Etiketter

, , , , , , , ,

Överst._redigerad-1

                              Länkarna uppdaterade 2023-11-19
Tidigare hade jag ett blogginlägg
med Förslag på presenter & julklappar inriktade för personer med olika typer av funktionsnedsättning som rörelsenedsättning, demenssjukdom och synnedsättning.
Eftersom det blev ett mycket långt inlägg håller jag nu dela upp det i följande tre delar:

Förslag på presenter & julklappar vid demenssjukdom & IF (intellektuell funktionsnedsättning)
Förslag på presenter & julklappar vid synnedsättning
Förslag på presenter & julklappar vid rörelsenedsättning

Det finns många bra och användbara artiklar såväl billiga som dyra för personer med demenssjukdom och IF, men eftersom detta inlägg handlar om presenter och julklappar hade jag när jag skrev inlägget 500:- som översta gräns, dessvärre har några av dessa varor nu överskridit denna summa.

Längst ner på sidan finns en länk till presenter utan kostnad!
Följande presentförslag är bara ett litet urval av det som finns att köpa, mycket mer hittar du om du t.ex. går in på Demensbutiken Mentex förslag på Presenter & Julklappar. Obs! På Mentex hemsida visas priserna med eller utan moms om man klickar i fliken högst upp till höger. 

Många av följande aktivitetsförslag är roliga för såväl barn som vuxna också för de som vill göra något tillsammans!
…………………………………………………………………………
.
INNEHÅLL:
1. AKTIVITETSARTIKLAR
   a. Kortlekar & spel
   b.
Målning
   c.
Pyssel & motoriska aktiviteter
   d.
Pussel 
2. DOCKOR, MJUKIS- & VÄRMEDJUR
3.
BILDERBÖCKER & SÅNGBÖCKER
4.
ALMANACKOR, TV-FJÄRRKONTROLL, ENKLA HEMTELEFONER & TIDSHJÄLPMEDEL
5. TEXTILA AKTIVITETER
6. BUTIKER
7. TIPS: OMTYCKTA GRATISPRESENTER samt PAKETINSLAGNINGAR
………………………………………………………………………….
.
1. AKTIVITETSARTIKLAR
   a. Kortlekar & spel

Varsam. Kortlekar o spel_UTAN TEXT.
 
Foton: Varsams hemsida
Exempel på Varsams spel: Litet Fiaspel, Spelkort med stora siffror, Korthållare, Krocket och Boccia.
………………..
.
2023.svedin

Exempel på SvedinRehabs spel: Domino med färgade punkter- Musik Bingo inkl. CD med instrumentljud – Djur Bingo. inkl. CD skiva med djurläten.  
………………..

Mentex2_UTAN TEXT

Foton: Demensbutiken Mentex 
Exempel på Demesbutiken Mentex kortlekar och spel: Kortleken Berätta för mig – När du var barn. Ett kortspel för goda samtal där den yngre ställer frågor och den äldre svarar utifrån sin barndom och Ordspråkspaketet Mentex Terapimaterial med två kortlekar med 150 frågekort, 120 ordspråk m.m. Nedladdningsbara Minnesbingo med djur respektive kändisar.
………………………………………………………………………….

 b. Målning
Förutom att ge bort ritmateriel som block, färg och kritor finns målarböcker för vuxna och pannåer med måla efter siffror. Vid svårare demens får man tänka på att inte välja för krångligt mönster och för många färger.  Mentex. UTAN TEXT
                                                               
Foton: Demensbutiken Mentex
………………..

2023. svedin

Måla med vatten. Om den demenssjuka eller person med IF helt saknar initiativförmåga är ”måla med vatten” ett säkert kort. Man behöver bara ett glas vatten och en pensel, sen målar man med vatten på det vita pappret varvid bilder kommer fram. Dessa finns med många olika motiv. Efter att de torkat blir de åter vita och kan användas igen!
Säljs av Demensbutiken Mentex och SvedinRehab
…………………………………………………………..

Pagina.kalasdjur-malarbok Foto: Paginas bildarkiv

Målarböcker tycker många är trevligt, dessa finns i olika svårighetsgrader. Går man t.ex. in på Adlibris och Bokus och söker på målarböcker för barn hittar man sådana som inte är så avancerade att måla. På bilden Kalasdjur målarbok av Tovelisa,
ISBN: 9789163611230.
Säljs av Adlibris och Bokus
………………..
Ett billigt presentalternativ
är att ladda ner och skriva ut gratis målarboksbilder och ge bort tillsammans med kritor eller vattenfärg.
Se: Målarbilder på Supercoloring.com
…………………………………………………………..


