Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Parasport

Alex Öhgren svensk mästare i bordtennis för män i rullstol.
Fotot taget på Hjultorgets hjälpmedelsmässa i Stockholm 2014-05-20 av Torbjörn S.

Parasport (tidigare Handikappidrott) är samlingsnamnet för sport och idrott för personer med funktionsnedsättning. När det gäller tävlingar delas de tävlande inte bara in efter kön utan även efter funktionsnedsättning och grad av funktionsnedsättning i olika klasser, ungefär som viktklasser i brottning. – Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS. Om detta kan du läsa mer om på Wikipedia: Klicka här

I detta inlägg vänder jag mig i första hand till de personer som har rörelsehinder inklusive de som är rullstolsburna och som inte utövar någon form av gymnastiska aktiviteter. Tips på vilka parasporter som finns kan man få genom att titta i slutet av detta inlägg där det finns länkar till olika sportorganisationer, sportgrenar, hjälpmedel, tidskrifter och Facebooksidor om idrott/parasport vid funktionshinder samt var man kan söka bidrag till dessa aktiviteter.  

Sport, träning och motion är mycket viktig för alla människor oavsett ålder. Är man t.ex. rullstolsburen och rör sig lite är det dessutom väldigt lätt att gå upp i vikt vilket är en stor belastning för den egna kroppen men också för belastning för andra om man t.ex. behöver lyfthjälp.

Vad som kan rekommenderas om man blir rullstolsburen är att i möjligaste mån försöka framföra rullstolen själv manuellt dels för att kunna känna sig mer självständig men också för att för att få motion. Vad jag märkte på min mosters äldreboende var att personalen satte henne och andra personer i rullstol i onödan när de skulle till t.ex. matsalen fastän de kunde gå. Detta antar jag berodde på att de tyckte att de gick för långsamt, vilket resulterade i att min moster efter en tid inte gick alls.

Simning är det många som gillar. I åtminstone de större städerna brukar det finnas bad med lift för rullstolsburna. Flera av dessa inomhusbad har varmare vatten vilket speciellt många reumatiker och personer med ledbesvär uppskattar.
Länk till: Bad för dig med funktionsnedsättning

Ridning – Sveriges största handikappsport!
I Sverige finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionshinder. Cirka 4000 ryttare med funktionshinder får genom ridsporten möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning. (Tidningen assistans.com 2014-12-15)

Om personen, som har rörelsehinder är mycket gammal, oföretagsam och kanske dement får någon anhörig eller vårdpersonal hjälpa till med att få igång någon form av aktivitet så att personen får röra på sig. En del äldreboenden har sittgympa. Till min dementa rullstolsburna mamma som blev 97 år var det inte helt lätt att hitta på så många gymnastiska aktiviteter. Jag skaffade henne ett par lätta hantlar som vi tränade tillsammans med (var hon ensam tränade hon inte med dem). Vidare fick hon genom en arbetsterapeuts försorg en sorts långa gummisnoddar som hon kunde träna arm- och fotmuskler. Vad som fungerade bäst och som hon faktiskt tyckte var roligt och skrattade åt var kuddkrig! (Jag försökte först med bollar, men de flög åt alla håll och kanter, så vi övergick till kast med mindre kudde.)

Om du får rörelsehinder och har idrottat tidigare kan du förhoppningsvis fortsätta med samma idrott men kanske på annat sätt, fungerar inte det och likaså om du aldrig idrottat tidigare får du börja med att försöka tänka ut, vad du skulle kunna tänka dig vilja göra och vad du skulle kunna klara av. Många klarar av mycket mer än man tror!

Se t.ex. följande fantastiska Youtubefilm, som heter:
Parasport. Om möjligheterna https://www.youtube.com/watch?v=MQ9pA9aXZZE&feature=youtu.be
Inte för att alla måste bli Olympic-vinnare, men man kan ändå få idéer av vilka möjligheter det faktiskt finns för personer även med omfattande funktionsnedsättning.

Längre ner på denna sida finns parasport-länkar jag hittat på nätet som passar för olika former av funktionsnedsättning. Jag tänkte att dessa kunde ge lite tips vad det finns att välja på både för de som vill uppnå ”må-bra-kondition” och för de som vill komma upp i elitnivå.

Vad som kan vara ett problem är att hitta lämpliga lokaler där du bor för den parasport du är intresserad av.

