Etiketter

, ,

jaMentex.Grupp-rubens-barn-terapidocka-demensdocka-2

Uppdaterad 2021-04-28                                             Foto: Mentex hemsida 

Terapatidockorna Rubens barn, kallas också demensdockor och empatidockor
………………………………….
.
.
Äldre-dam-2-rubens-barn-terapidocka-demensdocka

Foto: Mentex hemsida
Rogivande för många med demenssjukdom är att ha en docka eller ett leksaksdjur att krama om och gulla med, detta gäller speciellt om personen bor på ett särskilt boende där kramar kanske inte är så vanliga. På min mammas demensboende fanns det flera som hade demensdockor. En kvinna jag träffade blev hellycklig när hon fick en sådan docka, som tur var gick dockan att tvätta för förutom att hon klädde och skötte den som en baby matade hon den också, så med tiden blev den mycket kladdig. Till min mamma köpte jag också en docka, men hon blev mer förtjust i en liten hund som jag köpte i en leksaksaffär. Eftersom även min mamma kladdade ner sina hundar var det praktiskt att den var tvättbar och jag köpte ytterligare en likadan, så att hon kunde ha kvar en hund medan den andra var på tvätt. – Om min mamma hade levt idag hade jag köpt åt henne den musikspelande nallebjörnen Arthur, se nedan.
……………………………………………………………………………………

.
INNEHÅLL
1. ”VANLIGA” LEKSAKSDJUR
2. ”VANLIGA” TERAPIDOCKOR
3.  DIGITALA LEKSAKSDJUR
4. TERAPIDOCKOR & LEKSAKSDJUR MUSIKSPELANDE
5. VÄRMEDJUR
6. LÄNKAR
……………………………………………………………………………………
.
1. ”VANLIGA” LEKSAKSDJUR
.
Eget foto.gosedjurMed text.
Leksakshundar och andra mjukisdjur finns i många butiker, kolla bara först att de är tvättbara!
MyKids har ett stort urval med tvättbara mjukisdjur, där kan man också få ett namn inbroderat vilket kan vara praktiskt om den som skall ha mjukisdjuret bor på ett särskilt boende, klicka här.
……………………………………………………………………………………
.
2. ”VANLIGA” TERAPIDOCKOR
.
Varsam 5 bilder

TERAPIDOCKOR finns dels i naturlig babystorlek (cirka 50 cm) och dels mindre i många olika utförande. Dockorna är gjorda i ett mjukt material som går att maskintvätta, men handtvätt rekommenderas.
Design Rubens Sweden AB har sedan 1998 låtit tillverka dessa dockor. Dockorna säljs idag världen över i 27 länder. Företagets ligger i Bollebygd. Produktion sker i Kina.
De säljs bl.a. av: Mentex  och Varsam
……………………………………………………………………………………
.
3.  DIGITALA LEKSAKSDJUR


.Mentex Värmedjur

Det finns hundar och katter som har inbyggda sensorer som svarar på beröring och rörelse och åstadkommer ljud, rör tassar och huvud och andas. Dessa är dyra.
Vidare finns katter och hundar som de ser ut att andas när de sover. Dessa är betydligt billigare än de med inbyggda sensorer.
Dessa säljs av Mentex
……………………………………………………………………………………
.
4. TERAPIDOCKOR & LEKSAKSDJUR MUSIKSPELANDE
.
Musikbjornen-Arthur-bjorn-demens-spelar-musik   Foto: Mentex hemsida

Den digitala Musikbjörnen Arthur är enkel att använda, om man trycker på tassen spelar musiken. Det är en musikspelare med inbyggd MP3-spelare som kan lagra mer än 1000 låtar.
Den går inte att tvätta utan får dammsugas eller torkas av med mjukt tvålvatten.
Säljs av Mentex.
(Mentex säljer också en enkel radio med en knapp och en enkel musikspelare).
……………………

Musikdockorna är en variant av demensdockan i vilken man kan spela in musik som passar den som skall ha dockan (likt musikbjörnen Arthur). Tillverkningen sker i samarbete med Rubens Barn. Den säljs av Music Doll, på deras hemsida kan man läsa mer om dockan. Se: http://www.musicdoll.se/
Dessa dockor har varmt rekommenderats av personal på äldreboenden, men har nackdelen att dockorna är mycket dyra, så jag tror att för privat bruk är musikbjörnen Arthur att rekommendera.
De säljs av Music Doll
……………………………………………………………………………………
.
5. VÄRMEDJUR
.
Mentex Värmedjur. Med text

