Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Göteborg

INNEHÅLL
1. GÖTEBORG STADS TILLGÄNGLIGHET
   A. Gällande förflyttning
   B. Gällande museer
   C. Gällande parker & strövområden inne i Göteborg

2. TILLGÄNGLIGA STRÖVOMRÅDEN UTANFÖR GÖTEBORG
3. LITTERATUR: VANDRINGAR OCH VANDRINGSLEDER I GÖTEBORGS OMGIVNINGAR M.M.
4. ÖVRIGA LÄNKAR GÄLLANDE GÖTEBORG
5. LÄNKAR TILL PROMENADER PÅ ANDRA PLATSER I SVERIGE
…………………………………………………………………… 
,
Efter att jag skrivit om Rullstolspromenader i Malmö och övriga Skåne fick jag kommentaren att det är magert med tips för Göteborg och Västsverige. De bästa tipsen jag då hittade var i m&ms blogg som handlar Om att leva livet med en kronisk sjukdom i familjen. I bloggen finns ett inlägg från 2013 som handlar om just rullstolspromenader i Göteborgstrakten. Hon har också skrivit ett kåseri hur det är att resa med Tåg med rullstol mellan Göteborg och Stockholm. 
…………………………………………………………………..
.
1. GÖTEBORG STADS TILLGÄNGLIGHET

Namnlöst-3                                                           

.
.

.

.
,
,
,

Foto: Fotoakuten 

   .
A. GÄLLANDE FÖRFLYTTNING 
Göteborg är Sveriges näst största tätort med 604 829 invånare och 1 050 000 invånare i Storgöteborg (år 2021). Staden Göteborg anlades på initiativ av kung Gustav II Adolf och fick sina stadsprivilegier 1621. När jag googlade på Göteborgs innerstad blev svaret att ”Innerstaden ramas till stor del in av Vallgraven”. 
…………………………………………………….

Tillgänglighet och användbarhet  På denna webbsida kan man bl.a. läsa om hur tillgänglig olika platser är i Göteborg.
……………………………….
Om Västtrafiks tillgänglighetsanpassning 
……
Se tillgänglighet på din linje, detta gäller också båttrafiken
1. Sök din resa i Reseplaneraren
2. Välj avgång
3. Om linjen har rullstolsplats och ramp/lift visas en bild på en rullstol. 
……
Tillgänglighet på fordon 
Alla Västtrafiks fordon är tillgänglighetsanpassade förutom 30 procent av spårvagnarna.
……
Enligt Funkaportalen går det idag inte att åka rullstol på en tredjedel av spårvagnsavgångarna i Göteborg, det finns endast plats för en rullstol på nästan hälften av avgångarna och det finns två platser på var femte avgång. 
Det innebär att två personer i rullstol som vill åka spårvagn tillsammans ofta får vänta väldigt länge, ibland timtal. 
……………………………….
Turistbåten Paddan är inte rullstolsanpassad.
Ocean Bus kör City-Sightseeing i Göteborg från både land och vatten i ett och samma fordon – en amfibiebuss! På den får man vanligtvis inte ta med barnvagn, rullator eller rullstol, men undantag kan medges om det finns gott om lediga platser ombord! Se: https://oceanbus.se/fragor-svar/ 
……………………………….
Under punkt 4. ÖVRIGA LÄNKAR GÄLLANDE GÖTEBORG finns ytterligare en samlingsguide gällande Tillgängligheten i Göteborg för dig som har en funktionsvariation.
…………………………………………………….
.
   B. GÄLLANDE MUSEER, OPERA m.m.

