Etiketter

, , , , , , , ,

hippocampe_1424_388x368px

Foto: Från Minicrosser AB:s hemsida

Speciella rullstolar som går att köra på strand och ner i vattnet finns på en del badplatser i Sverige. De går att köpa som privatperson, men tyvärr är de inte direkt billiga. Man skulle verkligen önska att fler allmänna bad köpte in dessa. (Utomlands finns det många fler varianter av badrullstolar t.ex. sådana som är tillverkade helt i plast och sådana som också fungerar vid höga vågor.)

Rullstolen överst på sidan heter Hippocampe och säljs av Minicrosser AB. Den är till för barn, ungdom och vuxen med nedsatt eller ingen gångfunktion. Den tål både saltvatten och klorvatten och kan köras på stranden utan att sjunka ned i sanden. Rullstolen kan vikas ihop och lätt tas med på resan, som tillbehör finns med skid-lösning för användning på vintern.
För att komma till Minicrosser Klicka här
Se hur rullstolen fungerar på Youtube. Klicka här samt Klicka här
Badplatser som köpt in Hippocamp är: Stora Sköndalsbadet, Folkhälsocentrum i Laholm, Sommarsol i Vejbystrand samt Askersunds kommuns badplatser.
Hippocamp kostar från 26,625 inkl. moms (september 2014)
……………………………

swehelp-10994157_938668562823920_1643647575615227931_n   swehelp-11427204_994270390597070_285132576113362926_n
.
Häromdan (i oktober 2016) fick jag ytterligare tips på strand/badrullstolen, YNGWE. Den är gjord i syrafast stål och tål såväl klor som saltvatten. Yngwe är testad och prövad under flera år. Stolen är avsedd för att den sittande skall få hjälp med ner i vattnet eller förflytta sig på stranden. Den går lätt att montera/demontera och är lätt att frakta.
Stolen finns i två viktklasser/storlekar;
Yngwe 50 (upp till 50 kg), väger 12 kg med tillhörande väska. Pris 15 875 inkl. moms (november 2016).
Yngwe 100 (upp till 100 kg), väger 16 kg med tillhörande väska. Pris 18 875 inkl. moms (november 2016).
Firman heter Swehelp. Mannen som uppfunnit stolen gjorde det till en av sina döttrar som har funktionshinder.
Länk till hemsidan: www.swehelp.nu
Swehelp finns också på Facebook
……………………………

Strandrullstolen från NB Nordic AB, se bilden nedan. Norrtälje badhus har hos denna firma köpt en ”rullstol för dusch med stora hjul”. Klicka här
Rullstolen på bilden kostar 31,813:- (september 2014)
NB Nordic AB

Foto: Från NB Nordic AB:s hemsida 

Lyssnaängsbadet i Sunnersta (utanför Uppsala) köpte 2013 in en italiensktillverkad badrullstol för att underlätta för funktionshindrade och deras anhöriga. Stolen har extra stora hjul och är lätt att manövrera i sanden och gör det möjligt att åka en bit ut i vattnet med hjälp.

En annan firma jag hittade på nätet är cadweazle.com vars huvudkontor ligger i Kiel (Tyskland), har en broschyr på svenska med rullstolar för strand och terräng.
……………………………

Hur man med rullstol kan ta sig ner till vattnet på sandig svårframkomlig badstrand med hjälp av träningsmattor visar Spinalistips på denna film:

………………………………………………………………………….

En idé jag fick som är avsedd för hemmafixaren som alternativ till en badrullstol, är att använda en stabil 2-hjulig skottkärra som man förser med en enkel sits. Man måste då tänka på att göra sitsen så lång nertill, så att benen inte släpar i marken. Alternativt om det gäller en tyngre person skulle man kunna använda en kärra som man kan dra efter sig (finns såväl med 2 som fyra hjul också tippbara). Om någon försöker, vore jag tacksam om ni hörde av er och meddelar resultatet. För att hitta lämplig skottkärra eller kärra kan man gå in på Google/Bilder med sökord: skottkärra två hjul, alternativt kärra då kommer ett flertal upp. Klickar man vidare på bilden brukar ofta inköpsställena visa sig.

………………………………………………………………………….

Skillnad på flytvästar och räddningsvästar

Räddningsvästar ser till att mun och näsa hålls över vattenytan och vänder personer snabbt till stabilt ryggläge till skillnad mot flytväst (seglarväst). Räddningsvästar har krage, de finns både fasta och uppblåsbara.
I ICA-kurirens test av uppblåsbara räddningsvästar (2013-06-20) klarade bara två av tio av säkerhetskraven. (Viking/Conquest och Watski/2Star pro) Klicka här

Flytvästar och flytoveraller skall bara användas under goda förhållanden där hjälp finns nära, av simkunniga personer som väger över 25 kg. Annars skall en räddningsväst bäras.

En nordamerikansk firma säljer speciella flyttyg och badvästar för personer med rörelsehinder (hur säkerheten är med dessa vet jag inte) Klicka här

………………………………………………………………………….
Litteratur: Allt du behöver veta om : uppblåsbara räddningsvästar, 2011, Stefan Nilsson Säljs  Bokus 

………………………………………………………………………….

Om du klickar på denna länk kommer du till:
Bad för dig med funktionsnedsättning
………………………………………………………………………….