Etiketter

, ,

Finnhamn 1

Att kunna åka båt ut i Stockholms skärgård är helt fantastiskt och detta är möjligt också om man är rullstolsanvändare.

Finnhamns vandrarhem som jag tidigare skrivit om är allt annat än tillgängligt för personer med rörelsehinder trots att det tidigare hade rullstolssymbol i STF:s katalog. Efter att jag påpekat bristerna för STF, att t.ex. kök och matsal ligger en trappa upp utan hiss har det nu övergått i annan ägo.

Finnhamns Café-Krog är en bra sommarrestaurang med rullstolsramp och RWC-toalett.

Är man rullstolsanvändare och vill övernatta i Stockholms skärgård tror jag att Lillsveds vandrarhem, Utö värdshus och Humlans B&B på Möja, (som har en handikappanpassad lägenhet) är bättre alternativ att åka till. När det gäller hotell har t.ex. Sandhamns seglarhotell flera rullstolsanpassade rum på bottenplanet. Fler ställen kan finnas som jag inte känner till.

Som alternativ kan man göra en dagtripp till många platser i Stockholms skärgård.

Men överhuvudtaget när det gäller tillgänglighet i Stockholms skärgård (och på alla andra platser i världen) är det flera faktorer som spelar in.
1. Graden av funktionsnedsättning.
2.
Graden av blyghet och förmågan att ställa krav. (Jag tror t.ex. att det är få personer som inte ställer upp på t.ex. ett vandrarhem av såväl personal som boende om man vänligt ber någon att hämta frukost, plocka i och ur kylskåp etc. Men vad som också kan vara ett problem är att man på de flesta vandrarhemmen måste kunna städa efter sig.)
3. Har man med sig en behjälplig person (gärna med potta) så är det klart att det underlättar.
4. Beroende på vilken båt man väljer. 

Waxholmsbolaget och M/S Strömma Kanal går i skärgårdstrafik, båda anlöper t.ex. Finnhamn men även många andra platser i skärgården. För lätt rullstol är de flesta båtarna mer eller mindre anpassade, se nedan. För permobil är förutsättningarna sämre eftersom de är tyngre och kan vara svåra att lyfta vid landgången. Använder du permobil, kolla mått och vikt i förväg och ring och fråga om tillgängligheten.

Finnhamn 3

.
.

.
.

.
Vi åkte till Finnhamn med Waxholmsbåten Storskär, en trevlig gammaldags båt. Båten har visserligen RWC-toalett, men är inte idealiskt anpassad eftersom restaurangen ligger en trappa upp och kafeterian en trappa ner, så vill man få någon mat i sig måste man ha med sig ett behjälpligt sällskap eller be någon om hjälp på båten. När man kommer fram till Finnhamn är nivån mellan båt och land stor, därför får landgången en mycket hög lutning. Se bild ovan. Jag såg där en äldre gående kvinna som fick puttas upp. När jag frågade besättningen om det var möjligt att få i land en rullstol var svaret; ”det går om man hjälps åt”, men lite obehagligt tyckte jag det skulle vara om jag där hade suttit i en rullstol.

Finnhamn 2

.
På hemvägen åkte vi med den modernare båten Viberöd, som var bättre anpassad. Lättare att komma ombord och såväl cafeteria och RWC-toalett på ”instigningsplanet”.

Waxholmsbolaget kör med ett 40-tal båtar sommartid varav ett 20-tal är deras egna, tillgängligheten varierar.

Utdrag från Waxholmsbolagets hemsida gällande tillgänglighet.
”Det betyder att resenärer med lindrigare gångsvårigheter och de som använder en lätt och smidig rullstol, i stort sett kan resa med alla våra fartyg. Även resenärer som använder eldriven rullstol har möjlighet att komma ut med de flesta av våra skärgårdsbåtar, men vi rekommenderar ändå våra moderna fartyg där tillgängligheten och utrymmet är störst. Här finns minst en tillgänglig toalett och ett minimum av trösklar. På de äldre fartygen, klassiska Norrskär, Storskär och Västan, är tillgängligheten något sämre och det krävs större rörlighet av passageraren.
I Waxholmsbolagets trafik ingår även ett antal fartyg som ägs och drivs av fristående entreprenörer. Bland dem är tillgängligheten mer varierande.”
Klicka här

Tips inför turen
Det händer ibland att båten i tidtabellen blir utbytt med kort varsel. Kontakta gärna Waxholmsbolagets trafikupplysning på 08-509 398 29 innan avresan för att få aktuell information om båtar och avgångar.
Vid våra terminaler på Strömkajen, i Vaxholm och i Stavsnäs finns handikapparkering och toalett för rörelsehindrade.
Ta med någon på resan som hjälper dig. Med färdtjänstkort utfärdat av Stockholms läns landsting reser du och en medföljare gratis från och med första maj 2014.” 

Till Finnhamn och flera hamnar går också Strömma Kanalbolagets snabbare båt Cinderella.
Tillgängligheten på M/S Strömma Kanalbolagets båtar: ”Cinderella I och Cinderella II är handikappanpassade och det går bra att ta sig ombord med rullstol och permobil. Landgången är 92 cm bred och det finns handikapptoalett på fartygen. Restaurangen på övre däck är ej tillgänglig med rullstol men vi kan även duka upp till lunch och middag på entrédäck. M/S Askungen är inte handikappanpassad för rullstol.” Vill du läsa om respektive båtar: Klicka här
Ledsagare får inte åka med gratis.

Skärgårdsstiftelsen har skrivit om dess tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning eller barnvagnar

I utflyktsguiden ”Skärgård för alla” presenterar stiftelsen i samarbete med Waxholmsbolaget sex områden som f.n. bedöms ha bäst förutsättningar att fungera som utflyktsmål för personer med rörelsehandikapp. Dessa områden är:
Finnhamn (vissa stugor handikappanpassade, restaurang med RWC)
Grinda (handikapptoalett, promenadvägar, vandrarhem o RTC)
Utö (handikapptoaletter, Utö Värdshus och Dannekrogen tillgängliga)
Östra Lagnö (handikapptoaletter RTC, promenadvägar, fiskebrygga)
Björnö (handikapptoalett RTC badbrygga, promenadvägar)
Nämdö (handikapptoalett RTC, promenadväg)
Utöver dessa områden finns ytterligare några med viss handikappanpassning,
t ex genom tillgång till handikapptoalett (oftast torrdass).”

Länk till Visit Skärgårdens tillgänglighet. Klicka här 

STF:S vandrarhem i Lillsved i Stockholms skärgård har 5 handikappanpassade rum med wc och dusch.
…………………………………………………………………………………..

Litteratur om Stockholms skärgård:
Bo och bada i Stockholms skärgård
, 2008, Maria Thulin Kindblom
Säljs av Adlibris, Bokus och CDON

En värld av öar: den stora boken om Stockholms skärgård, 2009, Ann Katrin Pihl Atmer, Berndt Festin, Bo Grandien m.fl.
Säljs av Adlibris, Bokus och CDON

…………………………………………………………………………………..