Etiketter

, , , , ,

rullstolssits.

.

.

.

.

.

.

.

Överdrag: Om du syr överdrag till fåtölj och stolar kan du osynligt stoppa en bit plast mellan stolen och överdragstyget. Sy förslagsvis två stolsöverdrag för att kunna byta det ena medan den andra är i tvätten. Använder du rullstol sy även fodral till stolsdynan av t.ex. plastad frotté,  för att hitta var sådan finns att köpa i metervara googla:  plastad frotté metervara.
( Det är förnedrande och genant att behöva sitta på blå engångs madrasskydd, viket förekom även vid utevistelse på det äldreboende min mamma bodde. En gång fastnade dessutom plasten i rullstolsnavet!)

Sömnadsbeskrivning till stols- och rullstolsöverdrag: Mät befintlig dynas bredd och höjd, lägg till på stolsbreddens mått för sömsmån och
ett par cm extra för att den lätt skall gå att dra av och på. Lägg till på stolsdjupet c:a 15 cm för att fodralet skall kunna vikas in under sitsen baktill, så att man slipper knäppanordning.
Sy ihop fodralet i sidorna och om det behövs gör en fåll vid öppningen. Fig. 1.
Om man så önskar kan man på avigsidan sy av för hörnen. Fig. 2.

…………………………………………………………….

Fåtölj överdrag baksida

.
Beskrivning på lätt tillverkat fåtöljöverdrag
(som man kan stoppa in en plastbit under):
Allra enklast är att ta en lättvättad pläd t.ex. i Fleece och sy fickor i överkanten, enligt bilderna, och låta pläden hänga löst över fåtöljen. Ett alternativ är att använda stretchfrotté (finns dels i metervara att köpa eller som madrassöverdrag t.ex. på Ikea) som ganska lätt kan draperas på stolen och fästas med band.

Är du duktig på att sy och rita mönster, så kan du naturligtvis även formsy ett överdrag.
Böcker finns i ämnet.
Tex: Stoppa, klä om och renovera möbeln – Inbunden, Svenska, 2015
ISBN: 9789176610183
Författare: Lise-lotte Boström, Uno Eriksson
Boken finns att köpa alternativt låna på Stadsbiblioteket

I boken ”Stoppa och klä om möbler” av Anita Gunnars, (Ica bokförlag) finns tips och tydliga beskrivningar till olika typer av soffor och fåtöljer.
Den finns inte att köpa, men går att låna på Stadsbiblioteket .
……………………………………………… 
…….

Stolsöverdrag Euforia..

Vill man köpa färdiga dynor lämpliga för inkontinens, finns det både för fåtöljer och rullstolar t.ex. hos Euforia
Foto: Euforia

Vid nyinköp av fåtölj, tänk på att köpa en med avtagbar maskintvättbar klädsel samt helst även med vattentätt sitsunderklädsel, läs var du kan hitta sådana i inlägget:
Stolar och fåtöljer för personer med rörelsehinder
………………………………………………………

Slippa odör Det är alltid otrevligt om en person luktar illa och likaså om det känns en odör av urin i ett rum. Så behöver det inte vara, jag märkte inte att min inkontinenta mamma luktade illa, trots att hon använde inkontinensskydd, vilket måste bero på att personalen ofta bytte på henne. Om en person med inkontinens plötsligt börjar lukta starkt av ammoniak (stall) är det högst troligt att personen drabbats av urinvägsinfektion och det behöver inte nödvändigtvis vara i kombination av smärta och trängningar. Om så skulle vara fallet och personen får medicin brukar problemet snabbt försvinna.
Om det luktar urin på toalett/badrum brukar det bero på att inkontinensskydd ligger i en öppen hink. Använd därför alltid hink med lock (pedalhink) samt förvara en rulle med plastpåsar på toaletten och knyt in varje inkontinensskydd direkt efter användning, kräv även att eventuell personal gör detsamma samt att se till att hinken töms ofta!
Tänk också på att använda underbyxor och trosor kan lukta illa, lägg därför sådana plagg i en plastpåse eller förslutet kärl tills de blir tvättade.

……………………………………………………………..

Förvaringspåse för inkontinensskydd etc. att hänga på handikapptoaletts armstöd. Måttet på den färdiga påsen på bilden 33 x 22 cm, banden 20 x 3 cm, mät så den passar. Kardborrband fastsätts på påsens baksida enligt bilden.

Kläder som personer med inkontinens har på sig, speciellt om personen dessutom har rörelsehinder, bör vara i lättvättat material och lätta att klä på och av.
Sådana kläder finns på min blogg: Textilochtips

Klädvalet  har för inkontinens: Baddräkt dam, Baddräkt barnBadshorts män och Badshorts och badinnerbyxa för barn
Aquaprodukter och Hartmann ScandiCare AB har också badkläder för personer med inkontinens.

Inkontinenshjälpmedel är oftast kostnadsfria i Sverige. De skrivs ut efter utredning av distriktssköterska, uroterapeuter, läkare och vissa barnmorskor. Inkontinensskydd av olika storlekar, och urinflaska är exempel på olika hjälpmedel. Urinflaskan och Pipinettepottan är speciellt bra att ha vid sängen om man behöver kissa ofta nattetid.

Om var man kan hitta toaletter i Sverige, bruksanvisning till Pipinettepottan m.m. står att läsa om vid inlägget:
RWC-toaletter, HWC-toaletter och Handikapptoaletter 

Inkontinensrelaterade länkar:
Sinoba är en oberoende intresseförening som vill tillvarata intressen för personer med urininkontinens eller blåsproblem.
Nätverket Nikola
På 1177 Stockholms läns landsting kan man söka råd om vård t.ex inkontinens.
Netdoktor.se har bl.a. fråga Doktorn-spalt och Forum.
Doktorn.com artiklar om inkontinens och även en frågespalt, som dock gäller sjukdomsrelaterade frågor i allmänhet.
Famileliv.se har ett forum där man bl.a. kan ställa frågor och söka efter inlägg angående inkontinens med t.ex. hur man löser praktiska problem. Inkontinensbloggen Leva livet är ett sammarbete mellan Tena och Äldrenytt
NHR Neurologiskt handikappades Riksförbund har söktext för inkontinens
ProLiv är en patientförening för prostatacancerpatienter, de har ett flertal lokalföreningar i Sverige (sök på Google)
UTF Uro Terapeutisk förening
Inkontinens och stomi – Litteratur
……………………………………………………………