Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

33x15. Doro

INNEHÅLL:
1. VIKTIGT GÄLLANDE ALLA TELEFONER
2. SKILLNAD MELLAN MOBIL & HEMTELEFON (fast telefon)
3. HEMTELEFONER ABONNEMANG
4. ENKLA HEMTELEFONER SOM FINNS PÅ MARKNADEN
5. ENKLA MOBILER SOM FINNS PÅ MARKNADEN
6. SMARTPHONES (de relativt enkla) SOM FINNS PÅ MARKNADEN
7. SAMMANFATTNING gällande telefoner till personer med demenssjukdom & IF*

8. TELETAL som underlättar samtal vid funktionsnedsättning
9. BUTIKER SOM SÄLJER TELEFONER FÖR SÄRSKILDA BEHOV
10. EVENTUELLA RABATTER VID MOBILINKÖP
11. ANVÄNDBARA LÄNKAR
      * IF= Intellektuell Funktionsnedsättning
…………………………………………………………..

1. VIKTIGT GÄLLANDE ALLA TELEFONER
Telefonen bör ha stor skärm med tydliga siffror samt klart och tydligt ljud.
Har personen nedsatt hörsel, syn, motoriska eller kognitiva svårigheter måste hänsyn tas till det.
T.ex. vid demenssjukdom eller minnesproblem
är det extra viktigt med få och begripliga symboler som t.ex. med grönt på knappen för att svara och rött för att lägga på. Försök undvik telefoner som har en mängd knappar med många val som är krångliga att hålla reda på, detta är speciellt viktigt för personer med minnesproblem.
Funktioner som att kunna fotografera, ta emot och skicka SMS kanske en del inte har behov av.
Viktigt är också lång batteritid när det gäller mobiler.
OBS! Här har jag bara med exempel på några enkla telefoner och mobiler, många fler finns på marknaden!

…………………………………………………………..
.
2. SKILLNAD MELLAN MOBIL- & HEMTELEFON (fast telefon) 
Vad man först måste bestämma är om man vill ha en fast telefon, en mobil eller båda delarna. Det är för- och nackdelar med båda.

Fasta telefoner har fördelen att de slipper laddas och att de inte slarvas bort så lätt (såvida de inte är trådlösa och löstagbara). De har inte heller någon pinkod, som kan ställa till med problem (när jag googlade verkade det finnas möjlighet att få bort pinkoder från mobiler, men tillvägagångssättet verkade vara olika för olika mobiler och det finns nackdelar med att ta bort pinkoden). Några hemtelefoner har larmknapp, men har personen personlarm och är inomhus är denna funktion kanske av mindre betydelse.

En fördel med mobiler för seniorer som går ut på en promenad och tappar bort sig alternativt blir akut sjuk eller ramlar är att många mobiler har en larmfunktion samt är sökbara för anhöriga eller vårdpersonal som kan se var personen befinner sig (om man i förväg installerat en app för sökning).

En annan fördel med mobiler är att man med de lite mer avancerade modellerna, de som kallas Smartphone kan koppla upp sig på nätet, skicka och ta emot SMS, swisha pengar och legitimera sig t.ex. till banker.
(För detta behövs både appen Swish och mobilt Bank-id.)
…………………………………………………………..
.
3. HEMTELEFONER ABONNEMANG 
Hemtelefoner kräver ett abonnemang till Telia eller annan operatör.
Många äldre föredrar fasta telefoner eftersom de är vana vid dessa och vet var de är placerade. För min mamma som var rullstolsburen samt demenssjuk och inte gick ut själv var det mest praktiskt med en fast telefon som hon slapp ladda och visste var den stod.  

Fasta telefoner var förr i tiden det enda som fanns och förmedlades av Telia. Dessa telefoner har nu blivit mindre vanliga beroende på följande orsaker: De flesta tycker att det är praktiskt att alltid kunna vara uppkopplad och ha tillgång till Internet. Kopparnätet som används för fast telefoni läggs successivt ned i Sverige, (flera orter har redan blivit drabbade och fler är på gång) och att ringa med Telia har blivit dyrt!

Med fast telefoni från Telia bas (telefoni via telejacket) är månadsavgiften 379 kr/mån (år 2022), där ingår fria samtal inom Sverige till fasta telefoner och svenska mobilnummer.

