Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

DSC_0196

INNEHÅLL:

1. MALMÖ STAD
2. STRÖVOMRÅDEN I SKÅNE
3. VANDRINGSAPP FÖR SKÅNE

4. LITTERATUR: Gällande vandringar och vandringsleder i Skåne
5. LÄNKAR till promenader på andra platser i Sverige
………………………….
.

1. MALMÖ STAD

Vill man inte ge sig ut utanför Malmö så finns det ju också sevärdheter och verkligt stora fina parker inne i Malmö som är tillgängliga med rullstolar och barnvagnar!
………….

Tillgänglighetskarta för Malmö
………….

Kungsparken är Malmös äldsta park, den invigdes 1872 av Kung Oscar och kallades då Kung Oscars park, som så småningom förkortades till Kungsparken. Marken tillhörde tidigare Malmöhus slotts, ytan är på 8,4 hektar. Parken har romantisk karaktär med inspiration från kontinenten. Mitt i parken finns en gjutjärnsfontän och strax intill ligger Grottan. På slutet av 1980-talet upprustades grottan och överst placerades ett ormhuvud ur vars mun det sprutar vatten, konstnären heter Monica Gora. I parken finns också en byst föreställande Gustaf Rydberg och skulpturerna Den talande staden av Pontus Ikander och Diana av Ernst Billgren. Sedan 2001 finns också kasino och restaurang i parken.
………….
Pildammsparken med dammarna var från början Malmös vattenreservoar. Vattnet leddes förr i tiden till offentliga pumpar på Stortorget där Malmöborna fick hämta sitt vatten. Namnet på parken kom sig av att man planterade pilar för att förstärka dammarnas skyddsvallar. Parken är på hela 45 hektar.

Den Baltiska utställningen som var på området 1914 visade på de senaste framstegen inom teknologi och design. Arkitekt för utställningen var Ferdinand Boberg. Till sin hjälp hade han bland andra den trädgårdkunniga kronprinsessan Margareta. Från utställningen finns en rund byggnad kvar i parken som heter Margaretapaviljongen. Utställningen blev mycket populär med nästan 1 million besökare, vilket var mycket med tanke på att staden då hade 100 000 innevånare. Kvar från utställningen finns också Blomstergatan, en granitbrunn, ett ekotempel och brandstationen. 1926 sammanfogades de två tidigare parkdelarna.

Festplatsen Tallriken är 160 meter i diameter och utgör idag en central plats. Nyare skulpturer som finns i parken är bl.a. Kastanj av Bertil Nilsson, Galathea av Nils Möllerberg och Strykjärn av Hiroshi Koyama.
Blomstergatan hade 1914 en tegelmur som skulle ge värme åt blommorna, den raserades men är nyligen återuppbyggd. Två temalekplatser finns i parken: Spindellekplatsen och Teaterlekplatsen.
De tre fontänerna invigdes till Valborg 1989 och visas kvällstid med olika färger, nu också med musik.
………….

Slottsträdgården ligger i centrala Malmö intill Malmöhus Slott, det är ett av stadens absolut populäraste besöksmål. Här kan alla inspireras, fika eller bara njuta. Kopplade hundar får medtagas. Intill vindmöllan finns ett av världens största insektshotell.
Idén till Slottsträdgården föddes 1994 av en grupp Malmöbor, som inte hade någon professionell trädgårdsbakgrund, men ett brinnande intresse för trädgård.
Om Tillgängligheten: De största delarna av trädgården har grusgångar och är tillgängliga för rullstol och rullator, men inne på fälten är gångarna smalare och täckta med halm vilket kan göra det svårare att ta sig fram.
………….
Slottsparken som anlades i slutet av 1800-talet ligger på andra sidan kanalen av Malmöhus slott. Den innehåller två dammar och ett kärr, i ena hörnet ligger Malmö stadsbibliotek. Ytan är på 21 hektar och parken har en stor mängd sittplatser. Vid den stora dammen finns Millesstatyn Människan och Pegasus och utmed kanalen finns statyn Liggende Pige av Gerhard Henning.
………….
Bulltoftas rekreationsområde är väl Malmös största ”park” lika stort som Slottsparken, Kungsparken och Pildammsparken tillsammans. Idag består området av omväxlande natur med skog, vatten, ängar och kullar med ett rikt djur- och växtliv.
……………………………………………………………………..
.
Trippa (en sight som specialiserat sig på att hitta och ge tips på utflyktsmål i Sverige) har skrivit om en Stadspromenad i Malmö och flera sevärdheter i Malmö med omnejd (det står dock inget speciellt angivet om tillgängligheten). Stadspromenaden omfattar följande sevärdheter: Dockan, Västra Hamnen. Turning torso, Ribersborgsstranden, Malmöhus & Malmö museer, Slottsparken, Rådhuset och Lilla torg, se:
https://trippa.se/search/results/Malm%C3%B6%20-%20stadspromenad
Trippa har också skrivit om bl.a. Moderna Museet Malmö,
Moderna museets tillgänglighet, se: https://www.modernamuseet.se/malmo/sv/besok-museet/tillganglighet/
………….
och Malmöhus och Malmö museer
Malmöhus och Malmö museers tillgänglighet, se: https://malmo.se/Uppleva-och-gora/Konst-och-museer/Malmo-Museer/Besok-Malmo-Museer/Tillganglighet.html
……………………………………………………………………………………….

