Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

euforia.12720and2012820Duvet20Protector

                                   Foto: Euforia.se hemsida 

INLEDNING
1. ORIENTERING – hitta toaletten
2. SÄNGKLÄDER
3. HJÄLPMEDEL
  
a. URININKONTINENS
   b. URININKONTINENS – SPECIELLT FÖR MÄN

   c. AVFÖRINGSINKONTINENS
   d.
SÄNGVÄTNINGSLARM
4. FRIA HJÄLPMEDEL
5. VITSEN MED BLÖJVÄGNING

6. BUTIKER
7. LÄNKAR
………………….. 

INLEDNING

Till detta blogginlägg var jag lite tveksam om det skulle bli ett inlägg i min blogg Textilochtips eller i min blogg Funkatips, men till slut hamnade detta inlägg som handlar om sängkläder, inkontinensskydd m.m. i Funkatips och nattdräkter lämpliga vid inkontinens inklusive tillhörande trosor och kalsonger kommer så småningom att hamna i Textilochtips! 

Inkontinens hos vuxna kan bero på många olika orsaker. En del kan bli hjälpta genom operation, medicinsk behandling och bäckbottenträning.
Detta blogginlägg handlar om när detta inte hjälper och vilka möjligheter det finns om man kissar på sig under natten (nokturi). 
…………………………………….. 
Inte mindre än 500 000 svenskar lider av urininkontinens.
Att vuxna kissar i sängen kan dels ha medicinska skäl men också bero på att äldre och personer med funktionsnedsättning som känner att de är nödiga inte hinner uppsöka toaletten eller har möjlighet att själva komma dit.

Antal nattliga toalettbesök är fler än många tror. Följande har jag hört på ett föredrag av Wilhelmina Hoffman, rektor på Silviahemmet (vars inriktning är demenssjukdom). 
Normalt antal toabesök/natt
70-åringar 1 gång/natt
80-åringar 2 ggr/natt
90-åringar 3 ggr/natt
En del personer som vill undvika nattliga toabesök, försöker låta bli att dricka något på kvällen, men är man törstig skall man dricka, för dels är det plågsamt att låta bli och inte heller nyttigt att bli uttorkad. Vad man kan undvika på kvällen är kaffe, te, alkohol och frukt som ökar risken för urinträngningar.
……………………………………..

Det finns flera olika typer av urininkontinens 
De vanligaste är:

VIKTIGT är att ta reda på varför man har inkontinensproblem, enklast är att först gå till en husläkare/vårdcentral som vid behov kan skriva en remiss till en urolog eller uroterapeut.
Om man besöker en urolog eller uroterapeut direkt utan remiss blir ofta kostnaden högre. 
…………………………………….. 


Sängvätning hos barn 
När barn som är äldre än fem år kissar på sig på natten kallas det för sängvätning, eller enures. Det är mycket vanligt. Det finns behandlingar som hjälper de allra flesta. Det finns också saker du som vuxen kan göra för att hjälpa barnet. Om detta kommer jag inte att skriva om här, men bra information finns på 1177 Vårdguiden.
https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/njurar-och-urinvagar/sangvatning-hos-barn/
…………………………………….
AVFÖRINGSINKONTINENS är när ändtarmen läcker, ofta används samma hjälpmedel som vid urininkontinens, men det finns några speciella hjälpmedel för detta. Orsaker till detta är enligt Doktorn.com: Ålder, sjukdom, förlossningsskador, läkemedel, kirurgi, olyckor & nervskador.
Jag har inte hittat någon statistik för avföringsstatistik, bara att det står Det är vanligare än man tror
Mer om avföringsinkontinens kan man läsa på 1177 vårdguiden https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/andtarmsoppning/avforingsinkontinens/
och Doktorn.com
…………………………………………………………………………………..
.
Svedin.45788496-b32Bt   Foto: SvedinRehabs hemsida

1. ORIENTERING för att snabbt hitta toaletten.

Om en person vaknar mitt i natten, speciellt om hen är yrvaken, demenssjuk och kanske nyinflyttad på ett äldreboende kan bidra till att personen kissar på sig. Det är det därför viktigt att personen lätt hittar till toan, vilket kan underlättas på följande sätt:
Ledljus på vägen till toan och gärna med lyset tänt på toan såvida det inte stör den sovande. 
Kontrastfärg på toaringen/toalettlocket och eventuella stödhandtag, På toan som ofta har vitmålade/kaklade väggar kan en del ha svårt att snabbt hitta toalettstolen, då kan det underlätta med rött lock/ring. Finns det stödhandtag kan man linda handtagen med röd tape. (Med undantag om personen är färgblind, man får då välja annan färg.) 
…………………………………………………………………………………..

