Etiketter

, , , , , , ,

bordförhöjare

                    Länkarna uppdaterade 2021-10-01

Bordet på denna bild har en av de vanligast förekommande benförhöjningarna som är i plast, men förhöjningar finns också i metall och trä.
…………………………………….

Här följer två förslag för ”hemfixaren” på hur man själv kan fixa förhöjningar om man är lite snickarkunnig.

Soffa förhöjning sedd framifrån 1

Soffa förhöjd sedd från sidan

.

.

.

.


:
Denna soffa har ”hemtillverkade” förhöjningar nertill på kortsidorna.
Det blev snyggt, diskret och praktiskt tycker jag!

.

balkongbord 001

Balkongbord detalj 029

.

.

.

.

.

.

.

.

.
.
Bordet på bilden
har jag själv förhöjt för att det skulle komma i jämnhöjd med mina barstolar. Jag förhöjde med vanlig rundstav som jag betsade och borrade ett hål i. På bordsbenet skruvade jag i en skruv, som jag stack ner i hålet på rundstaven. För att få det extra stadigt använde jag också trälim. Detta gjorde jag för ett par år sedan och förhöjningarna har inte lossat. Jag är inte särskilt snickarkunnig.

Eftersom de flesta som har en funktionsnedsättning inte själv har möjlighet att snickra och kanske inte heller känner någon som kan det följer här olika förslag på förhöjningar, som går att köpa.

Förhöjningar finns för t.ex. stolar, bord och sängar. Förhöjarna finns som förlängningsben, koner och klossar. På en del går höjden att justera t.ex. med byggbara klossar. En del förhöjningar sitter fast på möblerna, andra är lösa. Det kan vara praktiskt att ha sådana som sitter fast om man ofta behöver flytta och lyfta möbeln.  

Innan du skaffar sängbensförhöjningar överväg om det inte är mer bekvämt att skaffa en höj- och sänkbar säng i stället. Själv har jag köpt mig en sådan på rea utan att jag har funktionsnedsättning och jag tycker det är jätteskönt att ligga i den med upphöjbar rygg, fika, läsa tidningen och lösa korsord. Sängarna är dyra i inköp men kan föreskrivas som hjälpmedel.

Ett tips är att före eventuella inköp av såväl förhöjningar till stolar, soffor, bord och sängar kontrollera  med din vårdcentral, som brukar kunna ge information om du gratis eller mot en mindre summa kan få låna dessa! (Samma regler gäller inte på olika orter i Sverige!) Om du kommer i kontakt med arbetsterapeut brukar de kunna ge råd och hjälp med förslag på lämpliga förhöjningar.
.
.

NÅGRA OLIKA TYPER AV FÖRHÖJNINGAR SOM GÅR ATT KÖPA

Stolar både när det gäller vanliga köksstolar eller favoritfåtöljen kan behöva förhöjning. Förutom koner, klossar, förhöjningsben och hjul finns även förhöjningsdynor och speciella uppresningskuddar att placera i befintlig stol.

.
euforia-aa3372  Foto: Euforias hemsida

Förhöjningskoner för stolar som sitter fast när stolen flyttas. Olika bredder, max 6,5 cm bendiameter.
…………………………………………………………………………

.
.
Rehabshop.Forhojningsben-Bill Foto: Rehabshops hemsida

Förhöjningsben Bill i plast. Förhöjer 75 – 125 mm. Passar ben Ø 3-5 cm.
…………………………………………………………………………

.
euforia-aa3308  Foto: Euforias hemsida

Förhöjningskloss i trä för säng. Förhöjning 13 cm. Benbredd 7,5 cm.
…………………………………………………………………………
.
Euforia.1980-600x600 Foto: Euforias hemsida

Förhöjningsset för säng som har två uppsättningar av två gjutna block länkade ihop. Justerbar förhöjning 6 – 11 cm, säkrade med vingmutter, för användning till säng. Maximaldiameter för ben är 7 cm. Total breddjustering 91 cm till 146 cm. Max brukarvikt 500 kg.
…………………………………………………………………………
.
Varsam.Elefantfot Foto: Varsams hemsida

Elefantfot. Varje fot placeras under stolarna eller sängens ben, vilket ger höjden 9 eller 14 cm beroende på modell. Den breda toppen är 9 cm. För att benet inte ska glida ligger en antihalkmatta i botten. En nersänkning i mitten gör att smalare ben står stadigare.
…………………………………………………………………………
.
.
varsam-forhojningsklossr7669mini    Foto: Varsams hemsida

