Etiketter

, , , , , , , , , ,

matapparat

                                  Fotot är taget på MVTe mässan. Januari 2017 i Kista

Detta inlägg handlar om ät- & drickredskap som underlättar.

MATROBOT & MATNING

Om det finns möjlighet väljer så gott som alla att äta själva. Hur roligt är det om någon matar en med en viss matbit t.ex. en urvattnad potatisbit som man absolut inte vill ha eller om man blir matad för fort innan man hunnit tugga färdigt! Dessutom stärker det ens självkänsla att kunna klara av så mycket själv som är möjligt.

Vid omfattande demenssjukdom kanske inte det fungerar att äta själv, men det gäller att den som matar är lyhörd. Till exempel när min mamma i 97-årsåldern, boende på demensboende, fick allt mindre aptit förekom det att hon matades trots protester ända tills hon spottade ut maten. Det är fel, förmodligen hade ”materskan” blivit tillsagd att det var viktigt att alla skulle äta ordentligt, så att de inte gick ner i vikt. I livets slutskede är det många som äter allt mindre, det är bara naturligt och då om inte förr skall man ha rättighet att bestämma om man vill äta eller inte och vad man vill äta! Sista veckan min 99-åriga moster levde åt hon bara Tiramisu och det tycker jag är helt okej.

Funka olika-podden (från Habilitering & Hälsa, Stockholms Läns Landsting) vänder sig till personer med egen funktionsnedsättning och deras närstående.
De skriver att:
”Många med flerfunktionsnedsättning har svårt att äta och svälja. Det kan leda till näringsbrist och allvarliga följdsjukdomar. I det här avsnittet pratar vi om dysfagi, som det också kallas. Katarina Warming, logoped och enhetschef, och Helena Bergqvist, sjukgymnast, från Motorik- & träningscenter inom Habilitering & Hälsa går igenom allt från symptomen till vilken hjälp som går att få. Båda har lång erfarenhet av ät- och sväljsvårighet, och andning.”
> Lyssna på Flerfunktionsnedsättning 3

Har man en omfattande funktionsnedsättning och inte kan använda sina händer kan Bestic vara till hjälp för många, se bilden ovan. Det är en dyr apparat men räknas som hjälpmedel och kan i regel få lånas gratis eller hyras mot en mindre kostnad. Det är en fantastisk uppfinning,
Sten Hemmingsson, grundaren av Bestic, som själv har funktionsnedsättning har utvecklat produkten ur sitt eget och andras behov. http://svekon.se/athjalp-bestic/

Bestic kan bäst beskrivas som en robotarm med en sked längst ut som är enkelt manövrerad. Med hjälp av styrdon (joystick eller knappar) kan användaren själv styra skedens rörelser. Det finns olika styrdon t.ex. för fingrar och fötter, man kan också använda kinden för manövrering. Bestic har uppladdningsbart batteri och väger endast drygt 2.3 kg så den är enkel att ta med.

Det finns flera instruktionsfilmer på Youtube, här är två av dem.

Följande film handlar om konstruktören Sten Hemmingsson
https://www.youtube.com/watch?v=Zp6P3d2_9f8
Frågor gällande utprovning och försäljning i Sverige: Cecilia Eriksson
Produktspecialist & Måltidskonsulen
Mail: cecilia.eriksson@bestic.se
Tel: 073-397 93 38
……………………………………………………………………

LIFTWARE STABILIZING SPOON,

är en sked som motverkar skakningar om man har svårt att äta. (upp mot 70% enligt tillverkaren) Jag kan tänka mig att den är speciellt användbar för många med Parkinsons. En nackdel är dock det höga priset, den säljs bl.a. av Amazon och Ebay för c:a199 Dollar (c:a 1.800:-)

Man kan se hur den fungerar på följande Youtubefilm: This spoon is a boon to people with disability översatt till svenska: ”Denna sked är en välsignelse för personer med funktionshinder.” Published on Nov 22, 2018:

……………………………………………………………………

GLAS, MUGGAR, TALLRIKAR, BESTICK, HAKLAPPAR, ANTIHALKARTIKLAR m.m.

