Etiketter

, , , , ,

Mentex.Careousel-Advance-läkemedelskarusell-medicindoserare-3    Mentex.Careousel-Advance-läkemedelskarusell-medicindoserare-2-100x100

Länkarna uppdaterade 2020-03-20                                Foton: Mentex hemsida

INNEHÅLL:

1. Lite allmänt
2. Enkla mobiler & hemtelefoner
3. Medicinpåminnare
4. Tidshjälpmedel & minneshjälp
5. Lite allmänna råd
6. Användbara länkar

1. Lite allmänt

Hjälp inte till i onödan och undvik att fråga om du tror att svaret bli nej!
Exempel: Undvik att trycka på t.ex. hissknappen och dörröppnare om den som har demenssjukdom klarar av det själv, det stärker självkänslan och gör den som är demenssjuk mindre passiv. Låt över huvud taget bli att hjälpa till om det inte är absolut nödvändigt. (Kan vara svårt att låta bli!)
Likaså kan det ibland vara bra att låta bli att ställa den som är demenssjuk inför ett val.
Exempel: När jag frågade min demenssjuka mamma: ”Vill du komma ut på en promenad” alternativt ”vill du vara med och spela ett spel” – blev svaret alltid nej. Om jag istället sade; nu skall vi gå ut på en promenad och efteråt frågade om det var trevligt, blev svaret ja. Detta påpekade jag för personalen på demensboendet, annars var risken stor för att hon aldrig skulle komma ut. Spel tyckte hon också var roligt när vi väl kom igång, speciellt om jag lockade med en bit choklad!
………………………………………………………………………….

2. Enkla mobiler & hemtelefoner

Vad man först måste bestämma är om man vill ha en fast telefon eller en mobil. Det är för- och nackdelar med bägge.
Fasta telefoner har fördelen att de slipper laddas och att de inte slarvas bort så lätt (såvida de inte är trådlösa och löstagbara).
En fördel med mobiler för seniorer är att de ofta har en larmfunktion och är sökbara om personen går ut och tappar bort sig.
Exempel: För min mamma som var rullstolsburen och demenssjuk och inte gick ut själv var det mest praktiskt med en fast telefon som hon slapp ladda och visste var den stod.

       2 a. Enkla mobiler

Doro Secure 580.0doro_secure_580_white_front  Foto: Doro
Doro Secure 580 är en mobil med namn för snabbval. Den är vattenavvisande och har en förenklad knappsats, och fyra snabbvalsknappar låter dig ringa upp med bara ett knapptryck. För ökad säkerhet finns GPS-lokalisering, en trygghetsknapp och säkerhetstimer som automatiskt kan ringa upp och skicka larm via SMS till förinställda nummer.
….
.
Doro8040.0doro_8040_steel_frontFoto: Doro
Doro 8040 är en smartphone med både foton och namn för snabbval
Skärmen är stor och tydlig. Navigeringen är logisk, och den håller dessutom reda på vilka funktioner du använder mest. Telefonen har också en inbyggd trygghetsknapp och bekväma tjänster som My Doro och Response by Doro.

.
Doro 8050.0doro_8050Foto: Doro
Doro 8050 är en enkel smartphone men saknar foton och namn för snabbval. Den har högt och tydligt ljud och också en lättanvänd kamera.
………………………………
Det finns också andra märken som har seniormobiler
……………………………….
.
       2 b. Enkla fasta telefoner (hemtelefoner)
.
DorMagna4000.0doro_magna_4000_right2  Foto: Doro
Doro Magna 4000 har bäst ljud av Doros hemtelefoner.

.
DoroPhoneEasy311c.0doro_phoneeasy_311c_right Foto: Doro

Doro PhoneEasy® 311c är en lättanvänd telefon med stora knappar och en av deras mest populära telefoner. Den är utrustad med snabbval, hörslinga och en blinkande lampa för inkommande samtal.

.
DoroPhone Easy312cs.0doro_phoneeasy_312cs_right Foto: Doro

Doro PhoneEasy® 312cs är en liknande telefon med lite mer finesser och större och tydligare knappar.
Dessa telefoner säljs bl.a. av Doro

Doro_MemoryPlus_319i_ph_pict_for_box          .
Foto:
Från den nu nerlagda Demensbutikens hemsida .
Telefonen på bilden Doro MemoryPlus 319i och Doro Secure som hade snabbval med foton tillverkas tråkigt nog inte längre, men kan finnas i restlager, sök genom Google. 
……………………………….
Photophone 100 är en användarvänlig telefon med 11 snabbvals-knappar och högtalande. Den har plats för 8 bilder.
Säljs av Rehabmodul
…………………………………………………………………………..

