Etiketter

, ,

Finnhamn 1

                                                Uppdaterad 2024-03-05

Att kunna åka båt ut i Stockholms skärgård är helt fantastiskt och detta är möjligt också om man är rullstolsanvändare.

Finnhamns Café-Krog är en bra sommarrestaurang med rullstolsramp och RWC-toalett, Ragnars kiosk på stranden i Paradisviken har glass, godis, kaffe, våfflor m.m.

Är man rullstolsanvändare och vill övernatta i Stockholms skärgård tror jag att Lillsveds vandrarhem, (som har fem handikappanpassade rum med wc och dusch) och Utö värdshus fungerar bra.

När det gäller hotell har t.ex. Sandhamns seglarhotell flera rullstolsanpassade rum på bottenplanet. Waxholms hotell har hiss på utsidan på husets västra sida med plats för rullstol, ej permobil), ledarhundar är välkomna. Rummen har olika stora badrum, kontakta dem gärna och fråga om tillgängligheten, se https://waxholmshotell.se/om-oss/bra-att-veta/ Ytterligare ett tips är Ornö Skärgårdshotell som är ett nybyggt hotell med ett handikappanpassat rum. Åker man dit med bilfärja måste den bokas i förväg, se: https://ornosjotrafik.se/
Fler ställen kan finnas som jag inte känner till.

Som alternativ kan man göra en dagtripp till många platser i Stockholms skärgård.
Men överhuvudtaget när det gäller tillgänglighet i Stockholms skärgård (och på alla andra platser i världen) är det flera faktorer som spelar in.
1. Graden av funktionsnedsättning.
2. Graden av blyghet och förmågan att ställa krav. 
(Jag tror t.ex. att det är få personer som inte ställer upp på t.ex. ett vandrarhem om man vänligt ber om hjälp med att plocka i och ur kylskåp etc. om man inte når upp. Men vad som också kan vara ett problem är att man på de flesta vandrarhemmen måste kunna städa efter sig).
3. Har man med sig en behjälplig person (gärna med potta) så är det klart att det underlättar.
4. Beroende på vilken båt man väljer. Waxholmsbolaget och M/S Strömma Kanal går i skärgårdstrafik, båda anlöper t.ex. Finnhamn men även många andra platser i skärgården. För lätt rullstol är de flesta båtarna mer eller mindre anpassade, se nedan. För permobil är förutsättningarna sämre eftersom de är tyngre och kan vara svåra att lyfta vid landgången. Använder du permobil, kolla mått och vikt i förväg och ring och fråga om tillgängligheten.

Finnhamn 3

.
.

.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Vi åkte till Finnhamn med Waxholmsbåten Storskär, en trevlig gammaldags båt. Båten har visserligen RWC-toalett, men är inte idealiskt anpassad eftersom restaurangen ligger en trappa upp och kafeterian en trappa ner, så vill man få någon mat i sig måste man ha med sig ett behjälpligt sällskap eller be någon om hjälp på båten. När man kommer fram till Finnhamn är nivån mellan båt och land stor, därför får landgången en mycket hög lutning. Se bild ovan. Jag såg där en äldre gående kvinna som fick puttas upp. När jag frågade besättningen om det var möjligt att få i land en rullstol var svaret; ”det går om man hjälps åt”, men lite obehagligt tyckte jag det skulle vara om jag där hade suttit i en rullstol.

Finnhamn 2

.
På hemvägen åkte vi med den modernare båten Viberö, som var lite bättre anpassad med cafeteria och RWC-toalett på ”instigningsplanet” (toan är dock lite trängre än standardmåtten för en RWC-toalett. Innermåttet är 190 x 190 centimeter). Det finns en ramp för att komma till akterdäck men den är något brant. Lutningen är 12 grader. Det finns inte någon hiss till den övre våningen utan dit kan du bara komma via trapporna.

Waxholmsbolaget
 kör med ett 40-tal båtar sommartid varav ett 20-tal är deras egna, tillgängligheten varierar beroende på fartyg.

Resenärer med lindrigare gångsvårigheter och de som använder en lätt och smidig rullstol, kan i stort sett resa med alla deras fartyg. Även resenärer som använder eldriven rullstol har möjlighet att komma ut med de flesta av deras skärgårdsbåtar, men de rekommenderar ändå de moderna fartygen där tillgängligheten och utrymmet är störst.
I Waxholmsbolagets trafik ingår även ett antal fartyg som ägs och drivs av fristående entreprenörer. Bland dem är tillgängligheten mer varierande.

I följande text hittar du generell information om tillgängligheten ombord när du reser i Waxholmsbolagets trafiknät. Känner du dig osäker så kan du alltid ringa till tillgänglighetsnumret 020 120 20 22.

Vill du ha hjälp under färden så finns fartygets besättning alltid till hands, både ombord och vid på- och avstigning. 

Här är en punktlista med information som är bra att känna till innan du ska resa:

  • Om du har frågor om tillgängligheten, kan du ringa kundtjänst på tillgänglighetsnumret 020 120 20 22.
  • Det händer ibland att båten i tidtabellen blir utbytt med kort varsel. För att få aktuell information om båtar och avgångar kontakta gärna kundtjänsten på 08 600 10 00 innan avresan.
  • Vid Waxholmsbolagets terminaler på Strömkajen, i Vaxholm och i Stavsnäs finns det parkering för rörelsehindrade och RWC-toaletter.
  • Om du har ett färdtjänstkort som är utfärdat av Region Stockholm/Stockholms läns landsting reser du och en ledsagare utan kostnad på Waxholmsbolagets linjer.
  • Du kan beställa ledsagning mellan Waxholmsbolagets trafik och övrig kollektivtrafik på sju stora bytespunkter. Du hittar mer information under rubriken Ledsagning.

Tillgängligheten ombord beror på fartyget

Du kommer på och av fartygen med hjälp av en landgång. Den fungerar ungefär som en ramp mellan färjan och bryggan. När det är lågt vatten så kan nivåskillnaden mellan bryggan och båten bli stor. Då kan det bli en brant lutning när du ska komma på och av färjan.

Den fysiska tillgängligheten när du är ombord varierar beroende på vilket fartyg du reser med. När du söker fram din resa i reseplaneraren så står det vilket fartyg du kommer att resa med i sökresultatet.

Du kan läsa om varje fartygs tillgänglighet i den utfällbara listan som finns bifogad längst ner i den här texten.

Öppna listan över tillgängligheten på varje fartyg »

Färdtjänstkortet gäller på Waxholmsbolagets båtar, inte på Cinderella-båtarna, som tillhör Strömmabolaget.
…………………………………………………………………………………….
.
STRÖMMABOLAGET har sekelskiftesfartyg, transport-och sightseeingbåtar och Cinderellabåtarna

Kortfattat kan sägas att tillgängligheten är varierande beroende på båt. Cinderellabåtarna i Stockholm är handikappanpassade men det går inte att komma upp på övre däck, där matsalen finns, med rullstol. I vissa fall går det bra att duka upp mat även på huvuddäck men kontakta Strömmabolaget innan för att vara på den säkra sidan.

Läs mera om tillgängligheten på Vanliga frågor
…………………………………………………………………………………….
.
SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN har i samband med Waxholmsbolaget skrivit Skärgård för alla. En innehållsrik illustrerad informationsguide om resor och besöksmål för dig som är rörelsehindrad. …………………………………………………………………………………..

Länk; Fritidsbåtar som även passar rullstolsburna
…………………………………………………………………………………………………………………………….