Etiketter

, ,

Demensbutiken .546

Foto: Mentex hemsida 

DEMENSDOCKOR & GOSEDJUR

DEMENSDOCKOR (kallas även empati- & terapidockor). Rogivande för många med demenssjukdom är att ha en docka eller ett leksaksdjur att krama om och gulla med, detta gäller speciellt om personen bor på ett särskilt boende där kramar kanske inte är så vanliga. På min mammas demensboende fanns det flera som hade demensdockor. En kvinna jag träffade blev hellycklig när hon fick en sådan docka, som tur var gick dockan att tvätta för förutom att hon klädde och skötte den som en baby matade hon den också, så med tiden blev den mycket kladdig. Till min mamma köpte jag också en docka, som hon tyckte rätt bra om, men hon blev mer förtjust i gulliga hundar som jag hittade i en leksaksaffär. Eftersom även min mamma kladdade ner sina hundar var det praktiskt att de var tvättbara och jag köpte därför två stycken, så att hon kunde ha kvar en hund medan den andra var på tvätt.
Docka ny version      Eget foto

 Varsam.7314_BabyEmmaVarsam.7318_BabyMolly

Foton: Varsam hemsida

»De tar hand om dockorna som om det vore sina egna barn. Det skapar ett väldigt lugn och en harmoni hos dem. De behöver inte alls lika mycket lugnande läkemedel«, säger apotekaren och undersköterskan Michael Borg.

”En fallstudie som gjordes kring terapidockans inverkan på två boenden i Härryda kommun i början av 2016 visade att så många som 70 procent av deltagarna mådde bättre efter att ha använt sig av den i sin vardag. Resultaten vittnar om att kombinationen musik och taktilitet inte bara kan återuppväcka vissa kognitiva förmågor utan även förhöjer användarnas livskvalité och livsglädje rent generellt.”

DEMENSDOCKOR finns dels i naturlig babystorlek (cirka 50 cm) och dels mindre i många olika utförande. Dockorna är gjorda i ett mjukt material som går att maskintvätta men handtvätt rekommenderas.
Design Rubens Sweden AB har sedan 1998 låtit tillverka dessa dockor. Dockorna säljs idag världen över i 27 länder. Företagets ligger i Bollebygd. Produktion sker i Kina.
De säljs bl.a. av: Varsam

Den senaste innovationen som jag såg på MTVe mässan 2017 i Kista var demensdockor som spelar personligt anpassad musik, om denna docka har jag skrivit om i: Musikspelare, musikmöbler, spelande dockor, nallar & sångböcker m.m. för personer med demenssjukdom
……………………
.

LEKSAKSDJUR


Demensbutiken .546

Foto: Mentex hemsida
Katten Pysen är en mjuk kissekatt för personer med Alzheimer och andra demenssjukdomar. Den har lite tyngre tassar som hänger ner när man håller i den, många uppfattar den som en riktig katt.

I kattens mage finns istoppad en vit ihopsydd liten påse med små plastkulor. Påsen går att ha i vattenbad för att få varm. Det ingår också en extra påse, den kan fyllas med värmelagrande material (t.ex. körsbärskärnor) och sen värmas i mikron och stoppas in i magen på katten.
Material: Pysen är gjord av syntetiska fibrer, tvättbar upp till 40 grader. Den är cirka 47 cm lång.
Säljs av Mentex
……………………
.
Gosedjur

Leksakshundar och andra mjukisdjur finns i många butiker, kolla bara först att de är tvättbara! Hunden på bilden köpte jag till min mamma för många år sedan, var har jag glömt.
T.ex MyKids har ett stort urval med tvättbara mjukisdjur, där kan man också få ett namn inbroderat vilket kan vara praktiskt om den som skall ha mjukisdjuret bor på ett särskilt boende, klicka här.
……………
.

