Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , ,

  DammsugarpåseP1010601 (600x800)

Länkarna uppdaterade 2021-07-07               Foto: Gun-Britt

Efter att jag fått ett bra tips på hur man kan hänga dammsugaren bak på rullstolen, se bilden ovan, kom jag på idén att jag skulle skriva ett inlägg om hur det är enklast att städa om man är rullstolsanvändare eller har svårt för att lyfta t.ex. skurhinkar. De flesta tipsen har jag fått genom Rörelsehinder iFokus, Funktionshinder.se. och Spinalistips.

Jag har delat in detta inlägg i tre delar:
1. Lite allmänt om städning.
2.
Tips från rullstolsanvändare – Produkter – Tester (I en del tester står inköpsställen och priser angivna).
3. 
Litteratur angående städning.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1. LITE ALLMÄNT OM STÄDNING

När det gäller de tips jag fått fram, måste man tänka på att förutsättningarna varierar för olika personer, några kanske bara kan använda en arm, några har kanske ”svaga” armar och orkar inte lyfta så mycket o.s.v. Så vissa tips och råd kanske passar för några och andra råd för andra. Av den orsaken kan jag därför inte säga vilken metod eller arbetsredskap som är bäst för samtliga!  

Är man rullstolsanvändare som gillar och kan städa skall man naturligtvis göra det. Men många som använder rullstol många äldre som har svårt att städa kan söka Merkostnadsersättning för städning. Klicka här

Men också om man får städhjälp, kan man själv behöva städa däremellan. Efter t.ex. min mammas rullstolspromenader kunde det bli ganska så leriga spår efter hjulen. För att bli av med det värsta körde jag rullstolen fram och tillbaka över ett par tidningar innan jag körde in henne i hennes lägenhet. (Städning fick min mamma var 3:e vecka, år 2009 på äldreboende i Stockholm).
Är man inte berättigad till bidrag kan man naturligtvis också själv betala för städning och åtminstone för närvarandenärvarande år 2021 har man rätt till RUT-avdrag.

Rutavdrag:
Alla som uppfyller villkoren har möjlighet att få skattereduktion på arbetskostnaden för RUT-tjänster (Rengöring, Underhåll, Tvätt). Maxbeloppet på din skattereduktion är beroende av din ålder.
Man kan dock aldrig få mer i skatteavdrag än man ska betala i slutlig skatt. Tänk på att anlita en städfirma som inte svartjobbar, så att det fungerar med avdraget. När det gäller rutavdrag, läs följande från:  Råd och Rön eller Skatteverket

A. Några allmänna städtips om man använder rullstol

1. Att inte städa alltför ofta, såvida man inte är allergisk eller har småbarn som stoppar i sig dammtussar.
2. Mattor bör om möjligt undvikas att ha på golvet, har du en snygg matta du tycker om häng den på väggen likt en tavla. (Se beskrivning på mattupphängning i inlägget: Vad göra vid flytt till äldreboende?)
3.
Sätt gärna möbeltassar eller hjul på soffor, möbler och sängar (angående hjul se inläggen: Dela sovrum och Förhöjning av befintliga sittmöbler, bord och sängar), så att de lättare går att dra åt sidan vid städning.
4.
Undvik ”fågelberg”. En väninna till mig, halvsides förlamad (nu avliden), samlade på glas- och keramikfåglar, jag tror hon hade ett hundratal, placerade på en byrå oftast täckt av damm. Det tog mycket lång tid att damma alla fåglar. Hade hon haft en glaskupa över dem eller haft dem placerade i ett vitrinskåp hade det inte varit något problem. Har man mycket prydnadssaker kan det vara enklare att tvätta dem än att damma dem, gärna i diskmaskin, om de tål det.
5. Om du städar själv gör gärna ett städschema, där du bestämmer vilken ambitionsnivå du vill ha på städningen. Om det blir för jobbigt finns det inget som hindrar att du delar upp städningen på flera dagar.
6. Är ni flera i samma hushåll, dela på uppgifterna. (Se bilden på slutet av inlägget!)
7.
Rutiner är praktiskt att ha och tidssparande som t.ex. att passa på att när man förflyttar sig från ett rum till ett annat ta med de prylar, papper, kaffekoppar etc. som ligger på fel plats.
8. Även om du brukar städa själv, kan det vara praktiskt åtminstone en eller ett par gånger per år att kosta på sig att få sin bostad genomstädad och fönstertvättad.

