Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Rullstol efter buss

Detta inlägg handlar i första hand om Färdtjänst, Riksfärdtjänst och tillgängligheten hos SL (Stockholms Lokaltrafik), Västtrafik (Göteborg med omnejd), Skånetrafiken (Malmö med omnejd) och UL (Upplands lokaltrafik). De ord som är röda har länkar som du kan klicka vidare på.

OBS! Detta inlägg är skrivet i april 2014, uppgifterna som finns i länkarna kan vara inaktuella om du läser detta långt senare. Hittar du något fel, skriv gärna om det i kommentarfältet! Tillgängligheten för rullstolar i Sverige är i jämförelse med många andra länder bra, även om den naturligtvis kan göras betydligt bättre. Jag var nyligen i London, där är det t.ex. mycket sällsynt med hissar eller rulltrappor till tunnelbanan. Speciella sittplatser finns för personer med funktionsnedsättning men hur det är tänkt att de skall komma dit är mig en gåta!

När det gäller färd med rullator (rollator) och rullstol på allmänna färdmedel är tillgängligheten mycket varierande på olika orter i Sverige. Det är stor skillnad länsvis hur funktionshinderanpassad kollektivtrafiken är. Bäst är situationen i Stockholm och sämst i Södermanland. På tabellen i slutet av detta inlägg kan du se i procent hur många tillgänglighetsanpassade bussar, det vill säga bland annat utrustade med ramp, rullstolsplats samt audiovisuellt utrop enligt statistik län för län åren 2023 och 2013. Källa: Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Färdtjänst prövas av folkbokföringskommunen. Kommunen kan också överlåta sina uppgifter till trafikhuvudmannen i länet. Färdtjänst regleras i Lag om färdtjänst SFS 1997:736 och riksfärdtjänsten i Lag om riksfärdtjänst SFS 1997:735.

Färdtjänst finns i hela Sverige. Den är till för dig som på grund av funktionshinder inte kan åka med den vanliga kollektivtrafiken. Omkring 360.000 personer har tillstånd att resa med färdtjänst och det görs cirka 12 miljoner resor per år. Antalet resor har sjunkit under senare år beroende på att kollektivtrafiken och miljön blivit mer tillgänglig. Beslut för hur många resor man får göra per månad eller per år, regler för hur färdtjänsten får användas samt även avgiften varierar på olika orter. När jag reste med min rullstolsburna mamma med färdtjänst i Stockholm på 2000-talet, hände det att vi kom för sent till läkarbesök (genom samåkning och väntetider), därför kan det ofta vara mer praktiskt att resa kommunalt när så är möjligt om man har en tid att passa. Om min mamma reste ensam var hon däremot tvungen att åka med färdtjänst eftersom hon var mycket dement och inte själv kunde förflytta sig med rullstol.

Riksfärdtjänst är till för personer med funktionshinder vars hinder medför att han/hon inte kan resa till normala reskostnader på fritidsresor till t ex släkt och vänner. Ansökan ska ske i den kommun man är skriven. Om man beviljas riksfärdtjänst så betalar resenären en egenavgift och kommunen den överskjutande kostnaden. Egenavgiften är fastställd av staten och motsvarar ungefär normala reskostnader med allmänna kommunikationer. Ofta beslutar kommunen också vilket färdmedel som ska användas t ex specialfordon, taxi, flyg eller tåg. Kommunen kan också bekosta en ledsagare som följer med på resan. Det funktionshinder resenären har får inte vara tillfälligt.

På denna länk finns ytterligare länkar till din kommuns hemsidor med information och i vissa fall även ansökningsblanketter.

Allmänt om lokal- och fjärrtrafik i Sverige. Ofta kan det vara praktiskt att ringa i förväg (i regel till kundtjänst) till respektive buss- eller tågbolag och fråga om rullstolsplats, avstånd mellan vagn och plattform, lyft, ramp, ev. ledsagning samt om RWC-toalett finns. Fråga dessutom vilken vagn som är anpassad. På vissa vagnar måste hjälp beställas i förväg. Vissa bolag t.ex. Uppsala lokaltrafik vill även ha reda på rullstolens mått samt vikt för stol + resenär (t.ex. för permobiler som kan vara extra för tunga för lyft.)

