jobb till största del. Samarbetar med ett hotell på Kreta som anses vara världsbäst. Hur få ut info på din sida? http://www.anteroab.se

 4. Magnus Mattisson skriver:

  Hej! Vill tipsa om att Möllebadet i Salems kommun söder om Stockholm nu har en badramp för alla och badrullstol (Hippocampe) för utlåning i badets kiosk.

 5. Birgitta Stenström skriver:

  Hej Handikapptips! Min man har följt er, men nu är han död och jag har anmält mig som mottagare av handikapptips. Hans adress var torek88@gmail.com så nu kan ni avregistrera honom. birste@comhem.se

 6. Hej
  Vi upptäckte att ni länkat till vår webshop mykids.se 🙂 Tusen tack för att ni rekommenderar våra mjukisdjur !
  Med vänlig hälsning,
  Mats Andersson / mykids.se

 7. Gicke Mele skriver:

  Jag är intresserad av båt för rullstol. Kan inte öppna filmen om Arronet. Hur gör jag för se den. Blir extra nyfiken när den är ”hemlig” .
  Mikael

  • Hej!
   Konstigt, jag har nu lagt en länk i stället i min blogg till en film om Arronet Surprise. Om du googlar på Youtube och Arronet får du upp fler Arronetfilmer.
   Mvh Renate

   • Gicke Mele skriver:

    Hej!
    Jag har tittat där. Ingen video om Arronet 235 med förlucka, som den i din blogg, bara större modeller. Det behövs en inloggning, har du den? Vet du vem som gjort den?
    Mikael

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.