2. STRÖVOMRÅDEN I SKÅNE

Stigar för hjul – Skanskalandskap.se har skrivit om Göra i naturen: Vandra med barnvagn och rullstol. I elva av våra områden finns stigar, spångar eller plattformar som är både barnvagns- och rullstolsvänliga.
………….
Breanäs
strövområde vid Immelns västra strand, där finns bl.a. en 0,3 km tillgänglig promenad till grillplats Mer om Breanäs
………….
I Fulltofta
utanför Höör finns flera vandringsleder med tre tillgänglighetsanpassade stigar, den längsta Vasahusslingan är 6 kilometer.
Mer om Fulltofta
………….
Frostavallens strövområde c:a 3 kilometer med tillgänglig stig med flera rastplatser längs vägen till badplats. Mer om Frostavallen
………….
Arriesjöns strövområde en mil från Malmö, en tillgänglighetsanpassad led finns uppe på kullen. Mer om Arriesjön
………….
Snogeholms strövområde mellan Sjöbo och Ystad. Tillgänglig stig vid Snogeholmsjöns strand.  Tre stugor och en lägergård är rullstolsvänlig. Mer om Snogeholm
………….
Järavallens strövområde, norr om Barsebäck, med två tillgänglighetsanpassade stigar. Mer om Järavallen
………….
Bockeboda strövområde, ligger på Nävlingeåsens sluttning, ner mot Kristianstadsslätten, med en tillgänglig stig. Mer om Bockeboda
………….
Skrylle strövområde ligger på Romeleåsens nordvästra del och består av flera naturreservat och nationalparken Dalby Söderskog. Där finns en rullstolsvänlig slinga.
Mer om Skrylle
……………………………………………………………………..
.
Vandra med rörelsehinder i Skåne | Skåneleden
Där står bl.a. att Skåneledens alla etapper är graderade i fyra svårighetsnivåer, där grön färg och ”mycket lätt” betyder jämn terräng med fast underlag, där hela etappen är framkomlig med rullstol.

Om tillgängliga vandringar: Kullarulla är skåneledens enda helt tillgänglighetsanpassade led på hela 3 mil! Den tillhör Öresundsleden på Kullahalvön. Läs mer på Kullaledens hemsida.
………….
I Stenshuvuds nationalpark finns två korta tillgänglighetsanpassade leder, den blå och den gröna, den ena går till havet och den andra till Arboretum som visar främmande träslag.  Läs mer på Stenshuvuds nationalparks hemsida.
………….
Söderåsens Nationalpark
har en 800 m naturstig med en spångad ramp till utsiktsplatsen Kopparhatten som kan nås med rullstol. Naturum som ligger i området är tillgänglighetsanpassad. Läs mer på Söderåsens nationalparks hemsida.
………….
Fulltofta Strövområde & Naturcenter ligger mitt i Skåne och är Skånes största friluftsområde som har 10 markerade leder, varav 3 tillgänglighetsanpassade. Fulltofta naturcentrum är tillgänglighetsanpassad med interaktiv utställning och café. Läs mer på Stiftelsen Skånska Landskaps hemsida:
……………………………………………………………………..
Ett 20-tal strövområden runt om finns i Skåne varav 11 är tillgängliga för personer med rörelsenedsättning. Läs mer om alla strövområden här.
……………………………………………………………………..
Tripadvisors omdömen om Skrylle naturreservat
(2021-05-04 finns där med inte mindre än 85 omdömen, bl.a. ett om ”Bra även för rollator eller rullstol”
……………………………………………………………………..
Om vandringsparadiset Brösarp med över 10 mil markerade vandringsleder och motionsspår handlar denna sida, se https://brosarp.se/vandra/
Där står bl.a. om en rundslinga på 2,7 km i Borstakärrs våtmarker som går Christinehofs slott – Trädgårdsmästarbostaden – Södra Borstakärr – Skogsvägen – Christinehofs slott. Enligt beskrivningen går leden i huvudsak på skogsväg och är lämplig för barnvagn och rullstol om man följer handikappmarkering från parkeringen, men enligt en rullstolsburen person som varit där krävs sällskap, ”det är mer att rulla på en större traktorväg emellanåt och inte helt enkelt.”
……………………………………………………………………..
.
Vandringsguiden om vandringsleder i Skåne handlar inte direkt om anpassade stigar. I den finns information om Skåneleden, Dalby söderskog nationalpark, Svaneholmssjön, Skrylle, Söderåsens nationalpark, Frostavallen, Kullaberg, Snogeholms strövområde, Torup, Eksholm, Arriesjön, Breanäs & Kullaskogen, Vedema, Järavallen, Verkeåns naturreservat, Backaleden, Klåveröd, Rinnbäcksravinen i Lund, Körsbärsdalen i Veberöd samt andra tips för vandringar i Skåne.
……………………………………………………………………..

