Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

 FOTO: Description: Rocking chair made by Thonet-Mundus, number B 804 with feets support (in catalogue under chair no. B 829). Date 15 February 2013, 11:31:28 Source Own work Author Dominik Matus

OBS! I slutet av detta inlägg står det om vilka gungstolar som finns att köpa. 

LITE HISTORIK:

Den tidigast omtalade gungstolen som jag läst om är från 1620-talet och kom genom Pilgrim Fathers (tidiga engelska bosättare) till Massachusetts i USA.) Källa: Wikipedia.
Några kända gungstolar är t.ex. en som Benjamin Franklin byggde på 1700-talet, en annan är en gungstol i tekniken böjträ tillverkad på 1860-talet av tysken Michael Thonet, se bilden ovan. President John F. Kennedy som led av kroniska ryggproblem, blev ordinerad av sin läkare att använda gungstol. Han blev så förtjust i gungstolar så han gav dem som gåvor till vänner, familj och statschefer. Kennedys gungstol från Vita huset står permanent på John F. Kennedy bibliotek och museum.

Foto: Curt Fröberg

En svensk gungstol som blivit känd ritades av Carl Larssons fru Karin Larsson f. Bergöö 1906. Stolen på bilden är en kopia från Bergöövåningen i Hallsberg. Originalet finns i Lilla Hyttnäs, Sundborn. Ikea hade en liknande modell för några år sedan som kallades Lillberg.

KONSTRUKTION:

De vanligaste gungstolarna är i trä och har medar som gör att man med hjälp av sin kroppsvikt kan få den att gunga fram och tillbaka. Det finns också en annan typ av gungstolar de s.k. amerikanska gungstolarna. Dessa tar mindre plats eftersom de har kortare medar som är upphängda med fjädrar på en träram.
.
.
.
.
.

Foto: Gungstol.se
.  
.
.
Amerikansk gungstol.

.

GUNGSTOLARS NYTTA

Det finns olika forskare som kommit fram till att det är nyttigt för hälsan att gunga i en gungstol.
Gungstolar lär vara speciellt bra för äldre med demenssjukdom och även för personer med ADHD, Autism, Asperger samt Beroendevård.  (Även många yngre såväl som äldre utan sjukdomar gillar också att gunga i gungstolar och hammockar, min anmärkning).

Enligt ErgoNova AB ger gungstolar ”Förbättrad livskvalitet utan behov av medicinering. Gungstolsterapi visar konkreta resultat med ökad trivsel och välbefinnande hos personer som drabbats av demens.”
Även om detta bör tas med en nypa salt
(jag tror absolut att medicin också behövs) så har faktiskt sjuksköterskan, föreläsaren och specialisten inom demensvården Ola Polmé sagt att ”Vårdpersonalen upplevde att 20 minuters gungning motsvarade 5 mg Sobril” och det var ju inget dåligt betyg!

Jenny Ström fick som vuxen diagnoserna AD/HD och Asperger syndrom. Hon driver ett eget företag och arbetar för att förbättra kunskaperna kring neuropsykiatriska diagnoser och hjälpmedel. Här följer hennes test av ErgoNovastolen, klicka här

Studier från Årstagården gällande gungstolsterapi
”Under lite mer än fyra månader har Årstagården gjort en studie för att se om gungstolsterapi kan leda till att oroliga äldre med demensdiagnos blir lugnare till sinnet. Resultatet har visat att de flesta blir mindre oroliga både dag- och nattetid.”
De konstaterade dock att gungstolsterapi inte passade alla.
Personer med nedsatt balanssinne kan dessutom ha svårt att sätta sig i en gungstol eller hammokk, själv blir jag lätt sjösjuk i hammockar!

Om man tänkt köpa en gungstol åt sig själv eller till en anhörig är det därför en fördel om man först kan prova gungstolen och se om den som skall ha den gillar gungstolen och att den upplevs bekväm.
……………………………………………………..
.

GUNGSTOLAR SOM FINNS PÅ MARKNADEN

Bekväma gungstolar såväl traditionella i trä som stoppade mer fåtöljlika finns i mycket varierande prislägen, alltifrån cirka 1 000 – 80 000.
Vad jag själv alltid kollar på när det gäller stoppade möbler är om klädseln går att ta av och är tvättbar, de enda gungstolar med stoppning som hade det var de jag hittade på Ikea.
..………………………………
.

Gungstolarnas Rolls-Royce ErgoNova Gungstolen!