Jag läste nyligen om en man med rörelsehinder som hade många mil att åka till närmsta större stad för sina sportaktiviteter, vilket då sällan blev av. Det hela löstes dock efter att han fick tag på några fler intresserade med rörelsehinder på samma ort och de lyckades gemensamt få tag på sportlokal där de bodde, där de tillsammans kunde utöva vad det nu var för sport, vilken har jag glömt. – Annonsera kan man ofta få göra gratis eller billigt t.ex. genom lokaltidning och lokalradio. Vidare kan man sätta upp lappar i butiker och på anslagstavlor. Ta kontakt med intresseföreningar, gå in på Facebook m.m. – Om lokalerna för det man helst skulle vilja göra är obefintliga och inte går att lösa på något vettigt sätt får man försöka tänka om och försöka hitta något som är mer praktiskt att utöva, det viktigaste är att man gör något!

Hittar man några likasinnade är det dessutom klart roligare att kunna göra något tillsammans än att sitta ensam hemma och gympa! Många tycker dessutom att det är fantastiskt roligt att kunna tävla och då är det ju också en förutsättning att man är flera. Kommer man upp i elitidrott brukar det också innebära många resor, priser och inte minst äran vilket är klart positivt för de flesta!

heleneripa_fotografpaulinaborg
.

.

.

.

.
.
Foto:
Paulina Borg

MIN FAVORITUTÖVARE när det gäller parasport är elitidrottaren Helene Ripa. Hon visar att nästan ingenting är omöjligt!
Helene Ripa född 1971
Är: Lårbensamputerad p.g.a. cancer (Osteosarkom) i höger knä.
Utövar: längdskidor, MTB-O, simning, styrketräning & kajak.
Uttagen till: Svenska Handikapplandslaget i längdskidor 2012.
Paralympics: Barcelona 1992 och Sochi 2014 -– guld 15 km klassiskt och silver mixstafett.
Blogg: Helene Ripa | Elitidrottare med protes
Facebook
……………………………………

Du kan gratis ladda ner Aron Anderssons Inspirationsboken
Andersson Aron är föreläsare, inspiratör & äventyrare. Han har bl.a. bestigit Kebnekajse med rullstol och har i år (2015) simmat till Åland med bara händerna.
…………………………………………………………………………………….
 

LÄNKAR TILL: FÖRBUND & ORGANISATIONER
Handikappidrottsförbundet, se Parasport/Sverige
……………………………………
Flickr Parasport
…………………………………… 

Official website of the Paralympic Movement 
……………………………………
PARASPORT/Sverige (Tidigare namn Svenska handikappkidrottsförbundet)  I dess flikar kan man bl.a. söka vidare på Idrotter, Distrikt & Föreningar

Idrotter: Parasport Sverige administrerar verksamhet för 18 egna idrotter. Ytterligare idrotter administreras av andra specialidrottsförbund. Idrottarna klassificeras för att skapa ett rättvist tävlingssystem och gynna de aktiva med de svåraste funktionsnedsättningarna. Idrott per skadeklass.

Nedan listas vilken idrott som bedriver verksamhet för vilken skadegrupp i Sverige.
R: rörelsehinder, S: synnedsättning, U: utvecklingsstörning,  N: neuropsykiatriska funktionshinder.

– Alpin skidåkning R S U
– Boccia R S U
– Bordtennis R U
– Bänkpress R
– Elhockey R
– Fotboll R S U N
– Friidrott R S U
– Goalball S
– Innebandy R S U N
– Judo R S U
– Kälkhockey R
– Längdskidor/skidskytte R S U
– Mattcurling R S U
– Rullstolsdans R
– Rullstolsrugby R
– Showdown S
– Simning R S U
– Sportskytte R S

Utöver idrotterna som administreras inom SHIF administreras ett antal idrotter av andra specialidrottsförbund (SF).

Dessa förbund är för närvarande:
– Svenska Badmintonförbundet
– Svenska Basketbollförbundet
– Svenska Biljardförbundet
– Svenska Bilsportförbundet
– Svenska Bowlingförbundet
– Svenska Bågskytteförbundet
– Svenska Curlingförbundet
– Svenska Cykelförbundet
– Svenska Fäktningsförbundet
– Svenska Golfförbundet
– Svenska Kanotförbundet
– Svenska Orienteringsförbundet
– Svenska Ridsportförbundet
– Svenska Roddförbundet
– Svenska Seglarförbundet
– Svenska Tennisförbundet
– Svenska Triathlonförbundet
– Svenska Vattenskidförbundet

Distrikt som ingår:
Parasport/Blekinge
Parasport/Bohuslän/Dals
Parasport/Dalarna
Parasport/Gotland
Parasport/Gästrikland/Hälsinge
Parasport/Halland
Parasport/Jämtland/Härjedalen
Parasport//Norrbotten
Parasport/Skåne
Parasport/Småland
Parasport/Södermanland
Parasport/Uppland
Parasport/Värmland
Parasport/Västerbotten
Parasport/Västergötland
Parasport/Västernorrland
Parasport/Västmanland
Parasport/Örebro
Parasport Östergötland
……………………………………
PARASPORT/Göteborg
………………………………………………………………………………..

