Etiketter

, , , , ,

5 bord

GÄLLANDE:

Matbord
Arbetsbord för säng och rullstol
Små läsbord och sängbord
Rullstolsbord
(att placera på rullstolen)
Knäbord och sängbrickor
Gåbord (en form av inomhusrullator med brickbord)

OBS! De röda orden har länkar, som du kan klicka vidare på.
När det finns angivna prisuppgifter, är dessa från januari 2014.
Det kan löna sig att jämföra priser för samma vara i olika butiker.
OBS! Kontrollera före inköp om du inte gratis eller mot mindre kostnad kan få låna de hjälpmedel du behöver.

Är man rullstolsanvändare har bord en tendens att vara för låga för att knäna skall få plats. Har man redan ett bord som man vill höja, kan man höja med bordsförhöjare, se inlägget: Förhöjning av befintliga sittmöbler, bord och sängar.

Önskar man köpa ett nytt bord med lite högre ben, kan det vara svårt att hitta.
Vid köp, tänk på att mäta höjden från bordets undre sida, en del har hög sarg och bordskivans tjocklek måste man också räkna med. Måtten som står angivna i broschyrer och varuhus är bordets högsta höjd!


Jag har sökt på Google för att se vilken bordshöjd som rekommenderas för rullstolsanvändare, men det enda jag hittade var ”Checklista för tillgänglighet i natur- och friluftsområden i Skåne” där det står att den fria höjden under bordet bör vara 75 cm för rullstol.
Detta mått tycker jag verkar vara i högsta laget, när jag mätte min rullstolsburna väninnas knähöjd var måttet betydligt lägre. Förmodligen varierar måttet på olika rullstolar, så med andra ord; mät själv höjden innan du köper ett nytt bord!


MATBORD
Förhöjda matbord är inte lätta att få tag på. Om man kollar Ikeas utbud av vanliga matbord ligger deras höjd omkring 74 cm. Två av de högsta är ”Torsby”  och ”Rydebäck” som är 75 cm i höjd.

torsby-bord-vit__0190633_PE344061_S4Foto: Torsby Ikeas hemsida .

Nordic Care har matbordet Gustav med mekaniskt reglerbar höjd 72 – 87 cm. Storlek 160 x 100 cm samt 1 iläggsskiva. Cirkapris från 11.119 + moms och ev. frakt
……………………………………

Ett alternativ är att välja ett vanligt höj- och sänkbart arbetsbord till matbord, men se då till att bordsbenen sitter mitt under bordet, på många av dessa bord sitter benen utmed ena långsidan. (En nackdel om man väljer ett bord med elektrisk manövrering är att sladden kan vara i vägen.)

Här är två exempel, (går man in på Google med sökord ” höj och sänkbara bord” får man upp många fler.)
Ikea Bekant.0252688_PE391422_S5Foto: Ikeas hemsida

Ikeas  Bekant är ett sitt/stå-skrivbord, finns med björkfaner/svart, björkfaner/svart, ekfaner/svart, ekfaner/vit och grå/svart. Höjden kan elektriskt varieras från 65 – 123 cm, skivan är 160 x 8o cm. Galant har 10 års garanti. Pris 4.495 kr (inkl. moms).
……………………………………

.DPJ PRO

.

.
Foto: DPJ hemsida

.
.
DPJ
 har flera höj- och sänkbara el-skrivbord i olika material. Pris c:a 5.000:- + moms +frakt + ev. monteringsavgift
……………………………………………………………………………………

.
ARBETSBORD FÖR SÄNG OCH RULLSTOL
Det finns höj- och sänkbara bord varav en del regleras elektriskt och en del manuellt.
En typ av sängbord löper över sängens bredd, en annan typ skjuts in från sidan av sängen. De sistnämnda har fördelen att de går att dra undan vid sängbäddning och omvårdnad.
Om du skall använda arbetsbordet över en säng, tänk på att mäta den inre bredden på bordet mellan benen (ofta står det inte angivet i broschyrer).
OBS! Flera firmor som lanserar sina arbetsbord som sängbord gäller för mycket smala sängar. En del bord är ”urgröpta” för magen, vilket kan vara praktiskt både när man äter och arbetar. En del bord går att vinkla, vilket kan vara praktiskt om man t.ex. ligger och läser.