Ledsagare

Ledsagare även kallade resvärdar finns på många orter. De kan t.ex. hjälpa till med: På- och avstigning Ledsagning mellan olika transportslag.
På fotot resvärdar vid Stockholms Central.
Foto: Renate
.

ledsagningsskylt-stor

Orientering/vägvisning Bild på mötesplats vid förbokad ledsagning
.

.
Ledsagning för följande trafik. Klicka här
Arlanda Express
Blå Tåget (Skandinaviska Jernbanor)
Botniatåg (Norrtåg)
Cityterminalen i Stockholm
Jönköpings Länstrafik
Kalmar Länstrafik
MTR Express
SJ

Skånetrafiken
SL, Stockholms Lokaltrafik 

Rörelsehinder iFokus har goda erfarenheter hur det är att åka tåg med SJ.

Stockholms Central
Foto: Renate Rullstol på Centralen ……………………………………………………………………………………………..

Stockholm 

SONY DSC                              Foto: Leffe D
De flesta SL-bussarna som kör i Stockholmstrafiken har lågt insteg, alla har ramp. Det är bara att säga åt chauffören, så skall han/hon fixa det. Det kände inte jag till, så helt i onödan drog jag min stackars mamma i rullstol c:a 2 km i ösregn från tvärbanan till min bostad.

Färdtjänst i Stockholm Innebär obegränsat resande för följande kategorier färdtjänstresenärer: Resenär som behöver resa med specialfordon eller bårburen transport Resenär som beviljats undantag från samplanerat resande Resenär som är under 25 år. Övriga resenärer tilldelas upp till 198 färdtjänstresor för ett helt kalenderår, men kan därutöver ansöka om extra resor för speciella ändamål.
Något krångliga regler läs mera här.   Om du inte har rätt till ledsagare kan du ta med en medresenär för 20: – (som du debiteras för) barn och syskon under 18 år, som är registrerade hos färdtjänsten åker med gratis i mån av plats. Från Färdtjänsten får du ett Accesskort. Oftast är det gulfärgat på ena sidan och ser ut som ett ID-kort på den andra. Den kan du även använda som färdtjänstkort i SL-trafiken och då åker du och en medresenär utan kostnad i hela Stockholms län. OBS! Om det är spärrar som t.ex. vid tunnelbanan och du har följe av en medresenär måste ni igenom en bemannad spärr för att medresenären inte skall behöva betala.

Om Färdtjänsttillstånd i Stockholm kan du läsa om i Vårdguiden och på SL:S sidor.

Ansökan om riksfärdtjänst
………………………………………………………….

Tillgängligheten i SL-trafiken  

Beställa Ledsagarservice i SL-trafiken: Ring SL:s kundtjänst på telefonnummer 08-600 10 00. Tryck 4 och sedan 3, för att komma till beställningen.

Ledsagarservice (kostnadsfri) kan du i förväg beställa och få på vissa stationer (vid större bytespunkter) från t.ex.T-bana, Lokalbana, Pendeltåg, Spårväg City, Cityterminalen till anslutande trafik.

De flesta bussarna i SL-trafiken har ”lågt insteg” alla har ramp.

Busshållplatser utanför tätorten Även om bussarna har lågt insteg, kan det vara problem för dig med rullstol, rollator eller barnvagn att komma på och av bussen om du reser till eller från en busshållplats som ligger utanför tätorten. De flesta busshållplatser utmed landsvägar och småvägar i länet är inte tillgänglighetsanpassade.
Rullstol och rollator är gratis på de flesta bussarna. Biljett eller Accesskort måste du ha på Tunnelbana, tåg, spårvagn eller buss när du passerar en spärr.

”Pratorer”d.v.s. de högtalare som finns på 1.500 busshållplatser runt om i Stockholm som genom en knapptryckning läser upp den information som står på den digitala skylten. De är placerade på den främre stolpen på busshållplatsen.

Rampservice för rullstol kan beställas i förväg till: T-bana och pendeltåg.

T-bana.  På de flesta stationer ligger tågets golv och perrongen på samma nivå. Hiss finns på de flesta stationerna.