PARASPORT/Stockholm STHIF Stockholms handikappförbund har ca 60 föreningar anslutna. Föreningarna är belägna i alla Stockholms län förutom Sigtuna, Norrtälje, Södertälje och Nykvarn.
Börja idrotta
Alpin skidåkning
Basket rullstol
Basket stående
Boccia/Stockholm
Bordtennis/ Stockholm Bowling
Bågskytte
Paracykel
Curling matta
Dans Rullstol
……………………………………
International Paralympics Comittee
…………………………………………………………………………………….

LÄNKAR TILL FÖRENINGAR m.m. Dessa är de jag hittat på nätet, säkert finns det många fler. (OBS! Överhuvudtaget när det gäller att hitta idrottsföreningar för personer med funktionsnedsättning är det för tillfället mycket rörigt eftersom många föreningar håller på med att byta ut ordet ”handikapp” mot parasport)
……………………………………
FIFH Malmö är en av Europas största parasportföreningar. Klubben har 13 tävlingsidrotter på programmet samt barn- och ungdomsprogram.
……………………………………
Fritidsnätet Aktiviteter för dig som behöver extra stöd har en sökfunktion på utvalda verksamheter och evenemang i Stockholms län.
……………………………………
Göteborgs Handikappridklubb
……………………………………
Handicat – segling för alla. Stiftelsen Handicat är en ideell stiftelse. Handicat bedriver seglingsverksamhet för personer med funktionsnedsättning (rörelse-, syn-, hörsel- eller utvecklingsstörning)
……………………………………
IFAH – Idrottsföreningen För Alla Handikappade. IFAH bildades 1959 och är en av Sveriges äldsta handikappidrottsföreningar.
Boccia IF I Stockholm
Elhockey i Stockholm, Eskilstuna, Malmö, Gotland, Hedemora, Göteborg, Norrköping, Västerås, Gävle & Umeå
Innebandy i Stockholm
Segling i Stockholm
Simning i Stockholm
……………………………………
Paracykel är cykel för personer med funktionsnedsättningar som ryggmärgs- eller hjärnskada, amputation och synnedsättning
……………………………………
Paragolf (Handigolf)
Alla som vill ska kunna spela golf. I Sverige finns bredd- och elitverksamhet för dig som paragolfare.
……………………………………
RG Aktiv Rehabilitering vill medverka till att ryggmärgsskadade och de med liknande förutsättningar skall få ett rikt och inspirerande liv, där bl.a. idrott ingår.
……………………………………
Stockholms handikappridklubb
…………………………………
Stiftelsen Skota Hem Segling för personer med funktionsnedsättning. De håller till i Saltsjöbaden
……………………………………
Totalskidskolan är en ideell förening. Det är vi för att vi vill att det inte ska kosta mer för en skidåkare med ett funktionshinder än en utan att utöva sin idrott eller hobby. De erbjuder Biski, Snowboard, Skidåkning, Skicart & Sitski. De håller till i Åre. ……………………………………………………………………………………. 

LÄNKAR ANGÅENDE HJÄLPMEDEL FÖR IDROTT: 
Armbike handcyklar
…………………………………… 
Fillauer Europe angående proteser
……………………………………
Hinfo hitta hjälpmedel med sökning för Fritid – Motion &idrott ……………………………………….
Tipbase har tips på hjälpmedel för Sport och Fritid som bågskytte, trädgårdsarbete, ridning, tennis och golf 
…………………………………………………………………………………….