De artiklar jag har med här är endast några exempel från de olika butikernas sortiment, om man klickar vidare på länkarna till varje butik finns betydligt mer att välja på. Samma artiklar kan man hitta i olika butiker, men priset kan variera. Man kan i regel inte säga att vissa artiklar är bättre än andra eftersom de är anpassade för olika behov; t.ex. för höger respektive vänster hand, darriga och skakiga händer, svaga grepp, personer som kan äta själv, personer som matas, personer som inte kan böja huvudet bakåt, personer som är sängliggande m.m. Allra bäst är det om den som skall använda bestick, glas, mugg etc. har möjlighet att komma till en butik och prova ut vad som passar. På listan längst ner på sidan kan man se vilka som också har ”vanliga” butiker.
……………………………………………………………………

GLAS & MUGGAR

Drinc, heter muggen med sugrör bredvid ”ätapparaten” överst på sidan.
Den är avsedd för de som har svårt att lyfta en kopp eller ett glas fram till munnen. Den kan monteras på olika sätt, vilket tillåter användaren att dricka var man vill; under måltiden, i soffan, framför TV:n, i sängen, utomhus m.m. Nackdel, den har ett högt pris. Den hör till Bestics produkter.
………………………………………

etac-tasty-glass_548909-1.

.

.


Foto: Etacs hemsida

Tasty, greppvänligt glas med kraftig fot, rymmer 2 dl. Tål maskindisk, men glansen behålls bättre vid handdisk!
………………………………………

svedinrehab1Foto: SvedinRehabs hemsida 

Dri-fi Skvalstoppare är en svensk uppfinning för att kunna dricka ur ett vanligt glas eller kopp utan att känna oro för att spilla t.ex om man är darrhänt. För barn, vuxna & sängliggande. Den passar glas/muggar som är 5,5-7,5 cm i diameter. För varm eller kall dryck, tål maskindisk.
………………………………………

rehabshop-pipmugg-varsam.

.

.

Foto: Rehabshops hemsida

Pipmugg som är enkel att dricka ur. Finns med 2 olika pipstorlekar. Den mindre pipöppningen (ca 4 mm) klarar kaffe, te och liknande. Den större pipöppningen (ca 15 mm) klarar mer trögflytande vätska. Tål maskindisk och micro.
………………………………………

Hjälpredan.se.1138_1270      Hjälpredan.se.59b1475d0258d Foto: Hjälpredan.se

Rillekruset, dricksglas greppvänligt, tål värme och kyla samt kan diskas i maskin, det finns i flera färger.
Lock till glaset kan köpas separat, finns med två olika stora öppningar, ett större t.ex. för soppa, obs locket tål ej maskindisk.
………………………………………

hjalpredan-se-ornaminblue800_2280.

.

.

Foto: Hjälpredan.se
.
.
Greppvänlig mugg, drygt 25 cl. Finns vit, röd & blå. Tål ej Micro.
………………………………………

varsam5312_plastmugg-high   .Foto: Varsams hemsida

Stadig mugg 295 ml. Klarar maskindisk. Finns också med vitt lock (men rött syns bättre)
………………………………………

etac-tasty-beaker_548907.

.

.

Foto: Etacs hemsida

.
Bägare Etac Tasty.
Kan användas till varm eller kall soppa, rymmer 3 dl. Den värmeisolerande hållaren tillåter både en- och tvåhandsfattning. Basen har gjorts extra bred för att förhindra att muggen tippar och bägaren kan enkelt lyftas ur hållaren innan maskindisk.
………………………………………

varsam-512_doidy.

.


Foto: Varsams hemsida

.
.
Doidy muggen
är vinklad vilket ger utrymme för näsa och ögon. Rymmer 19,2 ml.
………………………………………

hjalpredan-1331_1415.