Skåneleden har också en hemsida: https://www.skaneleden.se/
Svenska Equalitys sökfunktion för bl.a. Naturområden här https://www.equality.se/equality-tillg%C3%A4nglighetsdata-3690798
……………………………………………………………………..

Ny karta guidar till natur utan trängsel
Stiftelsen Skånska landskap har gjort en digital karta för att visa vilka strövområden som är överbelastade och vilka som är fina men mer oupptäckta, till exempel området Finnstorp i Svalövs kommun.
……………………………………………………………………..

3. VANDRINGSAPP FÖR SKÅNE

Vandringsappen ”Vandra i Skåne” lanserades 2016 och har till syfte att öka tillgängligheten för hörsel- och synskadade vandrare. I appen hittar du information på svenska, engelska samt teckenspråk- och syntolkning om SL3, SL4 och SL5. I appen finns det utvalda intressepunkter längs leden, med vanlig text, uppläst information samt filmer med teckenspråkstolkning. Appen finns för gratis nedladdning i App Store och Google Play.
……………………………………………………………………..

4. LITTERATUR: Gällande vandringar och vandringsleder i Skåne

Gåtfulla Skåne : en guide till mytomspunna platser, 2017, Caroline Alesmark, Polgara Järnefelt, ISBN: 9789187905537
Säljs av Adlibris och Bokus
………….
Trollskog & älvdans i Skåne : Vandra till gåtfulla platser, 2019, Caroline Alesmark, ISBN: 9789188743305
Säljs av Adlibris och Bokus
………….
Vandra i Skåne, 2021, Caroline Alesmark, Kenneth Joelsson, ISBN: 9789189079618
Säljs av Adlibris och Bokus
………….
Vandra med barn i Skåne : 15 äventyr för hela familjen,  2020, Ina Hildeman, Kenneth Joelsson, ISBN:  9789188953650
Denna bok kan jag tänka mig skulle kunna passa för rullstolsanvändare eftersom boken är avsedd för familjer med barn, det står dock inget om vilken ålder på barnen boken är avsedd för.
Säljs av Adlibris och Bokus
………….
Vandra Skåneleden : 30 vandringar från Båstad och Kullaberg i norr till Falsterbonäset och Österlen i söder, 2020, Caroline Alesmarl, Kenneth Joelsson, ISBN: 9789189079878 .
Säljs av Adlibris och Bokus
………….
Vandringar på Skåneleden : en upplevelseguide till naturen, 2018, Caroline Alesmark, Kenneth Joelsson, ISBN: 9789188743152
Säljs av Adlibris och Bokus
………….
Österlen : utflykter, upplevelser och nya upptäckter, 2021, Caroline Alesmark, Peter Carlsson, ISBN: 9789189215566
Säljs av Adlibris och Bokus
…………………………………………………………………………

5. LÄNKAR till promenader på andra platser

Promenader & utflykter i Sverige även lämpliga för rullstol & barnvagn

Rullstolspromenader i Stockholm med omnejd. Nr 1. Vasaparken

Rullstolspromenader i Stockholm med omnejd. Nr 2. Bergianska trädgården

Rullstolspromenader i Stockholm med omnejd. Nr 3. Långholmen
………………………………………………………………………………………………………………………………..