LÄNKAR TILL VAR MAN KAN SÖKA MEDEL (Det finns många fler fonder och organisationer där man kan söka medel för att utöva idrott om man har funktionshinder. Många hittar man om man t.ex. googlar på orden:
handikapp idrott bidrag eller funktionsnedsättning idrott bidrag 

Göteborgs rullstolsbasketklubb har sammanställt olika fonder som man kan söka vid funktionsnedsättning (fonderna gäller inte speciellt basket)
……………………………………
Victoriafonden arbetar för barn och ungdomar i Sverige med funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom. Huvudparten av ansökningarna gäller kostnader för medhjälpare, som oftast behövs, vilket innebär dubbla kostnader för den funktionshindrade. Maila radiohjalpen@svt.se så skickar de aktuell blankett med e-post, gäller både ansökan och redovisning. …………………………………………………………………………….…

TIDSKRIFTER & liknande: (jag har bara hittat dessa tidningar för parasport, meddela mig gärna på kommentarfältet om ni känner till flera tidningar, så för jag in dem).

Hästsverige är en sajt, med flik för Handikappridning
……………………………………
Kick utgiven av RG Aktiv Rehabilitering (för ryggmärgsskador och de med liknande förutsättningar) kommer ut 4 ggr/år. Den handlar inte bara om sport utan också om andra aktiviteter, tester, kurser m.m.
……………………………………
Tidningen assistans.com En webbtidning om assistanstjänster
…………………………………..
Tidningen Parasport (tidigare namn Handikappidrott)
…………………………………..

08parasport E-tidning som bevakar handikappidrott i Stockholm 
…………………………………………………………………………………….

MÅNGA FACEBOOKSIDOR finns angående Parasport här kommer en del.

Ahlquist Anna-Carin paralympicmästare i bordtennis
Andersson Aron föreläsare, inspiratör & äventyrare
Billdals ridklubb
Björkhagens islandshästar
Blekinge Handikappidrottsförbund
Bryntesson Robin paralympicmästare. Längdåkare.
Dalarnas Handikappidrottsförbund
FIFH Malmö Föreningen Idrott för handikappade
FIFH Malmö Goalball
FIFH Titans • Quad Rugby Malmö
Fritidsnätet
Föreningen Totalskidskolan
GBK Handikappidrott/Parasport
Gästrike-Hälsinge Parasport
Göteborgs Handikappridklubb
Göteborgs Parasportförbund
HästSverige (handlar inte enbart om funktionshinder)
IFAH Stockholm
Jämtland-Härjedalen Handikappidrottsförbund
Korpen Malmö Varmvattengympa, Handikappidrottsföreningen
Modin Zebastian paralympicmästare. Tävlar i längdåkning och skidskytte.
Paracykel – SCF
Reichard Maja paralympicmästare i simning
RG Aktiv rehabilitering med bl.a. sport för ryggmärgsskadade m.fl.
Ripa Helene paralympicmästare och elitidrottare.
SFA – Segling För Alla
Skogsrusset.se 
handlar om bl.a. travsport & hästar
Skota Hem
Skånes Handikappidrottsförbund
Smålands Handikappidrottsförbund
Stockholms Handikappidrottsförbund
Stockholms Läns Ridsportförbund
Svenska Handikappidrottsförbundet
Svenska Handikappidrottsspelen
Sveriges Handikappskyttar
Södermanlands Handikappidrottsförbund
Umeå Handikappidrottsförening
Upplands Handikappidrottsförbund
Värmlands Handikappidrottsförbund
Västerbottens Handikappidrottsförbund

Västergötlands Handikappidrottsförbund
Västernorrlands Handikappidrottsförbund

Västmanlands Handikappidrottsförbund  
Öhgren Alex svensk mästare i bordtennis
Örebro Läns Handikappidrottsförbund
Östergötlands Handikappidrottsförbund
08parasport Bevakar handikappidrott i Stockholm
…………………………………………………………………………………….

COMMUNITIES
iFokus – nätverk är ett nätverk av Communitys med olika inriktningar som t.ex. Sport iFokus
Rörelsehinder iFokus.
Det finns ännu ingen sajt för Parasport iFokus, men om någon/några har intresse kan man medverka som sajtvärd och starta en sådan. Klicka här
……………………………………………………………………………………. 

Tysk DVD
Sport från rullstol
…………………………………………………………………………………….

Om du klickar på denna länk kommer du till: Bakning, matlagning och gymnastik (I inlägget finns förslag på Lättgympa, Träningsprogram med musik, Sittgympa från Youtube m.m.)
…………………………………………………………………………………….

På Facebook finns en Köp – Sälj – Sök och Finn- sajt
för idrotts- och fritidshjälpmedel
.
Se: https://www.facebook.com/groups/1471614696429558/
…………………………………………………………………………………….