.

.

Foto: Hjälpredan.se hemsida

.
Näsmugg
används om man har svårt att böja huvudet bakåt. Finns i olika storlekar.
………………………………………

etac-feed-dose-mug-main_548758.

.

.

.
 Foto: Etacs hemsida

Dosmugg Etac Feed är avsedd för personer som behöver hjälp att dricka. Tack vare snipformen går det att dricka utan att luta huvudet bakåt. Muggen är graderad med 1/2 och 1 dl. Muggens höjd exkl pip är 7 cm. Tål maskindisk.
……………………………………………………………………
.

TALLRIKAR

etac-tasty-plate-main_553878.

.

.

Foto: Etacs hemsida 


Tallrik Etac Tasty.
Tallriken har en förhöjd kant på ena sidan så att man lättare får upp maten på besticket, även om man bara använder en hand. Tallriken är av tålig plast och har en antihalkring på undersidan som gör att den står stadigt på bordet.
Tål maskindisk, men med handdisk bevaras glansen bättre. OBS! Tål ej mikrovågsugn
………………………………………

hjalpredan-setredelad-tallrik-porslin_2748.

.

Foto: Hjälpredan.se hemsida

.
Tredelad tallrik
för separerad mat. Finns i plast eller porslin.
………………………………………

varsam-7942_plasttallrik-lut-blue.


Fo
to:: Varsams hemsida

.
En plasttallrik med inbyggd sluttning. Ytterdiametern är 24,5 cm och innerdiametern 18,2 cm. Höjden på kanten är från 2,2 cm till 3 cm.
Kan användas i mikron.
……………………………………….

varsam-7932_skoptallrik-rod

.

.

Foto: Varsams hemsida

Skoptallrik. Vit, röd & blå, diameter 23 cm med en tydligt förhöjd kant samt en utplanande sida. Tåligt plastmaterial.
………………………………………

euforia-825.
.

.
.

Foto: Euforias hemsida

Termotallrik som fylls med vatten. När vattnet är varmt finns termoeffekten. Tratt som gör det lätt att fylla på vatten ingår. Tallriken, men inte locket, kan värmas i microvågsugn. Alla delar kan diskas i maskin. Tallriken är 5 cm hög och är 20 cm i diameter. Den rymmer 65 cl.
………………………………………

varsam-8100_toddlerplate-orange

.

.

Foto: Varsams hemsida

Toddler finns i blått, grönt, rött & orange Skålens struktur påminner om en vanlig tallrik, men på insidan är det helt runt för att göra det lättare att ösa upp gröt, yoghurt eller soppa. Tallriken står stadigt på bordet eftersom en extra vikten finns i botten. Vikten samt den halksäkra ytan gör att den står stabilt. Klarar mikrovågsugn och diskmaskin.
………………………………………

hjalpredan-se-1228_1341.

.

Foto: Hjälpredan.se hemsida

Pet-emot-kant som hakas fast i tallriken för att enklare få upp maten. Finns i rött som ger bra kontrast samt i vitt.
……………………………………………………………………

BESTICK

varsam-5324_tungabesticktyska
.

.

.

Foto: Varsams hemsida

Tunga bestick med bra grepp.
………………………………………

etac-light-cutlery-thick-handles-large_563236.
.

.

.
Foto: Etacs hemsida

.
Etac Light
bestick med lätta tjocka skaft respektive med lätta tunna skaft (De på bilden har tjocka skaft). Light bestick med lätta tjocka skaft är främst utformade för personer med ledproblem. De är skonsamma mot leder och avlastar fingrarna. Skaften medger olika greppmöjligheter och ligger säkert i handen.
………………………………………

varsam-10078_bestick-ornamin.

.

Foto: Varsams hemsida

Bestick i Ornamin. Nya, moderna bestick med bra funktion. S-formen för sked och gaffel i kombination med det ergonomiska handtaget ger ett bra grepp.
………………………………………

euforia-aa5510.