2023. sv. konst. med text Måla tavlor efter nummer på förtryckt pannå tycker en del är roligt. Till dessa pannåer ingår oftast också färgen. Enkla måla-efter-nummertavlor för barn, kan också passa för t.ex. vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Säljs av bl.a. Svenskt KonstnärscentrumAdlibris och Skapamer
………………………………………………………………………….
.
c. Pyssel & motoriska aktiviteter

Articles

Foto: Panduros hemsida

Pärlplattor tycker en del är roligt att syssla med, för att hålla igång händernas finmotorik är det en bra syssla. När mina barn var små fanns bara små pilliga rörpärlor, nuförtiden finns också grövre som Hama maxi rörpärlor (10 mm.) som är lättare att handskas med för fumliga fingrar. 
Säljs av bl.a. Panduro 
…………………………………………………….
.
Svedin motoriska. _rUTAN TEXT

Foton: www.svedinrehab.se
Motoriska aktiviteter som Trä-äpple med mask, Rörmokarmekano, Aktivitets-Kugghjul och Trä ost med mus m.fl. Säljs av SvedinRehab.
…………………………………………………….
.
2023. mentex 4 sktiviteter med text

Aktivitetstavla, Plockförkläden och Magisk sand m.m. säljs av Mentex,
likaså har de en mängd fysiska aktiviteter som Bowling, Jätteballonger, Danssjalar Ballongspel, Hästskospel, Kasta ner burkarna, Stora lätta bollar, Mjuk lätt frisbee Mentex ute och inne m.m. Klicka här.
………………..………………………………………………………………………….
.
   d. Pussel
223.svedinrehab.1

SvedinRehab har pussel i hårdplast med 13 respektive 35 bitar med olika motiv samt större pussel i papp.
………………..
.
2023. Mentex

Pussel från Mentex Demensbutiken: Träpussel Mormor och morfar 40 bitar och pioner 30 bitar, Bensinmack 56 bitar m.m.
………………..
.
Varsam.-2

Foton: Varsams hemsida             
Varsam har 10 pussel med olika motiv där man kan välja antal pusselbitar. Varje bild är uppdelad i fem olika svårighetsgrader: 4 – 8 – 24 – 48 bitar. 
Många enkla pussel har också Komikapp.
………………………………………………………………………….

2. DOCKOR, MJUKIS- & VÄRMEDJUR
2023. Mentex 3.

Även många äldre gillar gosedjur och dockor. Se till att de är tvättbara eller åtminstone går att torka av. Till min demenssjuka mamma som gillade en leksakshund, som ofta blev nedsölad av mat upptäckte jag att det var praktiskt att köpa två likadana hundar så att jag kunde ta hem den ena och tvätta allt eftersom.
I bild här ovanför syns digitalhunden Cavalier King Charles och katt med andning. Nalle som kan värmas i mikron alt. kylas/frysas samt småfåglar med fågelläte som hörs när man trycker på magen. Härmande pratande röd papegoja
Dessa säljs av Demensbutiken Mentex.
………………… 

Tvättbara mjukisdjur säljs av Babyland, Biltema m.fl. butiker. (När det gäller dockor så står det ofta inte i annonserna om de är tvättbara, så fråga.) 
Det finns också de jättefina dockorna Rubens barn som är stora, tunga och verklighetstrogna och likaså de digitala terapihundarna och katterna som kan upplevas som levande, men eftersom dessa kostar betydligt mer än 500:- så får du läsa mer om dessa på följande sida: Gosedjur, empatidockor och andra trevligheter för personer med demenssjukdom 
………………………………………………………………………….
.
3. BILDER- & SÅNGBÖCKER
.
  9789163615597_200x_boken-om-bin            fagelsang-150-svenska-faglar-och-deras-laten
Foto: Paginas förlag                   Foto: Utgiven av Max Ström förlag

Bilderböcker som handlar om sådant mottagaren är intresserad av t.ex. blommor, bin, bilar, länder, fotoböcker med familjebilder tycker de flesta är roligt att bläddra i eller ha som utgångspunkt att prata om. (Till min demenssjuka mamma lånade jag en gång på biblioteket barnboken Mamma Mu åker bobb, som hon skrattade hjärtligt åt.)
Bilderböcker finns det ju hur mycket som helst här följer bara två exempel:
Boken om bin, 2018, Charlotte Milner, ISBN: 9789163615597, som är avsedd för 6-9 år kan även vuxna ha glädje av.
Säljs av bl.a. Adlibris och Bokus 
…………………..
Boken Fågelsång : 150 svenska fåglar och deras läten, 2019, Lars Jonsson, Lars Svensson, Förlag Max Ström, ISBN: 9789171264695
Fågelsång är en trevlig bok om man är intresserad av fåglar och fågelläten, men inte har möjlighet att komma ut i naturen. Den har en ljudmodul som man med ett klick kan höra bokens alla fåglar sjunga. Ljudspelaren har nu kompletterats med ett uttag på sidan för hörlurar.
Säljs av bl.a. Adlibris och Bokus
……………………….
.
SÅNG & visböcker t.ex. Den sjungande barnkammarboken där man trycker på en knapp och kan lyssna eller sjunga med i 50 välkända barnsånger.2020, Julia Lövestam, Stina Zethraeus, ISBN: 9789178038442
Säljs av bl.a. Adlibris och Bokus
Fler visböcker finns i handeln med ljudmodul.
………………………………………………………………………….

