Etiketter

, , , , ,

                                                             Länkarna uppdaterade 2020-06-15

Film från Granberg med anpassning av kök, badrum och garderober.

Blir man beroende av rullstol antingen i eget boende eller om man bor i särskilt boende, är det lämpligt att anpassa lägenheten efter sina behov.

Börja med att i alla rum,  ta bort samtliga mattor, har man en/några särskilt omtyckta mattor – häng dem på väggen!
Om möjligt ta bort trösklar, om det inte går finns speciella ramper att placera över trösklarna som är lätta att köra över.
………………………………………………………………………………………………..

Anpassning av sovrum: Om man har stort vårdbehov kan det vara praktiskt att placera sängen rakt ut från väggen, så att de som hjälper kan komma runt om..

Säng och sängbord med text .
Om du sover utmed vägg, är det praktiskt med en sänghylla. Den som syns på bilden är en vanlig bokhylleskiva (28 x 80 cm), som jag försett med kantlist (8 x 25 mm bred) för att slippa få allt ramlande ner i sängen. På den kan man t.ex. ha radio, telefon och Laptop inom räckhåll. Har man sängen rakt ut i rummet får man ha ett sängbord.
Ligger du mycket till sängs kanske en TV kan monteras på väggen vid sängen.  

.Hållare vid säng med kudde 11x15.med text  .
På sängen kan det vara praktiskt med en  hängande liten kasse för t.ex. fjärrkontroll till elektriskt reglerbar säng, Tv, fotoram, näsdukar, kanske penna och kautschuk för korsord m.m. Klicka här.
Förutom sänglampa känner sig många trygga om det finns en nattljuslampa.

För garderober har t.ex. Granbergs (se gärna filmen högst upp) klädstänger som med ett knapptryck kommer ner i lagom höjd.
………………………………………………………………………………………………..

Anpassning av vardagsrum
Belysning är viktig, om man är äldre ser man i regel sämre, ofta bör befintliga lampor bytas till starkare.
Ordna med fjärrkontroller till alla lampor, så att du från där du brukar sitta kan tända/släcka samtliga lampor i rummet. Klicka här. Skaffa lättanvända fjärrkontroller till Tv:n, det finns speciellt enkla för seniorer i hjälpmedelsbutiker.

Radio finns i handeln med förinställda kanaler, som kan vara lättare att klara av. . T.ex. Sangean PR-D18 FM-radio som har fem snabbvalsknappar, väckning och fungerar både med nätadapter och batterier. Säljs bl.a. av Kjell & Company
……………………………………………………………………………………………..
.
Anpassa aktivitetsplats

Ikeavägghyllor på list 001

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Ikeas hemsida


Är du rullstolsburen kan det vara praktiskt att ha de aktiviteter man dagligdags vill syssla med stationärt framställda. (När du har gäster kanske du kan be någon om hjälp med att plocka undan).
Vill du ha dator framme och plats för många aktiviteter, skaffa smala bord, så att du når över hela bordet om du sitter i rullstol, t.ex. Ikea har arbetsbord och laptopbord i olika längder med djup så smala som 40 cm. Skaffa så många bord som får plats och placera dem utmed rummet. Då kan du göra flera olika ”aktivitetsstationer” beroende vad du är intresserad av t.ex. en för datorn, en för modellpyssel, en för handsömnad, en för symaskin, en för släktforskning, en för måleri etc. Ovanför borden skulle du kunna hänga snedhängda korgar (se bilden), samt magnetlist för saxar, stickor, nålar samt köksstänger där du kan hänga fast pryttlar med krokar. (Finns bl.a. på Jula och Ikea).

.
.

.

.
Foto: Julas hemsida                                Foto: Ikeas hemsida .
Mer förslag på bord finns på inlägget:
Bord och brickor lämpliga vid rörelsehinder

Spinalistips har flera tips när det gäller arbetsplatser, även att arbeta från sängen

IkeaJeltec och Granberg har många höj-och sänkbara arbetsbord.
…………………………………………………………………………………

Anpassning av kök:
Börja med att tänka ut, vilka köksattiraljer som är viktigast att använda för varje dag. Placera dessa föremål så att de är lätt nåbara.
Granberg t.ex. har höj-och sänkbara kök
……………………………………………………………………………….

Toalett/badrum:
Man brukar få bidrag till handikappanpassning med toalettsits, duschpall m.m. Används inkontinenshjälpmedel, se inlägget Tips vid inkontinens
Höj- och sänkbara tvättställ och andra badrumsprodukter har t.ex. Granberg
………………………………………………………………………………

När det gäller städning kan en robotdammsugare, som i princip dammsuger helt själv vara till stor hjälp. Läs vidare i inlägget:
Städtips om du använder rullstol eller har svårt för att lyfta

……………………………………………………………………………….
.
Ramp med text
Trappor och nivåskillnader:

Bor man i eget boende kan nivåskillnader med trappor vara till stort problem. Ibland kan det lösas med ramper och trapphissar. Rampen på bilden är en självkonstruktion av min väninnas man.
.
En annan god vän till mig som efter hjärnblödning blev halvsides förlamad och därmed rullstolsanvändare flyttade sitt boende till undervåningen i sin villa, delade av vardagsrum så halva rummet fick bli sovrum, fick badrummet funktionsanpassat och en ramp byggd för att slippa trappstegen till marknivå.
……………………………………………………………………………

Hjälpmedelsmässan 2017.Trident-2708.med text

Om man inte är rullstolsburen men har problem med balansen kan en ”trapprollator” vara till hjälp.
Trapprollatorn AssiStep består av en ledstång som monteras längs väggen i trappan och ett handtag som man skjuter framför sig. Handtaget går att vika in när man inte använder det.
I de flesta trappor kan denna trappa installeras, den passar för raka, vinklade, L-formade och U-formade trappor. Leverantören skriver att om befintlig trappa fotas; dels hela trappan och dels början och slutet på trappan så kan de snabbt bedöma om den går att installera.
Leverantör är Trident, hemsida: http://www.trident.se
Här visar en film hur den fungerar:
https://www.youtube.com/watch?v=mZSqWuXcoSM.
……………………………………………………………………………
För rullstolsanvändare kan man ibland ha hjälp av trappklättrare och ramper som också finns portabla. 
Trappklättrare exempel:
www.invacare.se
www.swemed.se
www.trapplift.se

Ramper exempel:
www.feal.se
www.kvistberga.se

………………………………………………………………………………

Om Bostadsanpassningsbidrag för sökande skrivet av Boverket, se: https://www.boverket.se/sv/bidrag–garantier/
…………………………….
Bostadsanpassning för Stockholm, sehttps://www.1177.se/Stockholm/sok/?q=bostadsanpassning (OBS! På denna sida kan man välja region för hela Sverige.)
…………………………….

Gôrbra för äldre – nu som film
”En filmare har följt försöksverksamheten Gôrbra för äldre för att vi enkelt ska kunna visa problem och lösningar i äldres boende och sprida kunskaperna vidare.”
Se filmen på YouTube från 2012: http://www.youtube.com/watch?v=3HLnF9t1DeM
…………………………….

Ett bra häfte som heter Hemmets utformning vid demenssjukdon med praktiska råd för dem som drabbats av demenssjukdom och för deras närstående skriven av Silviasyster Lena Mannerhof, 2010 finns att ladda ner, se: http://www.anhoriga.se/Global/%C3%84ldre/Dokument/Dokument%20Int%20exempel/Hemmets_utformning_demenssjukdom.pdf 
……………………………. 

Läs gärna även inlägget: Vad göra vid flytt till äldreboende
……………………………………………………………………………