Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Rullstol i Keukenhof

Keukenhof, Holland.            Länkarna uppdaterade 2023-01-29
.
På resor med rullstol i egen regi underlättar det om man:
Planerar resan i förväg
Är van att göra sig hörd (oblyg)
Är envis
Kan språket
Har någon med sig

För att komma till Semestertips i Sverige, klicka här
För att komma till Rehabilitering i Sverige, klicka här
För att komma till Rehabilitering i utlandet, klicka här

Här nedan följer några förslag på rekreation & semester utomlands för personer med funktionsnedsättning.

Länder: Danmark, Norge, Åland, Grekland, Italien, Spanien och Tyskland. (Detta inlägg är på inget sätt heltäckande för respektive land!)

Försäkringar vid resor:
Glöm inte att ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet!
Det gäller för akut sjukdom eller olycksfall i länder som är anslutna till sjukvårdssystemen i andra EU/EES-länder samt Schweiz och Storbritannien. (Själv råkade jag ut för en olycka utomlands häromåret och sparade många tusenlappar genom kortet). Det kan ta upp till 10 dagar att skaffa ett kort.
På hemförsäkringen kan man oftast köpa till utökad reseförsäkring, därutöver kan man skaffa ytterligare försäkring t.ex. om man är borta under längre tid eller vill ha extra semesterförsäkring (har nu varit extra aktuellt under covid 19).

Att flyga med funktionsnedsättning info från Transportstyrelsen,
klicka här.

Att åka tåg med funktionsnedsättning, klicka här.
…………
Tips gällande att tågluffa i Europa med rullstol.
På en Facebooksida, jag vet inte vilken, gav en person följande råd för tågresor.
”Sedan 2016 med rullstol, och det fungerade kanon. Fick till och med åka 1 klass mellan Österrike, Tjeckien och Tyskland. MEN, glöm inte boka assistans och sittplats minst 48 timmar innan. Många stationer har ambulerande hiss, som måste flyttas mellan perrongerna. Och sittplats, så de flesta tåg har bara 1 plats, och då är det först till kvarn. Så boka gärna dem hemifrån, så ni inte blir strandsatta 1 extra dag”
…………………………………………………………………………………….

 

ANPASSADE HOTELL UTOMLANDS

Nordic Choice Hotels, en av Nordens största hotellkedjor med drygt 200 hotell i Norden och Baltikum.
För att boka ett tillgänglighetsanpassat rum kontaktar du Kundservice eller hotellet direkt. De flesta av deras hotell har specifika rum anpassade för personer med rörelsevariationer och nedsatt rörlighet.
För ledarhund eller medföljande ledsagare i samma rum tas det inte ut något tillägg mot uppvisande av intyg.
………………………………….
Scandic hotell finns i Norden, Tyskland och Polen.
De flesta hotellen har anpassade rum för gäster med speciella behov. ”Välkommen in – utan hinder. Oavsett nedsättning, syn som hörsel, allergi eller rullstolsburen, ser vi till att du trivs. Häng käppen på egen plats, ta med hörslingan till mötet och stilla hungern med specialkost. Och självklart är din fyrbente vän välkommen”.
Följande länk visar vilka hotell som har mobil lyft: klicka här.
………………………………….
Genom många bokningssajter t.ex. Booking.com    kan man hitta hotell i hela världen och sen gå in på respektive hotell och se vilken tillgänglighet det har.
…………………………………………………………………………………….


.

husbil

.
CAMPING MED TÄLT ELLER HUSVAGN
.

camping.info finns 23 069 campingplatser i Europa listade.
Om man klickar överst på höger sida, kan man få svensk text.
1. Ange:
Campingplats (land, region eller namn).
Reseperiod
Boende typ Alla boendetyper
Husbil (antal gäster)
2. Söker man sen vidare Under FÖRNÖDENHETER hittar man bl.a. Allmänt tillgängliga sanitetsanläggningar och Rullstolsramper.
………………………………….
I Danmark finns bl.a.
Gammelbro Camping
där alla servicebyggnader ligger i markplan. Tre anpassade toaletter finns.
Hvidbjerg Strand Feriepark som är tillgängligt för rullstolsanvändare och andra funktionsnedsättningar.
Hvide Sande Camping har flera anlagda vägar anpassade för rullstol, se: http://hvidesandecamping.dk/aktiviteter/handicapvenlig/
………………………………….
Gällande Norge hittade jag på EuroCampings.se samt följande sida: För handikappade
…………………………………………………………………………………….
.

Mullbär vattenstämplad

.