.

.

Foto Euforias hemsida

Queens vinklade bestick ger Dig god funktion och bra kvalité. Sortimentet består av: kniv med klinga, gaffel för höger och vänster hand, sked för höger och vänster hand. Alla delar kan diskas i maskin.
………………………………………

etac-light-combination-cutlery-environmental_552683.

.

.

.
Foto: Etacs hemsida

Etac Light kombinationsbestick, dessa utgörs av kniv/gaffel och kniv/sked och är avsedda för personer med enhandsfunktion. Skaften ger ett stadigt grepp med rundad undersida och plan översida. Kniv/gaffeln finns både för höger- och vänsterhänta, medan kniv/skeden passar både för höger- och vänsterhänta. För att undvika att brukaren skär sig i mungipan ligger tandningen på bestickens undersida.
………………………………………

varsam-10228_classic-soppsked.

.

.

.
Foto: Varsams hemsida  

Classic soppsked som är böjbar och går att vinkla besticket i olika grader, antingen åt höger eller vänster. Ett stort halkfritt grepp ger en lättare hantering. 10 cm.
……………………………………

etac-light-angled-spoon-environmental_552682-1.

.

.

Foto: Etacs hemsida
.
.
Etac Light vinklad sked.
De vinklade skedarna är avsedda för personer som har nedsatt rörlighet i armar och händer. Skedarna är lätta och skaften utformade så att de ligger säkert i handen.
………………………………………

hjalpmedel-se-1.
.

 Foto: Hjälpmedel.se hemsida

Cutlery clip. Gaffeln är avsedd för personer med begränsad handfunktion. Handtaget är flexibelt och kan anpassas för att passa användarens grepp.
Youtubefilm som visar hur den används:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=TYNJP9hYK7M
………………………………………

etac-feed-cutlery-environmental_552679.

.

.

Foto: Etacs hemsida

.
Etac Feed matningsbestick
är tillverkade i plast och har mjuka runda kanter för att kännas behagliga i munnen. Formen som gör det lätt att ge mat till personer som har svårt att öppna munnen. Skaftet ger mataren ett bekvämt grepp, god balans och är långt så att den som blir matad också kan hålla i besticket. Tål maskindisk.
………………………………………

hjalpredan-skumgrepp_1921.

.
Foto: Hjälpredan.se hemsida

Skumgrepp, greppförstoring finns med olika diameter. Skumgreppen är gjorda i ett slutet cellskum. Kan placeras på t.ex. pennor, bestick, penslar m.m.
………………………………………

varsam-2848_skumgrepp12cm.

.

.
 Foto: Varsams hemsida

Bestickgrepp förstorar traditionella bestick. Greppen är en aning koniska. Finns 10 respektive 12 cm.
………………………………………

etac.

.

Foto : Etacs hemsida 

.
.
Specialsked Etac Feed
för barn. Den vinklade inställbara skeden finns för både höger och vänster hand. Skedbladet är steglöst inställbart och handtaget har en kombinerad ”stöd- och stopptapp”. Det innebär att barnet kan greppa nära skedbladet, och att tappen stödjer mot tallriken och förhindrar att handen hamnar i maten. Remmen är lämplig när greppförmågan är dålig. Tål maskindisk.
………………………………………

varsam-6670_barnbestickblue.
.

.
Foto:  Varsams hemsida

Barnbestick 15 cm blå/vit & rosa/vit.
……………………………………………………………………

HAKLAPPAR 

Förkläden tycker jag kan vara ett bra alternativ till haklapp, personligen är jag inte så förtjust i haklappar på vuxna även om det är praktiskt. Beskrivning på ett enkelt förkläde om man vill sy själv, se https://textilochtips.wordpress.com/2013/02/15/forkladen-och-haklapp/
.

plusvardag.

.

.

.

.