Foto: ErgoNova 

Denna gungstol har visat sig ha en positiv effekt för personer som drabbats av demenssjukdom, ADHD eller autismspektrumstörningar. Om dessa personer gungar i gungstolen minskar ofta oro, rastlöshet och depression. Inbyggda högtalare spelar valfri musik om så önskas. Gungstolen är hjälpmedelsklassad.  Den är inte större än en vanlig fåtölj och tack vare hjulen är den enkel att flytta.

Silviahemmets personal, flera kursdeltagare och andra gäster har fått pröva stolen och tycker vaggandet ger en behaglig och avslappnande känsla, om detta kan man läsa på Stiftelsen Silviahemmets hemsida.

ErgoNova gungstolen har här en presentationsfilm på Youtubefilm: https://www.youtube.com/watch?v=Lcy1f21wHGk

Mer om gungstolen, kontakt etc, se: http://www.ergonova.se/

Den kostar (2017-08-21) 62.000:- ex moms utan tillbehör att köpa och gäller det en verksamhet så tecknar de oftast ett hyresavtal på 39 månader á 1590:-

Gungstolen är säkert jättebra om man undantar priset. Av denna anledning tror jag att denna gungstol mest används på t.ex. gruppboenden, daglig verksamhet samt särskolor och att det är få privatpersoner förunnat att kunna köpa en så dyr musikgungstol så varför inte köpa en vanlig gungstol och komplettera med separat musik. Det finns enkla musikspelare, musikspelande dockor, nallar, Spotify m.m. som jag tänker skriva om i kommande inlägg.
………………………………
.

HÄR FÖLJER LITE FÖRSLAG PÅ ”VANLIGA” GUNGSTOLAR I OLIKA PRISLÄGEN. I det urval jag gjort har jag tagit med de som jag tycker ser bekväma ut och de som inte har för kort rygg.
……………
.
CONFIDENT LIVING är ett svenskt familjeföretag och är en av Sveriges ledande återförsäljare av möbler och heminredning på nätet. Vid köp över 500:- fri frakt.
.
.
.
.

.

Foto: Confident Living hemsida .

Era Tango Gungstol Hög – Normann Copenhagen. Benen finns i ek, valnöt, svartlackerat stål eller krom, samt en kromad ram för gungstolen. Klädsel ylletyg och läder. Finns i flera färger. En fotpall finns även i samma serie.
Säljs av: Confident Living
……………
.

.
:
.
.
.
.
Foto: Confident Living hemsida ,

Rock Me Gungstol – SELETTI. Stomme av trä med tygklädsel.
Säljs av: Confident Living
…………………………………
.

GUNGSTOL.SE:ses  gungstolar tillverkas i byn Liviöjärvi utanför Pajala. I byn har det tillverkats gungstolar i nästan 100 år. Nu är det är två kusiner Rudolf och Ove Lundholm som tillverkar de två modellerna klassisk respektive amerikansk gungstol. Snickeriet kan besökas om man har vägarna förbi, kusinerna delar på webbutiken.
Om verksamheten: http://www.gungstol.se/om-gungstolarna
Youtubefilm: Gungstolar från Liviöjärvi:
 https://www.youtube.com/watch?v=Uu6pXFTxD8o

.
.
.
.
.
.
.
Foto: Gungstol.se hemsida
.
Klassisk vitlack .
Säljs av: Gungstol.se 
……………
.

  .

.
.
.
Foto: Gungstol.se hemsida

Amerikansk gungstol även kallad Kennedy-stolen, finns naturfärgad och i svartlack.
Gungstolarna är tillverkade i björk med olika färger på dynorna. Pris (år 2017) 5 500:-
Säljs av: Gungstol.se
…………………………………
.
.
IKEA GROUP
är välkänt i hela världen. Det grundades redan 1943 av Ingvar Kamprad som ett postorderföretag när han var 17 år gammal!
I maj 2015 drev Ikea 368 varuhus i 44 länder.
Deras gungstolar tillhör de billigaste jag hittat, en annan fördel är att de också har gungstolar med avtagbar tvättbar klädsel.
När det gäller fraktkostnader, se: http://www.ikea.com/ms/sv_SE/kundservice/service/hemleverans.html
……………
.
.
.
.
.
.
,

:

Foto: Ikeas hemsida
POÄNG Gungstol –  Formgivare: Noboru Nakamura
Ikea har haft modellen i 40 år. Den finns både för vuxna och barn. Finns i läder och många tvättbara klädslar. Formpressat skiktlimmat träfaner med ytskikt av björk, ek samt vitt och svart.
Säljs av: Ikea 
…………………………………
.

KILA MÖBLER startade 1978. De har ett 3300 kvm stort varuhus i Kiladalen, där man kan få möjlighet att provsitta möblerna. De har flera typer av gungstolar. Köpvillkor,se https://www.kilamobler.se/kopvillkor/
……………
,

.
.