När det gäller ”vanliga” elektriskt höj- och sänkbara arbetsbord är Ikea en av dem som har lägst priser (se ovan). Är man rullstolsburen tror jag att de i många fall kan fungera.
Här följer några exempel på firmor och butiker som speciellt har specialiserat sig möbler för personer med funktionsnedsättning:

Euforia har många typer av säng/arbetsbord, här kommer några exempel:

Euforia

 

.

.

Foto: Euforias hemsida

.
Sängbord. 
Bordet är 84 x 36 cm. Höjden är ställbar från 59 – 83 cm. Kortsidorna är försedda med kanter, så att föremål inte ramlar av. Bordet har 4 hjul, maxbelastning 30 kg. Pris 6.900:- + moms + frakt.
……………………………………

Rullbord-arbetsbord Euforia
.

.

.
Foto: Euforias hemsida

.
Rullbord/Arbetsbord,
kan användas för stol/rullstol eller säng. Höjden är ställbar 70 – 91 cm. Den har en stor skiva 72 x 122 cm med låsfunktion. På valfri sida kan även en mindre skiva monteras. Den har hjul som kan bromsas. Maxbelastning 15 kg. Pris 3.400:- + moms + frakt.
……………………………………

Sängbord Euforia.
.
.
.
.
Foto: Euforias hemsida
.
Sängbord med lättlyft skiva 

Bordet har 4 hjul. Bordsskivan kan ställas rakt upp 90 grader vid bordsstolpen. Bordsskivan har kanter som gör att mindre föremål ej ramlar av. Skivans storlek 93 cm x 40 cm. Ställbar höjd 72 cm – 111 cm. Maxbelastning 30 kg. Pris 6.000:- + moms + frakt. Den har också en variant med vinkelbar skiva och liten sidskiva.
……………………………………

Säng- och rullstolsbord Euforia.
.
.
.
:
Foto: Euforias hemsida
.
.
Sängbord med lättlyft skiva med plats för ben om man sitter

Bordet har 4 hjul. Bordsskivan kan ställas rakt upp vid bordsstolpen. Bordsskivan har kanter som gör att mindre föremål ej ramlar av. Skivans storlek 93 cm x 40 cm. Ställbar höjd 72 cm – 111 cm. Maxbelastning 30 kg. Pris 6.000:- + moms + frakt. Den har också en variant med vinkelbar skiva och liten sidskiva.
……………………………………

Jeltec. Elit Bas 100-M.902_IMAGE0_2Foto: Jeltecs hemsida
.
Jeltec arbetsbord Elit Bas 100-M. Den är elektriskt höj- och sänkbar 62 – 130 cm. Bordet har en bredd mellan benen på 71 cm.
……………………………………

LM Rehabtecnic.16025584-origpic-ba68ca Foto: Lm Rehabtecnic hemsida
.
LM Rehabtecnic
Bordet på bilden heter ”Arbetsbord Hepro” den har steglös mekanisk höjdinställning 52 – 70 cm eller 70 – 100 cm. Finns med olika mått. Bordet går också att få med ursågad del för sittplats samt hjul.
……………………………………

.
Arbetsbord2. Varsam

.
.
Foto: Varsams hemsida
.
Varsam 
Arbetsbord, vinkelbart
 kan höjas från 70 – 90 cm. Det kan användas vid arbetsplats eller över säng. Avståndet mellan benen kan ökas från 90 – 110 cm. Bordets mittskiva är 65 x 40 cm och kan vinklas upp till 55 grader. Pris 2.495:- inkl. moms.
……………………………………

Arbetsbordrund Varsam.
.
.
.
.
Foto: Varsams hemsida

Varsam Arbetsbord Oval kan justeras i höjdled från 65 till 80 cm. Uttaget i borsskivan är 69 cm. Bordsskivan är 95 x 59 cm. Den har en kant så att föremål inte ramlar av. Bordet har 4 hjul. Pris 3.395:- inkl. moms.
Detta bord säljs även av Euforia 
………………………………………………………………………………………..