2. SÄNGKLÄDER

Det finns olika typer av absorberande skydd både engångs och tvättbara. 
Den första åtgärden är att skydda själva sängen med någon form av vätsketätt madrasskydd och/eller ett vätsketätt dra-på-lakan (finns även med tyg som andas).
En del av dessa Drag-på-lakan är det meningen att man skall ligga direkt på medan andra är endast tänkta att skydda madrassen och som kompletteras med ett underlakan. Det kan ju också vara individuellt vilket man tycker känns bäst att ligga på. 
Om man själv vill sy ett skydd till madrassen är plastad frotté lämpligt, finns i många butiker (googla).
…………………………………….. 
Vätsketäta madrasskydd och dra-på-lakan finns i många butiker. Eftersom de säljs i olika storlekar, mät först sängens storlek. Om du googlar madrasskydd inkontinens vuxna & dra-på-lakan inkontinens vuxna får du upp många. De jag hittade som hade flest urval när det gäller storlekar var bl.a. Astrid Leisner & søn, Euforia, Seniorlife, Sovtex.se. Sängvaruhuset Elgen och Zomna
Priserna på madrasskydd varierar mycket, från ett par hundra till drygt 800:-
Om man syr ett själv i plastad frotté från t.ex Ohlssons tyger blir kostnaden c:a 289:-. ( Inklusive resår att placera i hörnen.)
20220831_091450.Med text
…………………………………….. 
Påslakan och kuddskydd/örngott i vätsketätt andningsbart material säljs t.ex. av Euforia, Sängvätningsbutiken och Seniorlife.se. 
…………………………………….. 
Engångs sängskydd/lakan kan vara praktiskt att ta med på resor eller om man skall övernatta hos vänner! Man kan naturligtvis också använda dessa i hemmet och slippa så mycket tvätt, men det blir dyrare och är mer obekvämt att ligga på jämfört med vanliga lakan säljs t.ex. av Apotea. ………………………………………………………………………………… 
.

3. HJÄLPMEDEL

Utredning och förskrivning av hjälpmedel sker i första hand av din husläkare/vårdcentral. De kan om så behövs ge dig en remiss till en urolog eller uroterapeut som kan diagnosticera och behandla sjukdomar i urinvägarna samt ge råd om olika hjälpmedel som är lämpliga. 
När det gäller bekostnad av hjälpmedel, se punkt 4.
……………………………………..

   a. URININKONTINENS
De vanligaste inkontinensskydden är absorberande
av engångstyp med olika storlek och olika uppsugningsförmåga beroende på graden av inkontinens. För män och kvinnor är de olika utformade. Det finns flera fabrikat, till de vanligaste fabrikaten hör Abena/Abri, Attends och Tena.
….. 
Det finns också tvättbara dambindor & inkontinensskydd för dag respektive natt som kan användas flera gånger t.ex. av märket ImseVimse Natur. De fästs ihop under trosan med tryckknappar. Fördelar med de tvättbara är att de förutom att vara miljövänliga saknar kemikalier som kan ge klåda samt att de är billigare i längden. Säljs av bl.a. Apotea.se
….. 
Pipinettepottan använder man i regel stående, den passar för kvinnor, män och lite större barn. Den finns bl.a. att köpa på Apotek och många Rehab butiker. 
….. 
Gogirl kisstratt för kvinnor fungerar både sittande och stående.
Säljs av NaturkompanietOutdoorexperten m.fl.
….. 
Uriwell urinflaska för män och kvinnor, vilken kan användas stående, sittande och liggande.
Säljs av Euforia
….. 
P-bag är mindre vanligt för hemmabruk.  Det är en anatomiskt utformad tratt som kan användas av både kvinnor och män i liggande, sittande och stående position med en urinuppsamlingspåse. Påsen har en inbyggd backventil som förhindrar läckage och dålig lukt. Detta hjälpmedel är inte direkt ett sängvätningsskydd, men kan vara användningsbart om man ligger i sängen och känner att man behöver uppsöka toan, men inte har någon möjlighet att göra det.
Hur den används, se: https://www.yumpu.com/sv/document/read/1521114/p-bag-anagram-ag 
Den säljs av bl.a. Överlevnadsbutiken och Med.net.se 
….. 
Kvarliggande Katetrar brukar vara öppna på natten, så att urinen rinner ut direkt i en större urinuppsamlingspåse, för att minska risken för att du blir störd i sömnen. Påsen kan sitta fixerad på benet eller sängen. Urininsamlingspåsar finns av märkena Coloplast och Abena. Benfixering av urinpåse finns av Sanifix. Dessa produkter säljs av bl.a. Hygienshoppen.
…..  
(Efemia & Diveen, är intravaginala inkontinenshjälpmedel för kvinnor som förs upp i slidan likt tamponger, men eftersom dessa används dagtid tar jag inte med dessa här).
….. 
Därutöver finns trosor och kalsonger som är absorberande, dels tvättbara och dels engångs.
….. 
Likaså finns fixeringsbyxor
som håller inkontinensskyddet på plats. 
Dessa artiklar säljs av många apotek och hjälpmedelsbutiker.
Mer att läsa om dessa, se: Underkläder för dam – rörelsehinder – inkontinens – stomi
och Underkläder för herr – rörelsehinder – inkontinens – stomi
…..  
Mer om inkontinenshjälpmedel kan man läsa på 1177. Vårdguiden. https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/hjalpmedel/inkontinens/hjalpmedel-vid-inkontinens/
…..  
Tänk på att förvara alla typer av använda inkontinensskydd på en luktfri plats d.v.s. i en hink med lock och innerpåse, sådana säljs bl.a. av Shoppo  och på många apotek. 
……………………………………..