Men det finns många olika operatörer med olika prissättning, så jag rekommenderar att jämföra.
Själva ringer min man och jag inte så mycket, vi bor i Stockholm och har dels mobiltelefoner med kontantkort och dels en gemensam fast telefon med abonnemang från en operatör som heter QuickNet, som är kopplat till IP-telefoni, där månadskostnaden för oss båda ligger på omkring 110:-/månad (år 2022) och då har vi ringt dels till andra fasta telefoner och dels mobilsamtal.
Viktigt är att se vilken kabel/anslutning telefonen har innan man skaffar annat abonnemang än det man har. Till vissa finns adapter som man kan köpa.

Själv är jag helt okunnig när det gäller installation av fasta telefoner, men jag hittade en bra länk från Telekområdgivarna där står bl.a. att möjligheten till att få fast telefoni varierar beroende på var du bor och att det finns olika sätt att få fast telefoni via:
Telefonjacket (traditionell fast telefoni)
Bredbandet (bredbandstelefoni) 
Uttaget för kabel-tv (IP-baserad telefoni)
Datauttag i väggen (FiberLAN, stadsnät)
…………………………………………………………..
.
4. ENKLA HEMTELEFONER SOM FINNS PÅ MARKNADEN
Doro 2 Hemtelefoner

Flera av de enkla lättanvända hemtelefoner som fanns tidigare och var lämpliga för t.ex. personer med demenssjukdom som hade snabbval med foton var t.ex. Doro MemoryPlus 319i ph och Doro PhoneEasy 331ph. Dessa verkar konstigt nog inte säljas av Doro längre, men Doro PhoneEasy 331ph som syns på bilden här ovan till vänster med 3 direktvals-fotoknappar, säljs fortfarande på Amazon (maj 2022).
Manual till Doro Phone Easy 331ph, Klicka här
….
En liknande telefon med snabbval med fler foton är Photophone 100 från Geemarc, säljs av bl.a. Rehabmodul AB  och Audilo . Snabbguide från Rehabmodul Ab, Klicka här 
………………..
DORO PHONEEASY 312cs som ses här ovan till höger är en liknande telefon dock utan foton, som har stor skärm med stora knappar, högtalartelefon och nummerpresentatör samt är kompatibel med hörapparat. Den säljs av bl.a. Doro, Batteriexperten, Clas Ohlson och Elgiganten.
Manual, Klicka här
OBS! Priserna på denna telefon varierar mycket i pris, jämför gärna med Pricerunner
……………….
En annan lättanvänd telefon som finns på marknaden är Rubicson Lättanvänd hemtelefon. Det är en prisvärd och tydlig telefon med extra stora knappar. Tre snabbvalsknappar för att ringa upp valda nummer med endast ett knapptryck. Återuppringning av senast slagna nummer. Ställbar lurvolym. Kan väggmonteras. Säljs av bl.a. Kjell & Company (399:90 maj 2022).
……………………
Fasta gammaldags telefoner med nummerskiva säljs t.ex. av Elgiganten.
………………………………
 Googlar man och söker på ”senior hemtelefoner” får man upp många fler.
…………………………………………………………..
.
5. ENKLA MOBILER SOM FINNS PÅ MARKNADEN
När det gäller mobiltelefoner så kommer ständigt nya modeller, här följer några som finns i maj 2022. OBS! En del mobiler säljs med abonnemang och en del utan. De som är kopplade till larmcentral måste ha abonnemang, för övriga får man jämföra vad som är mest lönsamt.
.
17,7 x 7

Det finns mycket enkla mobiltelefoner med GPS-larm som kan bäras på armen som en klocka, i en rem om halsen eller i en väska.
De kan användas både som enkel mobiltelefon genom ett knapptryck till en förutbestämd person och också som ett positionerande larm med trygghets/spärrområde. Spärrområdet fungerar på följande sätt: Man bestämmer först var den demenssjuke personen får gå t.ex. runt ett par kvarter, en vända i skogen etc. Larmet aktiveras när användaren går utanför detta område och meddelar anhöriga, personal eller en larmcentral var personen befinner sig.

