Etiketter

, , , , , , , , , ,

Två tittar på TV. 15x29.Med text

REGISTER
1. INLEDNING
2. HUR JAG TÄNKTE MIG ATT DET SKULLE GÅ TILL

3. VILKA SOM PASSAR FÖR GEMENSAMT UTBYTE
4. HUR MAN KAN HITTA LÄMPLIG PERSON/FAMILJ FÖR GEMENSAMT UTBYTE  
………………………..
.
I Sverige vårdar drygt en miljon en närstående samtidigt som de jobbar (uppgift från DN 23-10-16 i artikeln Vård av dottern vid sidan av jobbet ledde till utmattningssyndrom).
Den hjälp samhället kan ge är sällan tillräcklig. 
För att i någon mån underlätta detta fick jag en idé inspirerad av en artikel i Allers Nr 40 2023. ”Vi skapade en egen sorts bonusfamilj.” 
Artikeln gick i korthet ut på att ensamstående småbarnsföräldrar som hade träffats av en slump i en butik bestämde sig för att träffas en gång/vecka och äta middag tillsammans med barnen och därigenom inte längre behöva känna sig ensamma och samtidigt kunna diskutera erfarenheter, dela glädje och sorger och dessutom kunde spara tid genom att fördela arbetet med hämtning på dagis, handla och laga mat tillsammans. Så småningom hjälpte de också till med att passa varandras barn och bestämde sig också för att göra en resa tillsammans. 
…………………………………………………………………………………..
.
2. Hur jag tänkte mig att man skulle kunna tillämpa idén för anhöriga. 

Förutom omsorg för barn med eller utan funktionsnedsättning så skulle denna tillfälliga omsorg också kunna gälla att ta hand om en anhörig t.ex. en demenssjuk eller rullstolsburen vuxen person som inte klarar sig själv, ett djur som inte kan lämnas ensam etc. Detta under en kortare tid för att hjälputövaren ska få möjlighet att t.ex. gå på bio, gå på krogen med kompis, storhandla, gå till frissan/frisören, ta en långpromenad i skogen m.m. utan att behöva få dåligt samvete.

Den som utför omsorgen kan ju antingen vara en ensam person eller en familj som varannan gång får hjälp i sin tur. Det viktigaste är att finnas till hands, vill man därutöver göra något tillsammans med den omsorgen gäller så kan man t.ex. fika, äta, se på tv, spela ett spel, lägga ett puzzle tillsammans.

Förutom att hjälpa till med att ha hand om varandras anhöriga så skulle man också kunna göra något gemensamt t.ex. att ibland hjälpas åt och laga mat och äta tillsammans och kanske då samtidigt kunna planera för kommande aktiviteter.
………………………………………………………………………………….. 
.
3. VILKA SOM PASSAR FÖR GEMENSAMT UTBYTE

Bäst är det förstås om man hittar någon med samma diagnos och ålder som den anhörig som behöver omsorg, så att man vet vad det handlar om och kan utbyta erfarenheter. Förhoppningsvis kan då också de båda som behöver omsorg ha glädje av att träffas.

Men jag kan också tänka mig att någon som är t.ex. demenssjuk, eller har en annan funktionsvariation skulle kunna tycka att det vore trevligt att träffa en familj med barn eller hund kontinuerligt och som i kompensation skulle kunna få gratis barn- respektive hundvakt vid ett annat tillfälle.
………………………………………………………………………………….. 
.
4. HUR MAN KAN HITTA LÄMPLIG PERSON/FAMILJ FÖR GEMENSAMT UTBYTE

Några förslag på hur man skulle kunna hitta lämplig person/familj.  
Till att börja kan man ju gå igenom sin egen bekantskapskrets och vänners vänner och därigenom förhoppningsvis hitta någon/några som skulle passa. Att hitta någon i närmsta matvarubutik som i Allersexemplet tror jag inte så mycket på.

Jag skulle också kunna tänka mig att fråga biståndsbedömaren om hen vet någon som är i liknande situation och be biståndsbedömaren först ringa och fråga om intresse finns.

Ett sätt kan ju vara att om man är med i någon lämplig förening/Facebookgrupp alternativt att gå med i någon och där fråga. När det gäller djurvård finns t.ex. annonser på Blocket.

I England vet jag att många hundägare, i många fall utan utbildning, som vill göra en insats i samhället besöker sjuka och äldre.
Det skulle ju kunna fungera också i Sverige att någon tog med sin hund eller barn till någon  som behöver tillsyn och stannar hos den några timmar. I utbyte kunde hund- eller barnvakt ordnas någon annan dag.

En annan fördel med detta evenemang är att det inte kostar något extra för barnvakt, demenstillsyn, hundvakt eller vad det nu gäller och förhoppningsvis bli/få vänner för livet.

Det allra viktigaste är att man hittar någon trevlig person eller familj som man har förtroende för.
När man hittat någon man tror passar kan man förslagsvis först börja lite försiktigt med en kopp kaffe och diskutera det hela innan man bestämmer något.
                               Lycka till!
                🦼 📺  🎂 💗 🍰 🥂 🐶 🦽 
…………………………………………………………………………………..