Lokalbanorna d.v.s. Tvärbanan, Nockeby-, Roslags-, Saltsjö- och Lidingöbanan. Om du åker med rullstol, rullator eller barnvagn på Tvärbanan, tänk på att välja 1:a vagnen längst fram,för därliggervagn och perrong på samma nivå.

Pendeltågen är de tåg som går mellan Nynäshamn och Bålsta, Märsta/Uppsala och Södertälje/Gnesta. Pendeltågen körs med både nya och gamla vagnar. De gamla vagnarna har trappsteg och där fungerar inte ramper för att komma in i tåget. De nya har plant insteg, till dessa finns ramper att tillgå, om du behöver ramp ring gärna innan SL:s kundtjänst tel. 08 600 10 00 och fråga om det är nytt eller gammalt tåg samt beställ rampservice.

Rampservice_ikon SJ Skylt för rampservice. Rampservice finns ungefär på mitten av perrongen.

Om du behöver ramp och skall resa till
 Arlanda och Knivsta måste du alltid beställa rampservice i förväg, eftersom det behövs en längre ramp på de här stationerna. Den förvaras på perrongen på dessa stationer.

Närtrafiken är tänkt som ett alternativ till traditionell färdtjänst. Den är speciellt anpassad för dig som är äldre eller har svårt att röra dig, men alla som har en SL-biljett får åka med den. Det finns olika typer av närtrafik. Den vanligaste är linjetrafiken med bussar som har 15-20 sittplatser och utrymme för minst en rullstol eller barnvagn. Golvet är i samma nivå som trottoaren, och en ramp gör påstigningen enklare för dig med rollator eller rullstol.
Dessa är: 901 – Hökarängen – Gubbängen
903 – Gubbängen – Svedmyra
904 – Dalens sjukhus-Hammarbyhöjden-Kärrtorp-Dalens sjukhus
905 – Kärrtorp – Björkhagen – Hammarbyhöjden – Dalens sjukhus
906 – Svedmyra – Högdalen
907 – Gröndal – Liljeholmen – Axelsberg – Västertorp – Fruängen
908 – Hässelby
909 – Blackeberg – Beckomberga – Bromma kyrka
914 – Skärholmen
921 – Lidingö (Södra)
923 – Lidingö (Norra) (Flexlinje)
951 – Sundbyberg
952 – Solna – Råsunda – Hallonbergen
953 – Jakobsberg
955 – Sollentuna
959 – Upplands Väsby
961 – Täby
968 – Åkersberga
969 – Norrtälje
971 – Huddinge
972 – Salem
978 – Södertälje
979 – Södertälje
981 – Haninge (Handen – Brandbergen)

Denna länk om närtrafiken har en sökfunktion på busslinjer. 

Närtrafik du kan beställa är flexlinjer, som kör med små bussar som har plats för rullstol och golvet i samma nivå som trottoaren. Tel. 08-720 80 10. De har inga fasta busshållplatser och kan när så är möjligt köra dig till din port! Resenären ringer till färdtjänstens beställningscentral och säger vid vilken mötesplats och tid som resenären vill bli hämtad. Dessa finns i: Årsta, Spånga, Hagsätra-Rågsved-Högdalen, delar av Bandhagen, Danderyd, Bromma, Vällingby-Flexen, Haninge-Flexen och Lidingö-Flexen. Närtrafikens utövare: Citytrafik existerar men frågor och synpunkter går via SL:s huvudkontor Haninge-Flexen körs av Taxi Kurir Vällingby-Flexen körs av Traveller Buss Övriga flexlinjer körs av Taxi Kurir: Bromma – Nockeby Nynäshamn Högdalen-Rågsved-Hagsätra Danderyd Årsta Lill-Flexen (Vällingby) Spånga. 

