Etiketter

, , , , ,


Blir man beroende av rullstol antingen i eget boende eller om man bor i särskilt boende, är det lämpligt att anpassa lägenheten efter sina behov.
I särskilt boende är det vanligt att man bara har ett rum med kokutrymme och man får då göra det till ett sorts allrum med kombination av nedanstående förslag.

Det finns/går att anpassa lägenheter till fantastiskt boende med sänkbara spisar och vaskar m.m. Men det blir dyrt och bidrag brukar vara begränsade.
Följande förslag är därför lite mer spartanska med vad som enkelt kan ordnas för att boendet skall fungera. Börja med att i alla rum,  ta bort samtliga mattor, har man en/några särskilt omtyckta mattor – häng dem på väggen!
Om möjligt ta bort trösklar och dörrar.

Anpassning av sovrum:


Om du sover utmed vägg, är det praktiskt med en sänghylla. Den som syns på bilden är en vanlig bokhylleskiva (28 x 80 cm), som jag försett med kantlist (8 x 25 mm bred) för att slippa få allt ramlande ner i sängen. På den kan man t.ex. ha radio, telefon och Laptop inom räckhåll. Har man sängen rakt ut i rummet får man ha ett sängbord.
Ligger du mycket till sängs kanske en TV kan monteras på väggen vid sängen.

Hållare vid säng med kuddePå sängen kan du också ha hängande en liten kasse för t.ex. fjärrkontroll till elektriskt reglerbar säng, Tv, fotoram, näsdukar, kanske penna och kautschuk för korsord m.m. Klicka här.
Förutom sänglampa känner sig många trygga om det finns en nattljuslampa .
 För att nå sina skor från rullstol tror jag att det är praktiskt att förvara skorna i skoskåp som hänger i fack på väggen, finns bl.a. på Ikea.
Om möjligt placera kläder nertill i garderober inom räckhåll och eventuellt ersätta vanliga garderobsdörrar till skjutdörrar eller hänga gardiner framför.

Spinalistips har flera tips när det gäller garderober
………………………………………………………………………………………………..

Anpassning av vardagsrum
Belysning är viktig, om man är äldre ser man i regel sämre, ofta bör befintliga lampor bytas till starkare.
Ordna med fjärrkontroller till alla lampor, så att du från där du brukar sitta kan tända/släcka samtliga lampor i rummet. Klicka här. Skaffa lättanvända fjärrkontroller till Tv:n, det finns speciellt enkla för seniorer i hjälpmedelsbutiker.

Radio finns i handeln med förinställda kanaler, som kan vara lättare att klara av.

……………………………………………………………………………………………..

Anpassa aktivitetsplats:
Har du svårt för att resa dig upp är det praktiskt att ha de aktiviteter man dagligdags vill syssla med stationärt framställda. (När du har gäster kanske du kan be någon om hjälp med att plocka undan).
Vill du ha dator framme och plats för många aktiviteter, skaffa smala bord, så att du når över hela bordet om du sitter i rullstol (t.ex. Ikea har bord i olika längder med djup så smala som 40 cm). Skaffa så många bord som får plats och placera dem utmed rummet. Då kan du göra flera olika ”aktivitetsstationer” beroende vad du är intresserad av t.ex. en för datorn, en för modellpyssel, en för handsömnad, en för symaskin, en för släktforskning, en för måleri etc. Ovanför borden skulle du kunna hänga snedhängda korgar (se bilden), samt magnetlist för saxar, stickor, nålar samt köksstänger där du kan hänga fast pryttlar med krokar. (Finns bl.a. på Jula och Ikea).

Spinalistips har flera tips när det gäller arbetsplatser, även att arbeta från sängen
http://www.spinalistips.se/index.php?lang=sv&q=arbetsplats

Jeltec har bl.a. rullbara stolar,” upplyftningskudde” och arbetsbord http://jeltec.se/produkter/category/fler-hjalpmedel http://jeltec.se/produkter/category/arbetsbord/arbetsbord
…………………………………………………………………………………

Anpassning av kök:
Börja med att tänka ut, vilka köksattiraljer som är viktigast att använda för varje dag. Placera dessa föremål så att de är lätt nåbara.
När det gäller de nedre skåpluckorna skulle man kunna ersätta dessa med skjutdörrar eller ännu hellre ta bort helt och ev. hänga en lätt bortdragbar gardin framför. Jag skulle kunna tänka mig att man kan sätta en lång gardinstång framför samtliga nedre köksluckor och sen hänga separata gardiner framför varje lucka.
Om vattenkranen är svår att nå, borde det underlätta om du lät tömma skåpet under, så att dina knän får plats inne i skåpet.
……………………………………………………………………………….

Toalett/badrum:
Man brukar få bidrag till handikappanpassning med toalettsits, duschpall m.m. Används inkontinenshjälpmedel, se inlägget Tips vid inkontinens
Höj- och sänkbara tvättställ och andra badrumsprodukter har t.ex. Granberg
………………………………………………………………………………

När det gäller städning kan en robotdammsugare, som i princip dammsuger helt själv vara till stor hjälp. Läs vidare i inlägget:
Städtips om du använder rullstol eller har svårt för att lyfta

……………………………………………………………………………….
Ramp
Trappor och nivåskillnader:
Bor man i eget boende kan nivåskillnader med trappor vara till stort problem. Ibland kan det lösas med ramper och trapphissar. Rampen på bilden är en självkonstruktion av min väninnas man.
En annan god vän till mig som efter hjärnblödning blev halvsides förlamad och därmed rullstolsanvändare flyttade sitt boende till undervåningen i sin villa, delade av vardagsrum så halva rummet fick bli sovrum, fick badrummet handikappanpassat och en ramp byggd för att slippa trappstegen till marknivå.

Det viktigaste är inte att allt blir perfekt, huvudsaken är att boendet blir acceptabelt!

……………………………………………………………………………

Firman Granberg specialiserar sig på handikappanpassning av kök och badrum. 
För
trappor och nivåskillnader finns en mängd mer eller mindre bra lösningar här nedan är några exempel.
Trappklättrare:
http://www.trapplift.se/
http://www.tunbjer.se/ 
Portabel ramp:
http://www.feal.se/sv/portabla-ramper/portabla-ramper.php
………………………………………………………………………………

Film om hur bostadsanpassning går till
http://www.bostadscenter.se/

Bostadsanpassning för Stockholm, på denna Hemsida kan man även söka landsting/region för hela Sverige
http://www.1177.se/Stockholm/Regler-och-rattigheter/Bostadsanpassning/

Gôrbra för äldre – nu som film
”En filmare har följt försöksverksamheten Gôrbra för äldre för att vi enkelt ska kunna visa problem och lösningar i äldres boende och sprida kunskaperna vidare.”
Se filmen på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=3HLnF9t1DeM

Läs gärna även inlägget: Vad göra vid flytt till äldreboende

……………………………………………………………………………

Annonser