5 snabba städtips från ICA-kuriren
Fyll en sprejflaska med vatten och lite diskmedel och du har fått ett enkelt fläckborttagningsmedel. Skonsamt för både händer och material.
Satsa på mirakeltrasor i olika färger för olika platser i hemmet. Häng en blå vid handfatet och en rosa i köket. Gör även kranarna skinande rena på en sekund, utan rengörings­medel.
Kör oömma prydnadsprylar i diskmaskinen.
Använd speciella spegeltrasor, utan glasputs, på glasbord och annat blankt.
Städa duschen när du ändå duschar.

Flera Youtubefilmer finns angående städning, följande är visserligen reklambaserad, men jag tycker ändå att den verkar vettig. Bl.a. visar den hur man dammar och får ren dammvippor, att man skall använda torr mikroduk etc. Damma i hemmet.

Om man vill ha reda på vad som finns på marknaden när det gäller städprylar eller annat och se vad sakar kostar brukar det vara praktisk att först gå in på t.ex. PriceRunner eller Prisjakt.  Om man hittar något som verkar bra, speciellt om det man söker är dyrt, försöka hitta någon test t.ex. hos Råd och Rön, ICA-kuriren och www.test.se :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

2. TIPS FRÅN RULLSTOLSANVÄNDARE – PRODUKTER – TESTER
A. Dammsuga B. Tvätta eller torrmoppa C. Damma  D. Övriga tips
……………………………………………………

A. Dammsuga golv:

Vanlig dammsugare, tycker de flesta är mest praktiskt för golv, men också bra till att suga upp damm från möbler, fönsternischer, bokhyllar etc.

Det var följande mejl som gav mig idén att skriva ett inlägg om städning ”Den ene började prata om att han skaffat en robotdammsugare men den tar inte i hörnen och inte så bra med mattor heller, då berättade jag att jag har problem med att dra dammsugaren efter rullstolen, en föreslog att jag skulle binda fast den bak men det fungerar inte då jag ofta backar, då kom ett ljushuvud på men häng den bak som en ryggsäck. Därav detta fantastiska hjälpmedel nu går det som en dans och jag blev inte ens trött. Jag sydde av en gardin, det får inte vara för tätt för det måste ju komma ut luft, och kanske ska jag försöka att se om det finns något bollnät som är starkt nog för detta ändamål.”

Om man inte hittar något bollnät skulle kanske myggnät kunna fungera, det finns t.ex. hos Jonic-Textil och gardintyg i ”Spetstyg” finns t.ex. på Ohlssons tyger eller också kanske man kan virka en kasse med tunt starkt garn och dubbelstolpar.
……………………
Tips: Spinalistips är också inne på att hänga fast dammsugaren bak på rullstolen och användaren rekommenderar extra lång sladd och ett speciellt dammsugarmunstycke som passar både för mattor och hårda golv:
Dammsugare med munstycke som passar alla underlag
……………………
Tips: På många dammsugare kan man sätta på extra handtag som kan underlätta.
………
…………
Tips: Robotdammsugare är faktiskt en bra sak. Håller skapligt rent från damm mellan storstädningarna.
……………………
Tips: Städrobotar finns som både dammsuger och våtmoppar.
…………………………………………………………………………………………………
PRODUKTER:

Robotdammsugare Neato Clas Ohlson

Foto: Clas Ohlsons hemsida

Robotdammsugare är en dammsugare som är självgående.
Den dammsuger automatiskt i det utrymme som skall dammsugas, den väjer för möbler och de flesta återvänder till laddaren när den är färdig. Det som är bra med den är att den sköter sig själv och man slipper dra omkring med en dammsugare och böja sig under möbler. Nackdelar är att de oftast är dyra, en del väsnas och en del städar dåligt i hörnen och är dåliga när det gäller mattor. Om olika modeller läs testerna nedan.
……………………
Städroboten  iRobot Braava kan både dammsuga och våtmoppa/våttorka. Den finns i flera modeller Du kan läsa mer om städrobotar: Klicka här eller se den på Youtube Klicka här
……………………
Centraldammsugare är ju inte precis något man går och köper. Antingen finns den installerad när man flyttar in eller också är det något man skaffar vid nybyggnad eller möjligtvis vid omfattande ombyggnad. Vad man bör tänka på vid nyinstallation är att placera uttaget på lämplig höjd för rullstol. Om det är bra eller inte med centraldammsugare om man är rullstolsanvändare finns olika omdömen.
Läs följande tips från Spinalis, Klicka här
…………………………………………………………………………………………………
TESTER:
Dammsugare test.se
Dammsugare – Bäst i Test
De 5 Bästa Dammsugarna 2021 från Konsumenthjälpen
Dammsugare – bäst i test. 111 dammsugare testade av Råd & Rön (För att få tillgång till detta test tror jag att man måste vara prenumerant på Råd & Rön)
15 robotdammsugare i stort test av Råd & Rön | Robotnyheter 
Centraldammsugare Råd och Rön
Robotdammsugare – bäst i test. 61 testade av Råd och Rön (För att få tillgång till detta test tror jag att man måste vara prenumerant på Råd & Rön)
…………………………………………………………………………………………………