Namnlöst-1                             Foto: Fotoakuten

Göteborgsoperans tillgänglighet
……………………………….
Göteborgs konsthalls tillgänglighet  
……………………………….
Göteborgs konstmuseums tillgänglighet
………………………………. 
Göteborgs Maritima Centrum med fartyg, båtar och pråmar är svårt att ta sig runt med rullstol på grund av lejdare och höga trösklar. Ledarhundar är tillåtna.
……………………………….
Lilla Bommen som av göteborgshumorn kallas Läppstiftet är en 22 våningar hög kontorsbyggnad med fantastisk utsikt dit man med hiss mot avgift kan ta sig upp.
……………………………….
Naturhistoriska riksmuseets tillgänglighet   
……………………………….
Röhsska museets tillgänglighet 
……………………………….
Sjöfartsmuseet Akvariet skall efter en omfattande ombyggnad öppnas åter 2022. Akvariet flyttas in i en ny byggnad under marknivå framför museet, en ny entré öppnas upp mot Karl Johansgatan och nya trappor och hissar installeras för att öka tillgängligheten.
……………………………….
Universeum vetenskapscentrums tillgänglighet
……………………………….
Världskulturmuseets tillgänglighet  
……………………………….
När det gäller övriga museer, kyrkor, teatrar m.m. googla på det du vill se samt tillgänglighet.
Exempel: Stora Teatern Göteborg tillgänglighet.
Du får då reda på följande: ” Stora Teatern är en väldigt gammal byggnad, vilket är en utmaning när det gäller tillgänglighet. Vi gör vad vi kan för att uppfylla kraven, så att så många som möjligt ska kunna besöka oss. Närmast entrén finns parkering för rullstolsanvändare. Vi har hissar som kan ta rullstolar och det finns toalett anpassad för rullstol.”
…………………………………………………….

    C. GÄLLANDE PARKER & STRÖVOMRÅDEN INNE I GÖTEBORG

Vill man inte ge sig ut utanför Göteborg så finns det ju också sevärdheter och stora grönområden inne i Göteborg som är tillgängliga också med rullstolar och barnvagnar!
Enligt uppgift från år 2013 hade staden då c:a 50 000 träd och 175 kvadratmeter grönyta per innevånare, vilket är mer än vad Stockholm har.
……………………………….

Kungsparken, ursprungligen Kungsportsparken, är en 13 hektar stor park bakom Stora Teatern vid Avenyn i Göteborg. I parken finn flera kända statyer bl.a. Ägget av Egon Möller-Nielsen samt Betongskulptur med sittbänk av Pontus Johansson. På Floras kulle finns statyn Flickan och sjötrollen av Ivar Johnsson.”
……………………………….
I Hagaparken finns Skansen Kronan
en försvarsanläggning som byggdes 1687–1700 efter ritningar av Erik Dahlbergh. Här genomför Statens fastighetsverk just nu ett spännande projekt. I den fyra-fem meter tjocka yttermuren inbyggs en hiss för att skansen skall bli mer tillgänglig. I tornet som har fin utsikt finns nu kafé och festvåning.
……………………………….
Trädgårdsföreningen i Göteborg är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Under sommaren är Rosariet fyllt av flera tusen färggranna, doftande rosor. I Palmhuset från 1878, finns palmer och andra tropiska växter.
Om tillgängligheten i parken där det bl.a. står om toaletter, tillgänglighet, parkering och om framkomlighet.
……………………………….
Slottsskogen
är en 137 hektar stor park och stadsdel strax sydväst om Göteborgs centrum. Den har fått sitt namn eftersom den anlades i en skog som tidigare hört till Älvsborgs slott. Det är en av Göteborgs största, äldsta och mest populära parker med många promenadvägar, lekplatser, gräsytor för picknick. Den har dessutom en av Sveriges äldsta djurparker – öppen året om och gratis att besöka.
……………………………….
Göteborgs botaniska trädgård
 eller Botaniska som parken brukar kallas ligger i stadsdelen Änggården och invigdes i samband med jubileumsutställningen 1923. Parken är idag en av de största botaniska trädgårdarna i världen och ytan omfattar 175 hektar inklusive delar av Änggårdens naturreservat. Den egentliga trädgården är 40 hektar stor.
Om tillgängligheten i Botaniska trädgården 
……………………………….
Änggårdsbergen är ett omtyckt stycke stadsnära natur. Med sin närhet till centrala Göteborg är det ett vanligt område för barnvagnspromenader och friluftsliv.
……………….
Liseberg är Nordens största nöjespark.
Om parkering, Ledsagare, Servicehundar, Lånerullstolar, Sjukrum och Toaletter på Liseberg, se:
https://www.liseberg.se/planera-besoket/tillganglighet/tillganglighet-i-parken/
…………………………………………………………………..
.
2. TILLGÄNGLIGA STRÖVOMRÅDEN UTANFÖR GÖTEBORG