3. Medicinpåminnare

Medicindoseringskarusell Careousel Advance, se bilden överst på sidan.
Det är en datorstyrd, programmerbar medicindoserare, som ger ljudsignaler när medicinen skall intas.
Alternativet Careousel Advance GSM har samma funktioner och dessutom en sms-funktion med möjligheten att kunna meddela anhörig via SMS om medicinen inte tas.
Säljs av Funktionsverket,  Mentex och Posifon.
…………………………………………………………………………..

 Dryck kv.
.

4. Tidshjälpmedel & minneshjälp

Placera minneslappar och almanackor på väl synlig plats t.ex. på kylskåp eller dörr där meddelande lätt syns, så att den som är demenssjuk eller eventuell personal inte missar meddelandet.
Förutom att det finns olika former av mer eller mindre avancerad minneshjälp i handeln, kan det i många fall fungera bra med vanliga skrivna meddelanden.
Exempel: Efter att min mamma på ett äldreboende blivit uttorkad och fick åka till sjukhus klistrade jag fast en  lapp på bordet bredvid hennes fåtölj där det stod att hon alltid skulle ha ett glas med vatten, med gott resultat.
Ett annat exempel: Min mamma som ville ha sitt kaffe med mjölk utan socker blev ofta serverad med socker och utan mjölk. Först försökte jag prata med personalen, men eftersom personalen växlade fungerade det inte förrän jag kom på att klistra fast en lapp om detta direkt på kaffeburken!
……………………………….
Funktionsverket.time-timer-mod-whiteboard-600x600  Foto: funktionsverkets hemsida

Time Timer Mod & Whiteboard paket är en paketlösning som består av en timer och en miniwhiteboard .
Säljs av funktionsverket
……………………………….

Funkionsverket.clockaid-minnesklocka-600x600    Foto: funktionsverkets hemsida

ClockaidClockaid är en digital demensklocka som visar tidpunkt på dagen, veckodag, datum och årtal, samt årstid. Man kan lägga in påminnelser så att klockan larmar och visar ett meddelande på skärmen, t.ex. dags att ta medicin eller läkarbesök.
Säljs av funktionsverket
……………………………….

Funktionsverket.dintido-med-kalenderklocka-demensklocka  Foto: funktionsverkets hemsida
.
Dintido Med är en digital klocka som ger information om veckodag, datum, årtal och när på dagen det är (morgon – förmiddag – eftermiddag – kväll – natt) samt upp till sju dagliga påminnelser. Till exempel påminna om medicin eller att dricka ett glas vatten. Den är utvecklad för att vara så enkel som möjligt att använda, både för anhöriga och användare. Och för att undvika att användaren raderar påminnelser, skriver du ett lösenord för att komma åt menyn. Där kan du sen enkelt skriva in, ändra eller radera en påminnelse.
Säljs av funktionsverket och joyandcare
…..
Funktionsverket har också en enklare variant Dintido som ger information om veckodag, datum, årtal och när på dagen det är, men saknas påminnelsefunktionen.
……………………………..

Flera tidshjälpmedel & minnesstöd säljs av Rehabmodul.AB 
……………………………..
.
.
Iris Foto: Iris hjälpmedels hemsida
.

För personer med synproblem har Iris hjälpmedel en hel del, de har bl.a. talande fickur med och utan larm.
På bilden syns  Fickuret Tida  en talande klocka med 1 ljudsignalslarmlarm, som berättar vad klockan är (+ veckodag+ när på dygnet det är+ datum+ månad) och påminner om 1 daglig rutin t.ex medicin.
……
Fickur Larma 10 är ett liknande fickur som ger 10 påminnelser genom ljudsignalslarm eller vibrationslarm.
…………………………………………………………………….

En enkel TV-fjärrkontroll Doro Handleeasy 321rc  som är lättanvänd, fungerar med alla fabrikat och endast har de viktigaste knapparna.
Säljs bl.a. av Doro, Kjell & Company och Rehabmodul AB
……………………………………………………………………..