B. Tvätta eller torrmoppa golv:

Tips: Om du har möjlighet att få med en skurhink till det rum du skall tvätta, tvätta längst in i rummet och backa ut, allt eftersom, så du inte får hjulspår.
………………………
Tips: En mopp är lättare att bära på om man är svag i armarna och själva skaftet är ju oftast av teleskops modell så man når långt om man vill.
………………………
Tips: Man kan ju både våt- och torrmoppa vilket man inte kan med en dammsugare. Ofta blir ju slangen och sladdarna ett problem när stolen är i vägen.
………………………
Tips: Golvmoppar med microfiber (mirakeltrasor) på är betydligt lättare än dammsugare.
………………………
Tips: Det finns mikrofibermoppar som man har en flaska med såpvatten (eller vad man nu vill använda för rengöringsmedel) på skaftet. Då behöver man inte släpa runt en hink. Annars funkar det lika bra ned en sprayflaska med såpvatten som man sprayar antingen på moppen, eller på golvet innan man torkar av det med moppen.
………………………
Tips: Ångmopp typ H2O mopp är bra. Lite trög att köra över golvet förvisso, men den har allt i ett och tar den mesta smutsen!
………………………
Tips: Sopa kan jag eller använda antistatisk mopp ibland men jag skulle vilja ha ett teleskopskaft till den så jag kan förkorta det.
………………………
Tips: En sladdlös golv- och mattsopare som gör städningen enkel – lämplig för personer som använder rullstol Spinalistips  Batteridriven golvsopare
…………………………………………………………………………………………………

Produkter:Spraymopp Clas Ohlson
Mikrofibermoppar m.m.

Städmopp Smart Microfiber med teleskopskaft, med skaftet kan man också förlänga dammvippan, fönstertvättaren etc. finns t.ex. hos Clas Ohlson Klicka här
Foto: Clas Ohlson 
……………………
Spraymoppen Smart Microfiber med påfyllningsflaska finns t.ex. hos Clas Ohlson Klicka här
……………………
Smart Microfiber mopp 3×1 med teleskopskaft kombimopp lågfriktion från Stockholms hus & trädgårdsservice AB. Klicka här
……………………
Spray Mop Bona har en påfyllningsbar flaska med speciellt rengöringsmedlet speciellt för städning av trägolv (med speciella tillbehör kan moppen också användas för torrmoppning och golvboning).
Säljs av: Bauhaus, Bygghemma och Kontorsgiganten
Moppen Bona på Youtube. Klicka här
…………………………………………………………………………………………………
Tester:
Test av golvmoppar – Icakuriren – Test (2010)
Bästa golvmoppen 2021: Test & rekommendationer från Produkttips 
……………………………………………………
dammvippa Clas Ohlson

C.Damma och fukttorka:

Foto: Clas Ohlsons hemsida

Damning av bord och möbler: Med vanlig dammsugare, bordsdammsugare eller mirakeltrasa (mikrofiber) för hand eller med utdragbar teleskopmopp. Ovanför tavelramar och på ställen som är svåra att komma åt med dammvippa av syntet eller strutsfjädrar. (Strutsdammvippan i bild har nu utgått från Clas Ohlsons sortiment).
……………………
Tips: Bättre med dammsugare än dammvippa. dels får man snabbt upp allt sen tycker jag det är säkrare, vet inte riktigt hur man ”tömmer” en dammvippa?
……………………
Tips: Dammtorka är lättare med ”dammvippa” än trasa. Man når lättare då så man kommer åt lite längre ifrån sig än vad man gör med trasa.
……………………
Tips: Att ha sprejflaska med rengöringsmedel för att torka av väggar och dörrpaneler mm.
……………………
Tips: Använd sprejflaskor för rengöringsmedlen på vita ytor och använd mikrofiberdukar att torka med. …………………………………………………………………………………………………