4. ALMANACKOR, TV-FJÄRRKONTROLL, ENKLA HEMTELEFONER & TIDSHJÄLPMEDEL

Almanackor, Doro m.m. med text

Almanacka med 365 demens – aktiviteter / samtalsämnen säljs av Demensbutiken Mentex
……………………….
Lättanvända bords/hemtelefoner är t.ex.Doro 312CS, den har display och knappar med stora, tydliga tecken.  Hörslinga och extra stark ringsignal. Den har nu dessvärre gått upp i pris sedan jag skrev detta blogginlägg. (Eftersom jag begränsat mig till presenter under 500:- så tar jag nu bort den från förslagen). 
En annan prisvärd lättanvänd hemtelefon är Rubicson, som fortfarande kostar under 500:-, den säljs av bl.a. Kjell & Company

Mer om enkla mobil- & hemtelefoner, där jag också skrivit om vilken skillnad det är på mobiler och fast telefon, se: https://handikapptips.wordpress.com/2022/05/11/enkla-mobil-hemtelefoner/
……………………….
TV-fjärrkontroll t.ex. Doro HandleEasy 321rc är särskilt utformad för dig som vill ha en riktigt enkel, krångelfri fjärrkontroll. Byt kanal och justera volymen på tv:n eller radion med de sju stora, tydliga och programmeringsbara fjärrknapparna. Säljs av bl.a. Doro och Kjell & Company
……………………….
Tidshjälpmedel som t.ex. timer säljs av bl.a. Funktionsverket, Komikapp och Varsam.
……………………….
Tidglaset Tickit Sandtimer finns i olika utförande alltifrån 30 sek – 30 min. Jag skulle kunna tänka mig att för personer som har svårt för tidsbegrepp, skulle man t.ex. kunna säga; nu skall jag gå ut i ett ärende och kommer tillbaka om en halvtimme, det är lika lång tid som du ser sanden rinna ner i glaset.
Säljs av t.ex. Varsam
………………………………………………………………………….
,
5. TEXTILA AKTIVITETER
Namnlöst-1
Foton: Textilochtips 
Personer med demenssjukdom som tidigare varit vana att sy, brodera, väva, virka, sticka, pyssla och måla kan ofta fortsätta med det, framför allt om de får lite hjälp. När det gäller stickning och virkning kanske hjälp behövs med t.ex. uppläggning, avmaskning, skarvning av garn, tappade maskor och ev. hål för halsen etc. Min demenssjuka mamma t.ex. som blev 97 år klarade med lite hjälp av att sticka långt upp i åren och dessutom fick hon känna sig duktig eftersom hon stickade många babyfiltar till Röda Korset.

GARN kan därför vara trevligt att få i present också för textilintresserade med demensproblem eller IF, om givaren också kan vara behjälplig.
Förslag finns i min Textilochtipsblogg på filtar, caper, toppar, tröjor och halsvärmare som är extra lätta att klara av. Se bilderna ovanför, samtliga dessa plagg består av raka bitar där man inte behöver följa något mönster. 
Turkos cape-schal i rätstickning
Rosa cape virkad med stolpar
Randig lättstickad barnfilt
Blå halsvärmare, stickad, virkad eller påtad (quick knit) för barn & vuxna
Röd väst och lättpåtagen topp i rätstickning
Fler förslag finns, se: Textila och konstnärliga aktiviteter för personer med demenssjukdom och IF
…………………………………………………………………………. 
.
6. EXEMPEL PÅ WEBBUTIKER
som säljer artiklar lämpliga för personer med demenssjukdom och IF (fler butiker finns).
Demensbutiken Mentex
, förutom webbutik har de ett Visningsrum/Showrum i Göteborg (Adress: HMC Sverige / Kickihemmet, Lilla Bommen 5B, 411 04 Göteborg) OBS! Tidbokning, se: Kontakt (mentex.se)
………………………. 
Komikapp
……………………….
SvedinRehab 
……………………….
Varsam, som också har också fysiska butiker i Stockholm, Västerås och Örebro.
………………………………………………………………………….
.
7. TIPS: OMTYCKTA GRATISPRESENTER samt PAKETINSLAGNINGAR
.
Tomte som hänger upp gardiner         Presentkort kv
 På följande länk finns förslag på uppskattade presenter som inte behöver kosta något, se:  Jul- och födelsedagstips utan kostnad
……………………….
.
Tips på paketinslagningar, se följande länk till CCHOBBY.SE
……………………………………………………………………………………………………