I m&ms blogg från 2013 har hon skrivit utförligt om rullstolspromenader på följande platser med många bilder: Ruddalen, Härlanda tjärn, Oxsjön, Stora Delsjön, Billdals park, Gunnebo, Sisjön och Stora Amundsön  
………………………………………………………………..
Billdals park är ett populärt friluftsområde. Här firas Valborg och midsommar med gräsmattor lämpliga för picknick. Gångvägen är utan större lutningar och passar bra även för barnvagnspromenader och rullstolar.
……………………………….
Rya skog på Hisingen i Göteborg är unikt på det sättet att här finns rester av en mycket gammal skog, kanske sedan förhistorisk tid. Det äldsta kända dokumentet där Rya skog förekommer är en teckning av utsikten från Göta älvs södra strand utförd 1678 av Erik Dahlberg.
……………………………….
Sandsjöbacka är Hallands största naturreservat på land. Här finns varierande landskap med berg, ljunghedar, små sjöar och skog. Det finns många stigar i reservatet med olika svårighetsgrader. Se Tillgänglighetsdatabasen: https://www.t-d.se/sv/TD2/Avtal/Vastkuststiftelsen/Sandsjobacka—Naturreservat/
……………………………….
Sillvik naturreservat ligger norr om Tumlehed på norra Hisingen. Flera stigar med vacker utsikt och ett uppskattat bad gör Sillvik till ett populärt promenadområde. Badplatsens tillgänglighet
….. 
Vrångö med en kort resa från Göteborg.  Möjligheter till bad och strövtåg. Ön har två promenadslingor på 4 och 3 kilometer, varav den ena är tillgänglighetsanpassad HCP av Västkuststiftelsen. Vrångö är en av de mest besökta naturreservaten i länet. Åtminstone sommartid!
……………………………….
Välen naturreservat i sydvästra Göteborg är ett attraktivt och spännande naturområde med rik historia. Naturreservatet är beläget vid Välen, vid Askimsvikens nordligaste del, bara någon kilometer söder om Frölunda Torg. Motordriven rullstol får användas.
……………………………….
Koön som tillhör naturreservatet Marstrand finns tre fina vandringsleder, varav vissa är lättgångna och framkomliga med rullstol eller barnvagn.
………………………………………………………………..
Göteborg.se skriver om intressanta natur- och kulturmiljöer – Delsjöbäcken. Gångstråket är asfalterat och är relativt platt. Det går bra att ta sig fram med barnvagn. Det finns bänkar längs hela sträckan att slå sig ner på. Spårvagnen löper längs hela sträckan (cirka 2,5 kilometer) och flera hållplatser finns på vägen.
Se: https://goteborg.se/…/eed1f4fb-cbb3-4de0-93d9-9d9fce7904cc
…………………………………………….
Västkuststiftelsen skriver om grillplatsen på Rörö som ligger längst ut norrut i Göteborgs skärgård: Ön är delvis svårtillgänglig, men man kan köra med barnvagn från färjan ända ut till rastplatsen vid klapperstensfältet på västra sidan av Ersvattnet (Ersvan). Rullstolar kan också ta sig fram, men kan behöva stöd då stigen lutar lite på sina håll.
Se: https://vastkuststiftelsen.se/wp-content/uploads/2021/06/reservatsfolder-roro-se.pdf
……………………………………………. 
Naturkartan kan man hitta lite av varje
De har ett klickbart sökfält:
I första fältet: Select Naturkarta or county
I andra fältet: Search activity or place
I tredje fältet: Accessibility.
Exempel Naturkarta or county Klicka på: Västra Götalands län
Search activity or place –  Om man struntar att fylla i denna rad, får man lite mer att välja på som t.ex. bad, naturreservat m.m.
Accessibility –
Klicka  på: Wheelchair accessible
Därefter på Search
…………………………………………………………………..
.
3. LITTERATUR: VANDRINGAR OCH VANDRINGSLEDER I GÖTEBORGS OMGIVNINGAR M.M.