PRODUKTER:
Bordsdammsugare Laddningsbara dammsugare (även kallade handdammsugare) med eller utan skaft. Kolla framför allt uppladdningstid, drifttid och pris. Såväl uppladdningstid som drifttid kan variera mycket. När det gäller uppladdningstid har jag stött på allt mellan 4 – 20 timmars laddning och drifttiden från några minuter till 1 timme. Angående produkter, se test nedan. Dammvippa Clas Ohlson9139236175902
……………………
Många mikrofibermoppar med teleskopskaft kan man också använda vid damning som t.ex. den här Dammvippan XL Smart Microfiber från Clas Ohlson.
(Foto: Clas Ohlsons hemsida)
………………………………………………………………………………………………

TESTER
Handdammsugare
från test.se
………………………………………………………………………………………………

D. Övriga tips:

Tips: Gummiraka till släta badrumsgolv.
……………………
Tips: Låta badrumsgolvet självtorka.
……………………
Tips: Städskåp utan sockel som gör det möjligt att komma åt hyllor och föremål sittandes i rullstol. Spinalistips
……………………
Tips: Dörrmatta med god uppsugningsförmåga lika lång som hjulen på en rullstols omkrets, så att det mesta av smutsen från hjulen fastnar på mattan. Spinalistips
……………………
Tips: Underlag för blomkrukor på hjul Spinalistips
……………………
Tips: Sladdlös elektrisk sopborste Swivel Sweeper MAX. Spinalistips
……………………
Tips: Diverse städtips från Spinalistips 
……………………
Fönstertvätt. Av lätt förståliga skäl har jag inte fått några tips angående fönstertvätt. Är man rullstolsanvändare är det nog enklast att be någon man känner utföra arbetet eller leja bort jobbet.
……………………
Är ni likt mig lite äldre och inte behöver så mycket fler prylar, varför inte önska er lite extrastädning och fönsterputs till julklappar och födelsedagspresenter i stället för prylar av släktingar och vänner! 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 


3
. LITTERATUR

En stor bok om städning, 2016, Maria Antas, e-bok, ISBN: 9789515232717
Säljs av Adlibris och Bokus

……………………
FIXA Städningen, 2011, Kerstin Lindblad (lättläst med många bilder, mycket elementär, lämplig för t.ex. elever)
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………
Goda råd, 2011, Nina,ISBN: 9789197921411
Slutsåld
……………………
Konsten att lära andra städa, 2021, Anna Voltaire, ISBN: 9789198642407, finns också som ljudbok.
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………
Konsten att städa, 2021, Marie Kondo, ISBN: 9789189087910, Pocket, finns även som ljudbok
Säljs av Adlibris och Bokus 
……………………
Minska risken för allergier och eksem – Städning och desinfektion inom sjukvården, 1997, ISBN: 9789175225784
Slutsåld
……………………
Ren städglädje : hållbara tips för hemmet, kläderna & prylarna, 2021, Marléne Eriksson, ISBN: 9789113111049
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………… 

Rensa ut & lev lättare : en smart guide till ordning hemma, 2014, Eva Maria Kalander, ISBN:9789186775988
Säljs av Adlibris och Bokus finns också som e-bok och CDON som e-bok ISBN: 9789175578453
……………………
Skapa ordning och reda : på en timme, 2012, Lotta Abrahamsson, ISBN:9789137139739, e-bok
Säljs av Adlibris, Bokus 
……………………
Som om vi inte finns, 2000, Åsa Hammar
Säljs av Adlibris, Bokus och CDON
……………………
Stora boken om att röja och rensa, 2011, Mary Lambert, ISBN:9789155257286
Slutsåld
……………………
Städa. 2020, Lotta Kühlhorn, Estrid Holm, ISBN: 9789113097237
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………
Städa hållbart med Ekotipset : husmorsknep och ekohacks, 2021, Ellinor Sirén, ISBN:9789178871858, Finns också som E-bok.
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………
Städmanual, 2018, Nina Hultqvist, ISBN: 9789187795459
Säljs av Adlibris och Bokus
………………………………………………………………………………
Städning
…………………………………………………………