Etiketter

, , , , , , , , , ,

26 x 10-1

Att glömma ta sin medicin är mycket vanligt för gemene man och har man minnesproblem eller är demenssjuk är det ännu lättare att missa medicinen.

20220418_080806 🌺Har man inte allvarliga minnesproblem utan bara är allmänt glömsk är mitt tips att lägga in gratis påminnelse i sin egen mobil! 🌺

Länge har det funnits doseringsaskar för sju dagar respektive en månad som säljs på apotek. En del av dessa är också indelade för morgon, middag, kväll och natt. Men för den som ändå missar att ta sin medicin finns nu mer avancerade pillerburkar med olika system som ringsignaler och blinkningar som gör personen uppmärksam på när det är dags att ta sin medicin också dosdispenserade läkemedel.
En del av dessa medicinpåminnare kan också meddela anhöriga eller vårdpersonal om personen missat ta sin medicin!
Bra att veta när det gäller medicin som behöver delas är att apoteken säljer tablettdelare och tablettkrossare.

.

20220410_152521.15x20 cm

Förutom medicin är det också mycket viktigt att alltid ha tillgång till dryck!
På det boende min numera avlidna mamma bodde hände det flera gånger när jag besökte henne att hon var mycket törstig men inte hade något att dricka, själv kunde hon på grund av sin demens inte larma! Att bara prata med personalen hjälpte inte, eftersom den växlade. Men efter att tejpat fast två lappar med ovanstående text, den ena på bordet där hon satt och den ena på sängbordet så fungerade det!
……………………………………………………………………..
.
Mentex 2022. Careousel-Advance-läkemedelskarusell-medicindoserare-3Foto:
       Foto: Posifons hemsida

Medicindosan Careousel finns med och utan sms-funktion som kan skicka meddelande till t.ex. anhörig om personen glömt att ta medicinen. Medicinen tas genom att Careousel vänds upp-och-ner och medicinen hälls ut i handen eller en skål. Vändningen gör att ljud- och ljussignalen avbryts.
Batterilivslängd för samtliga Careousel-modeller är c:a 1 år.
Diverse tillbehör finns som tippskål, extrakasett, extranyckel m.m.
För prisuppgifter för de olika modellerna kan man gå in på Posifons webbshop, se: https://shop.posifon.se/medicinpaminnare/
……….

Careousel Mk3 är den enklaste modellen, som matar fram rätt dos och påminner brukaren genom en ljudsignal och/eller blinkande lyse när det är dags att ta sin medicin.
Beskrivning,se: https://posifon.se/medicinpaminnare/#Careousel%20Mk3
Säljs av Posifon, Vobis Livskvalitet m.fl.
………………….

Careousel Advance är en utveckling av föregående modell, men har lite fler finesser.
Beskrivning, se: https://posifon.se/medicinpaminnare/#Careousel%20Advance
Säljs av bl.a. Posifon, Mentex och Funktionsverket  
…………

Alternativet Careousel Advance GSM har samma funktioner som de ovanstående och dessutom en sms-funktion med möjligheten att kunna meddela anhörig via SMS om medicinen inte tas. Till detta krävs ett abonnemang med avgift.
Beskrivning, se: https://posifon.se/medicinpaminnare/#Careousel%20Advance%20GSM
Säljs av bl.a. Posifon och Mentex
……………………………………………………………………..
.
Posifon 2022.Medido-3.0-fran-hemsida-002-600x571
 Foto: Posifons hemsida

Medido 3.0 medicinpåminnare som kan användas av de som har dosdispenserade läkemedel.
Den påminner via ljud, ljus och tal. Med Medido kan behörig person mata ut dospåsar på distans om behov finns. I displayen kan valda meddelanden ges som t.ex. att påminna om att dricka ett glas vatten till medicinen.
Medido fungerar med dosrullarna från alla svenska dosapotek. Abonnemangsavgift tillkommer.
Beskrivning, se: https://posifon.se/medicinpaminnare/
Säljs av Posifon
……………………………………………………………………..
.
framsida_frilagd-e1545208375425.Höjd 550

Foto: Dosells hemsida
Dosell medicinpåminnare/läkemedelsrobot som kan användas av de som har dosdispenserade läkemedel. Den påminner när det är dags för medicinering och kan larma med ljus och ljud vid utebliven medicinering. Den matar automatiskt ut tabletter i dospåsar vid ordinerad tidpunkt. Den kan styras av vårdgivare och anhöriga genom app. Internetuppkoppling via SIM-kort. Möjlighet att automatiserat delegera larm utanför kontorstid till annan aktör. Abonnemangsavgift tillkommer.
Dosell fungerar med dospåsar från följande svenska dospåsleverantörer: Svensk Dos, MinDos, ApoDos och DosPac.
Säljs av Apoteket.se
Youtubefilm som visar hur Dosell fungerar, se: https://youtu.be/ewglTgtxaD8
……………………………………………………………………..
.
Gällande inköp av hjälpmedel
Priserna på medicinpåminnare varierar, jämför gärna. Kontrollera först om du gratis eller mot en mindre avgift kan få låna en sådan. Hur pass mycket hjälpmedel du får beror på var du bor, men även på den som bedömer din situation och hur pass övertygande du själv eller dina anhöriga är.
Börja med att fråga en sjuksköterska/läkare på din vårdcentral hur du skall agera. (Ofta får man vidare kontakt med arbetsterapeut/).
…………………………………………………………………………………………………….