Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , ,

Foto: Rehabshops hemsida

Självklart rekommenderar jag inte rökning! Detta blogginlägg handlar om hur man kan undvika brand- och rökförgiftning för de som redan är rökare och har nedsatt rörelseförmåga eller demenssjukdom. Sängrökning bör absolut undvikas,  men om man ändå röker i sängen så är det extra viktigt att skydda sig själv och sina medmänniskor mot brand.

Har man svårt att röra sig, är darrhänt, psykiskt sjuk som t.ex. demenssjukdom, påverkad av alkohol eller sängliggande och glömmer att fimpa eller tappar en brinnande cigarett eller pipa alternativt glödande tobaksflagor så att kläder eller sängkläder börjar brinna så kan man råka väldigt illa ut. Ni minns väl alla den tragiska händelsen år 2005 med Monica Zetterlund som omkom vid sängrökning? Hon hade skolios och var rullstolsburen och därmed hade hon inte en chans att klara sig undan lågorna som slog upp i och runt sängen.

När det gäller snusning är inte brandfaran något problem. För den inbitne rökaren är kanske E-cigaretter i alla fall ett bättre alternativ, åtminstone för omgivningen, men E-cigaretter kan faktiskt, vilket många inte vet, fatta eld och explodera, som tur är sker detta sällan.

FAKTA OM BRAND

Årligen inträffar runt 20 000–25 000 bostadsbränder i Sverige, rökning är den vanligaste orsaken till att människor dör i bränder, totalt omkommer cirka 110 personer per år.

Den allra vanligaste brandorsaken är glömda spisar. Andra vanliga orsaker till bränder i hemmet är till exempel spisfläktar som inte blivit rengjorda, levande ljus och elektriska apparater. Olycksfall med bränder orsakade av spisar och en del elektriska apparater kan minskas om man använder timer. I stället för ljus finns snygga elektriska batteridrivna antikljus och blockljus med timer som alternativ, de säljs i flera lamp- och elbutiker.
Dessa är från smarta Saker Saker 

.
.
.
.
.
.
 

                                       Foton: Smarta Sakers hemsida
………………………………………………………………………………………………
.

På vilket sätt man kan undvika att brandrelaterade olyckor uppstår vid rökning

1. Lite allmänt vid rökning
2. Att använda rökförkläde
3. Att använda stängbara askkoppar
4. Att ha en släckspray i sin närhet vid rökning
5. Flamskyddade sängkläder för sängrökare. Säker fastsättning av sänglampa.
(Brand i säng har uppstått av att glödlampan under en längre tid legat mot sängkläderna.)
6. Brandvarnare för hörselnedsatta och tungt sovande
.
7. För förvirrade & dementa personer som inte har mobil med larmknapp sätt gärna upp en stor tydlig lapp som kan läsas utan glasögon RING 112 vid brand & andra olyckor!

När det gäller textilier skall man skilja på brandsäkra tyger som t.ex. glasfiberväv och flamsäker textil som kan brinna om det utsätts för öppen låga.
………………………………………………………………………………………………


1. Lite allmänt om rökning

Undvik att sitta på sängen eller i stoppade möbler när du röker.
Undvik kläder med vida ärmar och kläder i brandfarligt material.
………………………………………………………………………………………………


2. Rökförkläden

Rökförkläden finns i olika modeller. Dels som köksförkläde och dels i större modell som täcker ärmar och även rullstolar.

Exempel på butiker som säljer rökförkläden i glasfiberväv
.

Järven Health Care
Rökförkläden som finns i två modeller – ”köksförkläde” och ”frisör”. Handtvätt.
Dessa säljs även av Mentex 

rokforklade-jarven-health-care-smoking-apron-demens Foto: Mentex hemsida
………………………………
Monomak
Rökförkläden som finns i tre olika modeller: Med slits för armarna, utan slits för armarna samt som ett klassiskt förkläde. Tyget i deras rökförkläden kan också erhållas som metervara. Handtvätt.
.

.

.

Foto: Rehabshop hemsida

.
Rehabshop  säljer en av dessa tre modeller.
………………………………

.

.

.

Foto: Sanicare hemsida
.

Sanicare rökförkläde tillverkat av glasfiber. Även banden runt midja samt nacke är flamsäkra. Handtvätt. 
………………………………………………………………………………………………
    

3. Stängbara askkoppar

När det gäller askkoppar är det säkrare med de modeller som går att försluta, en del av dessa har snurrfunktion även höga i golvmodell på stativ. Säljs bl.a. av Fyndiq och Partykungen.

.

Foto: Smarta Sakers hemsida

Det finns också små stängbara askkoppar i fickformat. Den på bilden innehåller också tändare och säljs av Smarta Saker.

Om man googlar på bilder med ordet fickaskkopp så får man upp fler modeller.
………………………………………………………………………………………………

4. Släckspray

.