RESEBYRÅER för UTLANDSRESOR

När det gäller resebyråer skriver t.ex. TUI (f.d. Fritidsresor): Om Assistans på flygplatsen, Specialutrustning/medicin på flygresan, Sittplats på flyget, Transfer och Hotell kan man läsa om på följande länk: https://www.tui.se/att-resa-med-oss/halsa-och-sarskilda-behov/funktionshinder/
………………………………….
Apollo. För dig med funktionsvariation: Läs här
………………………………….
Ving. Vanliga frågor i ”Särskilda behov på resan”: Läs här
……………………………….
Bussresor med t.ex. Scandorama är inte speciellt anpassade för gäster med funktionsnedsättning. Eventuellt funktionsndsättning ska meddelas i samband med bokning så att de kan hjälpa till vid val av resa och kunna avråda från olämpliga resmål. Rekommenderas att medtaga någon på resan för hjälp med det praktiska. Kan man klara sig med en hopfällbar rullstol, brukar det finnas plats i bussens bagageutrymme, fråga dock alltid först före bokning av resa. Bussarna saknar lift och få hotellrum är anpassade.
Läs mera här
…………………………………………………………………………..
.

RESEBYRÅER FÖR PERSONER MED SPECIELLA BEHOV  

Eiffeltornet

.

WellTrips – Hotell Med Tillgänglighet
Vi hjälper till att hitta hotell och vi anordnar även gruppresor runt om i världen perfekt för dig med funktionsnedsättning eller om du behöver extra bekvämlighet.
………………………………….
Handiscover är en reseportal med tillgängliga semesterboenden med lägenheter, hus, hotell och B&B. Grundaren heter Sebastien Archambeaud. Han är från Båstad och har erfarenheter av att resa tillsammans med sin son som har en muskelsjukdom.
Handiscover har ett system där man kan välja boende beroende på rörlighet.
Här kan du läsa mer om organisationen https://www.handiscover.com/en-US/about/ 
………………………………….
Funkis Travel Resebyrå i Västerås skräddarsyr resor efter önskemål.
…………………………………………………………………………………….
 .

RESTIPS FRÅN OLIKA LÄNDER


DANMARK

.

Musholm

Musholm i Danmark är ett feriecenter som fungerar för personer med funktionsnedsättning. Alla deras hus är tillgängliga för rullstol.
Angående tillgänglighet, klicka här.

musholm-ferie-sport-konference-tilgaengelighed-300x200 Foto: Musholms hemsida 
………………………………………………………………
.

NORGE

Resa med funktionsnedsättning på Hurtigruten
Många drömmer om att resa med Hurtigruten och ibland kan det finnas funderingar kring hur det ser ut ombord, om det fungerar med rullstol, rullator eller på andra sätt är tillgängligt om du som gäst har något funktionshinder. Se:  https://kryssning.bengt-martins.se/information/resa-med-funktionsnedsattning
………………………………….
På sidan ”Att resa med funktionshinder i Norge
kan man läsa om resor med tåg, flyg, lokalbuss, express- och långfärdsbuss, spårvagn och tunnelbana i Oslo, bilfärjor och expressbåtar.
Det står t.ex. att alla expressbåtar längs norska kusten är rullstolsanpassade. Båtarna som går mellan större kuststäder och orter har rullstolsramp och rullstolsanpassade toaletter.
……………………………………………………………….

ÅLAND

Fåfängan

Finlandsfärja sedd från Fåfängan i Stockholm .

Visit Åland är en webbplats om Åland.  På länken ”Tillgängliga Åland” står det om var det finns handikapptoaletter och handikapparkeringar i Mariehamn.
……………………………….
KOMMA TILL & FRÅN  ÅLAND
Eckerö linjen, angående resa med funktionsnedsättning, se Eckerölinjens reseinformation.  
Viking Line angående resa med funktionsnedsättning, se: https://www.vikingline.ax/searchpage/?query=rullstol
TALLINK/SILJA LINE
, angående resa med funktionsnedsättning, se: https://se.tallink.com/bra-att-veta/funktionshinder
……………………………….
Om man åker med egen bil fungerar färjorna bra, kommer man enbart med rullstol finns t.ex. Williams buss utrustade med rullstolsplats. En av deras bussar har hiss som kan lyfta permobil och Zoomies, i den bussen kan man möblera om platserna i bussen till tex 5 rullstolar och 35 sittplatser.
Det finns flera Taxibolag som har rullstolsbil alternativt rullstolslift om man söker i Åländska telefonkatalogen på Taxi.
………………………….
Om man vill boka boende på Åland kan man antingen boka genom en resebyrå eller direkt på boendena, se: https://www.alandsresor.fi/sv/boka/boende?filter=a%3D0-36
……
BOENDE på Åland anpassat för funktionsnedsättning: 
Käringsund resort & conferense är en semesterby för hela familjen med flera rullstolsanpassade stugor med fiske och många aktiviteter.
………………………….
Sandösund I Ålands skärgård har radhus med 8 rum som är handikappanpassade, djur och rökfria för allergiker, se: https://sandosund.com/boende/hotell/radhusen/ 
………………………….
Hotellen: Hotell Pommern, Strandsnäs hotell, Stormskärs Värdshus, Brudhäll hotell & restaurang, Hotell Savoy & Park Alandia Hotell har rum anpassade för rullstol. Kontakta gärna hotellen i förväg och kontrollera hur pass anpassade dessa är.
………………………….
AKTIVITETER vid funktionsnedsättning på Åland:
Vianor Curlingcenter på Eckerö, som på nedre våningen är anpassad för personer med funktionsnedsättning 
………………………….
Larssons vattensport Anläggningen är delvis tillgänglig för personer med nedsatt rörelseförmåga och aktiviteterna anpassas enligt behov.
………………………….
Ålands jakt- och fiskemuseum Museet har ramper ute och inne samt handikapptoalett.
………………………………………………………………

.
GREKLAND

akropolis

Eget foto: Akropolis
.
När det gäller grekiska städer och orter vill jag varna för framkomligheten. Träd planteras med förkärlek mitt på smala trottoarer medan de breda trottoarerna är fulla av parkerade bilar. Såväl människor, barnvagnar & rullstolar måste därför använda gator för att komma fram!