Lokal Båttrafik: Djurgårdsfärjans samtliga färjor är handikappanpassade så det är inga problem för rullstolsburna att själva röra sig ombord. M/S Emelie är handikappanpassad. Den går i trafik mellan Hammarby Sjöstad – Saltsjökvarn – Allmänna gränd – Nybroviken.
SL pendelbåttrafik Sjövägen 80 mellan Nybroplan och Frihamnen är anpassad för rullstol under förutsättning att inte onormalt högt respektive lågt vattenstånd råder, vilket sällan inträffar.
Waxholmsbåtar som går från Stockholm – Waxholm och Stockholms skärgård: De resenärer som använder en lätt och smidig rullstol, kan i stort sett resa med alla fartyg. Även resenärer som använder eldriven rullstol har möjlighet att komma ut med de flesta av skärgårdsbåtarna, men rekommenderas ändå att nyttja de moderna fartygen där tillgängligheten och utrymmet är störst. På dessa finns minst en tillgänglig toalett och ett minimum av trösklar. På de äldre fartygen, klassiska Norrskär, Storskär och Västan, är tillgängligheten något sämre och det krävs större rörlighet av passageraren.

………………………………………………………………………………………

Göteborg

Färdtjänst i Göteborg finns för dig som har svårt att resa med spårvagn eller buss på egen hand. Precis som i den övriga kollektivtrafiken reser du tillsammans med andra när du åker färdtjänst, men i personbil, rullstolsbil, rullstolsbuss eller flexlinjebuss. Du får den hjälp du behöver av föraren. Det är tillståndshandläggarna på färdtjänsten som beslutar vem som kan få färdtjänst. För att kunna få färdtjänst i Göteborg krävs: Att du har en funktionsnedsättning som varar minst 3 månader enligt en läkares bedömning. Att du är folkbokförd i Göteborgs kommun.

Mer om Färdtjänsttillstånd i Göteborgs stad kan du läsa om på Göteborgs stads hemsida och Västtrafiks Färdtjänstsida  

Länk till information, regler och ansökan till riksfärdtjänst i Göteborgs stad
…………………………………………………………

Västtrafik: Tillgänglighetsanpassade fordon Nästan alla bussar, tåg och båtar skall vara utrustade med audiovisuellt utrop, ramp/lift och rullstolsplats.
Klart för fler rullstolar på spårvagnen
Undantag: De äldre spårvagnarna, 30% av alla vagnar, har endast inre informationsskylt som upplyser om nästa hållplats.
För att få reda på vilka fordon som är anpassade , sök i reseplanerare och klicka där vidare på + Fler val.
År 2022 är målet att alla vagnar skall vara tillgänglighetsanpassade.
När det gäller båtar: Linje 326 Älgön-Rörtången, linje 879 Postbåten Fjällbacka och reservfartyget på linje 361 Åstol-Rönnäng tar endast ombord manuella rullstolar. Linje 362 Härön-Kyrkesund tar inte ombord rullstolar.

Alla kommuner i Västtrafiks område har ledsagare.

Ledsagarservice (kostnadsfri) kan beställas av alla resenärer som behöver denna service. Ledsagarservice finns tillgänglig på ett 70-tal hållplatser. Som resenär får du hjälp med dig 2 väskor på max 20 kg tillsammans.

Bussar och spårvagnar med lågt golv har ramp och på flertalet normalgolvsbussar finns lift för att ta sig ombord. Flexlinjen är en del av kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare än annan kollektivtrafik. Det finns 25 olika linjer. För att resa med flexlinjen behöver du anmäla dig som resenär. Så fort du har skickat in anmälan kan du börja boka resor. Har du färdtjänsttillstånd behöver du inte anmäla dig, utan kan boka din resa direkt. Du bokar alltid din resa i förväg och blir därmed garanterad en sittplats.

Seniorkort med fria resor finns i en del kommuner i Västra Götaland för de som är skrivna i respektive kommun.  Från vilken ålder och när på dygnet du får resa varierar från kommun till kommun. (Detta gäller inte för seniorer med färdtjänst.) De kommuner det gäller är: Ale 65 år, Borås 65 år, Falköping 75 år, Göteborg 65 å, Götene 75 år, Hjo 75 år, Härryda 65 år, Karlsborg 75 år, Lidköping 75 år, Lysekil 75 år, Mariestad 75 år, Skara 75 år, Skövde 75 år, Strömstad 65 år, Tibro 75 år, Trollhättan 70 år, Uddevalla 75 år, Vänersborg 75 år, Tanum 75 år och Tidaholm 75 år.