   b. URININKONTINENS SPECIALHJÄLPMDEL FÖR MÄN 
För män som är rullstolsburna eller har svårt att hinna till toaletten kan en urinflaska nära sängen, som senare töms i toalett vara ett alternativ. Samma funktion har också P-bag (Se beskrivning under a. URININKONTINENS). För övrigt finns inkontinensskydd, blöjor och absorberande kalsonger vid inkontinensbesvär under natten.
…..
För män finns också urindroppsamlare och penisklämmor
som används när det läcker urin från penisen.
…..
Urindroppsamlare (uridom) är ett kondomliknande hjälpmedel för män med mindre eller stora urinläckage som kopplas till en urinuppsamlingspåse som fästes på benet, eller på natten vid ett stativ vid sängen. 
Den som har stora mängder urin nattetid kan använda en påse med större kapacitet och längre slang alternativt seriekoppla en påse med större volym till den befintliga benpåsen.
Urindroppssamlare finns bl.a. av tillverkarna Coloplast och Mediq Sverige AB.
I följande Pdf-fil från Coloplast, står mer att läsa om detta, klicka här.
Conveen urindroppsamlare från Coloplast säljs av Hygienshoppen
….. 
Penisklämmor/Inkontinensklämma/Uretraklämma säljs av bl.a. Urilac. För användning på natten rekommenderas en tjockare regulator jämfört med de som används under dagen.
Uriclaks hemsida kan man läsa mer om dessa, klicka här.
……………………………………..

   c. AVFÖRINGSINKONTINENS
Förutom de inkontinenshjälpmedel som beskrivs här ovan för urininkontinens finns några speciellt avsedda för avföringsinkontinens. 
……..
Analpropp förs in i ändtarmen och hindrar avföringen från att läcka. Bruksanvisning, se: https://www.coloplast.se/Global/Sweden/Continence%20Care/SP2407_Peristeen%20Analpropp.pdf
Peristeen analpropp är utvecklat av Coloplast, vid kontakt med dem kan gratisprov erhållas samt hjälp med beställning. Klicka här.
…….
Speciella lukthämmande kolprodukter för små avföringsläckage Sanisoft Mini Kol säljs bl. a. av Sanicare i storförpackningar & Hygienshoppen som har mindre förpackningar.
……
Lavemang kan ges regelbundet till personer med avföringsinkontinens för att förhindra läckage och ta kontroll över tarmtömningen.
……. 
Exempel på hjälpmedel som hindrar att det läcker urin eller avföring
https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/hjalpmedel/inkontinens/hjalpmedel-vid-inkontinens/
respektive
https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/andtarmsoppning/avforingsinkontinens/ 
……………………………………..

   d. SÄNGVÄTNINGSLARM 
Sänglarm/kisslarm/enuereslarm har en sensor som känner av när det blir vått och larmar när det sker. De finns dels med placering i byxor och dels som dosa med trådlöst larm. Dessa säljs bl.a. av Pjama.
Dessa är avsedda för barn över fem år, varav en del kan bli hjälpta.
…………………………………………………………………………………..
.

