Etiketter

, , , , , , , , ,

geoskeeper_handled-600x530.Posifon

Foto: Posifons hemsida                                Uppdaterad 2022-04-11

Man brukar tala om personlarm respektive trygghetslarm. Personlarmet är en form av trygghetslarm som båda ökar tryggheten i vardagen för både bärare och anhöriga eller vårdpersonal. Funktionen för båda är: larmknapp, spårningsfunktion och ofta också kommunikation.

GPS-larm för personer med demenssjukdom i form av klockarmband, klocka, skosula, nyckelring, dosa, skärp och mobil. (Om mobiler kommer jag att skriva ett separat inlägg.)

Spåra i realtid sker från datorn, mobilen eller surfplattan. Till de flesta spårningssystem krävs abonnemang med SIM-kort och datatrafik, vilka ofta kan köpas i samband med respektive apparat. OBS! Vill du ha en GPS med abonnemang för att kunna spåra katter och hundar finns billigare alternativ t.ex. Tractive GPS
…………………………………..

Här följer några exempel på GPS-larm
.
 minifinder-nano-gps-tracker-watch-safety-alarm-5-360x360

Foto: Minifinders hemsida

Personlarm Nano är ett svenskutvecklat mobilt trygghetslarm med GPS funktion. Vikt på endast 23 gram och en standbytid på upp till 5 dagar. Funktioner så som larmknapp, fallsensor, trygghetsområde och pulsmätare. Den är även utrustad med både en inbyggd högtalare och mikrofon för att möjliggöra en enkel tvåvägskommunikation. Enheten kan användas som både en aktiv och passiv enhet.
Säljs av Posifon under namnet Posifon Nano och av MiniFinder under namnet MiniFinder Nano GPS Personlarm.
…………………………………….

 keruve-1-600x399.Posifon  Foto: Posifons hemsida

Klockarmband Keruve med GPS (även fastlåsbart) säljs med klocka. Om man vill kan man ta bort klockan och använda sin egen klocka till armbandet. Anhöriga kan söka personen med GPS-armbandet eller få meddelande när personen passerar ut ur ett trygghetsområde. Det finns även möjlighet att specialbeställa en Keruve klocka för att anpassa den enskildes behov.
Säljs av Posifon 
………………..

Beige-Black-1-150x150  Foto: Posifons hemsida

Posifon Active är ett GPS-larm med en digital klocka och larmknapp. Designmässigt liknar Active ett aktivitetsarmband och den är vattentät för både bad och dusch. Larmet förmedlar enbart sin position när användaren själv vill. Batteritid upp till 3 veckor.
Säljs av Posifon
…………………………………….

2022.smartaSaker    Foto: Smarta Sakers hemsida  

BellPal Watch är en armbandsklocka utrustad med både ett automatisk fallarm och en manuell larmfunktion. Klockans funktionalitet öppnas upp genom ett abonnemang som sammankopplar den till BellPal-appen.
BellPal Watch kräver en smartphone med Bluetooth och internetuppkoppling. Majoriteten av alla smartphones tillverkade 2015 och senare är kompatibla med BellPal Watch.
Säljs av Bellpal och Smarta Saker
…………………………………….
2022.Neki.reloj-gps-nock-senior-4   Foto: Neki Sverige hemsida

Nock Senior GPS klocka kan användas via Nekis app Nock som används genom  Android / iPhone / webb så man kan se en persons position samt komma i kontakt med hen via röstsamtal i klockan. 
Lokalisering:  Realtids kontroll av GPS:en dygnet runt utan någon distansgräns.
Samtal: Ring och ta emot samtal från klockan.
SOS-knapp: Trycks SOS-knappen ner så kommer en SOS-notifikation skickas till de anhöriga samtidigt som de kan se personens position
Säkerhetszoner: Få en notifikation om personen som bär klockan äntrar eller lämnar en säkerhetszon. Personen som bär klockan blir även informerad om detta.
Övervakning via app: Kontrollera klockan via appen i din mobil eller på webbplattformen
Säljs av Neki Sverige
……………………………………. .

2022.Minifinder. gps-tracker-minifinder-pico-7-400x400MiniFinder-Lanyard-3-360x360
Foton: Minifinders hemsida

