Etiketter

, ,

tva-dockor


Fotot på ”Musikdockorna” är taget vid MVTe mässan januari 2017 i Kista

UTFLYKTER behöver inte alls vara tidskrävande eller planerade i förväg. Med min mamma som var rullstolsburen,  demenssjuk och boende på ett särskilt boende gjorde vi ibland spontana utflykter när det var vackert väder. En dag t.ex. åkte vi med färdtjänst till Fåfängan i Stockholm (ett café beläget högt upp på ett berg med fantastisk utsikt över hela Stockholm) och fikade. Det blev en väldigt trevlig och uppskattad utflykt.


.
.
.
.

.

DEMENSDOCKOR (även kallade Empatidockor) och GOSEDJUR
Dessa dockor ger faktiskt lite ”ögonkontakt” och kan väcka känslor och sinnen till liv till många med demenssjukdom.
»De tar hand om dockorna som om det vore sina egna barn. Det skapar ett väldigt lugn och en harmoni hos dem. De behöver inte alls lika mycket lugnande läkemedel«, säger Michael Borg (apotekare och undersköterska).

På min mammas demensboende fanns det flera som hade sådana dockor. En kvinna blev hellycklig när hon fick en sådan docka, som tur var gick den att tvätta för förutom att hon klädde och skötte den som en baby matade hon den också, så med tiden blev den mycket kladdig. Till min mamma köpte jag också en docka, hon tyckte den var gosig, men hon blev mer förtjust i två gulliga tvättbara hundar jag hittade i en leksaksaffär. Eftersom även min mamma kladdade ner sina hundar var det praktiskt med två stycken, så att hon kunde ha kvar en hund medan den andra var på tvätt.
Empatidockorna finns dels i naturlig babystorlek och dels lite mindre i olika utförande.
De säljs bl.a. av:
www.demensbutiken.se 
www.komikapp.se
www.varsam.se

Den senaste innovationen som jag såg på MTVe mässan 2017 i Kista var empatidockor som spelar personligt anpassad musik – t.ex. Cornelis, Anita Lindblom, Abba, psalmer eller någon annan musik som personen vill höra.
”En fallstudie som gjordes kring terapidockans inverkan på två boenden i Härryda kommun i början av 2016 visade att så många som 70 procent av deltagarna mådde bättre efter att ha använt sig av den i sin vardag. Resultaten vittnar om att kombinationen musik och taktilitet inte bara kan återuppväcka vissa kognitiva förmågor utan även förhöjer användarnas livskvalité och livsglädje rent generellt.”
http://hnv.se/case/musikdocka-tande-livsgnista-hos-demenssjuka/ Nackdelarna med musikdockorna är att de måste laddas och att de har ett högt pris. När det gäller musikdockan måste spelfunktionen tas ut före tvätt.
Jag tror inte att de finns ännu i handeln men att de kommer att säljas av Demensbutiken, man kan också kontakta leverantören:
Ulf Wahlström Tel: 070 – 71 81 461 eller Music Doll Sweden AB: info@musicdoll.se 

BIO, TEATER, KONSERTER, TEATER uppskattar många. Har personen en omfattande demenssjukdom kan jag tänka mig att en barnpjäs uppskattas mer än t.ex. en allvarlig Norénpjäs(Finns det tillgång till barnbarn eller annat barn kan man ju lämpligen ta med det).

MUSEIBESÖK. Har man långt till museer finns numera tillgång till mängder av museer på internet t.ex. Malmö konstmuseum, Uffizierna, Slottet i Versailles. Finns tillgång till dator/ surfplatta med internetuppkoppling kan man därigenom se fantastisk konst.
http://www.googleartproject.com/ För att komma in på Google art måste man ha webbläsaren Google Chrome installerad på datorn (det kostar inget).

Fr.o.m. våren 2013 startade efter amerikansk förebild museivisningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga på museer över hela landet. Visningarna riktar sig framför allt till den grupp demens- och alzheimersjuka som just fått sin diagnos eller befinner sig i mitten av sjukdomsfasen. DN. 12-12-23.

TERAPIHUNDAR, finns på en del äldreboenden. Dessa kommer på besök och är till stor glädje för flertalet boende. Ska du besöka någon med demenssjukdom kanske du en eller någon du känner har tillgång till en ”klappvänlig” hund eller katt som du kan ta med på besök, det kan i många fall underlätta kontakten. Men om den du vill besöka bor på någon form av institution måste du dock alltid i förväg ta kontakt med personalen och fråga om det går för sig på grund av allergier, hundrädsla etc.
……………………………………………………….

Läs gärna om den halländska modellen med alternativen till piller för gamla, klicka här
………………………………………………………

Ytterligare aktiviteter och tips för personer med demens:
Klicka
på den röda texten här under så kommer du direkt dit. 

Aktiviteter för personer med funktionsnedsättning, förord, lite om dagverksamheter och kurser samt vilken hjälp man kan vänta sig att få av samhället om man har ett funktionshinder.

Aktiviteter för personer med demens – musik, med förslag på vilken typ av musik som är lämplig och var man kan skaffa den.

Bakning, matlagning och gymnastik, med tips bl.a. på barnkokbok med lättlagad mat som kan vara lämplig för personer med demens och förslag på träningsprogram med musik med bl.a. sittgympa.

Demensvårdsprogram med en mängd bra tips på aktiviteter.

Rullstolspromenader tips på promenader som också fungerar med rullstol.

Samtal, telefon, Tv, radio, dator, surfplatta, fotoram, DVD, korsord och böcker, förslag på hur man med dessa hjälpmedel kan kommunicera och stimulera personer med demens.

Spel, kortlekar och Pussel med förslag på hur du själv kan tillverka enkla spel och vilka kortspel som kan vara lämpliga.

Textila och konstnärliga med bl.a. förslag på stickning som är lätt att klara av och räcker länge.

Tips för personer med demens gällande bl.a. telefoner, minneslappar, medicindoseringsdosa som skickar sms till anhöriga när medicin glömts att ta, God man m.m.

Trygghetstips i hemmet med förslag på hur du kan ha kontakt eller ”övervaka” person med demens som befinner sig på annan plats än du själv (t.ex. när du är och handlar).

Träffa personer med demens Om du skall besöka någon med demens finns här förslag på vad ni kan prata om och enkla aktiviteter och hur man kan förbereda ett besök så att det känns positivt och meningsfullt för bägge parter.
…………………………………………………..
Uppdaterad 2017-02-25

Annonser