De flesta båtarna i Göteborg är anpassade för rullstolar.

Styrsöbolaget.  För personer med funktionsnedsättning av olika slag fungerar det som regel bra att resa med båtarna. Läs mera om varje båt på: Båttur till Vinga med M/S Walona till Vinga kan göras med handikappanpassad båt, den har även handikapptoalett.

Rullstol på tåg: Utöver manuell rullstol och elrullstol går det även bra att åka med elscooter (elrullstol med styre) på Västtrafiks tåg. Rullstolens mått får vara högst 70 cm bred och tillsammans med resenären väga max 300 kg. Kan du inte själv hantera lift eller ramp får du hjälp av trafikpersonal som vid behov också hjälper dig att spänna fast din rullstol och ta betalt för resan. …………………………………………………………………………………………..

Malmö

Serviceresor I Malmö är särskild kollektivtrafik och samlingsnamnet för både färdtjänst och sjukresor. Dessa är en del av kollektivtrafiken och man reser tillsammans med andra. Till skillnad från taxiresor åker man därför inte alltid den närmsta vägen till resmålet. Du kan resa färdtjänst inom hela Skåne och till angränsande kommuner. När du reser till andra län reser du med riksfärdtjänst. Skånetrafiken svarar för beställningscentral och transporter med taxi- och specialfordon på entreprenad.

Länk angående ansökan till färdtjänst och riksfärdtjänst i Malmö. …………………………………………………………..

Tillgängligheten i Skånetrafiken

Skånetrafikens reseplanerare har en sökfunktion, där man kan kryssa i för Anpassad för Rörelsehindrade respektive synskadade.

Ledsagning med Skånetrafiken

Ledsagning kan beställas av alla resenärer som behöver denna service. Du kan få ledsagning till och från resan och från alla avgångar i vår tidtabell för Pågatåg, Öresunds-tåg och mellan regionbussar i Skåne.

Bra att veta om Skånetrafiken

Stadsbuss finns i: Malmö, Lund, Helsingborg, Trelleborg, Ystad, Landskrona, Ängelholm, Kristianstad, Hässleholm och Eslöv. Dessa har lågt insteg och golv utan nivåskillnader i den främre delen. Vid behov lägger bussföraren ut en ramp. Ramper finns tillgängliga på samtliga bussar som klarar upp till 300 kilos vikt.

Regionsbuss består av de ”vanliga” regionbussarna, Pendeln och SkåneExpressen. Totalt finns det cirka 120 linjer. Flertalet av regionbussarna är idag handikappanpassade. Med hjälp av lågt insteg och en utfällbar ramp tar sig rullstolsburna resenärer enkelt ombord. På Skåne-Expressen använder bussföraren en lift för att ta ombord rullstolsburna resenärer.

Öresundstågens mittvagn är handikappanpassad med rullstolsplatser och en rymlig toalett. Mittvagnen är av så kallad låggolvstyp utan inre nivåskillnader och den har ett lågt och jämnt insteg.

Pågatågen har en utdragbar ramp, rullstolsplats och en rymlig toalett i tågets mitt. Kontakta tågvärden eller tryck på knappen ”Assistans” vid dörrarna så får du hjälp att komma ombord.

Kritik mot kollektivtrafiken i Skåne. Hör Maria Quensel berätta om sin effektiva metod som undersökande kollektivtrafikresenär med elmoped> (MP3-dokument, 11,2 MB)
……………………………………………………………………………………………..


Uppsala kommun

Länk till information, regler och ansökan till färdtjänst i Uppsala kommun 

För Uppsala kommun gäller att: Funktionshindret inte ska vara tillfälligt Man har ett funktionshinder som innebär stora svårigheter att förflytta sig eller resa med allmänna kommunikationer Man är folkbokförd i Uppsala kommun Färdtjänsttillståndet är personligt Resorna sker inom Uppsala och Knivsta kommun.
……………………………………………………………..
 