Warmies tillverkar värmedjur fyllda med hirs och lavendel som kan värmas i mikro alternativt kylas/frysas. Fyllningen är uttagbar så att djurens yttertyg kan tvättas. De djur som finns för närvarande (år 2021) är apa, isbjörn, lejon, nalle och gris.
Säljs av Mentex 
……………………
.
Pysen o Lennart med text

Katten Pysen och hunden Lennart är ”vanliga” leksaksdjur i naturlig storlek. I djurens magar finns istoppade  påsar med plastkulor som går värma i vattenbad. Det ingår också extrapåse, som kan fyllas med värmelagrande material (t.ex. körsbärskärnor) och sen värmas i mikron och stoppas in i magen på katten. Djuren är tvättbara.
Säljs av Mentex
……………………………………………………………………………………

6. LÄNKAR
.
Om musikdockor på äldreboenden kan man läsa följande:Musikdocka tände livsgnista hos demenssjuka
”En stor och mjuk docka som spelar personligt anpassad musik – från Cornelis och barnsång till Anita Lindblom – har visat sig ha förvånansvärt positiva effekter på äldre som lider av demens.
En fallstudie som gjordes kring terapidockans inverkan på två boenden i Härryda kommun i början av 2016 visade att så många som 70 procent av deltagarna mådde bättre efter att ha använt sig av den i sin vardag. Resultaten vittnar om att kombinationen musik och aktivitet inte bara kan återuppväcka vissa kognitiva förmågor utan även förhöjer användarnas livskvalité och livsglädje rent generellt.”
Källa: Ri.se https://www.ri.se/sv/fallstudier/musikdocka-tande-livsgnista-hos-demenssjuka

Se gärna följande Youtube film: Music Doll vid Alzheimer och andra demenssjukdomar
May 2, 2019
https://www.youtube.com/watch?v=D0dirxL8RFo&t=34s

……………………………………………………….
Ytterligare aktiviteter och tips för personer med demens:
Klicka
på den röda texten här under så kommer du direkt dit. 

Aktiviteter för personer med funktionsnedsättning, förord, lite om dagverksamheter,  kurser, Stockholmskällan och Öppet arkiv.
……………………
Aktiviteter för personer med demens – musik, med förslag på vilken typ av musik som är lämplig och var man kan skaffa den.
……………………
Akvarellmålning utan kunskaper
……………………
Bakning, matlagning och gymnastik, med tips bl.a. på barnkokbok med lättlagad mat som kan vara lämplig för personer med demens och förslag på träningsprogram med musik med bl.a. sittgympa.
……………………
Demensvårdsprogram med en mängd bra tips på aktiviteter.
……………………
Hjälpmedel för att skriva, rita och måla
……………………
Musikspelare, musikmöbler, spelande dockor, nallar & sångböcker m.m. för personer med demenssjukdom
……………………
Rullstolspromenader tips på promenader som också fungerar med rullstol.
……………………
Samtal, telefon, Tv, radio, dator, surfplatta, fotoram, DVD, korsord och böcker, förslag på hur man med dessa hjälpmedel kan kommunicera och stimulera personer med demens.
……………………
Sittgympa och lättare gympa
……………………
Spel, kortlekar och Pussel med förslag på hur du själv kan tillverka enkla spel och vilka kortspel som kan vara lämpliga.
……………………
Textila och konstnärliga med bl.a. förslag på stickning som är lätt att klara av och räcker länge.
……………………
Tips för personer med demens gällande bl.a. telefoner, minneslappar, medicindoseringsdosa som skickar sms till anhöriga när medicin glömts att ta, God man m.m.
……………………
Trygghetstips i hemmet med förslag på hur du kan ha kontakt eller ”övervaka” person med demens som befinner sig på annan plats än du själv (t.ex. när du är och handlar).
……………………
Träffa personer med demens Om du skall besöka någon med demens finns här förslag på vad ni kan prata om och enkla aktiviteter och hur man kan förbereda ett besök så att det känns positivt och meningsfullt för bägge parter.
………………………………………………………………………..