4. FRIA HJÄLPMEDEL

Inkontinenshjälpmedel räknas som fria hjälpmedel.

För att få ett hjälpmedel från regionen eller kommunen behöver du träffa en person som kan utreda ditt behov av hjälpmedel. Personen beslutar också vilket eller vilka hjälpmedel du får. En sådan person kallas förskrivare.
Enklast är att börja med att ta
att ta kontakt med en vårdcentral eller kommunens hälso- och sjukvård, som kan hjälpa dig vidare till en föreskrivare.
Exempel på föreskrivare när det gäller inkontinensproblem är: Distriktssköterska, Sjuksköterska med vidareutbildning inom kontinensvård, Urolog och Uroterapeut.
Vilka hjälpmedel man får beror på dels föreskrivaren och dels på om landstinget/regionen som vårdcentralen är knuten till har produkten i sitt sortiment. Om det du vill ha inte finns där finns möjligheten att själv köpa produkten.  

Angående fria hjälpmedel vid inkontinens, se 1177vårdguiden
………………
Kostnader som kan tillkomma fria hjälpmedel  
Du betalar ingen avgift för inkontinenshjälpmedel. I en del regioner kan du få betala en avgift för att få hjälpmedlet förskrivet eller för att prova ut det. – Ibland betalar du även en besöksavgift hos förskrivaren. Då kan dessa avgifter ingå i högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. 
………………………………………………. 
Om du själv vill köpa och betala för ett inkontinenshjälpmedel
behöver du inte ta kontakt med vården utan kan handla direkt från t.ex. ett apotek eller någon annan som har varan. Ibland rekommenderas du att köpa ett hjälpmedel själv. Det kan till exempel vara om dina behov inte motsvarar kraven för att ett hjälpmedel ska kunna förskrivas eller om du vill ha ett extra hjälpmedel.
Men tänk på att du kan spara mycket pengar om du själv inte behöver betala och dessutom kan det vara praktiskt och bli billigare om man genom en föreskrivare ofta kan få prova hemma olika hjälpmedel och vilka storlekar som passar innan de skrivs ut. Se: https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/hjalpmedel/inkontinens/att-fa-hjalpmedel-vid-inkontinens/
…………………………………………………………………………………..
– 

5. VITSEN MED BLÖJVÄGNING   

Ni har väl alla hört eller läst om myten med blöjvägningen, som skulle spara så mycket pengar för omsorgsgivaren men i själva verket är det så att många utförare inom äldreomsorg – både i offentlig och privat regi – väger inkontinens­skydd enligt riktlinjer från Socialstyrelsen. Syftet är att kunna anpassa skydden till individen och exempelvis undvika byten som stör nattsömnen.
………………………………………………………………………………….. 

6. BUTIKER  

Attends produkter säljs av återförsäljare. Om man vänder sig direkt till Attends kan man få kostnadsfria varuprov och få reda på var produkterna säljs.
………………………………………………….

Många apotek och andra butiker säljer inkontinensartiklar, här följer några:

Apotea.se har ett stort sortiment av inkontinensartiklar, de säljer bl.a. madrasskydd, inkontinenstrosor/kalsonger och produkter från: ImseVimse Natur, Tena- och Abena.
……………………………………..
Astrid Leisner & søn säljer inkontinenslakan i olika kvalitéer (skyddande, absorberande, frotté, bomull & Tencel) samt vätsketäta örngott.
……………………………………..
Euforia säljer madrasskydd för enkel- och dubbelsäng samt vätsketäta örngott och påslakan till enkel- och dubbelsäng.
……………………………………..
Hygienshoppen har ett stort sortiment när det gäller inkontinensskydd även för avföringsinkontinens, fixeringstrosor & kalsonger, likaså absorberande trosor och kalsonger, droppskydd, urininsamlingspåse, urindroppsamlare, madrasskydd. De säljer produkter från Abena/Abri, Tena, Coloplastprodukter, Sanifix & Sanisoft.
……………………………………..
Järven Health Care har produkter som är flamsäkra och speciellt avsedda för brandfara. De har bl.a. madrasserna Lentex Hygienmadrasser & Melissa vars madrassöverdrag är vätsketäta och ånggenomsläppliga.
……………………………………..
Mednet.se säljer inkontinensskydd av märkena Attends, Molli Care, Tena samt Katetrar, Urindroppssamlare, Urinuppsamlingspåsar P-bag med tratt m.m.
……………………………………..
Sanicare säljer inkontinensskydd, absorberande trosor & kalsongerpåslakan och kuddskydd med vätskespärr och lakansskydd och produkter för avföringsinkontinens (Sanisoft mini kol). Även absorberande inkontinensunderkläder för barn. För katetrar säljer de benfixeringspåsar.
Varunamn: Sanisoft, Sanifix, Absorba och Qorpus Vita.
……………………………………..
Shoppo säljer vuxenblöjor, pants, fixeringsbyxor från Abri & Tena
Några av deras produkter är också lämpliga för avföringsinkontinens.
……………………………………..
SvedinRehab säljer röda toasitsar med och utan lock, toaförhöjning, röd bred tape samt självhäftande röd kontrasttapet.
Röda toasitsar säljs i fler butiker tillverkade av Gustavsberg och IFÖ.
……………………………………..
Sängvätningsbutiken säljer mycket för barn, men också sängskydd med vätskeskydd i frotté & flanell, sängskydd tvättbara samt engångs för vuxna. De säljer också olika Enuereslarm (vätskelarm) som i huvudsak används av barn.
……………………………………..
Tenabutiken säljer inkontinensartiklar av engångstyp till vuxna & barn. De har ett stort utbud, många av deras artiklar säljs också i andra butiker. 
……………………………………..
Uriclac säljer Uriclac penisklämma för inkontinens hos män.
……………………………………..
Överlevnadsbutiken säljer P-bag (en urininsamlare med tratt). …………………………………………………………………………………..