Tillgängligheten i Upplands lokaltrafik (UL) 

Ledsagare vid färdtjänst, information och ansökan 
Ledsagning för Upptåget Man kan boka ledsagning för Upptåget från stationerna Gävle, Tierp och Uppsala. Du bokar genom att ringa till UL Kundtjänst på 0771-14 14 14. Bokning måste göras senast 24 innan resa.
Ledsagning för SL-pendeln För bokning av ledsagning på SL-pendeln kontakta SL Kundtjänst på 08-600 10 00. Bokningen måste göras senast 3 timmar innan resa.

UL:s tillgänglighet Många av de bussar som körs i UL-trafik är utrustade med ramp eller lyft och har möjlighet att ta ombord rullstolsburna resenärer. För att veta om den tur du planerar att resa med körs med en buss som kan ta ombord rullstol, ring UL kundtjänst, tel. 0771-14 14 14. Där det finns fasthållningsanordningar måste rullstolen vara fastspänd vid färden. Bussföraren hjälper dig med att spänna fast din rullstol i de fästpunkter som finns på rullstolen.

Beträffande Pendeltågens tillgänglighet som går mellan Nynäshamn och Bålsta, Märsta/Uppsala och Södertälje/Gnesta, se Storstockholms lokaltrafik (SL).

Turbåten M/S Carl Gustaf  (Tillgänglighet står under rubriken Faciliteter) kan ta med rullstolar, men man behöver hjälp till landgången och man kommer inte upp på däck eller ner till toaletterna. När det gäller M/S Linnea och Sjösala fick jag inte fram några uppgifter om tillgängligheten.
………………………………………………………………………………………

Övriga länkar jag hittat angående tillgänglighet för resa med rullstol i Sverige:
Blekingetrafiken
Dalatrafiken
Gävleborgs X-trafiken
Hallandstrafiken
Jämtlands län
Z-länstrafiken

Kalmar län
KLT
Kronoberg länstrafiken
Länstrafiken Norrbotten
LTV
Lokaltrafiken i Piteå
Mälardalen
Västmanlands lokaltrafik (Denna länk är borttagen Ring: 0771-22 40 00 eller maila kundcenter.vl@ltv.se)  
Västernorrland  DinTur.se
Västerbotten
Värmlandstrafik A-Ö (Sök vidare på: Resenär med rullstol, elrullstol, permobil och liknande)
………………………………………………………………………………………………
.
LITE ÖVRIGA TIPS

Tåg med rullstol Blogginläggskåseri från m&ms blogg om hur trevlig en tågresa med rullstol kan vara mellan Göteborg och Stockholm

Rullstolstips vid förflyttning: Använd alltid rullstolshandskar om du kör utomhus (för att slippa bränna händerna).
Egen hopfällbar ramp såg jag en gång en rullstolsburen man i Stockholm plocka fram ur en medhavd väska, med den tog han själv sig in och ur en buss utan assistens. Det gick jättesnabbt, hur pass svårt det är vet jag inte.  
Spinalis har tips på Åka buss med rullstol , Åka upp för en trottoarkant, Balansera på bakhjulen
Spinalis har även 5 tips på: Åka i rulltrappor med rullstol
Rehab Station Stockholm har en Rullstolsskola för alla som vill förbättra sin förmåga att manövrera sin rullstol, oavsett diagnos eller ålder. De säljer även en bok som beskriver flera körtekniker: Drivkraft- körergonomi, rullstolsteknik & metodik, Åke Norsten, 2003 ……………………………………………………………………………………………..

Läs gärna artikeln:Handikappförbunden rasar mot dålig tillgänglighet på bussar.” Artikeln med följande tabell är från Bussmagasinet 2014-03-26

Tabellen nedan redovisar andelen tillgänglighetsanpassade bussar, län för län åren 2012 och 2013, man kan där också se att förbättring skett t.ex. Gävleborg som 2012 var sämst har blivit näst bäst år 2013! tabellI Handisams broschyr från 2010 kan man läsa ”Var femte person i Sverige har en funktionsnedsättning som påverkar det dagliga livet.” Och med den vetskapen är det beklagligt att t.ex. Södermanlands busstrafik bara är tillgänglig med 14,2 %!

……………………………………………………………………………………………….