Förhöjningsklossen passar till möbelben upp till 8,5 cm i diameter. Kan även ta gavlar upp till 3,6 cm. Varje enhet bygger 3,5 cm i höjd. Säljes styckvis. Klossen kan kompletteras med en extra ring (plast) för att öka stabiliteten.
 …………………………………………………………………………
.
Rehabshop.reko-liggande Foto: Rehabshops hemsida

FÖRHÖJNINGSBEN REKO. Invändigt mått 6 x 6 cm. Höjd 20 cm, höjbar 5 – 15 cm. Benförhöjare tillverkad av klarlackat trä, används för förhöjning av stol, sängbord, samt sängar med smalare ben.
…………………………………………………………………………
.
.

varsam-sengkloss  Foto: Varsams hemsida

En förhöjning av trä med en total höjd på 20 cm. Öppning på 7 cm (fyrkant). Med hjälp av ilagda klossar kan man erhålla förhöjning från 4,5 cm till 10,8 cm. 3 iläggsklossar medföljer och vardera klossen är ca 2 cm i höjd.
…………………………………………………………………………
.
Varsam Liljan 595x776 Foto: Varsams hemsida

Förhöjningsben Liljan passar runda och kvadratiska ben upp till 6 cm, ovala och rektangulära ben upp till 4 – 6,5 cm. Förhöjning från 5 till 15 cm. Förhöjningsbitarna som medföljer är 2,5 cm höga.
…………………………………………………………………………
.
..

euforia-aa3266b            Euforia. 2001_1-300x300  .
Foton: Euforias hemsida

Uppresningskudden Uplift går att köpa lös och placeras i befintlig stol, finns i olika viktklasser säljs av Euforia. Euforia hade tidigare en uppresningsplatta som jag tyckte verkade bra, dessvärre har den utgått ur sortimentet, de säljer nu istället ovanstående uppresningsstöd för soffa eller fåtölj (finns också med brickbord). Se:https://www.euforia.se/?s=uppresning&post_type=product&type_aws=true
………………………………………………………………………… .

Hjul under möbler
 kan också vara ett alternativ till förhöjning. När det gäller stolar, välj gärna bromsade hjul så att stolen inte ofrivilligt glider iväg när du sätter dig eller reser dig.
………………………………………………………….

:
.
.
.
.
.
.
Foto: Rehabshops hemsida

Förhöjningsdynor och förhöjningskuddar finns i olika modeller och material samt i olika höjder. En dyna kan vara praktiskt att ta med till vänner man vet har låga sittmöbler.  Praktiskt.nu har en Youtubefilm om dess användning. Klicka här
………………………………………………………….

VAD DU BEHÖVER TÄNKA PÅ OM DU SJÄLV KÖPER FÖRHÖJNINGAR:
1. Mät bredden på de ben du vill förhöja, längd x bredd eller diameter om de är runda.
2. Mät till vilken höjd du vill förhöja till.
3. Bestäm om du vill ha benhöjare som sitter fast eller är lösa. (På stolar som man flyttar på, kan det vara praktiskt om de sitter fast förankrade på stolsbenen).
3. Sök sedan på de olika firmorna och se vad som passar dig bäst, obs jämför gärna priser, priset för samma vara kan vara variera.
.

FIRMOR SOM SÄLJER FÖRHÖJNINGSKONER, – KLOSSAR OCH – BEN:
Euforia Koner & klossar i plast & trä
Friskhuset i Sundsvall klossar i trä
Hjälpia förhöjningsben & klossar i plast & trä
Hjälpmedel Sam (Region Gävleborg) förhöjningsben och klossar i plast& trä
Keepon Klossar i plast & trä
Rehabshop Förhöjningsben i plast & trä. Klossar i plast
Reuma shop Förhöjningsklossar i plast
Varsam Förhöjningsben i plast. Förhöjningsklossar i plast & trä
.

FIRMOR SOM SÄLJER HJUL ATT SÄTTA UNDER STOLAR OCH FÅTÖLJER:
Lösa hjul går att köpa i järnaffärer, Clas Ohlson, Ikea m.fl.
Tänk på att bromsade hjul kan vara att föredra för att stolen inte skall glida iväg när du sätter dig eller reser dig.
.

FIRMOR SOM SÄLJER FÖRHÖJNINGSDYNOR:
Euforia
Hjälpia
Hjälpmedel Sam 
(Region Gävleborg)
Keepon

Rehabshop 
Varsam
.
,
BUTIKER SOM SÄLJER STOLAR & FÅTÖLJER som är lämpliga vid funktionsnedsättning
…………………………………………………………..