En timme från Götaplatsen : Femton utflykter runt Göteborg, 2009, Roger Olsson, ISBN: 9789185957026 
Slutsåld. Finns att låna på Göteborgs Stadsbibliotek. 
……………………..
Det vilda Göteborg : Familjens guide till de bästa äventyren, 2016, Karin Fingal, ISBN: 9789176173473 
(Boken riktar sig till barnfamiljer, så troligtvis fungerar vissa promenader för barnvagn & rullstol.) 
Slutsåld. Finns att låna på Göteborgs Stadsbibliotek.
…………………….. 
Göteborg till fots : Trottoarturism och stadssafaris med spårvagn, båt och buss. 2016, Einar Hansson, ISBN:9789198337105
Säljs av Adlibris och Bokus 
…………………….. 
Göteborgarnas nya promenadguide : 182 tips för promenaden, utflykten och motionsrundan, 2020, Anders Hilmersson, ISBN: 9789179851545
Säljs av Adlibris och Bokus 
…………………….. 
Vandring kring Göteborg : Från karga klippor till djupa skogar, 2011, Annelie Pompe, ISBN: 9789197818070
Slutsåld. Finns att låna på Göteborgs Stadsbibliotek.
……………………..
Vandringsturer i Bohuslän, 2012, Olle Persson, ISBN: 9789186433208
(”Många av turerna kan nås med allmänna kommunikationsmedel och vissa leder är anpassade för rörelsehindrade”)
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………..
Vandringsturer runt Göteborg, 2012, Ulrika Jönsson Belyazid, ISBN: 9789186433260
(Boken ger information om närmare 30 vandringsturer i Göteborg med omnejd, de flesta turerna är ”barnvagnsvänliga”.)
Säljs av Adlibris och Bokus
……………………..
Värt en omväg : Gömda oaser i och runt Göteborg, 2018, Mats Andréasson, Ulf Moback, ISBN: 9789188435507
Säljs av Adlibris och Bokus
………………………………………………………………….. 
.
4. ÖVRIGA LÄNKAR GÄLLANDE GÖTEBORG
….
Blogg om Göteborgspromenader som dock inte är specialiserade på funktionsnedsättning.
Se: 70 Promenader i Göteborg ”Vi boktipsar och prickar av Göteborgarnas promenadguides 123 tips.” av Hannele.L.
……………………………………………. 
Facebooksida:  Vandring och promenad i och kring Göteborg
Tips på fina vandringsställen i och kring Göteborg som man vill dela. Både i Göteborg och utanför inom Halland Bohuslän och Västergötland. Gärna öar också.
…………………………………………….
En samlingsguide gällande Tillgängligheten i Göteborg för dig som har en funktionsvariation med information.Språk: Svenska, Engelska, Danska och Norska.
Guiden handlar om:
Att ta sig fram i Göteborg
Gator och stadsdelar.
Kollektivtrafik och färdtjänst.
Tag dig runt i stan
Ta dig till skärgården
Appar som tipsar om att underlätta allt från val av restaurang till att hålla koll på nästa spårvagn under ditt besök i Göteborg. Appen Got EventTillgänglighet har tagits fram för att tillgängliggöra arenor och hjälpa personer som behöver syntolkning, teckenspråkstolkning eller talslinga. Med appen kan du maxa upplevelser och ta del av alla magiska ögonblick. Den är kostnadsfri och för att den ska funka behöver GPS:en vara påslaget. Appen finns att ladda ner till Android och iPhone
Boende med anpassade hotell.
Tillgänglighetsanpassade lekplatser och badplatser.
Offentliga toaletter.
Om du får problem med ditt hjälpmedel.
Tillgänglighetsdatabasen och Wheelmap: För att ta del av stadens utbud kan du besöka tillgänglighetsdatabasen. Där kan du söka på vilken tillgänglighet som finns i olika lokaler, butiker och restauranger. På wheelmap.org kan du också ta del av rullstolstillgängliga platser i Göteborg.
…………………………
Trippa
 har förslag på parker, sevärdheter, promenader m.m. i Göteborg men det står inte så mycket angivet om tillgängligheten förutom att till Ramberget på Hisingen, som är Göteborgs finaste utsiktsplats kan man sommartid köra bil ända upp och väl uppe finns bänkar.
Trippa har också skrivit om Göteborgs omgivningar med utflyktsmål på följande länk: https://trippa.se/transportsatt/1717/2002/G%C3%B6teborg-med-omgivningar
………………………… 
Hur inkluderande är olika platser i Göteborg?
Om: Offentliga toaletter
Badplatser
Lekplatser
Kollektivtrafik
Färdtjänst
……………………………
Om: Service och tjänster
Appar
Tillgänglig kultur
Tillgänglig fritid
Teckenspråksforum – medborgarkontor på teckenspråk
Kontakta Göteborgs Stad
…………………………………………………………………..
.
5. LÄNKAR TILL PROMENADER PÅ ANDRA PLATSER I SVERIGE 
Promenader & utflykter i Sverige även lämpliga för rullstol & barnvagn
Rullstolspromenader i Malmö och övriga Skåne
Rullstolspromenader i Stockholm med omnejd. Nr 1. Vasaparken
Rullstolspromenader i Sthlm med omnejd. Nr 2. Bergianska trädgården

Rullstolspromenader i Stockholm med omnejd. Nr 3. Långholmen

…………………………………………………………………..