Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

 

För att undvika att personer med demenssjukdom, små barn och även att husdjur går vilse och inte kan hitta hem finns flera olika lösningar. Dels enkla och billiga och dels olika former av GPS som kan fästas på olika vis och mobiler med GPS-funktion och installerade appar som gör att man kan spåra den försvunne. Vilka lösningar som passar bäst får man avgöra från fall till fall. (Man måste naturligtvis också ta hänsyn till personen det är frågan om och höra efter vilka önskningar hen har).

Inläggets innehåll:
1. Enkla lösningar
2. Digitala lösningar
3. Vad man skall göra om en person försvunnit
4. Länkar

.

.

.

Foto: Namnband.se hemsida

1. Enkla lösningar

På t.ex. Kolmården delas namnband ut vid entrén där man kan skriva upp mobilnummer som fästs runt handleden på barn. Något liknande kan man naturligtvis själv göra på barn, demenssjuka och husdjur. Själv hade jag för länge sedan ett dagbarn som en gång inte kom hem till mig efter skolan, (det visade sig att hon hade gått hem till en kompis utan att meddela mig), vilket naturligtvis gjorde mig orolig varefter jag sydde fast ett tygband med mitt namn och telefonnummer på insidan av hennes jackärm, barnets mamma tyckte att det var en bra idé och det fungerade!
Tygband fastsybara eller fastklistringsbara med namn och tel.nr går att beställa i flera butiker (t.ex. https://namnband.se/) man kan också använda ett vanligt tygband och skriva texten med tusch- eller kulspetspenna och sy fast bandet.
Till husdjur finns det många butiker som säljer namnbrickor, googla på: namnbrickor djur
…………………………………………………………………….
.
.

.

.

 

                                      Foton: Posifons hemsida

2. Digitala lösningar

Vad som funnits under de senaste åren är: Olika trygghetslarm i form av armbandsklockor, skosulor med sökfunktion, olika typer av mobiltelefoner m.m., se inlägget: Trygghetslarm vid demenssjukdom
….
.
Landräddningen
 är en ideell organisation som genom GPS- och mobilteknik med en app möjliggör för anhöriga, vänner och Landräddningens larmcentral att, via datorn eller mobiltelefonen, se var användaren befinner sig när han eller hon behöver hjälp. Detta kan vara speciellt viktigt när det gäller en förvirrad och dement person som gått vilse och inte vet var hen befinner sig, mer om detta står i: Trygghetslarm vid demenssjukdom.
……………………………
.
.

 .
Foto: Minifinders hemsida

I inlägget: Nyheter om hjälpmedel vid spasticitet, inkontinens, rörelsehinder, demens samt larm finns information om Minifinder Pico GPS Trygghetslarm (ett litet larm som bara väger 35 gram) och ytterligare flera larm från den finska firman Seniortek OY
……………………………

OM ATT SPÅRA PERSONER VIA MOBIL
För det första måste man ha reda på vilken typ av mobil som personen som kan tänkas förirra sig har. Det finns IOS (=Iphone, Ipad & Ipod touch) eller Android, dessa båda har olika typer av appar som måste förinstalleras. Både den som förirrar sig och den som skall söka på personen måste ha samma typ av mobil.

Det finns både gratis- och betalversioner av dessa appar. En del har en massa finesser som inte behövs för funktionen att hitta någon, som t.ex. begränsa skärmtid, blockerar eller ser vad någon söker på internet m.m.
Jag kommer här skriva om några om du går in på Google och söker på:  app spåra mobil android eller app spåra mobil iphone får du upp många fler.

Nedan några exempel på appar. Dessa laddas ned via Google play (för Android) eller App store (för IOS). Apparna installeras på din egen mobil samt på den mobil vars mobil du vill spåra. Det finns mängder av appar med olika finesser och det är svårt att utvärdera vilka som är bäst. Det bästa är om man laddar ned appen, lär sig att hantera appen och se om det fungerar för dig.

För Android finns t.ex. (Laddas via Google play):
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mylocation.latitudelongitude&hl=en  

https://play.google.com/store/apps/details? id=com.fsp.android.friendlocator&hl=sv   

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.triladroid.gps&hl=en
……………………………

För IOS finns t.ex. (Laddas via app store):
https://itunes.apple.com/se/app/phone-tracker-for-iphones-track-people-with-gps/id447442214?mt=8

https://itunes.apple.com/se/app/sp%C3%A5ra-vilken-telefon-som-helst/id1093045594?mt=8
…………………………………………………………………….
.

3. VAD MAN SKALL GÖRA OM EN PERSON FÖRSVUNNIT

Om du tror att den försvunna personen svävar i akut fara så ska du kontakta polisen omgående t.ex. om personen försvunnit utan ytterkläder mitt i vintern. Skulle det visa sig att personen inte är i fara, så gör det ingenting. Du riskerar aldrig en anmälan för falsklarm om du anmäler någon försvunnen.
……………………………
.
Här följer en del tips från Missing People Sweden.

Behöver du hjälp med någonting i samband med ett försvinnande, tveka inte att kontakta dem.

  • Ring personens vänner, övriga familjen, alla som du tror kan veta någonting.
  • Vet du vart personen skulle när han eller hon gick hemifrån?
  • Vet du var personen befunnit sig senast?
  • Var brukar personen vara?
  • Har personen nämnt någon specifik plats den senaste tiden?
  • Har du tillgång till personens telefon-/internetbank? Ta reda på när personen använde sitt kort senast, för att se om det har varit i bruk.
  • Ring runt till sjukhus i området för att kontrollera om personen är där.
  • Har personen en Iphone eller Android-telefon? I många fall går s.k. smartphones att spåra. En uppdaterad Iphone går t.ex. att spåra via ICloud.
    ……………………………

Om att kontakta Missing People  Sweden

De har regionala avdelningar över hela Sverige som består av engagerade personer som har gått ledar- och sökutbildningar. De står redo dygnet runt, året runt för att rycka ut och hjälpa till när en medmänniska har försvunnit. 

Om du vill anmäla en försvunnen person kan du ringa, skicka e-post eller fylla i Missing Peoples webbformulär på följande länk: http://missingpeople.se/anmal-forsvunnen-person/

Telefon: 031-760 90 60
E-post: jouren@missingpeople.se
…………………………………………
.
4. NÅGRA ANVÄNDBARA LÄNKAR:

Spåra vilken telefon som helst och även hur man kan hitta borttappad telefon. https://itunes.apple.com/se/app/sp%C3%A5ra-vilken-telefon-som-helst/id1093045594?mt=8
………………
Abonnemang på hur man kan spåra mobiltelefon utan GPS från datorn eller i mobilen https://www.lociloci.com/signup/se/spara-mobiltelefon/
………………
I Göteborgsposten (GP-livsstil) står om lite olika appar http://www.gp.se/livsstil/konsument/s%C3%A5-kontrollerar-du-barnen-1.4653292
…………………………………………………………….