7. LÄNKAR

Böcker om Urininkontinens & stomi hos vuxna samt sängvätning hos barn, se: Inkontinens och stomi – Litteratur
……………………………………..
Doktorn.com grundades av Add Health Media AB med syfte att sprida kunskap och information om medicin, hälsa och välbefinnande till vård och allmänhet.
Artiklar om inkontinens och stomi, se: https://www.doktorn.com/?s=inkontinens&post_type=disease
De har också en frågespalt.

……………………………………..
Internetmedicin.se Artikel om Nattliga urinträngningar som handlar om bl.a. orsaker & behandling, se: https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/urologi/nattliga-urintrangningar-nokturi/
……………………………………..
Janusinfo är en kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal, men eftersom den har en utförlig sammanfattad information om olika typer av inkontinens och behandling tar jag här med deras Riktlinjer för behandling av urininkontinen.
……………………………………..
Kateterfakta.nu är en patientsajt från nätverket Nikola.nu. Kateterfakta.nu är främst till för dig som använder urinkateter eller som fått rådet att använda det men ännu inte börjat. I siten finns också med en ordlista.
……………………………………..
Netdoktor.se är en nyhets- och utbildningsportal som är inriktad på hälsa och medicin. De har bl.a. en Fråga experten-spalt och artiklar om bl.a. inkontinens och stomi.
……………………………………..
Nikola är ett nationellt nätverk vars syfte är att på nationell nivå driva utvecklingen inom området blås- och tarmdysfunktion genom att öka kunskapen hos vårdpersonal, sjukvårdshuvudmän och allmänhet.
……………………………………..
RWC-toaletter, HWC-toaletter och Handikapptoaletter Inlägg i min blogg som handlar om anpassade toaletter, hur man hittar sådana, toaletter för hemmet, medtagbara pottor, mobila toaletter m.m.
……………………………………..
Sinoba är en oberoende intresseförening för barn och vuxna med urin – och blåsproblem.
……………………………………..
Tips för personer med inkontinens gällande: Stolsöverdrag, slippa odör, toalett /badrum och kläder, mm.
Inlägg i min blogg.
……………………………………..
Stolar och fåtöljer för personer med rörelsenedsättning
Inlägg i min blogg, varav en del fåtöljer också har avtagbar tvättbar klädsel, som är praktiskt vid inkontinensbesvär.
……………………………………..
Underkläder för dam – rörelsehinder – inkontinens – stomi
……………………………………..
Underkläder för herr – rörelsehinder – inkontinens – stomi
……………………………………..
UTF  är en nordisk förening som arbetar aktivt för att sprida kunskap till vårdpersonal och allmänhet om blås- och tarmdysfunktion.
……………………………………..
Vårdhandboken har en sökfunktion, när jag (2021-11-19) sökte på inkontinens  fick jag upp 38 sökträffar.
……………………………………..
1177 Vårdguiden kan man för olika regioner söka råd t.ex. inkontinens, stomi.
Hjälpmedel vid urininkontinens & stomi  
……………………………………..
Äldrenytt har sökbara artiklar om inkontinens.
………………………………………………………………………………………………..