Aten2

Sevärdheter brukar också dessvärre vara svåra att nå, se bilden från  Akropolis där ledsagarna fick släpa upp rullstolen och den rullstolsburne fick gå!
………………………….

Eria resort är ett anpassat hotell på Chania som ligger på Kreta i Grekland. Hotellet är avsett för personer med funktionsnedsättning, deras familjer och ledsagare. På hotellet finns bl.a. ramp till pool och badrullstol, minibuss som kan ordna med utflykter och transport till flygplats
………………………………………………………………
.

ITALIEN

Pieve 2012 vattenstämplad
V4A (village for all) Är en söksajt för semesteranläggningar i: Italien, Kroatien och San Marino. 
På den kan man få speciell information och se hur tillgängligheten är på hotell, gårdar, Spa. Kultur, sport m.m.
………………………………………………………………
.

SPANIEN

Nerja 028

 Eget foto

Spanska tillgänglighetsguider (guía de accesibilidad) som visar tillgängligheten finns för flera städer t.ex. Barcelona, Madrid, Toledo, Ciudad Real.
Guiderna visar lite olika för olika städer, har man tur kan guiderna visa vilka sevärdheter, hotell, restauranger m.m. som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. (T.ex. hur många anpassade rum det finns på hotellet, var det finns RWC- toaletter, om det finns hissar/trappor, tillgängligheten för rullstol på hotell och sevärdheter, avstånd till parkeringsplatser och mycket annat).
För att komma till guiderna gör på följande sätt: Googla på: stadens namn + guía de accesibilidad  t.ex. Barcelona guía de accesibilidad. Om du inte kan spanska kan det stå “Översätt den här sidan”
…………………………………………….
Barcelona med funktionsnedsättning artiklar av danskan Helene Dalby.
http://www.barcelonacheckin.com/en/r/barcelona_tourism_guide/articles/barcelona-for-disabled-people samt http://www.barcelonacheckin.com/en/r/barcelona_tourism_guide/articles/mobility-impairment-accessibility
…………………………………………….
För Neuroförbundet i Göteborgs medlemmar (i första hand för dig som har en MS-diagnos) finns det möjlighet att låna deras andelslägenhet på Teneriffa i en tvåveckorsperiod. Läs mera här
…………………………………………….
DHR förbundet har två lägenheter, för uthyrning till medlemmar,  på det väl tillgängliga kurhotellet Mar y Sol i Los Christianos på Teneriffas södra spets. Där finns pol med lift. Läs mera här.
………………………………………………………………

TYSKLAND

Gästehaus Bad Bevensen ”Det hinderfria-hotellet” söder om Lüneburg i Tyskland med 43 enkelrum och 35 dubbelrum, speciellt anpassat för personer med funktionsnedsättning. De anordnar blandade aktiviteter och avkoppling anpassade för rullstol. I deras utbud finns konserter, utflykter, dans, gymnastik och muskelträning. Läs mer här 
……………………………………………………………
.

NÅGRA UDDA SEMESTERTIPS

DN – artiklar av Eva-Karin Gyllenberg som handlar om hur man tar sig fram med rullstol i Rom, Paris och London.
2010-08-30 Armstyrka besegrar Roms kullar. Klicka här
2013-07-22 Sikta högt och kom långt med rullstol i Paris. Klicka här 
2015-04-26 London runt på fyra hjul. Klicka här
……………………………………
Resetips i rullstol privat Facebookgrupp med 4,9 tn medlemmar ”Här kan vi sprida tips på fungerande resmål, hotell för oss i rullstol. – Det kan gälla allt ifrån tips för långflygningar, hotell, sevärdheter och restauranger.”
……………………………………
Bloggen Bara Brittiskt, handlar om England och övriga Storbritannien. I bloggen finns ett inlägg om Skotskt uteliv för rörelsehindrade i Callander. Det är en mycket naturskön trakt som också har sevärda historiska platser. (OBS! Länken till Trossachs Mobility med tillhörande Facebooksida fungerar inte men jag hittade i stället följande fungerande sida: https://www.euansguide.com/venues/trossachs-mobility—all-terrain-wheelchairs-callander-6497/reviews/roll-in-the-countryside-6685 ).
……………………………………
Hallå konsument har information om vilka rättigheter du har i samband med att du köper en resa eller hotellvistelse. Du hittar också information om hur du gör i fall du stöter på problem någonstans på vägen.
……………………………………
Tips för resor & semester gällande hygien vid rörelsehinder, klicka här
Pipinette70001Varsam.
………………………………………………………………