.
LÄSBORD, SÄNGBORD OCH AVLASTNINGSBORD

De flesta läsborden är höj- och sänkbara och har hjul. En del går att luta, en del har kantlist för att föremål inte skall ramla iväg vid lutning av bordet, en del har extra skiva. Stativet till läsborden är utformade på olika sätt, en del passar bäst vid sidan av säng och en del passar även bra som läsbord framför rullstol. Storleken på borden varierar så och belastningsförmågan. De flesta kostar mellan 1.000:- och 2.000:-
OBS! Sökord varierar, samma bord kallas av vissa firmor för sängbord och av andra för läsbord.
De finns i många butiker t.ex.
Euforia, Plusvardag.se  Praktiskt.nu, Rehabshop.se, Varsam & Vobis Livskvalitet

Här följer ett par exempel: 

Sängbord med sidskiva Euforia

.
.
.
.
Foto:  Euforias hemsida
.
.
Sängbord med sidoskiva från Euforia
……………………………………

.
Varsam.7196_Nordic Foto: Varsams hemsida
.
Läsbord/Sängbord Nordic från Varsam och Rehabshop
……………………………………

Plusvardag.30043Foto: Plusvardag.se hemsida
.
Sängbord från Plusvardag.se
……………………………………

Rehabshop.sngbordFoto: Rehabshop hemsida
.
..
Avlastningsbord/Sängbord Sonnet från Rehabshop. Säljs även av Lättare Vardag
………………………………………………………………………………………..

.
RULLSTOLSBORD
OBS! Till många rullstolar hör det speciella bord och fästen.

Rullstolsbord Euforia.
.
.
.
.

Foto: Euforias hemsida
.
.
Euforia
har rullstolsbord i rökfärgad plast att placera direkt på rullstolen t.ex. vid måltider. Det har fördjupningar för mugg eller glas. Pris 2.500:- + fästen +moms + frakt
………………………………………………………………………………………..

.
KNÄBORD och SÄNGBRICKOR

Knäbord har ärtor eller annat i textilsäck, som formar sig efter benen och står stadigt när du t.ex. ska ta en kopp kaffe, lösa korsord eller skriva. Bordet har i regel en kant som hindrar saker från att glida av.
Sängbrickor varav en del är vinkelbara finns i många butiker t.ex. Plusvardag.se, Rehabshop, VarsamVobis LivskvalitetPrisläge: 400:- 600:-

Knäbord Plusvardag

.
.
.
.
.
.
Foto: Plusvardag.se hemsida

.
Knäbord från Plusvardag.se  295:- + frakt
……………………………………

knäbricka Euforia

.
.
.
.
:

Foto: Euforias hemsida
.
.
Knäbricka med bärhandtag och bönfylld påse på undersidan. Detta gör att brickan står kvar i knät. Storlek 44,5 x 33 cm. Säljs av Euforia Pris: 700:- + moms + frakt
……………………………………

sangbrickaRehabshop
.
.
.

 

Foto: Rehabshop hemsida
.
Sängbricka/skrivbricka från Rehabshop.
Skivan går att vinkla eller vara plan.
Säljs också av Varsam 
………………………………………………………………………………………..

.
GÅBORD
(en form av inomhusrullator med brickbord)

Rehabshop hemsida.11800030Foto: Rehabshop hemsida .
.
Rollator Let´s Go med korg och bricka säljs av Rehabshop
Pris: 2.250:- moms ingår, frakt tillkommer. Säljs även av Plusvardag.se och Varsam
………………………………………………………………………………………..

Tips angående arbetsplats i sängen & hemmet, anpassning av bord finns m.m. finns på Spinalis (tips av och för personer med ryggmärgsskada m.fl.)
………………………………………………………………………………………
Länkarna uppdaterade 2017-11-18 (ej priserna)