På bilden till vänster syns GeoSKeeper som säljs av Posifon och på bilderna till höger syns hängsmycke och armbandsklocka och från Neki.
…………………………..
.Namnlöst-1

Doro 780X mobiltelefon säljs av bl.a. Doro, Elgiganten, Iris hjälpmedel och Rehabmodul AB. 
Denna mobil är mycket enkel, men man kan bara ringa 3 förvalda personer genom att trycka på namnetiketterna. Det går att ta emot SMS, men inte att skicka några. Den har en trygghetsknapp som kan skicka ett larm med GPS-position var personen med mobilen befinner sig.
Manual, klicka här
Har personen som ska använda denna telefon fler än 3 kontakter, köp en annan telefon. Mobilen är inte lätt att installera för oteknisk person.
………..
Doro 1362 är en lättanvänd prisvärd mobil med assistansknapp för nödtillfällen. Den har tydliga knappar, kamera, MMS-, SMS-funktion, SOS-knapp, ficklampa, kalender och FM-radio. Mobilen kan även spela musik och har Bluetooth för möjlighet att ansluta trådlösa hörlurar. Den är olåst (d.v.s. inte bunden till något abonnemang) och den har lång batteritid.
Säljs av bl.a. Kjell & Company och Elgiganten.
Doro verkar inte sälja den längre, men här är Doros länk till mobilens manual, klicka här
……………………………………………………………………….
.
6. SMARTPHONES (de relativt enkla) SOM FINNS PÅ MARKNADEN

Doro.Smartphones

Smartphones kallas de mobiler som kan kopplas upp på nätet, skicka och ta emot SMS, swisha pengar och legitimera sig t.ex. till banker. Jag tror att alla Smartphones har kamera, men det är väldigt olika kvalité på dessa. (Mäts i Megapixel=bildpunkter).
För uppkoppling till Swish och mobilt Bank-id krävs först installation av speciella appar.

Eftersom det finns fler tekniska finesser på Smartphones jämfört med enkla mobiler så klarar många äldre och personer med intellektuell funktionsnedsättning inte av dessa.

Smartphonemobiler är dyrare än de mobiler som inte har nätuppkoppling.
De flesta smartphones kostar flera tusen kronor. OBS! Jämför gärna priser! På t.ex. Pricerunner.se kan man se att priserna på samma telefon kan skilja sig på flera hundra kronor!  

Den billigaste smartphone jag hittade var XIAOMI Redmi 9AT 32GB 6.56.MediaMarkt. Just denna modell har dock låg minneskapacitet.
Samma smartphone säljs också på t.ex. Amazon.
Huruvida den är enkel framgår inte, men mer kan man läsa på TEST: Xiaomi Redmi 9 – Den billigaste är inte den sämsta 
………………………..
De Smartphones som Doro säljer, vilka är relativt lätta att använda är Doro 8050, Doro 8110 och Doro 8080. Samtliga av dessa är anpassade för seniorer och har trygghetsknapp och kamera. Av dessa har Doro 8050 lägst pris.
På Doros hemsida kan man läsa mer om respektive mobil och deras manualer, klicka här.
…………………………………………………………
.
7. SAMMANFATTNING gällande telefoner till personer med demenssjukdom & IF.

Jag tror att har personen det gäller en hemtelefon som hen klarar av, behåll den om möjligt.
När min demenssjuka mamma flyttade till ett äldreboende behöll hon sin gamla hemtelefon med snurrskiva som hon var van vid och som hon alltid hade på samma plats. Hade hon haft en mobil skulle hon aldrig kunnat hålla reda på var den var och inte heller klarat av att ladda den.
Eftersom jag ringde henne varje morgon kl. 8.00 (vilket hade sina sidor om jag var bortrest där mobiltäckningen var dålig) så var det sällan hon behövde ringa själv. Vid de tillfällen hon därutöver ville prata med mig hjälpte henne personalen med att ringa om hon inte klarade av det själv.  
………………………………………………………………
Är den demenssjuke van vid mobiler, men tycker att det är svårt att komma ihåg telefonnummer, kan jag tänka mig att en mobil med foton eller med snabbval vore att föredra.
………………………………………………………………
Oavsett vilken ny mobil man köper behöver otekniska personer såväl unga som gamla som klarar av själva telefonin, hjälp med installationen och förklaring med hur den fungerar.
……………………………………………………………… 
Klarar den demenssjuke eller personen med IF inte av att ringa alls, ring då själv upp personen, helst varje dag, så att personen inte känner sig isolerad och/eller skaffa den enklaste formen av mobil som endast kräver en knapptryckning till förvald person.
………………………………………………………………
När det gäller inköp av hjälpmedel, dit apparater med alarmfunktion kan räknas kontrollera först om den gratis eller mot en mindre avgift kan få lånas. Hur pass mycket hjälp man får beror i första hand på var personen bor, men också på den som bedömer hjälpbehovet.
Börja med att fråga en sjuksköterska/läkare på en vårdcentral hur man skall agera. (Ofta får man vidare kontakt med arbetsterapeut/hjälpmedelscentral, när det gäller GPS-larm kan kontakt även ske genom demensteam).
………………………………………………………………