.
Foto: Kila möblers hemsida


Click gungstol
– Houe
Material: Bambu, plast & stål. Lamellerna finns i färgerna som syns till höger i bild. Säljs av: Kila möbler 
……………
.
.
.
.
.
.
.
.
Foto: Kila möblers hemsida 

Monet gungstol – Sika Design. Färger: Natur, svart, taupe & antik. Dynor i olika färger. I samma serie finnsfotpall och sidobord.
Säljs av: Kila möbler och Confident Living
………………………………….. 
.

TRENDRUM startades år 2010 i syftet att sälja prisvärda möbler och annan inredning på nätet. De har ett mycket stort urval av gungstolar, också många stoppade. 
De har butik/showroom i Fjälkinge. (8 km från Kristianstad.) Fri frakt vid order över 999 kr, vid ordervärde om 999 kr eller mindre kostar frakten 99 kr.
.
.
.

.
.

Foto: Trendrums hemsida 

.
Lulu Gungstol
– Skånska Möbelhuset
Sex färger på ben, stort urval på tyger som går att beställa.
Säljs av: Trendrum
……………
.
.
,
.
.
.
.
Foto: Trendrums hemsida

.
Jazz Gungstol
– Skånska Möbelhuset
Sex färger på ben, stort urval på tyger som går att beställa.
Säljs av: Trendrum
……………
.
.
.
.
.
.
.
 Foto: Trendrums hemsida 

.
Gravina gungstol
– Skånska Möbelhuset
Fem färger på ben, stort urval på tyger som går att beställa.
Säljs av: Trendrum  
……………
.
.
.
.
.
.
.
 Foto: Trendrums hemsida 

.
Gungstol Karl-Oskar
– Skånska Möbelhuset
Material heveaträ, finns i svart och vitt.
Säljs av: Trendrum
……………
.
.
.
.
.
.
.
 Foto: Trendrums hemsida

.
Gungstol Europe
– Martinsen. Material vitmålad furu, säljs inklusive dyna.
Säljs av: Trendrum
……………
.
.
.
.
.
.
.
Foto: Trendrums hemsida 

.
Komfort Digi 2 Gungstol
– Skånska möbelhuset.
Material: Kromat stål, tyg rött.
Säljs av: Trendrum
……………
,
.
.
.
.
.
.
 Foto: Trendrums hemsida 

.
Komfort PLUS Gungstol – Al
– Skånska Möbelhuset
Material: Böjt massivt trä / eco läder. Färg Al / Svart.
Säljs av: Trendrum
…………………………………

.
Fler butiker som säljer gungstolar är t.ex. Svensson i Lammhult
……………………………………………………..
.

HAMMOCKAR är en typ av gungstol för flera personer. Häromdan såg jag att Stockholms Sjukhem vid Fridhemsplan i Stockholm har en hammock på en av deras balkonger.

I Wikipedia kan man läsa: ”Hammock är en trädgårdssoffa som är upphängd under ett soltak i en särskild ställning, vilket gör det möjligt för dem som sitter i hammocken att gunga fram och tillbaka. Ordet hammock kommer från det karibiska arawafolket och deras ord för fisknät, hamaka. Samma ord används för hängmatta i många andra språk.”
……………………..
.
KILAMÖBLER
har många hammockar i olika prisklasser.
Här är ett par av dem:
.
.
.
.
.
.
  Foto: Kilamöblers hemsida

:
Kornhult hammock
, tillverkad av BRAFAB finns i vitt, svart och java. Dynor finns i flera färgställningar.
Säljs av: Kilamöbler
……………
.
.
.
.
.
.
 Foto: Kilamöblers hemsida
.
.
Dalom hammock
, tillverkad av Hillerstorp finns i vitt, grått och kanel. Dynor i flera färgställningar.
Säljs av: Kilamöbler
………………….

Fler butiker som säljer hammockar är t.ex. Bauhaus
och
Lännamöbler
………………………………………………………
.
På BLOCKET.SE brukar finnas begagnade gungstolar och hammockar, men tänk på att om det är en stoppad möbel lukta på den före köp! (Inte roligt med en inkontinensdrabbad möbel.)
………………………………………………………
.
LÄNK: Stolar och fåtöljer för personer med rörelsehinder
………………………………………………………
.
Jerome K. Jerome författaren till bl.a. Tre män i en båt skrivit en bok Om gungstolar.
Den är utgiven 2016 som E-bok med ISBN-nummer 9789113062723 och säljs av bl.a.
Adlibris, Bokus och CDON .
.

………………………………………………………