Etiketter

, , , , , , , , , , ,

geoskeeper_handled-600x530.Posifon

Foto: Posifons hemsida

Om trygghetslarm med GPS har jag skrivit om tidigare i inlägget: Nyheter om hjälpmedel vid spasticitet, inkontinens, rörelsehinder, demens samt larm

20-01-26.Posifon Careousel.advance-open-2 Foto: Posifons hemsida

Jag fick häromdan tips på ytterligare  GPS-larm av samma försäljare som distribuerar medicinpåminnaren Careousel. Medicindosan som även finns med sms funktion kan skicka meddelande till t.ex. anhörig om personen glömt att ta medicinen. Denna medicindosa säljs av Mentex och Posifon.
Om du går in på Posifons hemsida finns utförligare beskrivning hur dosan fungerar.
……………………………………………………………..

GPS-larm för personer med demenssjukdom i form av klockarmband, klocka, skosula, nyckelring, dosa, skärp och mobil

 keruve-1-600x399.PosifonFoto: Posifons hemsida

Klockarmband Keruve med GPS (även fastlåsbart) säljs med klocka. Om man vill kan man ta bort klockan och använda sin egen klocka till armbandet. Anhöriga kan söka personen med GPS-armbandet eller få meddelande när personen passerar ut ur ett trygghetsområde. Det finns även möjlighet att specialbeställa en Keruve klocka för att anpassa den enskildes behov.
Säljs av Posifon 
………………..

Beige-Black-1-150x150Foto: Posifons hemsida

Posifon Active är ett GPS-larm med en digital klocka och larmknapp. Designmässigt liknar Active ett aktivitetsarmband och det är vattentät för både bad och dusch. Larmet förmedlar enbart sin position när användaren själv vill. Batteritid upp till 3 veckor.
Säljs av Posifon
………………..

Hjälpmedelsbolaget.1212369686  Foto: Hjälpmedelbolagets hemsida  

BellPal Watch är en armbandsklocka utrustad med både ett automatisk fallarm och en manuell larmfunktion. Klockans funktionalitet öppnas upp genom ett abonnemang som sammankopplar den till BellPal-appen.
BellPal Watch kräver en smartphone med Bluetooth och internetuppkoppling. Majoriteten av alla smartphones tillverkade 2015 och senare är kompatibla med BellPal Watch.
Säljs av Hjälpmedelsbolaget
………………..
Neki.1_3_3 Foto: Neki Sverige hemsida

Klocka Nock Senior GPS klockor för äldre
Lokalisering:
 Realtids kontroll av GPS:en dygnet runt utan någon distansgräns.
Samtal: Ring och ta emot samtal från klockan.
SOS-knapp: Trycks SOS-knappen ner så kommer en SOS-notifikation skickas till de anhöriga samtidigt som de kan se personens position
Säkerhetszoner: Få en notifikation om personen som bär klockan äntrar eller lämnar en säkerhetszon. Personen som bär klockan blir även informerad om detta.
Övervakning via app: Kontrollera klockan via appen i din mobil eller på webbplattformen
Säljs av Neki Sverige
…………………………………….

Neki.mujer-colgante-nocksenior_1      Neki.colgante_2 (1)

Foton: Neki Sverige hemsida

Dosa/Nyckelring för äldre Nock Senior GPS (kan också användas som hängsmycke)
Har samma egenskaper som klockan här ovanför.
Säljs av Säljs av Neki Sverige 
…………………………………….
.
Neki.cinturon-gps-nocksenior-foto3_1Foto: Neki Sverige hemsida
.
GPS-skärp Nock Senior för äldre har lokalisering, säkerhetszoner  och ö
vervakning via app som klockan samt ruttspårning, där man kan se exakt var den försvunna eller des- orienterade personen som bär skärpet har gått.
Varning för låg batterinivå: Förebyggande varningar för låg batteri- nivå kommer att skickas till appen och webbplattformen.
Säljs av Säljs av Neki Sverige
…………………………………….

sula_2-600x595.PosifonFoto: Posifons hemsida

Skosula GPS Smartsole som placeras i skorna. Larmet aktiveras när användaren rör på skon och meddelar anhöriga, personal eller en larmcentral om användaren passerar utanför ett bestämt trygghetsområde.
Säljs av Posifon
………………..