8. TELETAL underlättar samtal vid funktionsnedsättning
TELETAL är en telefontjänst som är öppen för alla som känner att de behöver stöd under telefonsamtal, som t.ex. vid tal-, röst- och språksvårigheter då ena eller båda parter i samtalet har funktionsnedsättning som t.ex. demenssjukdom.
En tolk följer med i samtalet; tolkar otydligt tal och svåra ord, ger stöd för minnet, antecknar vad som sägs och skickar hem det till dig, hjälper dig genom telefonväxlar, är en trygghet och ett stöd för dig. Tolken är med under hela samtalet.
Alla som arbetar på Teletal har tystnadsplikt.
Man behöver inget tillstånd för att boka tjänsten för att ringa med Teletal.
Man ringer med sin vanliga telefon, fast eller mobil.
Tjänsten är en kostnadsfri och fungerar i hela Sverige.
Den finansieras av Post- och telestyrelsen.
…………………………………………………………..
.
9. BUTIKER SOM SÄLJER TELEFONER FÖR SÄRSKILDA BEHOV

Audilo har ett stort utbud av både mobiler och fasta telefoner för seniorer och personer med hörselnedsättning (men många av telefonerna man får upp på deras sida är slut i lager på dessa står det ”Indisponible”!)
……………….
Hörselbutik.se
 
Säljer telefoner, hörselhjälpmedel, TV-adaptrar m.m.
……………….
Hörbutiken.se
för personer med nedsatt hörsel. Säljer Högtalare, Hörlurar, Slingor med förstärkare, Fast telefon, Mobiltelefon, Mikrofon, m.m.
……………….
Iris hjälpmedel
 för personer med nedsatt eller ingen syn alls. Säljer bl.a. mobiler som också finns med inbyggt tal-och vibrationsstöd.
……………….
Konnekt
säljer en mycket enkel videotelefon med pekskärm, där man trycker på den persons namn man vill se och prata med. Hjälpmedel för dålig rörlighet, syn, hörsel, dövhet, demens. Säljs och uthyres.
……………….
Rehabmodul AB
säljer teknikprodukter för seniorer bl.a. telefoner.
……………….…………………………………………………………..
.
10. EVENTUELLA RABATTER VID MOBILINKÖP 
Många dyra mobiler säljs tillsammans med abonnemang som t.ex. Tele2 m.fl.
……
Tele2 och flera andra operatörer erbjuder lägre abonnemangspris för pensionärer och seniorer.
T.ex. Fello.se har ett prisvärt senior-abonnemang med fast månadskostnad för användare över 55 år där befintligt tel. nummer kan behållas och oanvänd surf kan sparas. Fello använder sig av Telias nät.
Hallon  har specialpris för PRO-medlemmar där också oanvänd surfpott kan sparas. 
…………………………………………………………..
.
10. ANVÄNDBARA LÄNKAR 
……………….
Bästa budgetmobilen – alla kostar under 2 500 kronor Test fr. 22-01-10
……………….
De bästa mobilerna för seniorer 2022 artikel av techradar. OBS! Dessa telefoner är inte så enkla att klara av för personer med demenssjukdom eller IF.
……………….
Flytta fastnätsnummer till mobilen. 
……………….
Hitta den som gått vilse 
……………….
Hur man kan ta bort Pinkoden för SIM-kortet på android: https://trickdroid.org/swe/hur-tar-man-bort-pin-koden-for-sim-kortet-pa-android/
……………….
Medicinpåminnare  
……………….
Minneshjälp för personer med demenssjukdom 
……………….
Mobiltelefon: 92 modeller i test  Uppdaterad 2022-04-16
……………….
7 bästa mobiltelefonerna för äldre 2021-08-01
……………….
Topp 5 bästa seniortelefoner från Produktexperter Uppdaterad 2021-11-23
 OBS! Dessa telefoner är inte så enkla att klara av för personer med demenssjukdom eller IF.
………………. 

Trygghetslarm vid demenssjukdom 
…………………………………………………………..