Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Länkarna är uppdaterade 2022-04-16
För att undvika att personer med demenssjukdom, små barn och husdjur tappar bort sig eller går vilse och inte kan hitta hem finns flera olika lösningar. Dels enkla och billiga och dels olika former av GPS som kan fästas på olika vis samt mobiler med GPS-funktion och installerade appar som gör att man kan spåra den försvunne. Vilka lösningar som passar bäst får man avgöra från fall till fall. (Man måste naturligtvis också ta hänsyn till personen det är frågan om och höra efter vilka önskningar hen har).

Inläggets innehåll:
1. Enkla lösningar
2. Digitala lösningar
3. Vad man skall göra om en person försvunnit
4. Länkar

.

.

.

Foto: Namnband.se hemsida

1. Enkla lösningar
.

På t.ex. Kolmårdens djurpark och flera andra platser delas namnband ut vid entrén där man kan skriva upp mobilnummer som fästs runt handleden på barn. Något liknande kan man naturligtvis själv göra på barn, demenssjuka och husdjur. Själv hade jag för länge sedan ett dagbarn som, en gång gått hem till en kompis utan att ha meddelat mig med förklaring att hon inte kunde mitt telefonnummer, varefter jag sydde fast ett tygband med mitt namn och telefonnummer på insidan av hennes jackärm vilket fungerade fortsättningsvis!
Tygband fastsybara eller fastklistringsbara med namn och tel.nr går att beställa i flera butiker (t.ex. https://namnband.se/) man kan också använda ett vanligt tygband så som jag gjorde och skriva texten med tusch- eller kulspetspenna och sy fast bandet.
Till husdjur finns det många butiker som säljer namnbrickor, googla på: namnbrickor djur.
…………………………………………………………………….

.
GPS-larm-1024x559

                                      Foton: Posifons hemsida

2. Digitala lösningar

Vad som funnits under de senaste åren är: Olika trygghetslarm i form av armbandsklockor, skosulor med sökfunktion, olika typer av mobiltelefoner m.m., se inlägget: Trygghetslarm vid demenssjukdom

Billigaste och enklaste sättet att spåra en person som har villat bort sig är om hen har en laddad påslagen android mobil med sig, men då gäller det att personen är så pass klar i huvudet så att hen inte stänger av eller slänger bort mobilen. Dessutom måste det finnas en person som har den försvunna personens telefonnummer och saknar personen för att denna skall kunna bli spårad.

Men är personen gravt intellektuellt funktionsnedsatt som t.ex. vid svårare demenssjukdom finns andra möjligheter som GPS insatt i klocka, hänge, i skärp, skosulor m.m.
Nackdelen med dessa är att de är dyra och måste i regel ha speciella abonnemang.
……………………………

OM ATT SPÅRA PERSONER VIA MOBIL
För det första måste man ha reda på vilken typ av mobil som personen som kan tänkas förirra sig har. Det finns IOS (=Iphone, Ipad & Ipod touch) eller Android, dessa båda har olika typer av appar som måste förinstalleras.

Det finns både gratis- och betalversioner av dessa appar. En del har en massa finesser som inte behövs för funktionen att hitta någon, som t.ex. begränsa skärmtid, blockerar eller ser vad någon söker på internet m.m.
Jag kommer här skriva om två appar, om du går in på Google och söker på:  app spåra mobil android eller app spåra mobil iphone hittar du flera.

Apparna laddas ned via Google play (för Android) eller App store (för IOS). Apparna installeras på din egen mobil samt på den mobil vars mobil du vill spåra. Det finns mängder av appar med olika finesser och det är svårt att utvärdera vilka som är bäst. Det bästa är om man laddar ned appen, lär sig att hantera appen och se om det fungerar för dig.

För Android finns t.ex. (Laddas via Google play):
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mylocation.latitudelongitude&hl=en  
………………………
För IOS finns t.ex. (Laddas via app store): 
https://itunes.apple.com/se/app/sp%C3%A5ra-vilken-telefon-som-helst/id1093045594?mt=8
…………………………………………………………………….
Hur man spårar någon på Google Maps
1. Starta Google Maps på din iPhone eller Android.
2. Tryck på din kontoavatar uppe till höger på skärmen. Tryck på ”Platsdelning” i popup-menyn.
3. Du kommer att se en lista över alla som för närvarande delar sin plats med dig längst ned på skärmen. För att se någons exakta plats, tryck på posten och kartan zoomar in på deras position.
…………………………………………………………………….  .

3. VAD MAN SKALL GÖRA OM EN PERSON FÖRSVUNNIT

Om du tror att den försvunna personen svävar i akut fara så ska du kontakta polisen omgående t.ex. om personen försvunnit utan ytterkläder mitt i vintern. Skulle det visa sig att personen inte är i fara, så gör det ingenting om du ringt i onödan. Du riskerar aldrig en anmälan för falsklarm om du anmäler någon försvunnen.
……………………………
.
Här följer en del tips från Missing People Sweden.

Behöver du hjälp med någonting i samband med ett försvinnande, tveka inte att kontakta dem.

  • Ring personens vänner, övriga familjen, alla som du tror kan veta någonting.
  • Vet du vart personen skulle när han eller hon gick hemifrån?
  • Vet du var personen befunnit sig senast?
  • Var brukar personen vara?
  • Har personen nämnt någon specifik plats den senaste tiden?
  • Har du tillgång till personens telefon-/internetbank? Ta reda på när personen använde sitt kort senast, för att se om det har varit i bruk.
  • Ring runt till sjukhus i området för att kontrollera om personen är där.
  • Har personen en Iphone eller Android-telefon? I många fall går s.k. smartphones att spåra. En uppdaterad Iphone går t.ex. att spåra via ICloud.
    ……………………………

Om att kontakta eller meddela om försvunnen person, se:  Missing People  Sweden

De har regionala avdelningar över hela Sverige som består av engagerade personer som har gått ledar- och sökutbildningar. De står redo dygnet runt, året runt för att rycka ut och hjälpa till när en medmänniska har försvunnit.
Telefon: 031-760 90 60
E-post: jouren@missingpeople.se
…………………………………………
.
4. NÅGRA ANVÄNDBARA LÄNKAR:

Spåra vilken telefon som helst och även hur man kan hitta borttappad telefon. https://itunes.apple.com/se/app/sp%C3%A5ra-vilken-telefon-som-helst/id1093045594?mt=8
………………
I Göteborgsposten (GP-livsstil) står om lite olika appar http://www.gp.se/livsstil/konsument/s%C3%A5-kontrollerar-du-barnen-1.4653292
…………………………………………………………….