Foto: Plusvardags hemsida
Haklapp/matförkläde – absorberande med absorberande framsida och plastad baksida. Hela 90 cm lång för att skydda ända ner i knät och 45 cm bred. Reglerbar med tre tryckknappar i halsen och uppknäppbar spillficka i två lägen.
Den högra haklappen är av engångstyp 100 st i förpackning. Av papper och PE-folie med knytband och ett fuktavvisande spärrskikt. Mått: 37 x 66 cm
……………………………………………………………………


ANTIHALKARTIKLAR

Det är praktiskt med en halkfri tablett under tallrik & muggar om dessa inte har halkfri undersida. Tabletter och dukar som är halkfria finns att köpa. Oftast är det billigast att köpa halkunderlägg förpackade i rullar som kan klippas till efter önskemål.

varam-7716_tenura14cm..
.

.

.
Foto: Varsams hemsida 

Tenura antihalkunderlägg finns 4-kantiga och runda 14 & 19 cm i diameter. Enkel att skölja av och tål även diskmaskin.
………………………………………

varsam.

.

.


Foto: Varsams hemsida
Antihalkunderlägg 19 X 25cm & 25 x 35cm. Finns blå, röd, gul & grön
Matunderlägg groda 30 x 25cm, finns även i motiv med en orange katt.
……………………………………… .

varsam-4718_elastack.

.

.

Foto: Varsams hemsida
Antihalkrulle. Ett silikon material som ger greppet en antihalkfunktion (även som greppförstoring). Kan lindas runt det som ska användas. Det stretchbara materialet är 2 cm bred och 3,65 m lång.
……………………………………………………………………

ÖVRIGT

varsam-5372_sugrorbackventil
.

.

Foto: Varsams hemsida

Sugrör finns i många butiker och olika modeller, detta har t.ex. backventil. ……………………………………………………………………

BUTIKER:

Bestic för beställning: order@bestic.se
Etac      
Euforia
Friskhuset Butiker i Sundsvall, deras webbutik heter Praktiskt.nu 
Hjälpia
Hjälpmedel Sam Butiker i Gävle och Bollnäs samt webbutik
Hjälpmedelsteknik (Hjälpmedel.se) Butiker i Lidköping, Helsingborg, Kristianstad & Lomma samt webbutik
HjälpRedan Butik Göteborg samt webbutik
Livskvalité i Motala
Plusvardag
Rehabshop Butik i Göteborg samt webbutik
Reuma shop 
Svedin Rehab
Swereco Återförsäljare över hela Sverige
Trollreda (dagverksamhet som säljer enkla hjälpmedel)  
Varsam  Butiker i Sthlm, Västerås och Örebro
Vobis Livskvalitet Butiker i Uppsala och Visby
……………………………………………………………………..

YOUTUBEFILM
Bra att veta om demens: Duka rätt till bords 
Svenskt Demenscentrum, Published on Apr 20, 2017
På Silviahemmets dagverksamhet står måltiden i centrum. I den här filmen tipsar Silviasystrarna hur man dukar och serverar för att underlätta för personer med demenssjukom.
…………………………………………………………………………

LITTERATUR OM BORDDUKNING:

Bordsdekorationer : kreativa ideér till bjudning och fest, 2016,Angela Francisca Endress, ISBN: 9783625120667
Säljs av Adlibris, Bokus och CDON
……………..
Det dukade bordet, 2012, Kersti Wikström, ISBN 9789171084811
Säljs av Adlibris, Bokus och CDON
……………..
Selma och Sigge : en bok om det dukade bordet, guldkanten på tillvaron och det levande livet, 2015, Malin Leijonberg, Cecilia Hallin, ISBN 9789187283567
Säljs av Adlibris, Bokus och CDON
………………………………………………………………………… 

LITTERATUR OM MÅLTIDSSITUATIONER I DEMENSVÅRD:
Varför vill Asta inte äta?
2000, Aremyr Gun, ISBN: 9789147049738
Säljs av Adlibris, Bokus och CDON.com
…………………………………………………………………………