.

.

Foto: Clas Ohlsons hemsida

Släckspray är praktiskt att ha i närheten när man röker, själv har jag en i köket bredvid min gasspis.
Jag har läst att vid en mycket liten brand kan det ibland räcka med ett glas vatten för att släcka. Men å andra sidan är det lätt att glömma att ta fram ett glas vatten varje gång vid rökning, en släckspray kan man ju ha framme permanent där man brukar röka.  Släcksprayen  heter Taerosol Fire Fighter och väger endast 650 g. Kan användas mot bränder i organiska material, vätskor och matoljor. Säljs av bl.a. Clas Ohlson som också säljer små brandsläckare som väger 1 och 2 kg.
………………………………
Mobil Sprinkler är dyrbar, men kan vara ett alternativ för sängrökare med rörelsenedsättning säljs av bl.a. Q-FOG
………………………………………………………………………………………………

5. För sängrökare kan speciella flamskyddade sängkläder anskaffas

Järven Health Care säljer flamskyddade kuddar, bäddmadrasser, madrassöverdrag, örngott, lakan, påslakan, täcken, glödskydd för golv, rökförkläden m.m. Se:
För hög brandrisk har de även:
Röklakan
 i glasfiber, ljusrosa säljs i metervara.
Specialmadrass Brand  och Magma
Specialkudde Brand
………………………………

.

.

Foto: Sanicare hemsida

Sanicare säljer flamskyddade påslakan för vuxna och flammskyddade påslakan för junior
………………………………
scandBED
 säljer kudde och täcke med flamskyddat tyg
…………………………….
När det gäller tyngdtäcken är flera av dem sydda i flamsäkert material.
…………………………….


Täcken och filtar av naturull brinner inte och är därför också lämpliga till att kväva eld. (Däremot inte de av fleece och konstmaterial)
Speciella brandfiltar säljs som man kan kväva mindre bränder med. Säljs t.ex. av Clas Ohlson

.
………………………………………………………………………………………………

6. Brandvarnare skall finnas i samtliga hem och lokaler

Speciella brandvarnare finns för tungt sovande och hörselnedsatta. (För att ansöka om blixtljus eller vibrator kopplad till brandvarnare behöver du en remiss till audionom från din läkare)

hrf.hörteknik: Bellman Safe Brandsäkerhetspaket levereras komplett och innehåller en trådlös brandvarnare, en specialutvecklad väckarklocka och en s.k sängvibrator.
Väcker dig med högt ljud, intensivt blixtljus och kraftiga vibrationer under huvudkudden om en brand skulle uppstå och den aktiveras även om du sover flera rum bort från brandvarnaren. Väcker även de som sover tungt. Fungerar även under strömavbrott.
Bellman Visit Brandvarnare (optotermisk) som väcker dig med blixtljus, ljud eller vibrationer.
Bellman Visit Brandvarnare (Joniserande) Den upptäcker rök och pyrande eld i ett tidigt skede och skickar larmet direkt till din Visitmottagare.

I Mora kommer kommunen att komplettera trygghetslarmen med en rökdetektor. Det innebär att om bostaden hos en med trygghetslarm blir rökfylld så kommer larmet att gå så gott som direkt hos brandkåren, vi får hoppas att det kommer att ske i fler kommuner.

Det finns flera firmor som säljer brandlarm som kan kopplas till larmcentral, googla: brandlarm kopplat larmcentral
………………………………………………………………………………………………

LÄNKAR:
PDF-broschyren: Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet, var rädd om dina vänner och anhöriga ger en bra information skriven av Södertörns brandförsvarsförbund.
………………………….
Så här förebygger du en brand i din bostad, se: https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/sa-har-forebygger-du-en-brand-i-din-bostad/
………………………….
Sanningen bakom exploderande e-cigaretter, se:  https://ecocig.se/blog/227
………………………….
Saxat ur Läkartidningen 2014-02-26 MEDICINSK KOMMENTAR E-cigaretter är ett dåligt alternativ till att sluta röka.
”Elektroniska cigaretter (e-cigaretter eller elcigaretter) uppfanns i Kina år 2003 och marknadsförs som ett säkrare alternativ till tobaksrökning, som man dessutom kan ägna sig åt överallt”………….
” Ytterligare ett problem är att e-cigaretterna är utformade för ett långvarigt, kanske livslångt, bruk. Hur det kan påverka hälsan på sikt är okänt. I vilken grad personer i omgivningen påverkas av passiv rök/ånga från e-cigaretter är inte känt, men användning kan medföra utsläpp av nikotin, ultrafina partiklar, propylenglykol och karcinogena substanser (bl a nitrosaminer, akrolein, nickel och krom), dock i mycket lägre nivåer än vid tobaksrökning [1].”
…………………………………………………………………………………………………………