Posifon_2808-600x520Foto: Posifons hemsida

Enkel mobiltelefon GeoSKeeper med GPS-larm som kan bäras på armen som en klocka, i en rem om halsen eller i en formsydd väska. Den kan användas både som enkel mobiltelefon och som ett positionerande larm med trygghetsområde. Enheten kan svara automatiskt när anhöriga ringer och användaren kan själv ringa upp eller skicka ett förbestämt meddelande med en knapptryckning. Möjligheterna är många och GeoSKeeper är flexibel, vattentålig och kan enkelt anpassas till olika behov.
Säljs av Posifon
……………………………………………………………..
Youtubefilm från Posifon som visar användningsområden och nyttan med mobila trygghetslarm och personlarm med GPS. Published on Apr 17, 2012
https://www.youtube.com/watch?v=0BRvmr3vZ08
……………………………………………………………..

image.IrisFoto: Iris hjälpmedels hemsida

När det gäller mobiltelefoner finns också Doro Secure 580 med fyra snabbvalsknappar för enkel uppringning med  trygghetsknapp och en säkerhetstimer som automatiskt kan ringa upp och skicka ett larm via SMS till förinställda nummer, kombinerat med GPS-lokalisering så man kan se var personen är. Kontakter kan uppdateras via internet av t.ex. en betrodd släkting. Denna telefon säljs av Doro,  Iris hjälpmedel, Varsam och många andra butiker.

Alla moderna mobiltelefoner har GPS, den ovan nämnda är speciellt lämpad för personer med demenssjukdom.
……………………………………………………………..

Två nackdelar som jag ser det med de flesta digitala systemen

  1. Dels att apparaturen måste laddas t.ex. Keruveklockans batteritid för brukaren är 3,5 dagar (för anhörig eller personal 2 dagar). De sistnämnda får visserligen larm med ljud och bild, men bor den anhörige inte i brukarens närhet kan det vålla problem. OBS! För olika produkter varierar batteritiden till t.ex. på SmartSole räcker batteritiden för upp till 30 timmars aktivitet dvs vid normalförbrukning 1 – 2 veckor.
  2. Kostnaden (såvida inte brukaren kan få bidrag för apparaten). De flesta apparaterna år dyra, därutöver tillkommer startavgift och månadsabonnemang till de som är kopplade till larmcentral.
    ……………………………………………………………..

Gällande inköp av hjälpmedel kontrollera först om du gratis eller mot en mindre avgift kan få låna dessa. Hur pass mycket hjälp du får beror i första hand på var du bor, men även på den som bedömer din situation och hur pass övertygande du själv eller dina anhöriga är.
Börja med att fråga en sjuksköterska/läkare på din vårdcentral hur du skall agera. (Ofta får man vidare kontakt med arbetsterapeut/hjälpmedelscentral, när det gäller GPS-larm kan kontakt även ske genom demensteam).
……………………………………………………………..

images (1)

Landräddningen är en ideell organisation som genom GPS- och mobilteknik vill att alla, oavsett ålder, livssituation och förmåga skall kunna känna sig trygga i ett aktivt liv utanför hemmet. Händer en olycka skall man givetvis larma med 112, men om t.ex. en person känner sig otrygg på stan kan hen vända sig till Landräddningen.
Denna teknik bidrar till att t.ex. dementa personer kan röra sig mer fritt utomhus.

Hjälpen består av en app, som kan laddas ner till iPhone eller Android telefoner. Vill man bara förmedla sin position var man är finns funktionen ”följ-mig”. Landräddningen är en nationellt heltäckande larm- och stödfunktion.
Denna app borde faktiskt alla ha,  såväl barn som vuxna, för att enkelt kunna förmedla sin position. (T.ex. vid så triviala problem som  att man stämt träff med sina barn vid en T-banestation och inte vet vid vilken utgång barnen står, då kan man se var de befinner sig med GPS:en).

Tekniken möjliggör för anhöriga, vänner och Landräddningens larmcentral att, via datorn eller mobiltelefonen, se var användaren befinner sig när han eller hon behöver hjälp. Detta kan vara speciellt viktigt när det gäller en förvirrad och dement person som gått vilse och inte vet var hen befinner sig.

Appen är helt gratis att ladda hem och kan användas inom familjen eller mellan vänner. Larmar man Landräddningens larmcentraler (finns än så länge bara i Västerås och Gävle) är avgiften 150 kr per larmsamtal. På dessa platser kan man också registrera sig som volontär, som larmcentralen kan skicka ut förfrågan till om de finns i närheten och fråga om de kan hjälpa till. 

Bakgrund och vilka som står bakom landräddningen
År 2013 presenterade Sveriges Civilförsvarsförbund, SPF Seniorerna, Sjöräddningen och andra ideella organisationer den nya ideella rörelsen Landräddningen. Posifon är ansvarig för driften och den tekniska utvecklingen av Landräddningens system och appar.

För att använda tjänsten laddar man ned en app och registrerar sig. Klicka här 
Berättelser av anhöriga, anhöriga, volontärer m.m. Klicka här
Hemsida
Landräddningens Facebooksida

 …………………………………………………..
Granskad 2019-02-27