Funka mera.80695237-origpic-e9db1d    Foto: Funka Meras hemsida
Om denna musikspelande björn, har jag skrivit om i ett annat inlägg, klicka här.
……………………………………………………………………………..
.

BIO, TEATER, KONSERTER, TEATER uppskattar många. 

Har personen en omfattande demenssjukdom kan jag tänka mig att en barnpjäs uppskattas mer än t.ex. en allvarlig Norénpjäs(Finns det tillgång till barnbarn eller annat barn kan man ju lämpligen ta med det).

MUSEIBESÖK 

Har man långt till museer finns numera tillgång till mängder av museer på internet t.ex. Malmö konstmuseum, Uffizierna, Slottet i Versailles. Finns tillgång till dator/ surfplatta med internetuppkoppling kan man därigenom se fantastisk konst.
http://www.googleartproject.com/ För att komma in på Google art måste man ha webbläsaren Google Chrome installerad på datorn (det kostar inget).

Fr.o.m. våren 2013 startade efter amerikansk förebild museivisningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga på museer över hela landet. Visningarna riktar sig framför allt till den grupp demens- och alzheimersjuka som just fått sin diagnos eller befinner sig i mitten av sjukdomsfasen. DN. 12-12-23.


TERAPIHUNDAR, 

finns på en del äldreboenden. Dessa kommer på besök och är till stor glädje för flertalet boende. Ska du besöka någon med demenssjukdom kanske du eller någon du känner har tillgång till en ”klappvänlig” hund eller katt som du kan ta med på besök, det kan i många fall underlätta kontakten. Men om den du vill besöka bor på någon form av institution måste du dock alltid i förväg ta kontakt med personalen och fråga om det går för sig på grund av allergier, hundrädsla etc.
……………………………………………………….
Läs gärna om den halländska modellen med alternativen till piller för gamlaklicka här
……………………………………………………….
Ytterligare aktiviteter och tips för personer med demens:
Klicka
på den röda texten här under så kommer du direkt dit. 

Aktiviteter för personer med funktionsnedsättning, förord, lite om dagverksamheter,  kurser, Stockholmskällan och Öppet arkiv.
……………………
Aktiviteter för personer med demens – musik, med förslag på vilken typ av musik som är lämplig och var man kan skaffa den.
……………………
Bakning, matlagning och gymnastik, med tips bl.a. på barnkokbok med lättlagad mat som kan vara lämplig för personer med demens och förslag på träningsprogram med musik med bl.a. sittgympa.
……………………
Demensvårdsprogram med en mängd bra tips på aktiviteter.
……………………
Musikspelare, musikmöbler, spelande dockor, nallar & sångböcker m.m. för personer med demenssjukdom
……………………
Rullstolspromenader tips på promenader som också fungerar med rullstol.
……………………
Samtal, telefon, Tv, radio, dator, surfplatta, fotoram, DVD, korsord och böcker, förslag på hur man med dessa hjälpmedel kan kommunicera och stimulera personer med demens.
……………………
Spel, kortlekar och Pussel med förslag på hur du själv kan tillverka enkla spel och vilka kortspel som kan vara lämpliga.
……………………
Textila och konstnärliga med bl.a. förslag på stickning som är lätt att klara av och räcker länge.
……………………
Tips för personer med demens gällande bl.a. telefoner, minneslappar, medicindoseringsdosa som skickar sms till anhöriga när medicin glömts att ta, God man m.m.
……………………
Trygghetstips i hemmet med förslag på hur du kan ha kontakt eller ”övervaka” person med demens som befinner sig på annan plats än du själv (t.ex. när du är och handlar).
……………………
Träffa personer med demens Om du skall besöka någon med demens finns här förslag på vad ni kan prata om och enkla aktiviteter och hur man kan förbereda ett besök så att det känns positivt och meningsfullt för bägge parter.
……………………
Utflykter, bio, teatrar, nöjesfält och museer vid rörelsehinder
…………………………………………………..
Uppdaterad 2017-09-11