Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

Foto: Eloflex:s hemsida

När det gäller att få in rullstolar i bilar är det olika förfarande om det gäller hopfällbara och icke hopfällbara samt om personen skall sitta i rullstolen under färd. Detta inlägg handlar enbart om hopfällbara rullstolar.

Nu när elfordonspremien infördes (2018-02-01) för privatpersoner för inköp av eldrivna cyklar, mopeder eller motorcyklar med ett bidrag på 25% av fordonets inköpspris (maximalt 10 000:-) är det många med nedsatt rörlighet som köpt/är intresserade av att köpa en elektrisk rullstol, elscooter eller handelcykel, som avtalet också gäller.

När det gäller hopfällbara manuella eller elektriska rullstolar, även om de är ganska lätta (t.ex. den elektriska Eloflex väger bara 26 kg inklusive batterier) kan det bli ett stort problem att få in eller ut rullstolen ur en bils baklucka. Det är t.ex. vanligt att många äldre rullstolsburna har partners som inte orkar med tunga lyft.
.
Ilastning med ramp Foto: Eloflex:s hemsida

Eloflex har flera tips hur man lastar in rullstolar i en bil.
De fyra vanligaste är:
1. Lyfta in den
2. Häva in den
3. Med hjälp av ramp, säljs t.ex av Jula & Biltema
4. Med hjälp av en kran

Det finns flera firmor som säljer rullstolskranar. Vilken som är bäst och mest prisvärd har jag inte någon vetskap om. Här är några exempel på några firmor som säljer kranar: Autoadapt, Life Bilanpassning och Bilanpassning i Staffanstorp

Carolift 40 Foto: Autoadapts hemsida 

Här följer några exempel på kranar från firman Autoadapt:
För hopfällbara rullstolar finns Carolift 40 som är en flexibel rullstolskran som passar i nästan alla bilmodeller. Den lyfter 40 kg och har en ledande kranarm som kan styra rullstolen genom trånga öppningar och plocka upp rullstolen från trottoaren vid sidan av fordonet. Den har elektrisk lyft/sänkning och manuell rotation.

Youtubefilm från som visar hur Carolift 40 fungerar (Det är möjligt att kranens utformning ändrats eftersom denna film är från 2008-06-12.)

.

Carolift 325 Foto: Autoadapts hemsida
Carolift 325 har isärtagbar rullstolskran med eldriven lyft. Kranen är främst tänkt för elrullstolar eller scooter med borttaget säte. De två isärtagna delarna kan placeras varsomhelst i fordonet. Den tyngsta delen väger cirka 6 kg. Manuell rotation och eldriven lyft som styrs via reglage på kranens ovansida.

.

Carolift 6000/6900 Foto: Autoadapts hemsida 
Carolift 6000/6900 har en teleskopisk rullstolskran med elektrisk lyft och rotation. Den lyfter upp till 181 kg. Den förskjutna kranarmen tillåter att rullstolen hämtas upp bredvid fordonet. Denna egenskap möjliggör också installationer i kombibilar med lutande bakluckor.
…………………………………….

Vem som skall betala anpassningen

Om man inte själv står för kostnaderna finns följande möjligheter.
I Vårdgivarguiden 
för Stockholm, står om 1212 Fordonsanpassningar och tillbehör till fordon och vilka hjälpmedel som avses.
Om bilanpassning står det:
” Förskrivare
Arbetsterapeut
Fysioterapeut/Sjukgymnast
Förskrivs i samråd med läkare och hjälpmedelskonsulent.

Förskrivningskriterier
Möjligheten till bilanpassning finns om brukare har behov att sköta dagliga ärenden med hjälp av bil och andra förflyttningshjälpmedel har uteslutits för att uppfylla behovet.

Ersättning för bilanpassning kan sökas av:

Personer mellan 50 – 65 år som ej har arbetsmarknadsanknytning
Personer över 65 år

Övriga hänvisas till försäkringskassan.

Föräldrar till barn med funktionsnedsättning kan söka bidrag via försäkringskassan.
Ersättning kan beviljas upp till 30 000 kronor (exkl. moms) för anpassning av bil.”
…………………………………………………….