Pico är ett svenskdesignat GPS-trygghetslarm i litet format (6 cm, väger 35 g) med inbyggd högtalare och mikrofon. Man kan ringa till och från Posifon Pico till ett eller flera förinställda telefonnummer. Vidare har den en fallsensor som kan känna av ett fall och skicka ut ett larm helt automatiskt. Enheten bärs normalt sätt i halssnöre runt halsen, väska eller i karbinhake.
Pico finns i flera varianter med olika benämning hos försäljarna.
Posifon säljer Pico och Pico Pro vars största skillnad är att Pico Pro har kapacitet att gå mot mobilnäten 4g, 3g och 2g, Pico går endast mot 2g-nätet. Detta gör att man blir mindre känslig av att mobiltäckningen skulle vara dålig i vissa områden eller orter.
Utöver mobilnäten har Pico Pro även bättre ljudkvalitet och batteri. Den får även bättre inomhuspositionering gentemot Pico då det kan positionera sig via wifi.
Minifinder benämner sina Pico-larm MiniFinder Pico 4G Personlarm, GPS tracker och MiniFinder Pico GPS Tracker
Pico säljs av Minifinder och Posifon
https://shop.minifinder.se/minifinder-pico-4g?search=pico https://posifon.se/gps-larm/
……
Youtubefilm
 som visar MiniFinder® Pico – Produktöversikt, 21 jan. 2018 
…………………………………….

Posifon_2808-150x150  Foto: Posifons hemsida

Enkel mobiltelefon GeoSKeeper med GPS-larm som kan bäras på armen som en klocka, i en rem om halsen eller i en formsydd väska. Den kan användas både som enkel mobiltelefon och som ett positionerande larm med trygghetsområde. Enheten kan svara automatiskt när anhöriga ringer och användaren kan själv ringa upp eller skicka ett förbestämt meddelande med en knapptryckning. Möjligheterna är många och GeoSKeeper är flexibel, vattentålig och kan enkelt anpassas till olika behov.
Säljs av Posifon
…….
Youtubefilm från Posifon som visar användningsområden och nyttan med mobila trygghetslarm och personlarm med GPS. Published on Apr 17, 2012
…………………………………….
.
sula_2-600x595.Posifon    Foto: Posifons hemsida

Skosula GPS Smartsole som placeras i skorna. Larmet aktiveras när användaren går utanför ett förutbestämt trygghetsområde och meddelar anhöriga, personal eller en larmcentral.
Säljs av Posifon
…………………………………….
.
2022-Neki.colgante-nocksenior2-medidas

Foto: Neki Sverige hemsida
GPS-dosa/Nyckelring för äldre Nock Senior 2
Lokalisering där man kan se var den försvunna eller desorienterade personen är.
Säkerhetszoner
Man ser på sin telefon om den som bär dosan/nyckelringen äntrar eller lämnar en säkerhetszon.
Samtal –
tvåvägskommunikation
SOS-knapp i nödsituation när knappen hålls nedtryckt får anhörig meddelande.
Säljs av Säljs av Neki Sverige 
…………………………………….
.
Neki.cinturon-gps-nocksenior-foto3_1   Foto: Neki Sverige hemsida
.
GPS-skärp
är man kan se var den försvunna eller desorienterade personen är.
Man kan se på sin telefon om den som bär dosan/nyckelringen äntrar eller lämnar en säkerhetszon.
Säljs av Säljs av Neki Sverige
…………………………………….

Sensorem har ett Trygghetslarm med GPS-larm och app för anhöriga i form av en larmklocka. Seniorens anhöriga får tillgång till Sensorems app (för iPhone och Android) där de kan se seniorens aktuella GPS-position på en karta. Trygghetslarmet kommunicerar via mobilnätet och fungerar överallt. Klockan är vattentät och kan användas överallt! Inloggning i appen ingår för upp till fem anhöriga! Om ingen av seniorens anhöriga svarar kopplas samtalet till Sensorems larmcentral som är öppen dygnet runt, alltid!
Se. https://www.sensorem.se/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=Easter&fbclid=IwAR0CLy7QawZrbcuQogN6iCoKCbpXMaV5dOpTsdRIpG57OpemDDtt43mgC2s 
……………………………………………………………..

Två nackdelar som jag ser det med de flesta digitala systemen:

  1. Dels att apparaturen måste laddas. I många fall får visserligen anhöriga larm om när batteritiden börjar ta slut, men bor den anhörige inte i brukarens närhet kan det vålla problem.
    OBS! För olika produkter varierar batteritiden.
  2. Kostnaden (såvida inte brukaren kan få bidrag för apparaten). De flesta apparaterna är dyra, därutöver tillkommer startavgift och månadsabonnemang.
    ……………………………………………………………..

Gällande inköp av hjälpmedel kontrollera först om du gratis eller mot en mindre avgift kan få låna dessa. Hur pass mycket hjälp du får beror i första hand på var du bor, men även på den som bedömer din situation och hur pass övertygande du själv eller dina anhöriga är.
Börja med att fråga en sjuksköterska/läkare på din vårdcentral hur du skall agera. (Ofta får man vidare kontakt med arbetsterapeut/hjälpmedelscentral, när det gäller GPS-larm kan kontakt även ske genom demensteam).
……………………………………………………………..

Länkar:
MiniFinders officiella hemsida
Posifons olika GPS-larm
……………………………………………………………..