TELETAL är en telefontjänst som är öppen för alla som känner att de behöver stöd under telefonsamtal, som t.ex. vid tal-, röst- och språksvårigheter då ena eller båda parter i samtalet har funktionsnedsättning som t.ex. demenssjukdom.
En tolk följer med i samtalet; tolkar otydligt tal och svåra ord, ger stöd för minnet, antecknar vad som sägs och skickar hem det till dig, hjälper dig genom telefonväxlar, är en trygghet och ett stöd för dig. Tolken är med under hela samtalet.
Alla som arbetar på Teletal har tystnadsplikt.
Du behöver inget tillstånd och inte boka tjänsten för att ringa med Teletal.
Du ringer med din vanliga telefon, fast eller mobil.
Tjänsten är en kostnadsfri och rikstäckande tjänst.
Den finanseras av Post- och telestyrelsen.
Tel: 020-22 11 44
…………………………………………………………………………..

5. Lite allmänna råd

Om ”Gästbok”, som är ett bra minnesstöd för att komma ihåg redan inträffade händelser har jag skrivit om i inlägget Träffa personer med demenssjukdom.
……………………………….
Sätt gärna fram fotografier på släkt och vänner på väl synlig plats och tejpa fast lappar på vem personerna föreställer t.ex. ”Min bror Pelle”. Då finns det större chans att personen med demenssjukdom känner igen sin bror nästa gång de träffas. (Detta är speciellt viktigt om personerna träffas sällan). På anhöriga som är avlidna kan man t.ex. skriva ”Min man Olle, han lever inte längre”.
……………………………….
Permanent adressändring kan vara till hjälp för personer med demenssjukdom, så att den som skall ha hand om räkningar får posten. Efter att jag hittat min mammas räkningar i botten på tvättkorgen skaffade jag henne en c/o adress till mig och satte upp även hennes namn på min brevlåda
……………………………….
Om du inte har möjlighet att hjälpa den som har demenssjukdom med räkningar o.dyl. skaffa en God man.
……………………………….
Om man märker att någon anhörig som litar på dig börjar bli demenssjuk, ordna med fullmakt helst innan diagnos för demenssjukdom fastställts! (Detta gjorde min mamma och jag eftersom jag läst att det kan bli problem med att fastställa viljan hos en person som blivit diagnostiserad som demenssjuk).
……………………………….
Varning för orimliga ersättningskrav från privata vårdbolag
Läste i DN (13-07-07) om en änka som krävdes på 70.000:- av vårdbolaget Attendo eftersom hennes man som varit svårt sjuk i Alzheimer urinerat på parkettgolvet i sin omsorgslägenhet och rivit ner två garderobsdörrar, eftersom han inte hittade toaletten. Efter att änkan kontaktat DN (Ni tipsar – vi granskar) har Attendo tagit tillbaka sitt krav.
Och som änkan mycket riktigt påpekade att förutom att det är ett orimligt att sätta krav med ersättning för personer med demens på ett omsorgsboende varför är det parkettgolv i ett bostadsrum för personer med demens, varför hjälpte ingen mannen med toalettbesök och varför torkade ingen upp på golvet!
Skulle ni få liknande krav på orimliga kostnader – kolla först med biståndsbedömare och medier om ni verkligen måste betala.
Fakta: Attendo är ett privat vårdbolag, som gjorde en vinst på en kvarts miljard 2012.
I den kommunala äldreomsorgen krävs inte de sjuka på ersättning när de orsakar skador på inredningen.
…………………………………………………………………………..

6. Användbara länkar

Gun Anemyr (G.A. är bl.a. författare och handledare inom demensområdet) har en innehållsrik hemsida  där finns mycket att läsa om demens när det gäller hjälpmedel, aktiviteter, användbara länkar m.m.
……………………………….
Nka (Nationellt kompetenscentrum anhöriga) svarar på frågor angående anhöriga t.ex. med demenssjukdom, se: http://anhoriga.se/fragor-och-svar/
……………………………….
Svenskt Demenscentrum har en hemsida där man kan läsa om: Fakta om demens, Forskning, Arbeta med demens, Leva med demens, Utbildning & Publicerat
Se även inlägget Bra knep för att stötta minnet
……………………………….
Hur man kan hitta den som gått vilse
……………………………….
Om goda män & fullmakter
……………………………….
Tecken på demenssjukdom
……………………………….
Tända och släcka lampor från rullstol
……………………………………………………………………………………….